buty farbują - reklamować ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-10-29, 18:08   #1
xanka
Zadomowienie

GG do xanka

buty farbują - reklamować ?

Kupiłam sobie półbuty na jesień, ładne, wygodne (nawet mam szczęście do butów, bo wszystkie są wygodne ) Ale... no właśnie, farbują od środka. Zakładam jasne skarpetki - zdejmuję już brązowe
A druga sprawa.. to oprócz tego, że skarpety robią się brązowe, to jeszcze są całe mokre. Pomimo, że to skórzane buty, to tak jakby tworzyły jakąś nieprzepuszczalną warstwę i stopy w ogóle nie "oddychają" hm... no wiecie o co chodzi? Pierwszy raz mi się to zdarza, bo w życiu nie miałam problemów z nadmiernym poceniem się stóp...

I nawet skłonna bym była jakos przeczekać to farbowanie (zakładam, że to nie trwa wiecznie ) ale ta druga rzecz, nie wydaje mi sie calkiem normalna..
Jakby nie było zabiera to cała przyjemność i komfort chodzenia..

no i sie zastanawiam, czy takie coś to w ogole można reklamowac? jest sens?
Miałyście podobny problem? a może to ja tylko tak wymyślam...

xanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-29, 19:01   #2
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Re: buty farbują - reklamować ?

Jesteś pewna, ze buty są ze skóry? Bo taki objaw (to wilgotnienie w środku) to raczej wskazywałby na tworzywo Ja bym zareklamowała, bo farbowanie to nie jest normalny objaw A jak nie będą chcieli - skontaktuj się z Inspekcją Handlową

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-29, 19:26   #3
xanka
Zadomowienie

GG do xanka

BabciaWeatherwax napisał(a):
> Jesteś pewna, ze buty są ze skóry? Bo taki objaw (to wilgotnienie w środku) to raczej wskazywałby na tworzywo
No właśnie i to tym bardziej mnie dziwi. Bo wszelkie znaki (oznaczenia na butach, metkach..) wskazują na to, że i wewnątrz i z zewnątrz jest naturalna skóra..

Ja bym zareklamowała, bo farbowanie to nie jest normalny objaw A jak nie będą chcieli - skontaktuj się z Inspekcją Handlową

tak też zrobię. Tylko prosze podpowiedz mi Bunia (bo wydajesz się być zaznajomiona w takich sprawach ) Iść tam z pisemną reklamacją? czy załatwiać to tylko "werbalnie"

Stary 2003-10-29, 20:03   #4
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

xanka napisał(a):
> Iść tam z pisemną reklamacją? czy załatwiać to tylko "werbalnie"
>
Iść z pisemną reklamacją i kserokopią paragonu. Przed kupującycm odpowiada jedynie sprzedawca i ma 14 dni na ustosunkowanie sie do reklamacji - jeśli tego nie zrobi, uznaje się zgodnie z ustawą, ze reklamacja jest zasadna Więc nie da się zbyć bajerkami o wysłaniu do producenta W reklamacji musisz określić, czy żądasz wymiany na nowe, czy naprawy (w tym wypadku raczej wymiany na inne)

Nie potrzeba żadnego dokumentu, ani zapewnienia sprzedawcy bądź producenta, że gwarantuje dobrą jakość sprzedawanej mu rzeczy – sprzedawca po prostu nie ma wyboru, bowiem kodeks cywilny bezwzględnie nakazuje sprzedawcy przez całe 12 miesięcy przyjmować reklamacje konsumenckie dotyczące wad, które ujawniły się w trakcie użytkowania sprzedanej rzeczy. Konsument musi jednak zawiadomić sprzedawcę o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia. Dobrze jest zachować dowód sprzedaży (paragon, rachunek).

Korzystając z rękojmi konsument zwraca się z reklamacją do sprzedawcy i może żądać:

wymiany wadliwej rzeczy na nową, wolną od wad, albo
obniżenia ceny, albo
zwrotu pieniędzy (zwrotu ceny), zwracając równocześnie wadliwą rzecz,
albo
naprawy rzeczy, jeśli sprzedawca jest równocześnie jej wytwórcą.

