![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Irlandia
Wyjeżdzam do Irlandii (niedaleko Cork) i chciałabym dowiedzieć się jak jest tam z cenami. Jest pewnie drożej niż u nas. A są rzeczy, które są tańsze i opłaca się je kupowac? Np ciuchy,kosmetyki itp?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Irlandia
Ja bylam dwa lata temu w Cork i Waterford. Ceny sa bardzo wysokie (jesli sie nie myle to w Irlandii sa najwyzsze w Unii Europejskiej). Czy jest cos co oplaca sie kupic- moim zdaniem nie.Ale moze to tylko moje spostrzezenia.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
W Irlandii jest drogo jak na polskie realia i jezeli bedziesz pieniazki przeliczac. Wrocilam 3 tygodnie temu. Chociaz drogie jest zycie i wcale nie ejst tak latywo o prace jak mowia to bradzo milo to wspominam. Jest duzo Polakow, bardzo duzo a Irlandczycy sa generalnie bardzo mili
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja wlasnie w tym momencie jestem w Cork
![]() Jesli pracujesz to stac cie na mieszkanie, jedzenie, ciuchy i wszelkie przyjemnosci, ktore mozna znalezc w miescie. Tylko warunkiem jest praca... Przez 1,5 miesiaca bylam bez pracy i bylo naprawde ciezko ![]() Ale teraz jest swietnie ![]() ![]() pozdrawiam i polecam Cork ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
![]()
heya!!
dawno mnie tu na forum nie bylo-jako ze wyjechalam ..do Irlandii wlasnie! stad tez pierwsza moja wypodziedz po powrocie na forum to watek dot. Irlandii... Mieszkam w Dublinie. czyli w najdozszym miejscu jesli chodzi okoszta zycia w Irlandii. A jednak wcale nie narzekam. Pracjac na caly etat wystarcza na wszystko-na rahunki typu energia, telefon, na jedzenie w zupelnosci!! nie ma klopotow typu-czy wystarczy do pierwszego-ja bynajmniej nie mam takowych. a nie zarabiam tu przeciez fortuny. jestem tu dopiero 5 miesiecy. raczej bardziej sie czlowiek zastanawia ile uda sie mu odlozyc ![]() ![]() kosmetyki-w polsce duzo tansze! wiec jak masz okazje zabierz zapas to na poczatku sie przyda.Potem zapomnisz o tych roznicach. Ciuchy_roznie_tu jest wiekszosc sklepow firmowych, wiec ceny bywaja niekiedy wysokie-ale LEVIS itd-sa identyczne a na przecenach wrecz smiesznie tanie... noi sklep wszystkim znany Penneys-tanio-duzo i naprawde kazdy tam chodzi bo maja wiele uniwersalnych rzeczy...a nim firmy typu Atmosphere-znany producent sprzedawany na allegro-a w sklepie czesto za max 30 euro....jesli masz pytania-czekam!
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
wybaczcie mi slowo rachunki-moj laptop czasem nie wbija mi literek :/ przepraszam za wszystkie literowki i bledy ort.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
no i ja jestem w Cork juz 2 miesiace.
Pierwsze wrazenie-- szokk! Boze, jak drogo! Jakie zarcie drogie! Ale teraz juz ok, nie mozna przeliczac na zlotowki, bo wtedy mozna sie podlamac ![]() to tez zalezy jeszcze ile sie zarabia. Ja jestem tylko Au Pair, wiec kokosow nie zarabiam, ale nie musze sie martwic przynajmniej o jedzenie, mieszkanie itp. Chce odlozyc troche kasy. A moze oprocz Peeneys jest tu jakis jeszcze fajny i tani sklep, bo ja to tlyko tymi glownymi ulicami chodze. Nie mieszkam bezposrenio w Cork tylko niedaleko. AfroJazz, a jaki jest Dublin?? Chcialam jechac na wycieczke do Dublina na jakis weekend. Ladnie jest? Co warto zobaczyc? ![]() pozdrawiam!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Penneys jest, z tego co się orientuję, najtańszy i jedyny tego rodzaju w Cork. Jednak wystarczy poczekać na wyprzedaże, a wtedy we wszystkich sklepach można kupić świetne ciuchy za kilka euro.
