Nie moggę schudnąć - jestem załamana - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-17, 08:14   #1
Dosiaczek 7
BAN stały

Nie moggę schudnąć - jestem załamana

Jestem załamana, bo od dwóch tygodni nic nie schudłam. Na początku stosowania diety schudłam 4 kg. Od dwóch tygodni ważę 68 kg (160 cm) i nic. Stosuję tę dietę z wizazu - białka + więglowodany + warzywa albo białka + tłuszcze + warzywa. Po 15 już nie jem węgli. I nic. Jedynie może co źle robię, to że zeszłam do 950 kcal, ale myślałam że coś się ruszy a tu nic. Ruchu mam trochę mało, tylko co kilka dni biegam, ale myślałam, że jak dokładnie będę stosować te wszystkie zalecenia z wizazu to schudnę. Chociaż jak się więcej ruszałam i chodziłam na spacery to też nie chudłam. Waga jakby się uparła i nie chce się ruszyć.
Jestem zdesperowana i nawet myślę o przejściu na kopenhaską albo nawet stillmana. Gdzieś czytałam, że taki bunt wagi może być wynikiem tego, że ktoś kiedyś restrykcyjnie się odchudzał, a ja niestety tak robiłam. Ale czy to znaczy, że już zawsze będę gruba i waga się nie ruszy?

Edytowane przez Dosiaczek 7
Czas edycji: 2011-11-17 o 08:22
Dosiaczek 7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 10:10   #2
malutka20068
Zadomowienie

Dot.: Nie moggę schudnąć - jestem załamana

Cytat:
Napisane przez Dosiaczek 7 Pokaż wiadomość
Jestem załamana, bo od dwóch tygodni nic nie schudłam. Na początku stosowania diety schudłam 4 kg. Od dwóch tygodni ważę 68 kg (160 cm) i nic. Stosuję tę dietę z wizazu - białka + więglowodany + warzywa albo białka + tłuszcze + warzywa. Po 15 już nie jem węgli. I nic. Jedynie może co źle robię, to że zeszłam do 950 kcal, ale myślałam że coś się ruszy a tu nic. Ruchu mam trochę mało, tylko co kilka dni biegam, ale myślałam, że jak dokładnie będę stosować te wszystkie zalecenia z wizazu to schudnę. Chociaż jak się więcej ruszałam i chodziłam na spacery to też nie chudłam. Waga jakby się uparła i nie chce się ruszyć.
Jestem zdesperowana i nawet myślę o przejściu na kopenhaską albo nawet stillmana. Gdzieś czytałam, że taki bunt wagi może być wynikiem tego, że ktoś kiedyś restrykcyjnie się odchudzał, a ja niestety tak robiłam. Ale czy to znaczy, że już zawsze będę gruba i waga się nie ruszy?
Czyli wiesz co źle robisz. Schodzenie poniżej 1000 kcal to nie jest dobry pomysł. 2 tygodnie zastoju wagi zdarzają się i warto cierpliwie przeczekać a waga w pewnym momencie powinna zacząć spadać.
Proponuję jeść około 1200 kcal i nie rezygnować z ruchu.
Jak dawno temu stosowałaś restrykcyjną dietę? co to była za dieta? Ile czasu minęło od tej restrykcyjnej diety a obecnej?
Stary 2011-11-17, 10:21   #3
f _ c k yea
Rozeznanie

Dziewczyno, za mało kalorii! Żadna kopenchaska, jak zaczniesz JEŚĆ to będziesz chudnąć, 950kcal to nie jest jedzenie tylko głodówka. Jak waga stanęła w miejscu to znaczy, że od początku coś robiłaś nie tak, albo po prostu masz chwilowy przestój i waga zaraz ruszy. Może od początku zjadałaś za mało kalorii? W jakim czasie te 4 kg schudłaś? Jeśli wszystko robiłaś jak trzeba, to pamiętaj, że przestoje są normalne w procesie chudnięcia, uzbrój się w cierpliwość. Nie ma nic od razu