Nie daj sobie wmówić, że "widziały gały, co brały" - klient nie jest fachowcem i nie ma obowiazku odbioru jakościowego w momencie zakupu, może nie zauważyć defektów, zwłaszcza takich jak farbowanie w trakcie noszenia Ma prawo reklamować uzasadniając to niezgodnością towaru z umową. W razie nie uznania reklamacji radzę skontaktować się z regionalnym biurem Federacji Konsumenta

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-30, 09:43   #5
MagJa
Zakorzenienie

Tak się składa, że co nieco znam się na tym fachu i nie mogę się z Wami zgodzić. Fakt, że farbowanie nie jest porządanym objawem, ale niestety większość firm (o ile nie wszystkie) nie uzna tego za wadę podlegającą reklamacji. W dodatku zwykle na paragonie albo na instrukcji użytkowania butów dołączonej do nich (w pudełku albo przypiętej do buta) jest taka informacja, że naturalna skóra może farbować i nie podlega to reklamacji. Jak nie było takiej informacji, to można się jeszcze kłócić, ale podstawą jest wtedy paragon. Bez niego ani rusz.
Niemniej jednak życzę powodzenia (a nuż się uda)
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-30, 09:55   #6
admin
Gość

xanka napisał(a):
> Ale... no właśnie, farbują od środka. Zakładam jasne skarpetki - zdejmuję już brązowe

Jeszcze za czasow, kiedy niejaki Limahl kierowal doborem fryzury u milionow nastolatkow i obowiazywaly (koniecznie) przykrotkie spodnie, biale skarpetki i czarne polbuty, za siedmioma gorami, za siedmioma lasami...

Moja mama zrozpaczona bialymi skarpetkami, ktore robily sie czarne w 5 minut "moczyla" buty w roztworze octu, takiego zwyklego, kuchennego. Pomagalo

A samo pocenie sie to normalka, tez bym sie spocil, gdyby mnie ktos posmarowal farba z impregnantem

p.s. Nie wroze Ci raczej powodzenia w tej reklamacji...
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-10-30, 10:53   #7
Jasmina
Przyczajenie

To się zdarza przy byle jak barwionej skórze. Ja bardzo lubię cieniutkie skórzane rękawiczki, często noszę je nawet jak jest dość ciepło. Kiedyś wiosną założyłam rano rękawiczki z którymi w zimie nie było żadnych problemów, miałam je na dłoniach dość długo a w tym dniu zrobiło sie bardzo ciepło i trochę spociły mi się ręce. Kiedy po kilku godzinach zdjęłam rękawiczki i zobaczyłam swoje ręce myślałam że się rozpłaczę - były całe paskudnie zafarbowane i nie chciało to zejść nawet mydłem. Założyłam rękawiczki z powrotem żeby nikt nie widział moich brudnych rąk które domyłam dopiero w domu po długim szorowaniu szczotką. Nie próbowałam żadnych reklamacji bo nie chciało mi się chodzić i wykłócać a te rękawiczki wyprałam w wodzie z mydłem i używałam już tylko w zimie. Pozdrawiam i życzę sukcesów w walce z butami !
Jasmina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-10-30, 14:45   #8
xanka
Zadomowienie

GG do xanka

zlosliwiec napisał(a):

> Jeszcze za czasow, kiedy niejaki Limahl kierowal doborem fryzury u milionow nastolatkow i obowiazywaly (koniecznie) przykrotkie spodnie, biale skarpetki i czarne polbuty, za siedmioma gorami, za siedmioma lasami...
>
> Moja mama zrozpaczona bialymi skarpetkami, ktore robily sie czarne w 5 minut "moczyla" buty w roztworze octu, takiego zwyklego, kuchennego. Pomagalo

Fakt ocet utrwala kolor.. moze to jest mysl sprawdze.

> A samo pocenie sie to normalka, tez bym sie spocil, gdyby mnie ktos posmarowal farba z impregnantem

Alez jaka farba, jaki impregnat? moje stopki otoczone bawelnianymi skarpetkami-pierwsza klasa

> p.s. Nie wroze Ci raczej powodzenia w tej reklamacji...

