Pierścionek zaręczynowy z własnego złota-proszę o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-25, 21:39   #1
xmerlinmonroex
Raczkowanie

Talking

Pierścionek zaręczynowy z własnego złota-proszę o pomoc

Kochane wizażanki !

Mój chłopak postanowił mi się oświadczyć mamy dużo swojego złota dlatego zdecydowaliśmy się, że chcemy zrobić pierścionek przetapiając złoto, które posiada mój chłopak.

Mam do was ogromną prośbę już niedługo mamy przyjechać do jubilera ze swoim zdjęciem pierścionka, który ten jubiler ma mi zrobić. Przeszukałam już wiele zdjęć z pierścionkami jednak nic w 100 % nie trafiło w moje serce. Oczywiście chłopak chce żebym wzór wybrała sama, ponieważ nasze gusta sie bardzo różnią a chcemy żeby pierścionek był wyjątkowy. Złota mamy dużo więc chciałabym żeby pierścionek był dość szeroki i aby było na nim dużo złota, jednak nie chce za dużego diamentu, ponieważ nie chcemy dużo dopłacać... Mpże wy macie jakieś ciekawe propozycje?

Edytowane przez xmerlinmonroex
Czas edycji: 2011-11-25 o 21:41
xmerlinmonroex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 11:19   #2
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Pierścionek zaręczynowy z własnego złota-proszę o pomoc

Cytat:
Napisane przez xmerlinmonroex Pokaż wiadomość
Kochane wizażanki !

Mój chłopak postanowił mi się oświadczyć mamy dużo swojego złota dlatego zdecydowaliśmy się, że chcemy zrobić pierścionek przetapiając złoto, które posiada mój chłopak.

Mam do was ogromną prośbę już niedługo mamy przyjechać do jubilera ze swoim zdjęciem pierścionka, który ten jubiler ma mi zrobić. Przeszukałam już wiele zdjęć z pierścionkami jednak nic w 100 % nie trafiło w moje serce. Oczywiście chłopak chce żebym wzór wybrała sama, ponieważ nasze gusta sie bardzo różnią a chcemy żeby pierścionek był wyjątkowy. Złota mamy dużo więc chciałabym żeby pierścionek był dość szeroki i aby było na nim dużo złota, jednak nie chce za dużego diamentu, ponieważ nie chcemy dużo dopłacać... Mpże wy macie jakieś ciekawe propozycje?
Wzorów pierścionków jest mnóstwo. Jeśli przejrzałaś wiele zdjęć i nic ci się nie spodobało to nie sądzę, żebyśmy mogły ci w tym pomóc. Wzory u większości jubilerów powtarzają się, przeszukaj stronę choćby apartu, tam jest na prawdę mnóstwo różnych wzorów pierścionków. Co do diamentu to pewnie zależy to od jubilera, ale jest możliwość, że jak dacie więcej złota to nie zapłacicie za kamień, bo złoto które dacie jubiler przelicza na pieniądze, ile zabraknie tyle dopłacicie.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 13:05   #3
xmerlinmonroex
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź, jestem ciekawa ile będzie nas kosztował pierścionek, który w aparcie kosztuje 1200 zł
A wiecie może czy da się coś zrobić z kolorem złota który się oddaje do jubilera? Bo my mamy takie złoto tzw "rosyskie" bardzo ciemne... a mi się chba bardzije podobają takie jaśniejsze złote pierścionki
Stary 2011-11-26, 14:42   #4
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź, jestem ciekawa ile będzie nas kosztował pierścionek, który w aparcie kosztuje 1200 zł
A wiecie może czy da się coś zrobić z kolorem złota który się oddaje do jubilera? Bo my mamy takie złoto tzw "rosyskie" bardzo ciemne... a mi się chba bardzije podobają takie jaśniejsze złote pierścionki
oczywiście że wiemy, pierścionek będzie taki jaki sobie wybierzesz niezależnie od tego jakie złoto dacie. jubiler i tak nie zrobi tego pierścionka z twojego złota, bo nie przetopi tak małej ilości. wasze złoto zbada i przeliczy a pierścionek będzie taki jak chcesz (jasne żółte złoto, białe czy jakie chcesz). wasze złoto to tylko forma płatności a nie tworzywo, z którego będziesz miała pierścionek.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 16:30   #5
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Ile zapłacisz za robociznę? To zależy od jubilera i kamienia na pewno
Wiem, że za obrączki z własnego złota płaci się mniej więcej 300-600zł (bez kamieni).