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Cork to śliczne miasto, byłam w wakacje a za 3 tyg znowu jade. Za to Dublin jak dla mnie za głośny i za tłoczny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
![]()
No coz, nie ukrywajmy ze Dublin to wielki halas i tlum ludzi-ale jest taki z racji tego ze przeciez to stolica!! i w dodatku preznie sie rozwija!Ja osobiscie na Dublin nie narzekam, aczkolwiek mialam juz okazje zwiedzic okolice poddublinskie jak Dalkey, Howth czy Dun laoghaire i bez watpienia sa to miejsca tysiackrotnie przyjemniejsze! A WICKLOW...poprostu marzenie!jesli chcesz porady co do Dublina-owszem jest tu wiele ladnych miejsc do zwiedzania, napewno warto zobaczyc jak zyje serce Irlandii...ale zdecydowanie polecam okolice, a takze zachodnie wybrzeze-Kerry, Clare...GALWAY! jesli bedziesz w Dublinie-to nie planuj zostac tu dlugo-warto byc tu 3-4 dni a potem heja!!! poza miasto-Wicklow, itd... jesli chcesz moge Ci podeslac kilka fotoskow!
gdybys planowala byc tu na weekend...zwiedzanie bedzie trudniejsze bo wszedzie pelno ludzi, ale gdybys chciala cos zwiedzic ![]() mozesz tez skoczyc do fabryki Guinessa!
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
A ja spędziłam cudowne wakacje, połączone z pracą w Galway
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
to juz wkrotce bede w Dublinie na weekend co prawda ale dobre i to
trzeba przed powrotem do Polski zobaczyc stolice Irlandii ![]() dziekuje za odpowiedzi jak macie jakies wskazowki albo cos to piszcie, chetnie sie dowiem ![]() pozdrawiam
![]() |
#13 |
BAN stały
|
W Dublinie polecam udac sie na taka wyceiczke objazdowa autokarem. Nie jest droga (15e student) a mozna zobaczyc niemal Dublin w calej swej krasie
![]() Plusem jest to, ze mozna wysciasc na dowolnym przystanku, pozwiedzac i znow wskoczyc do autokaru (bilet jest calodniowy a autokary kursuja co 10 minut ![]() ![]() ![]() Zazdroszcze tej wycieczki, sama chetnie znow bym sie wybrala.. ![]() ehhh.. POZDRAWIAM |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
a jak nazywa sie ten park i co jest tam ciekawego?
Mam nadzieje, ze chociaz pogoda bedzie ladna, bo znajac Irlandie to... :/ przed chwila u mnie snieg padal... ale tylko troszeczke na szczescie, a mieszkam niedaleko Cork
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Park nazywa sie napewno Phoenix park, owszem jest piekny i wielki, ale o tej porze roku nie jest takpiekny jak moglybyc
![]() mowie Ci - wskocz do OLD JAIL to jest na Dublin 8, dojedziesz z centrum busem nr 69, 79, 79A i 68...pod samo muzeum. A do tego obok jest Irish Muzeum Of Modern ART i rowniez baaaaardzo polecam. A stad juz bardzo niedaleko do Phoenix park wiec jak bedziesz mmiala ochote-zwiedzisz i park....gdyby sie uprzec to niedaleko MUZEUM OF MODERN ART jest tez GUINNESS, wiec...czemu nie ![]() zaczac musialabys wtedy od Guinnesa, jadac z centrum - busy 123, 78A, 51B, 51C - wszystkie odjezdzaja znad rzeki -ulica Aston Quay, obok takiego duzego budynku HEINEKEN.... albo wsiadz w busik ktory polecaly dziewczyny wczesniej-DUBLIN TOUR -on cos tam kosztuje... i podjedziesz pod kazde warte uwagi miejsce, wysiadziesz , zwiedzisz, i juz ![]() tylko uwaga-niektore wstepy sa za free, a niektore sa drogie - ale OLD JAIL chyba 5-7 euro wstep, wiec nie tak zle a warto,nie wiem jak ze znizkami bo ich juz nie mam ![]() ceny sa podobne wszedzie, ale zoo jest drogie-chyba 14.5 eu... Phoenix za free, Guinnes ok 7?..nie wiem, nie pamietam szczerze mowiac....
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
jeśli chodzi o zakupy ciuchowe, to po prostu trzeba trafić na fajne przeceny, ale w Irlandii przeceny są cały rok, więc to w sumie trzeba się postarać, żeby na nie nie-trafić! ;-)
łatwiej to kupić niż jakieś wartościowe jedzenie niestety, bo Irlandczycy bardzo słabo się odżywiają - w ogóle sie nie odżywaiają niestety ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam i miłego pobytu na zielonej wyspie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Park jak park- dookola zielono
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Kochani , a jak to jest z żywnością? chodzi mi o to, czy w Irlandii znajdę podobne lub to same choć niektóre produkty?
np. czy są tam : - jogurty activia danone? (wiem, że są w Anglii - ale czy w Irlandii?) - jogurty light jak nasza jogobella zott? - jedzenie dla wegetarianów?
