|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Pierścionek zaręczynowy z własnego złota-proszę o pomoc
Kochane wizażanki !
![]() Mój chłopak postanowił mi się oświadczyć mamy dużo swojego złota dlatego zdecydowaliśmy się, że chcemy zrobić pierścionek przetapiając złoto, które posiada mój chłopak. Mam do was ogromną prośbę już niedługo mamy przyjechać do jubilera ze swoim zdjęciem pierścionka, który ten jubiler ma mi zrobić. Przeszukałam już wiele zdjęć z pierścionkami jednak nic w 100 % nie trafiło w moje serce. Oczywiście chłopak chce żebym wzór wybrała sama, ponieważ nasze gusta sie bardzo różnią a chcemy żeby pierścionek był wyjątkowy. Złota mamy dużo więc chciałabym żeby pierścionek był dość szeroki i aby było na nim dużo złota, jednak nie chce za dużego diamentu, ponieważ nie chcemy dużo dopłacać... Mpże wy macie jakieś ciekawe propozycje? ![]() Edytowane przez xmerlinmonroex Czas edycji: 2011-11-25 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierścionek zaręczynowy z własnego złota-proszę o pomoc
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź, jestem ciekawa ile będzie nas kosztował pierścionek, który w aparcie kosztuje 1200 zł
![]() A wiecie może czy da się coś zrobić z kolorem złota który się oddaje do jubilera? Bo my mamy takie złoto tzw "rosyskie" bardzo ciemne... a mi się chba bardzije podobają takie jaśniejsze złote pierścionki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ile zapłacisz za robociznę? To zależy od jubilera i kamienia na pewno
![]() Wiem, że za obrączki z własnego złota płaci się mniej więcej 300-600zł (bez kamieni). No i pierścionek nie będzie dokładnie z waszego złota, także kolor możesz sobie wybrać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
hej rozumiem ze klasycznego pierscionka nie chcesz a może coś takiego? Brylant można zastąpić cyrkonią albo innym kamieniem..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
hmm, my mieliśmy robione obrączki z naszego złota, oczywiście mogli w salonie ściemnić, tylko po co
![]() - dopłacaliśmy za zmianę koloru złota (też mieliśmy takie ruskie złoto) - zostało nieco złota i pani pytała czy je oddać, czy chcemy sprzedać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z tego co wiem to po prostu nie opłaca się jubilerom przetapiać tak małej ilości złota. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
też słyszałam, że dając złoto na przetop nie robią z tego dokładnie złota które się daje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Myślę, że to zależy od jubilera, jednak jak pytaliśmy w kilku zakładach przed ślubem w związku z obrączkami, to raczej własne złoto jest traktowane jako środek płatniczy, jubiler skupuje od nas tzw. złom złota, a w zamian daje nam produkt z innego stopu, rzadko się zdaża w dzisiejszych czasach aby jubiler sam przetapiał takie male ilości złota. W naszym przypadku złoto, które przynieśliśmy było ważone i wycenione, odejmują -15% wartości na tzw. odrzut, doliczają koszt robocizny i kamienia. I wychodzi kwota do zapłaty. Kolor i model można sobie wybrać jaki sie tylko chce.
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Pan Marcin z salonu "Młoda Para" w WWA ul. Świętokrzyska na pewno robi przetapia złoto na obraczki, ma tez zareczynowe, wiec mysle, że to tez nie bedzie problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja proponuję pójść do złotnika, opisać co mniej więcej się chce. Od tego ma dyplom, żeby coś pięknego z tego zrobić. Niekoniecznie z gotowego wzoru.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:20.