No i pierścionek nie będzie dokładnie z waszego złota, także kolor możesz sobie wybrać

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 17:10   #6
xmerlinmonroex
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
No i pierścionek nie będzie dokładnie z waszego złota
Akurat ta informacja mnie nie ucieszyła
Bo akurat ten przedmiot, który chcemy przetopić ma dla nas wartość sentymentalną i chceliśmy żeby z tego złota była zrobiona na nowa rzecz
Stary 2011-11-26, 19:55   #7
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat ta informacja mnie nie ucieszyła
Bo akurat ten przedmiot, który chcemy przetopić ma dla nas wartość sentymentalną i chceliśmy żeby z tego złota była zrobiona na nowa rzecz
No niestety nie ma takiej opcji raczej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-26, 20:05   #8
xmerlinmonroex
Raczkowanie

Cytat:
O kurczę to w takim razie dziękuję za informację dobrze że się dowiedzieliśmy teraz
Stary 2011-12-09, 15:19   #9
doska1
Raczkowanie

hej rozumiem ze klasycznego pierscionka nie chcesz a może coś takiego? Brylant można zastąpić cyrkonią albo innym kamieniem..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 7737b6e02a360a3f4977439442bf23ff.jpg (23,6 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (9,0 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pierscionek-zaeczynowy-z-brylantem-xr-1584zb-0-03-ct-i-j-si_0_b.jpg (13,3 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pierscionek-z-brylantem-bb-z-000-y01-2407.jpg (17,4 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pierscionek-z-brylantem-gp-154zb-0-03ct-j-si_0_b.jpg (13,3 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pierscionek-z-cyrkoniami-xr-1628z_0_b.jpg (18,7 KB, 8 załadowań)
doska1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-09, 15:30   #10
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
hmm, my mieliśmy robione obrączki z naszego złota, oczywiście mogli w salonie ściemnić, tylko po co

- dopłacaliśmy za zmianę koloru złota (też mieliśmy takie ruskie złoto)
- zostało nieco złota i pani pytała czy je oddać, czy chcemy sprzedać
xzora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-09, 15:37   #11
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
hmm, my mieliśmy robione obrączki z naszego złota, oczywiście mogli w salonie ściemnić, tylko po co

- dopłacaliśmy za zmianę koloru złota (też mieliśmy takie ruskie złoto)
- zostało nieco złota i pani pytała czy je oddać, czy chcemy sprzedać
Dlatego napisałam "raczej".
Ale z tego co wiem to po prostu nie opłaca się jubilerom przetapiać tak małej ilości złota.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-09, 23:31   #12
Swarovska
Zadomowienie

też słyszałam, że dając złoto na przetop nie robią z tego dokładnie złota które się daje
Swarovska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 14:19   #13
Ewusia709
Zadomowienie

Myślę, że to zależy od jubilera, jednak jak pytaliśmy w kilku zakładach przed ślubem w związku z obrączkami, to raczej własne złoto jest traktowane jako środek płatniczy, jubiler skupuje od nas tzw. złom złota, a w zamian daje nam produkt z innego stopu, rzadko się zdaża w dzisiejszych czasach aby jubiler sam przetapiał takie male ilości złota. W naszym przypadku złoto, które przynieśliśmy było ważone i wycenione, odejmują -15% wartości na tzw. odrzut, doliczają koszt robocizny i kamienia. I wychodzi kwota do zapłaty. Kolor i model można sobie wybrać jaki sie tylko chce.

Moja Słodka Fabryka => www.slodkafabryka.blox.pl
Ewusia709 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-15, 10:34   #14
ChocolatePuma
Raczkowanie

Pan Marcin z salonu "Młoda Para" w WWA ul. Świętokrzyska na pewno robi przetapia złoto na obraczki, ma tez zareczynowe, wiec mysle, że to tez nie bedzie problem
ChocolatePuma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-20, 12:09   #15
stygmatek
Zakorzenienie

Ja proponuję pójść do złotnika, opisać co mniej więcej się chce. Od tego ma dyplom, żeby coś pięknego z tego zrobić. Niekoniecznie z gotowego wzoru.

stygmatek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości