|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
ciasto z truskawkami![]() witam ![]() nie wiem czy Wasze przepisy które były na starym forum nie mogę znależć czy znikały na wieki wieków ale chciałabym Was prosić o przepis na ciasto z truskawkami... może macie jakies swoje wypróbowane? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: ciasto z truskawkami
Przepis klasyczny :
Pieczesz biszkopcik na blaszce, albo jak ci nie wychodzi kupujesz gotowy w piekarni ![]() Kupujesz 2-3 śmietany kremówki- swieże 1-2 śmietan-fixy lub 2łyżeczki żelatyny( na każdą 1 śmietanę 1 łyżeczka żelatyny) truskawki galaretka cukier puder- do śmietany Truskawki myjesz, śmietany ubijasz- w zależności czy ciasto będzie pochłonięte w tym samym dniu czy też nie, dajesz albo śmietan-fixa albo żelatynki rozpuszczonej do ubitej już smietany, cukier puder i wykładasz na biszkopt. Układasz truskawki i zalewasz ścinającą się galaretką. Wkładasz do lodówki i gotowe. ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Re: ciasto z truskawkami
Przepisy są nadal
![]() http://www.wizaz.pl/porady/ To tak, jakbyś jeszcze cos chciała znaleźć ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
![]()
Hej wszystkim kuchareczkom
![]() Ciasto śmietankowo - truskawkowe Biszkopt(jest to przepis na dużą blachę) 7 jajek małych lub 6 dużych 7 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 750 ml śmietany kremówki 2 śmietan fixy 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru Truskawki - koło 1 kg 3 łyżki dżemu truskawkowego Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim na fajną puszystą masę to ubijamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewając dosypujemy do masy jajecznej częściami delikatnie mieszając łyżką drewnianą az do połączenia skladników. Wylewamy to na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min w temp. najpierw 160 stopni, po 10 min. zwiększamy do 200 stopni. Biszkopt po upieczeniu studzimy a potem sciągamy papier. Biszkopt smarujemy dżemem, i ukladamy na nim połówki ładnych truskawek(na całeym cieście) Pora na masę:Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody, czekamy aż ostygną. Schłodzoną porządnie śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixów i dwoma łyżkami cukru pudru, mozna tez dac trochę waniliowego. Potem wlewamy do śmietany leciuteńko tężejącą galaretkę(najlepiej zeby byla jeszcze płynna ale mocno schłodzona). I miksujemy to wszystko razem az będzie taka gęsta półpłynna różowiutka masa. Tą miksturą zalewamy truskawki na biszkopcie. Mozna to wszystko posypac prażonymi płatkami migdałów(migdały przyrumienic lekko na patelni). I do lodówki na co najmniej 4 godzinki. życzę smacznego!! Jest naprawdę pyyyyszne, w sam raz na lato
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciasto truskawkowe - w sam raz na letnią porę
Hello Haniu,
Dziekuje za przepis, chcialam Cie poprosic o zmierzenie Twojej blachy, bo ja mam pare i nie wiem która wybrac ![]() Dziekuje bardzo, Tinker ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Podczepię się pod wątek. dzisiaj zachciało mi się na już, natychmiast czegoś słodkiego, a że nie kupuję od jakiegoś czasu słodyczy, bo kończyło się to na dwóch czekoladach i pół kilo wafelków, wygrzebałam skądś przepis na takie ciasto:
Ciasto z truskawkami 2 szkl. Mąki, 4 jajka, 1 szkl. Cukru, 1/2 szkl. Oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wanilia, truskawki. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, wylej do formy, na wierzchu ułóż truskawki. Piecz ok. 40 min. W 180 st. C. Porcja jest na dość dużą blaszkę gdyż warstwa ciasta musi być cienka. Pyszne byłoby też z wiśniami. Zrobienie tego ciasta to 5 minut, pieczenie niestety zajmuje trochę wiecej czasu, ale ciasto jest łatwe do zrobienia, tanie i zadziwiajaco smaczne. Robiłam z połowy porcji w keksówce i jeszcze troszkę za bardzo wyrosło. Tomek wcinał aż mu się uszy trzęsły. Edytowane przez sonja1 Czas edycji: 2005-06-25 o 09:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
