|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Organizacja
Witam Wszystkich
Postanowiłam założyć ten wątek aby był inspiracją dla każdej z nas w zakresie: - lepszej organizacji czasu w życiu osobistym - lepszej organizacji czasu i wykonywanych zadań w pracy - lepszej organizacji notatek / mieszkania / garderoby nie ukrywam, iż od dłuższego czasu ta tematyka bardzo mnie interesuje i wciąż szukam nowych rozwiązań dla lepszego systemu realizowanych zadań głównie w pracy. Wynika to z prostej przyczyny ... potrzeba matką wynalazku ![]() Moje systemy organizacyjne: - zeszyt zadań w którym spisuję wszystko co mam do wykonania w danym dniu ... wykreślanie listy pozwala mi kontrolować ilość czasu jaka pozostała, ilość zadań a także to czy najważniejsze z ważnych zostały zrealizowane - priorytety - zawsze zaczynam od najważniejszych zadań danego dnia ... stworzyłam sobie kod kolorystyczny aby szybko odnajdywać się w liście zadań - kalendarz miesięczny naścienny - tutaj zapisuję wszystkie ważne terminy i zadania; dzięki temu już nie raz ratowałam firmę z opresji - szufladki tematyczne - każdy z działów tematycznych którym się zajmuję posiada odrębną półeczkę dzięki temu mam porządek w papierach - organizacja biurka ... mam ten komfort że moje biurko ma kształt litery L więc środkową część zajmuje wszystko to co muszę mieć pod ręką, lewa strona to rzeczy do załatwienia, prawa strona już wykonano i trzeba tylko porozkładać do segregatorów/do podpisu Przełożonego itd ![]() Liczę na wasze pomysły i wynalazki w tym zakresie - być może staną się inspiracją godną uwagi? Niektórzy mogą uznać powyższe za bzdury - nie twierdzę że u każdego system może się sprawdzić. Ba! Być może charakter pracy i funkcja jaką pełnicie nie wymaga od Was jakiegokolwiek systemu, ja jednak tego potrzebuję i byłabym wdzięczna za Wasze pomysły ![]() Czekam na odpowiedzi, zdjęcia biurek czy systemów organizacyjnych, blogi, artykuły. Mam nadzieję że wątek się "przyjmie" i będzie bazą wiedzy na temat organizacji.
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Organizacja
Bardzo fajny pomysł na wątek
![]() ![]() W stosunku do wymienionych nie mam zbyt wiele do dodania. Przychodzi mi do głowy: kartka z notesu leżąca zawsze pod ręką gdzie zapisuję, w formie haseł co mówią mi/ przypominają / proszą współpracownicy, chodzi o jakieś rzeczy mniej istotne, które mogą poczekać, ale o których mogę zapomnieć będąc w momencie mówienia mi o tym skupiona na swoim zajęciu. W domu (czy też można dodać do wątku? czy tylko kwestie zawodowe?); notes wiszący na lodówce, gdzie wpisuje się na bieżąco rzeczy do kupienia, które się właśnie skończyły itp. - dzięki temu zrobienie później listy zakupów tygodniowych zajmuje dosłownie minutę. Czekam na pomysły innych Wizażanek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() ![]() Jedyną rzeczą jaką aktualnie stosuję jest - jeżeli jakaś czynność zajmuje mniej niż 2 minuty - zrób to natychmiast ![]() ![]() No i wiadomo - segregacja w zbiory mniej więcej rzeczy podobnych, nie chomikowanie, moi przyjaciele - pudełka i segregatory. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wow, świetny wątek! Wypiszę tutaj parę najważniejszych książek które zmieniły i przeorganizowały moje życie:
- Getting things done - chyba nie ma polskiego odpowiednika - Siedem nawyków - polecam szczególnie zaznajomić się z "seven habits time matrix" (wpisz sobie w google images) - Your money or your life - to tak typowo o finansach, ale pomogło mi ostatecznie uporządkować tą sferę ![]() Po paru latach pracy i zastanawiania się nad tematem organizacji życia, u mnie wszystko dzieje się już automatycznie... ![]() Zdjęcia biurka hmm może na razie nie... musiałbym pousuwać te plakaty Pameli Anderson co wiszą dookoła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
DOMator
|
Na społecznościach od dawna funkcjonuje wątek adeptek doskonałej organizacji czasu. Znajdziesz tam sporo osób zainteresowanych tematyką organizacji.
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Co do czasu, to jak widzę na ścianie (oczyma wyobraźni) rozpisany kalendarz to mnie trzęsie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.