|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Wyjazd do sanatorium, a zwolnienie lekarskie
Witajcie. Od 9 listopada 2015 roku przebywam na rocznym urlopie macierzyńskim płatnym 80 %. Uwzględniając szybkość terminów wyjazdów do sanatoriów, różne rehabilitacje, itd, 26 lipca rozpoczyna się mój turnus (tzw. tryb pilny Zdążyłam zajść w ciążę, urodzić, a moje dziecko za chwilę skończy 9 miesięcy) W tzw. "sanatorium uzdrowiskowym". Normalnie na taki wyjazd dostaje się L4 (dobrze myślę?). A jak to jest w podobnym przypadku do mojego? Chętnie przedłużyłabym mój urlop macierzyński o 3 tygodnie, bo na tyle jadę, ale z drugiej strony nie wiem, czy warto robić bałagan w płatnościach. Teraz dostaję 80 % wypłaty, a jak to wyglądałoby, gdybym na macierzyńskim poszła na to L4? Zostałabym bez kasy? Nie wiem, czy warto wziąć zwolnienie, jeśli miałabym potem trudności. Znajdę tu kogoś, kto potrafi rozwikłać taką zagadkę?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wyjazd do sanatorium, a zwolnienie lekarskie
Macierzyńskiego nie przerywasz na l4, nie ma takiej opcji.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;63345881]Macierzyńskiego nie przerywasz na l4, nie ma takiej opcji.[/QUOTE]
A tn wyjazd przedłuży mi urlop macierzyński? |
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Nie, dlaczego? tak samo jakbyś trafiła do szpitala na leczenie - nic ci nie przedłuża. Sanatorium w ogóle nie daje l4, bo to leczenie dodatkowe, a nie pilne.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderator
|
Ale na szpital macierzyński powinien zostać przerwany i udzielony ojcu dziecka lub innemu członkowi najbliższej rodziny. Jak to jest z senatorium to niestety nie wiem, najlepiej byłoby w ZUS dopytać.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Z tego co ja się orientuje to na wyjazd do sanatorium w ogóle nie dostaje sie zwolnienia lekarkiego tylko bierze sie urlop.
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.