I błagam Cię, wyrzuć z głowy te głodówki, bo tylko sobie krzywdę zrobisz, i będziesz miała powtórkę z rozrywki - zrzucisz kilka kg, a potem waga stanie w miejscu na amen. A jak zaczniesz normalnie jeść (a raczej jak zaczniesz jeść w ogóle) to kg wrócą i wtedy dopiero będziesz miała problem z ruszeniem wagi.

f _ c k yea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 10:29   #4
Dosiaczek 7
BAN stały

Kilka lat temu stosowałam restrykcyjne diety.
A jak wejdę na 1200 kcal to nie utyję? Bo się chyba metabolizm spowolnił. Postanowiłam rozruszać metabolizm. Na sniadanie zjadłam twaróg, owsiankę z płatków owsianych, otrębów, siemienia lnianegi i grejpfrut oraz pomidor. Dodam też ruch - interwały. I dużo wody.

Edytowane przez Dosiaczek 7
Czas edycji: 2011-11-17 o 10:50
Stary 2011-11-17, 10:51   #5
f _ c k yea
Rozeznanie

Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że zależy od organizmu. Możesz zauważyć na wadze lekkie podwyższenie wagi, ale będzie to chwilowe i spowodowane większą ilością jedzenia a nie tyciem. W ostatecznym rozrachunku jednak wyjdzie Ci na dobre, jak kilogramy w końcu zaczną spadać

f _ c k yea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 16:31   #6
millenka80
Rozeznanie