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wegetarianie również nie mogą narzekać na wybór żywności (sama właściwie nie jadam mięsa). Ale, jak ktoś wyżej już słusznie zauważył, Irlandczycy nie dbają o to, co jedzą i to, co jest tu ogólnie dostępne i najbardziej popularne radzę omijać szerokim łukiem ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Serenite bardzo serdecznie dziekuję Ci za odpowiedź
![]() ![]() super to opisałaś ![]() ![]() a mogłabyś podać przykładowe ceny? ![]()
Edytowane przez Anheles Czas edycji: 2008-02-12 o 17:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma za co ![]() Te jogurty muller mają ok 200 g i ich cena to ok 1-1,30 euro .Activia i weight watchers sprzedawane są zwykle w sześciopakach.Cena takiego to ok 2,50 euro. Jeden jogurt 125g to ok 60-70 c w Tesco. Są jeszcze (w Tesco właśnie)pyszne jogurty irlandzkie, bardzo polecam! Też w 6-pakach, za ok 2,50 e, różne smaki, najpyszniejszy to czarna porzeczka ![]() ![]() ![]() ![]() Kiedy przyjeżdżasz tutaj, masz wrażenie, że żywność jest bardzo droga, ale kiedy zaczynasz zarabiać w euro, okazuje się, że nie jest źle ![]() Gdybyś jeszcze chciała co, wiedzieć, to pytaj. A kiedy wybierasz się do Irlandii i do jakiej miejscowości?
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
bardzo dziękuję Ci za pomoc i za odpowiedź
![]() ![]() chciałabym do Dublina ![]() Mam mnóstwo pytań ![]() ![]() może na gg? ![]()
Edytowane przez Anheles Czas edycji: 2008-02-13 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
A ja wybieram sie na 2 tyg wakacje do irlandii do przyjaciolki
![]() oplacam sam przelot mieszkam i jem u niej , nie jest to dublin tylko jakas mala miejscowosc. mam pytanie co to za sklep Peeneys i poza jedzeniem co mozna kupic ciekawego i niezbyt drogiego za moje zlotowki zamienione na euro ![]() jade tylko na 10dni ![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Witam .Wcinam się w wątek bo własnie szukam informacji na temat irlandii.jedziemy z mężem i synkiem w czerwcu odwiedzic rodzinke i to własnie w okolice Winclow...dokładnie do Bray....
widziałam mnóstwo fotek i już wiem ze bedzie nam sie bardzo podobało... troche się marwie jak nasz 4ro latek przetrwa 3 godz w samolocie ....ale jakos to bedzie... juz nie moge się doczekac....z tego co wiem pogoda w czerwcu w irlandii raczej nieciekawa...ale trudno ![]() ![]() pozdrawiam monika
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() nastaw sie tak: Irlandzka pogoda to jak pudelko czekoladek ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
piekne wzgorza Wicklow widziałam na zdjęciach i na pewno skorzystam
![]() w pl zima -nie-zima,lato -nie-lato...ehhhhh zobaczymy co nam czerwiec na zielonej wyspie zafunduje ![]() ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny
![]() 1 czerwca lecę z TŻ do Dublina na 3 miesiace ![]() ![]() Pierwszy raz wylatuję gdzies na tak długo i troche sie boję ![]() Na miejscu jest mojego tż'a brat i siostra,więc miejsce do spania bedziemy mieli zapewnione ![]() Obawiam sie ,ze ciezko bedzie miznaleźc prace bo troche ciężko z językiem ![]() A możecie coś napisać o pogodzie, jakie najlepiej zabrac tam ubrania ? Bo naprawde nic nie wiem jak tam sie żyje ... Ponoć deszczowe lato... Wiec nie wiem czy opłaca się brać japonki czy cos ? ![]() Pomóżcie prosze ![]() Pozdrawiam ![]() ps.. Chyba że ktos bedzie dobry i poda nr gg to bede mogla sie podpytac i pozamęczac pytaniami ![]() ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
hop
![]() ![]() ![]()
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pogoda jest tak zmienna, że przydadzą się i japonki i kalosze ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.