sonja a co to jest ½ ????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
tak też jestem ciekawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
1/2 szklanki oleju, już poprawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
w radiu słyszałam taki przepis: wziąśc truskawki zalać koglem moglem i wstawic do piekarnika. co z tego wychodzi nie wiem, ale przepis podrzucam, jak ktoś zrobi to prosze o wrażenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
![]()
Hej! Więc wlasnie zmierzyłam moją blachę i ma ona wymiary 37 na 21 cm. ale mozna tez robic w trochę większej, bo te ciasto w mojej wychodzi dosc wysokie! A ten przepis na kolejnego truskawkowca na pewno wypróbuje, tylko nie wiem kiedy - wczoraj upiekłam jeszcze inne
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje Haniu
![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ciasto truskawkowe - nieskokaloryczne
a ja najbardziej lubię małokalorycznego truskawkowca
![]() Robi sie to tak: robimy biszkopt (np według przpisu Hani ![]() A później kładziemy na nim truskawki i zalewamy galaretką. I to wszystko ![]() A małokaloryczny jest bo po pierwsze ciasto nie zawiera tłuszczu (jedynie cukier może nas utuczyć), a po drugie galaretka to jeden z najbardziej małokalorycznych słodyczy (na opakowaniu delecty pisało że ma 33 kcal w 100 g gotowego produktu) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
To ja jeszcze mój sprawdzony przepis na ciacho owocowe Wam podam.
Jest to najszybsze i najłatwiejsze ciasto na świecie. Wychodzi z tego przepisu duża prostokątna blacha. Bierzemy: 2 szklanki mąki 1 szklankę cukru 2 jaja trochę proszku do pieczenia (ja daję na oko, ale pewnie to z 1,5 łyżeczki) rozpuszczoną margarynę Zapach waniliowy (lub cukier) Wszystko razem miksujemy, dolewamy odrobinę mleka, jeśli za gęste Wylewamy na wymasłowaną i obbułczoną blachę. Układamy truskawki lub inne owoce w ilości dowolnej. Pieczemy w 180 stopniach jakąś godzinkę. Jak wyrośnie i będzie suche (co sprawdzamy patyczkiem) wyciągamy, studzimy, sypiemy cukrem pudrem, zajadamy. Zrobienie tego ciacha zajmuje 10 minut + pieczenie. ![]() Smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja też piekę podobne ciasto, co Asika, tylko trochę inaczej się je robi:
Kostkę margaryny(najlepiej Kasia) lub masełka miksuję z szklanką cukru, potem wrzucam kolejno 4 zółtka, dalej miksując dodaję 2 szklanki przesianej mąki wymieszanej z 1,5 łyżeczki proszku, 3 łyżki gęstej śmietany i wszystko to miksuję az sie wszystko ladnie polączy. Potem trzeba ubic 4 bialka na sztywno z szczyptą soli. odłożyc ze 4-5 łyzek piany z tego, a resztę wymieszac z ciastem łyzka. Ciasto wylozyc do formy wysmarowanej tluszczem i bulka, ułozyc na tym owoce, np. śliwki, truskawki, wiśnie itp. Reszte piany wymieszac z dwoma łyzkami cukru pudru i lyzeczka waniliowego i tę pianę wylozyc na owoce. piec okolo 35 - 40 min w temp 190stopni. PS. Która zrobi moje ciasto, prosze o relację jak wyszło ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: ciasto z truskawkami
Dziewczyny... mam w kuchni pokaźna ilość truskawek, masełko, 5 jajek, mąke pszenną, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, śmietanę 12%, mleko i pewnie jeszcze kilka rzeczy, o których teraz nie pamietam.
![]() Chciałabym zrobic ciasto z truskawkami, takie delikatne i puszyste. Niestety nie znam fajnych przepisów. Szukałam na stronach z przepisami, ale przecież nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie, a od wizażanek chetnie zaczerpne pomysłu. Czy można zrobić fajne ciasto z tym co mam na składzie?