Chyba sobie dam spokoj... jeszcze sie dzisiaj rozpadalo, to jakby mi nawet przyjeli te buty do reklamacji to i tak bym w mokrych biegala

MagJa napisał(a):
> Tak się składa, że co nieco znam się na tym fachu i nie mogę się z Wami zgodzić. Fakt, że farbowanie nie jest porządanym objawem, ale niestety większość firm (o ile nie wszystkie) nie uzna tego za wadę podlegającą reklamacji.

No... i szanse pogrzebane. Obejrzalam pudelko ze wszystkich stron (ze tez go nie wyrzucilam ) i faktycznie producent zastrzegl ze "odbarwianie sie wnetrza obuwia pod wplywem potu, lub przemoczenia nie podlega reklamacji"
Moze poratuje sie jakimis wkladkami. No i jeszcze ten ocet

dzieki

Stary 2003-11-01, 00:31   #9
dziewczyna
Zakorzenienie

Ja też radzę reklamować. Jeżeli buty są ze skóry to noga nie powinna się pocić. Nie daj wciskać sobie bubla.
dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 12:09   #10
Dominikaaa
BAN stały

Dot.: buty farbują - reklamować ?

Podobno ocet, tak samo jak i lakier do włosów na dłuższą metę nie działa.
Ale wyczytałam na kafeterii że bezbarwny lakier do paznokci pomaga. Wypróbuję i zdam relację z efektów
Dominikaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 21:58   #11
30766aa7dce2531e8b37b15ae86c8847ef0755ae_5f137ef245055
Konto usunięte

Dot.: Re: buty farbują - reklamować ?

Cytat:
Napisane przez dziewczyna Pokaż wiadomość
Ja też radzę reklamować. Jeżeli buty są ze skóry to noga nie powinna się pocić. Nie daj wciskać sobie bubla.
to chyba nie zależy od tworzywa, tylko od skóry człowieka i temperatury szybciej spocą się stopy w tworzywie, ale w skórze też się pocą.

niestety, skórzane czarne wkładki też nieraz mi zabarwiły stopy, zwłaszcza w lecie i pumeks idzie wtedy w ruch codziennie - taka cena...
30766aa7dce2531e8b37b15ae86c8847ef0755ae_5f137ef245055 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 17:57   #12
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Dot.: buty farbują - reklamować ?

Cytat:
Napisane przez xanka Pokaż wiadomość
Kupiłam sobie półbuty na jesień, ładne, wygodne (nawet mam szczęście do butów, bo wszystkie są wygodne ) Ale... no właśnie, farbują od środka. Zakładam jasne skarpetki - zdejmuję już brązowe
A druga sprawa.. to oprócz tego, że skarpety robią się brązowe, to jeszcze są całe mokre. Pomimo, że to skórzane buty, to tak jakby tworzyły jakąś nieprzepuszczalną warstwę i stopy w ogóle nie "oddychają" hm... no wiecie o co chodzi? Pierwszy raz mi się to zdarza, bo w życiu nie miałam problemów z nadmiernym poceniem się stóp...

I nawet skłonna bym była jakos przeczekać to farbowanie (zakładam, że to nie trwa wiecznie ) ale ta druga rzecz, nie wydaje mi sie calkiem normalna..
Jakby nie było zabiera to cała przyjemność i komfort chodzenia..

no i sie zastanawiam, czy takie coś to w ogole można reklamowac? jest sens?
Miałyście podobny problem? a może to ja tylko tak wymyślam...

Ja ci sprawę przedstawię z perspektywy sprzedawcy butów.

Wg ustawy reklamacji nie podlega:" odbarwianie się wnętrza obuwia wykonanego ze skór podszewkowych naturalnych pod wpływem potu lub mocnego przemoczenia".

W praktyce będzie tak: pójdziesz do sklepu zareklamować takie buty. Pracownice nie będą chciały Ci przyjąć tej reklamacji w związku z powyższym co napisałam. Możesz się wykłócać- wtedy sprzedawczynie przyjmą Ci te buty, wyślą je do działu reklamacji, a tam rzeczoznawca od razu odrzuci tę reklamację z powodów wyżej wymienionych.

Oczywiście masz prawo się odwoływać- Rada Konkurencji i Konsumentów Ci pomoże. Ale czy na pewno tego chcesz? Chcesz tych nerwów, wykłócania się ze sklepem, zmarnowanego czasu?

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości