|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy można zmusić dziecko ... ?
Mam problem a dokładnie moja mama gdyż moja siostra jest osobą która wręcz bardzo nie lubi chodzić do szkoły. Około 34 lekcje tygodniowo to ją przerasta i dotego prace domowe które odrabia 4 godz dzinnie . Nie lubi przedmiotu - j. polskiego a nauczycielka zmusza ją do chodzenia na zajęcia dodatkowe. Nie potrafi jej sie sprzeciwić gdyż przy niektórcyh ludziach jest bardzo nie śmiała. Opuszcza zajęcia za pozwoleniem rodzica i nauczycielki oczywiście ale ta jedna godzina naprawde ją wyczerpuje. Moja mam nie wie co robić bo dzien przed zajęciami jest ciągłe narzekanie że ona nie chce iść na te zajęcia. Dlatego proszę o pomoc co może pomóc mojej mamie poradzić sobia z moją siostrą ?
Dodam jeszcze że z tego co wiem to nie można zmusić żadnego ucznia w jej szkole do chodzenia na zajęcia po za ustalonym planem lekcji. I jakie jest wasze zdanie na ten temat ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy można zmusić dziecko ... ?
A po co zmuszać dziecko do chodzenia na zajęcia, których nie znosi, zwłaszcza gdy są dodatkowe??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Można. Jeżeli są to zajęcia wyrównawcze (a podejrzewam, że są). Jest wyjście - niech matka oficjalnie napisze, że nie wyraża zgody na uczęszczanie na te zajęcia - ale niech potem nie ma zdziwka, że dziewczyna zagrożona.
I nieładnie tak się siostrą zasłaniać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
34 godziny lekcyjne tygodniowo to nie jest jakoś zatrważająco duzo
![]() A na czym polegają te zajęcia dodatkowe? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Niech mama pogada z nauczycielką, często dziecko nie chce chodzić bo czuje się gorsze, albo się z niego smieją, a czasami zwyczajnie się boi, wszysko kwestia dobrego podejścia do sprawy i pogadania ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze-ole siostra ma lat??
Po drugie-czemu odrabia lekcje aż 4 godziny?? Z tego co wiem,to żadne zajęcia pozalekcyjne nie sa obowiązkowe. Nauczyciel może zalecić douczanie,ale na to może nie wyrazić zgody rodzic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Mama jest dorosła i niewątpliwie podejmie najepszą decyzję, niezależnie od zdania wizazanek nie mających oglądu całości sprawy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A wizażanka tradycyjnie znikła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.