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: ciasto z truskawkami
OOOO! Znalazłam taki przepis. Moze któraś z was próbowała? Tylko, że ono jest ponoć kruche a mi chodzi o takie puchate
![]() Składniki: 20 dag maki pszennej, pół kostki masła, 1 łyżka śmietany, 2 żółtka, 1/4 szklanki cukru pudru, pół płaskiej łyżeczki proszku. Masa: 2 szklanki truskawek, 2 białka, pół szklanki cukru pudru, pół paczki cukru waniliowego. Przygotowanie: Mąkę z proszkiem i masłem posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na 20 minut do lodówki. Następnie wylepić ciastem formę i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 20 min. W trakcie pieczenia zmniejszyć gaz. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Masa: ubić pianę z białek, dodając cukier puder. Można ubijać na parze, aby piana szybciej gęstniała. Pokrojone w ćwiartki truskawki wymieszać łyżką z pianą i cukrem waniliowym. Wyłożyć masę na upieczone ciasto i zapiec jeszcze przez ok. 10 minut. Można podawać ciepłe.
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: ciasto z truskawkami
Ja proponuje przeniesc ten watek na forum "Moje gotowanie" tutaj nam sie zgubia te wasze cenne przepisy
![]()
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Podam wam przepis na Torcik truskawkowy, troszeczke jest przy nim roboty ale warto
![]() Potrzebujemy do niego 0,5 kg truskawek, a oto przepis w calosci Biszkopt: 2 jajka 2 lyzki goracej wody 10 dag cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego ½ lyzeczki proszku do pieczenia 15 dag maki pszennej Jajka ubic z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodac goraca wode, nastepnie wsypac make zmieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokladnie wymieszac. Wylozyc do formy (okragla 26 cm) wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka lub bulka tarta. Piec 25 min w temp 175° C. Po wyjeciu z piekarnika ostudzic (w formie) a nastepnie nasaczyc. Do nasaczenia potrzebujemy: ½ szklanki przegotowanej i ostudzonej wody sok z jednej cytryny 2 lyzki cukru Wszystko razem wymieszac i tym nasaczyc biszkopt. Nadzienie: 6 lyzeczek zelatyny 200 g (ml) slodkiej smietany 30 % 250 g serka homogenizowanego 200 ml mleka 5 lyzek cukru pudru 15 dag zmiksowanych truskawek Zelatyne namoczyc w kilku lyzkach zimnej wody a gdy napecznieje podgrzac do rozpuszczenia. Serek, mleko, cukier i truskawki zmiksowac razem. Do zelatyny dodawac po pare lyzek masy truskawkowej, mieszajac caly czas. Osobno ubic smietane i dodac do calosci. Mase truskawkowa wylozyc na biszkopt. Do dekoracji potrzebujemy: 35 dag truskawek 1 galaretka, najlepiej truskawkowa 0,5 l wody lub 250 ml wody i 250 ml bialego wina Wode lub wode z winem zagotowac, rozpuscic w niej galaretke i odstawic do ostygniecia. Truskawki pocwiartowac, ulozyc na masie truskawkowej i zalas tezejaca galaretka. Calosc wstawic do lodowki. Potem to tylko kroic i wcinac ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a te wasze ciasta wychodzą takie mięciutkie? Bo ja mam przepis na truskawkowe ale takie "ubite" zapychające wychodzi
![]() ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja myślałam jeszcze a propo tego twojego zakalca, Wiolka, i się zapytam Ciebie w jakiej formie piekłas to ciasto, tzn jak była duża?? I powiem Ci, ze mnie tez zawsze trochę opada, to jest normalne w tym cieście, ale i tak zawsze jest pyszne bez zakalca, mięciuśkie, tak jakby chciala aga01. Najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy się je upichci
![]()
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
moje wychodzi mięciutkie. A jak chcesz żeby było bardziej miękkie to ubij pianę z białek i delikatnie połącz z resztą masy. Być może na twoje ciasto też ta sztuczka zadziałą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
![]()
Użyłam foremki prostokątnej 24 na 40, a produktow na 1,5 porcji. Piekłam ok. 50 minut, może to wina piekarnika, bo ostatnio mi szwankuje, albo czeresni, być może były za ciężkie na takie pulchne ciasto.Wybróbuję ten przepis na pewno jeszcze nie raz, bo mam działeczkę pełną owoców, już myślę o borowce amerykańskiej. W końcu sie uda!! Napiszę jak upiekę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Moje ciasto jest do bani
![]() ![]() ![]()
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chciałam powiedzieć, że ciasto mojej siostry wcale nie było do bani ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.