|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Justy, Smoczyca, Pixie - skład kosmetyku
Nie wiem, czy to odpowiednie miejsce, ale widzę, że wszystkie się tu pojawiacie
![]() Proszę Was serdecznie o Waszą opinię nt. preparatu kosmetycznego - skład podaję poniżej: water (aqua), squalane, glycerin, dipropylene glycol, glyceryl stearate, mineral oil (paraffinum liquidum), olive (olea europaea) oil, stearic acid, petrolatum, dimethicone, cholesterol, bentonite (Cl 77004), xanthan gum, sodium stearoyl glutamate, behenyl alcohol, sodium lauroyl glutamate, niacinamide, fragrance (parfum), alcohol, ethyl glucoside, octyl methoxycinnamate, hydrolyzed silk, hydrolyzed lupine protein, camellia japonica extract, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, bht, d&c green no 5 (Cl 61570). Proszę, napiszcie co o tym sądzicie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Justy, Smoczyca, Pixie - skład kosmetyku
E, zaglądałaś na www.biochemiaurody.com ? Basia chętnie rozszyfrowuje takie składy... ja tyko mam uwage odnosnie alkoholu w składzie, dość tłustej konsystencji ale i tak ze mnie laik...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mariqa, dzięki wielkie!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Tak, to Kanebo. Nie chciałam zdradzać marki, by usłyszeć "nieskażoną" marką opinię. Na razie wypróbowana
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
I tak by wiedzieli, bo przecież za czas jakiś ocenię efekty na KWC
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nio
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Kochana E, ze mnie taka ekspertka jak z koziej...brody
![]() ![]() - squalane - ojej z watroby (lub gruczołów łojowych ![]() - gliceryna - nawilżacz; spełnia też funkcje ochronne, wypełniając ubytki w lipidach naskórka - glikol dipropylenowy - nie wiem ![]() ![]() ![]() - glyceryl stearate - zagęstnik; - olej mineralny - olej uzyskiwany w wyniku oczyszczania ropy naftowej. Kontrowersyjny, niektórym bardzo zatyka pory, innym nie. - oliwa z oliwek - bogata w wit. E, czyli dobrego antyoksydanta ![]() - kwas stearynowy - zagęstnik, stabilizator innych składników - wazelina - również pozyskiwana w wyniku oczyszczania ropy naftowej. Ma właściwości ochronne, nawilżające (wzmacnia barierę lipidową naskórka), kojące. Potrafi zatykać pory (ale niekoniecznie). - dimethicone - silikon. Dodany pewnie celem ulepszenia formuły (lepszy poślizg, krem ładniej "przylega" do skóry, nie "spływa". - cholesterol - fosfolipid (rodzaj tłuszczu zwierzęcego) używany w kosmetykach jako produkt wiążący wodę i stabilizator; - bentonite - pochodna glinki, używana w kosmetykach "matujacych". Może wysuszać skórę. - guma ksantanowa - zagęstnik; - sodium stearoyl glutamate i sodium lauryol glutamate - pojęcia nie mam ![]() - behenyl alcohol - zagęstnik. Nie z grupy drażniących alkoholi. - niacinamide - kwas nikotynowy, witamina B3. W stężeniu 4% (które tu chyba nie ma miejsca) działa antyseptycznie. Stymuluje też wzrost poziomu ceramidów i kwasów tłuszczowych w skórze, zapobiega utracie wilgoci; - zapach - może podrażniać; - alcohol - wiadomo. ![]() - ethyl glucoside - ![]() - octyl methoxycinnamate - filtr anty-UVB. Nie jest go chyba za dużo w tym produkcie. - hydrolyzed silk - proteiny jedwabne.Niektóre badania dowodzą ich antyrodnikowych właściwości. - hydrolyzed lupine protein - proteiny izoflawonowe (czyli taki rodzaj fitoestrogenów). Czy działają na ludzką skórę jak ludzkie estrogeny, jest raczej dyskusyjne, ale mają właściwości antyrodnikowe, tylko że w tym niedużym stężeniu raczej nieduże... - camellia japonica extract - wyciąg z herbaty japońskiej (czarnej?). Właściwości antyrodnikowe, ale znów: mało go coś... - phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, bht- konserwanty - d&c green no 5 - barwnik. Myślę tak: jeśli masz cerę nieskłonną do zanieczyszczonych porów, to może być niezły nawilżacz, choć tych antyoksydantów mogłoby być więcej (ale olej z watroby rekina mnie zainteresował, hm... Chociaż pewnie lepiej go łykać. ![]() Krem jest pewnie horrendalnie drogi, ja bym bez przetestowania nie kupiła, bo mnie by raczej na pewno pozapychał... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Pixie, bardzo, bardzo dziękuję!
![]() ![]() ![]() Filtry - wiem, wiem... są dodatkowe. Pytałam, czy można, bo bez tego bym się nie zdecydowała. Drogi? Powiem, że względnie ![]() ![]() No i cosik mi się widzi, że to jednak będzie dla mnie niezły produkt ![]() Pixie i nie bądź taka skromna - już nie raz widziałam, że pomagasz w sprawie składów ![]() Jeszcze raz wielkie dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
No to fajowo, że Ci pasuje, E.
![]() A w kwestii składów: wszystko zawdzięczam wizaz.pl, bo wcześniej w ogóle ich nie czytałam. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Pixie, oczywiście relacja i ocena będzie
![]() Podziwiam upór i cierpliwość, której mi brak w rozszyfrowywaniu (próbowałam sama, ale niektórych nie znalazłam). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
czesc babki!
![]() powiedzcie mi, gdzie Wy czytacie o tych skladach, ze mnie sierota i nie potrafie znalezc ![]() moze jakies linki czy cus? ![]() nie wypada sie przyznawac ze nie rozumiem co to znaczy antyrodnikowo, albo takiego cusia tysz nie: antyoksydant i immunostymulant? bo jak nie wypada, to ja nic nie mowilam ![]() pzdr! alka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.cosmeticscop.com/learn/di....asp?TYPE=MAIN i tu: http://www.wizaz.pl/chemia/az_index.php Możesz też wklepać daną nazwę składnika w google.com i wyskoczy mnóstwo bardziej lub mniej użytecznych definicji. ![]() działanie antyrodnikowe tzn. zwalcza wolne rodniki (jedna z głównych przyczyn starzenia; skutek uboczny życia w ogóle, że tak powiem ![]() antyrodnikowy = antyoksydacyjny (antyoksydant) immunostymulujący = pobudzający system immunologiczny (obronny) skóry. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Bubu, w Twoim wieku to nie wstyd, a raczej normalność. Ja takie rzeczy wiem, ale jeśli chodzi już o konkrety - to ciemna jestem straszliwie tj. wiem, co to aqua i takie tam, ale bardziej skomplikowane to już niekoniecznie
![]() Pixie, wyjaśnione super - konkretnie i przystępnie ![]() Dziewczyny - to dla Was ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
babci nasza ![]() ja to zaraj przestudiuje i zobaczysz jaka bynde mondra ![]() ja taka ciemnota bo na biologii zamiast uwazac to sobie rysowalam... ![]() pozdrawiam pania kalinowska:P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
dziekowa piksik!
![]() ![]() ![]() a |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny jestescie mistrzyniami!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
To Pixie jest mistrzynią
![]() ![]() Ja to tylko taki biedny żuczek, co może powiedzieć, czy coś działa, czy nie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.