Organizacja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-22, 16:40   #1
visa_zanka
Przyczajenie

Lightbulb

Organizacja

Witam Wszystkich

Postanowiłam założyć ten wątek aby był inspiracją dla każdej z nas w zakresie:
- lepszej organizacji czasu w życiu osobistym
- lepszej organizacji czasu i wykonywanych zadań w pracy
- lepszej organizacji notatek / mieszkania / garderoby

nie ukrywam, iż od dłuższego czasu ta tematyka bardzo mnie interesuje i wciąż szukam nowych rozwiązań dla lepszego systemu realizowanych zadań głównie w pracy.

Wynika to z prostej przyczyny ... potrzeba matką wynalazku nie wiem kiedy ale zadania które mam do wykonania w pracy zaczęły dosłownie pęcznieć na moich oczach i musiałam stworzyć system, który pozwoli mi na dopełnienie wszystkich zobowiązań względem Pracodawcy.

Moje systemy organizacyjne:
- zeszyt zadań w którym spisuję wszystko co mam do wykonania w danym dniu ... wykreślanie listy pozwala mi kontrolować ilość czasu jaka pozostała, ilość zadań a także to czy najważniejsze z ważnych zostały zrealizowane
- priorytety - zawsze zaczynam od najważniejszych zadań danego dnia ... stworzyłam sobie kod kolorystyczny aby szybko odnajdywać się w liście zadań
- kalendarz miesięczny naścienny - tutaj zapisuję wszystkie ważne terminy i zadania; dzięki temu już nie raz ratowałam firmę z opresji
- szufladki tematyczne - każdy z działów tematycznych którym się zajmuję posiada odrębną półeczkę dzięki temu mam porządek w papierach
- organizacja biurka ... mam ten komfort że moje biurko ma kształt litery L więc środkową część zajmuje wszystko to co muszę mieć pod ręką, lewa strona to rzeczy do załatwienia, prawa strona już wykonano i trzeba tylko porozkładać do segregatorów/do podpisu Przełożonego itd

to tylko część ogromnego systemu który wciąż ewoluuje ale pozwolił mi na lepszą organizację pracy.

Liczę na wasze pomysły i wynalazki w tym zakresie - być może staną się inspiracją godną uwagi?

Niektórzy mogą uznać powyższe za bzdury - nie twierdzę że u każdego system może się sprawdzić. Ba! Być może charakter pracy i funkcja jaką pełnicie nie wymaga od Was jakiegokolwiek systemu, ja jednak tego potrzebuję i byłabym wdzięczna za Wasze pomysły

Czekam na odpowiedzi, zdjęcia biurek czy systemów organizacyjnych, blogi, artykuły. Mam nadzieję że wątek się "przyjmie" i będzie bazą wiedzy na temat organizacji.
starość pozbawiona żalu,
a całe życie wspaniałym sukcesem"

Louisa May Alcott
visa_zanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 17:06   #2
Askatasuna
Rozeznanie

Dot.: Organizacja

Bardzo fajny pomysł na wątek Będę zaglądać bo od pewnego czasu przestawiam się w swoim życiu na Dobrą Organizację z Spontanicznego Chaosu - takie podejście po prostu się w życiu bardziej opłaca

W stosunku do wymienionych nie mam zbyt wiele do dodania. Przychodzi mi do głowy:
kartka z notesu leżąca zawsze pod ręką gdzie zapisuję, w formie haseł co mówią mi/ przypominają / proszą współpracownicy, chodzi o jakieś rzeczy mniej istotne, które mogą poczekać, ale o których mogę zapomnieć będąc w momencie mówienia mi o tym skupiona na swoim zajęciu.
W domu (czy też można dodać do wątku? czy tylko kwestie zawodowe?); notes wiszący na lodówce, gdzie wpisuje się na bieżąco rzeczy do kupienia, które się właśnie skończyły itp. - dzięki temu zrobienie później listy zakupów tygodniowych zajmuje dosłownie minutę.

Czekam na pomysły innych Wizażanek
Askatasuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 18:02   #3
blueblue now
Rozeznanie

Hej Ja również próbowałam zapisywać rzeczy do wykonania w notesie, a następnie wykreślać, ale zrezygnowałam z tego
Jedyną rzeczą jaką aktualnie stosuję jest - jeżeli jakaś czynność zajmuje mniej niż 2 minuty - zrób to natychmiast - z książki Getting things done, za którą się czaję od pewnego czasu
No i wiadomo - segregacja w zbiory mniej więcej rzeczy podobnych, nie chomikowanie, moi przyjaciele - pudełka i segregatory. No koniecznie kalendarzyk przy sobie - w nim wszystkie niezbędne, ważne informacje, spotkania.
blueblue now jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 11:59   #4
slawek_33
Raczkowanie

Wow, świetny wątek! Wypiszę tutaj parę najważniejszych książek które zmieniły i przeorganizowały moje życie:

- Getting things done - chyba nie ma polskiego odpowiednika
- Siedem nawyków - polecam szczególnie zaznajomić się z "seven habits time matrix" (wpisz sobie w google images)
- Your money or your life - to tak typowo o finansach, ale pomogło mi ostatecznie uporządkować tą sferę

Po paru latach pracy i zastanawiania się nad tematem organizacji życia, u mnie wszystko dzieje się już automatycznie...
Zdjęcia biurka hmm może na razie nie... musiałbym pousuwać te plakaty Pameli Anderson co wiszą dookoła
slawek_33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 23:00   #5
Elfia4
DOMator

Na społecznościach od dawna funkcjonuje wątek adeptek doskonałej organizacji czasu. Znajdziesz tam sporo osób zainteresowanych tematyką organizacji.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 11:13   #6
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Na społecznościach od dawna funkcjonuje wątek adeptek doskonałej organizacji czasu. Znajdziesz tam sporo osób zainteresowanych tematyką organizacji.
No właśnie, chyba, że tu skupimy się np. na dobrej organizacji np. mieszkania (szafy, szuflad, łazienki itp) bo o tym pomyślałam, jak tu wchodziłam...

Co do czasu, to jak widzę na ścianie (oczyma wyobraźni) rozpisany kalendarz to mnie trzęsie
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości