|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Studia
Hej dziewczyny!
Jestem na pierwszym roku studiow i kompletnie sie z nikim nie dogaduje. Jestem zalamana. Zawsze bylam osoba komunikatywna i otwarta, a z tymi ludzmi kompletnie nie moge nawiazac blizszej znajomosci. Nawet czasami nie mam ochoty sie starac i wole po prostu zrobic swoje i wyjsc, wiec moze wina lezy tez po mojej stronie. Drugi problem jest taki, ze mieszkam daleko od uczelni wiec raczej nie chodze na zadne imprezy z ludzmi w tym miescie. Niektorzy razem mieszkaja wiec poznali sie juz lepiej i niepotrzebuja innych blizszych kontaktow takze nie wiem co robic w tej sytuacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia
Olać ludzi. Nauczyć się myśleć samodzielnie. Studia to nie szkoła średnia, że się chodzi w grupkach...
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jestem na 4 roku studiow a z NIKIM nie nawiazalam za bardzo kontaktu. Bo po co? Chlopaka mam, przyjaciolke tez, wiec nie widze potrzeby by na sile podazac za innymi. Ide na zajecia, robie swoje i uciekam. Trzeba zrobic cos w grupie- robie i tyle. Nie szukam nowych przyjaciol, wystarcza mi zwykli znajomi. Studia to juz nie to samo co poprzednie szkoly. Tu jest wyscig szczurow, ludzie sa dorosli i kazdy dba o swoje interesy. Taka prawda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Może właśnie w tym leży problem, za bardzo się alienujesz i nie masz czasu na spotkania? Ja myślę, że jednak warto trochę się postarać. Nie musisz się zaraz zaprzyjaźniać, ale warto zadbać przynajmniej o poprawne, przyjazne kontakty z kilkoma osobami w grupie. Będziesz na pewno chciała kiedyś pożyczyć notatki albo będziesz potrzebowała, żeby ktoś ci coś dokładniej wytłumaczył, będzie jakaś praca zespołowa i co wtedy? Nikt ci nawet notatek z wykładu nie pożyczy. Zaproponuj komuś kawę na przerwie, albo wspólny obiad, zagadaj do kogoś na korytarzu, wybierz się też na jakąś imprezę integracyjną, na pewno po bliższym poznaniu kogoś jednak polubisz.
Cytat:
Poza tym autorka napisała, że "kompletnie z nikim się nie dogaduje" a nie, że "ma znajomych." To już jest dość niepokojące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Różnice w opiniach mnie nie dziwią. Zdaję sobie sprawę, że to wszystko zależy od miasta, uczelni, ilości studentów, wydziału i wielu wielu innych czynników. Powiem tylko, że moje obserwacje dotyczą UŁ - i wielu moich znajomych z innych wydziałów, również odniosło takie wrażenie jak ja.
No ale... nie ma co generalizować - ilu ludzi, tyle różnych poglądów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() No i jest kilku kolegów chodzących w garniturach, coś w stylu Barney`a z HIMYM . Chyba zależy, jaki wydział, jakie miasto i jaki kierunek. Myślałam, że u mnie będzie tak meega snobistycznie i kujońsko, ale akurat u mnie w grupie wszyscy mało co ogarniają i nikt się nie wychyla ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do Autorki - jeżeli czujesz, że chciałabyś mieć jednak znajomych na studiach, z którymi mogłabyś utrzymywać kontakt i po prostu się kolegować, to nie zaszkodzi wyjść z inicjatywą i bardziej się postarać. Jeśli jednak Ci to "zwisa" bo masz chłopaka i przyjaciółkę, to nie ma sensu. Swoją drogą studiowałam też drugi kierunek na innej uczelni i tam z ludźmi było inaczej. Kompletnie ich nie rozumiałam, po pomoc chętnie wszyscy łapki wyciągali jak czegoś nie wiedzieli, ale 99% nic z siebie w zamian nie dawała. I z tymi ludźmi nic wspólnego miec nie chciałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Na studia idzie się po zdobywanie wiedzy a nie zawieranie znajomości.
Znajomości to tylko BONUS i nie musi być obligatoryjny... Chcesz poznawać ludzi? Możesz poznać wszędzie niekoniecznie TYLKO na uczelni.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Moze rzeczywiscie za malo sie staram, ale jakos nikt szczegolnie nie zainteresowal mnie swoja osoba. Mam chlopaka - rzeczywiscie
![]() I uwierzcie mi, ze dla mnie osobiscie podroz jaka musze przebywac na studia jest okropnie meczaca, wiec jak koncze zajecia to juz chce jak najszybciej wracac zeby miec to za soba. Ale kupilam samochod wiec od stycznia bede samochodem jezdzila wiec tez bedzie inaczej. Szybciej i wygodniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.