Hej Dosiaczek nie chcę Cię obrazić ,ale wydaje mi się że masz złe podejście do diety!!Niestety musisz całkowicie zmienić nawyki żywieniowe na początek spróbuj rano na czczo wypijać 0,5 l wody i poćwicz ok 15 minut później śniadanko powinno być najbardziej kaloryczne i dostarczać jak najwięcej składników odżywczych następnie za ok 3,5 godziny lekkie drugie śniadanie po następnych 3,5 godz. obiadek znów odstęp 3,5 godziny podwieczorek i ostatni posiłek 3 godz. przed snem najlepiej jakiś białkowy jak Cię dopadnie głód pij wode niegazowaną i soki najlepiej warzywne i nie ze sklepu tylko domowej roboty,oczywiście nie przekraczaj 1200kal dziennie staraj się dzień wcześniej ułożyć sobie jadłopis powieś na lodówce i przestrzegaj a napewno kilogramy znikną.pamiętaj zero słodyczy, napoji slodkich,alkoholu tłustych mięs wszystko powinno być lekkie odtłuszczone(dozwolone są w malutkich ilościach gorzka czekolada,miód prawdziwy np.;na śniadanko płatki owsiane z jogurtem naturalnym,bananem i lyżeczką miodu do tego kawa z odtłuszczonym mlekiem lub zielona herbata jak nie pijesz kawy jest to pyszny zdrowy i pożywny start na rozpoczęcie dnia. najważniejsze jest byś jadla o stałych porach zdrowe lekkie posiłki ,piła dużo wody oraz ćwiczyła niestety leżąc na kanapie i prawie nic nie jedząc nie oznacza że będziesz chudła!!!!jeśli sumiennie przyłożysz się do diety nie będziesz oszukiwać to gwarantuję Ci że będziesz chudła może nie bardzo szybko ,ale zdrowo wystarczy że schudniesz 1kg tygodniowo to po miesiącu będzie już 4kg po 3 miesiącach 12kg i ani się obejrzysz a będziesz się cieszyć ładną figurą.Aha i ważne jest też ,abyś po zakończeniu diety nie rzucała się na jedzenie tak jak pisałam wcześniej musisz zmienić nawyki żywieniowe. pozdrawiam i trzymam kciuki informuj o postępach.Ps zacznij jak najszybciej a nie odwlekaj do poniedziełku pa
millenka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 18:28   #7
dodi20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez millenka80 Pokaż wiadomość
Hej Dosiaczek nie chcę Cię obrazić ,ale wydaje mi się że masz złe podejście do diety!!Niestety musisz całkowicie zmienić nawyki żywieniowe na początek spróbuj rano na czczo wypijać 0,5 l wody i poćwicz ok 15 minut później śniadanko powinno być najbardziej kaloryczne i dostarczać jak najwięcej składników odżywczych następnie za ok 3,5 godziny lekkie drugie śniadanie po następnych 3,5 godz. obiadek znów odstęp 3,5 godziny podwieczorek i ostatni posiłek 3 godz. przed snem najlepiej jakiś białkowy jak Cię dopadnie głód pij wode niegazowaną i soki najlepiej warzywne i nie ze sklepu tylko domowej roboty,oczywiście nie przekraczaj 1200kal dziennie staraj się dzień wcześniej ułożyć sobie jadłopis powieś na lodówce i przestrzegaj a napewno kilogramy znikną.pamiętaj zero słodyczy, napoji slodkich,alkoholu tłustych mięs wszystko powinno być lekkie odtłuszczone(dozwolone są w malutkich ilościach gorzka czekolada,miód prawdziwy np.;na śniadanko płatki owsiane z jogurtem naturalnym,bananem i lyżeczką miodu do tego kawa z odtłuszczonym mlekiem lub zielona herbata jak nie pijesz kawy jest to pyszny zdrowy i pożywny start na rozpoczęcie dnia. najważniejsze jest byś jadla o stałych porach zdrowe lekkie posiłki ,piła dużo wody oraz ćwiczyła niestety leżąc na kanapie i prawie nic nie jedząc nie oznacza że będziesz chudła!!!!jeśli sumiennie przyłożysz się do diety nie będziesz oszukiwać to gwarantuję Ci że będziesz chudła może nie bardzo szybko ,ale zdrowo wystarczy że schudniesz 1kg tygodniowo to po miesiącu będzie już 4kg po 3 miesiącach 12kg i ani się obejrzysz a będziesz się cieszyć ładną figurą.Aha i ważne jest też ,abyś po zakończeniu diety nie rzucała się na jedzenie tak jak pisałam wcześniej musisz zmienić nawyki żywieniowe. pozdrawiam i trzymam kciuki informuj o postępach.Ps zacznij jak najszybciej a nie odwlekaj do poniedziełku pa
Bardzo cenne porady! Jeśli satosujesz sie do nich Dosiaczek, to spadek kilogramów GWARANTOWANY!
dodi20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-17, 21:19   #8
millenka80
Rozeznanie

Dziękuję Dodi20 za pozytywną ocenę i pozdrawiam
millenka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 18:59   #9
Dosiaczek 7
BAN stały

Cytat:
Napisane przez millenka80 Pokaż wiadomość
Dzięki
Stary 2011-12-06, 18:30   #10
findsomething
Zadomowienie

Po pierwsze: sama dieta nie da Ci wymarzonego ciała. Dieta (sposob odżywiania przez całe życie) + sport to dwie nierozerwalne części.

Powinnaś uprawiać sport, albo chociaż codziennie godzinke spacerować, potem chodzić szybszym chodem.
Codzienne spacerowanie ma zbawienny wpływ na zdrowie i przemianę materii! banalne, ot spacerowac, ale to jest mega istotne.

Powinnaś opracować cały plan już wiosenny : rower, rolki, trasy jak dojedziesz do uczelni, pracy itp., już dziś znaleźć klub fitness, zapisać się i zacząć chodzić od przyszłego tygodnia!!! pokochasz to! masz do wyboru tyle zajęc - aerobik taneczny, ogólnorozwojowy, rozwijający mięśnie, sztuki walki od każdego poziomu, joga, zumba, pilates itp!!! Wieczorami zamiast kompa czy telewizji - idziesz się wymęczyć

powodzenia!!
findsomething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 10:47   #11
Dosiaczek 7
BAN stały

3 tydzień trenuję Turbo Fire- bardzo fajny program, pobudza metabolizm.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości