Pomoc w nazwie foto - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-14, 11:34   #1
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Pomoc w nazwie foto

Witajcie!

Zakładam firmę, głównie będę wykonywała zdjęcia - można powiedzieć, że w 90% taki jest profil firmy, aktualnie wykonuję zdjęcia reporterskie, na imprezach sportowych, rajdach, marszach itp. ale z pewnością rozwinę się w kierunku wykonywania sesji ślubnych, chrzcin itd.

Myślałam, że łatwiej pójdzie mi z wymyśleniem nazwy, ale niestety 3 dzień i nic, praktycznie na niczym innym nie mogę się skupić, tylko przerzucam słowniki, sklejam słowa itd eh i

nie chciałabym, aby to była jedna z oklepanych nazw, chciałabym się wyróżnić, aby nazwa zapadła w pamięci,

mam na imię Alicja, dlatego też kombinowałam, aby była w tym nuta, mojej krainy, czarów, indywidualności, zdjęcia które wykonuję, zawsze staram się, aby były inne niż konkurencji, zawsze dodaję coś od siebie,

kombinowałam ze słownikami - nazwy w innych językach, ale niestety sporo już jest zajętych

zastanawiałam się również, czy oby nie najlepiej aby moja nazwa to najzwyczajniej imie i nazwisko, ale jednak chcialabym, miec jakas nazwe

myślałam o: (ale niestety pozajmowane nazwy! )
-->

są to również słowa które chciałam jakoś skleić

Mico - błysk (łac.)
szeroki kadr + (kadr - chciałam coś z kadrem, ale jakoś nie mogę nic połączyć)
boxphoto
iso
obiektyw
klisza
migafka
światłoczuła
eventphoto
fotolab
fotofabryka
trocheinnezdjecia
fotomedia
dreamfoto
fabryka marzeń, fabryka zdjec, fotofabryka
fotoinspiracja
remota - abstrakcja
glampi - błysk
signum - cud
ipsum - fotografia (łac)
pryzmat
fotooko
....
a np.
sahani - klisza
galdra - czary
zombia - nie pamiętam z czego był to zlepek, ale oznacza rysowanie za pomocą światła

? - jak myślicie?

Gesslerowa wymyśliła ost fajna nazwe - Metka bar! prosta, czytelna, chwytliwa

moja nazwa z pewnością czai się gdzieś za rogiem

pomóżcie! będę bardzo wdzięczna, za najmniejszą inspirację!
Stary 2011-12-14, 12:02   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Pomoc w nazwie foto

Cytat:
Napisane przez Alice in Wonderland Pokaż wiadomość
Witajcie!

Zakładam firmę, głównie będę wykonywała zdjęcia - można powiedzieć, że w 90% taki jest profil firmy, aktualnie wykonuję zdjęcia reporterskie, na imprezach sportowych, rajdach, marszach itp. ale z pewnością rozwinę się w kierunku wykonywania sesji ślubnych, chrzcin itd.

Myślałam, że łatwiej pójdzie mi z wymyśleniem nazwy, ale niestety 3 dzień i nic, praktycznie na niczym innym nie mogę się skupić, tylko przerzucam słowniki, sklejam słowa itd eh i

nie chciałabym, aby to była jedna z oklepanych nazw, chciałabym się wyróżnić, aby nazwa zapadła w pamięci,

mam na imię Alicja, dlatego też kombinowałam, aby była w tym nuta, mojej krainy, czarów, indywidualności, zdjęcia które wykonuję, zawsze staram się, aby były inne niż konkurencji, zawsze dodaję coś od siebie,

kombinowałam ze słownikami - nazwy w innych językach, ale niestety sporo już jest zajętych

zastanawiałam się również, czy oby nie najlepiej aby moja nazwa to najzwyczajniej imie i nazwisko, ale jednak chcialabym, miec jakas nazwe

myślałam o: (ale niestety pozajmowane nazwy! )
-->

są to również słowa które chciałam jakoś skleić

Mico - błysk (łac.)
szeroki kadr + (kadr - chciałam coś z kadrem, ale jakoś nie mogę nic połączyć)
boxphoto
iso
obiektyw
klisza
migafka
światłoczuła
eventphoto
fotolab
fotofabryka
trocheinnezdjecia
fotomedia
dreamfoto
fabryka marzeń, fabryka zdjec, fotofabryka
fotoinspiracja
remota - abstrakcja
glampi - błysk
signum - cud
ipsum - fotografia (łac)
pryzmat
fotooko
....
a np.
sahani - klisza
galdra - czary
zombia - nie pamiętam z czego był to zlepek, ale oznacza rysowanie za pomocą światła

? - jak myślicie?

Gesslerowa wymyśliła ost fajna nazwe - Metka bar! prosta, czytelna, chwytliwa

moja nazwa z pewnością czai się gdzieś za rogiem

pomóżcie! będę bardzo wdzięczna, za najmniejszą inspirację!
ze wzgledu na hobby siedze trochu w temacie. z tego co zauwazylam, to znajomi maja w nazwie FOTO (+ cos tam jeszcze), bez super wydumanych nazw. zakladam, ze chcesz zarabiac na tej fotografii, wiec ludzie slyszac nazwe firmu powinni juz wiedziec, czym sie ona zajmuje, a nie jakies sahani czy galdra. szary czlowiek po pierwsze - tego nie zapamieta, po drugie - nie bedzie mu sie kojarzylo z fotografia. gdybym miala rozwijac biznes fotograficzny to bym stawiala na firmowanie sie NAZWISKIEM.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 13:03   #3
MrsStatham
Rozeznanie

GG do MrsStatham

ja bym wzięła PhotoBox
MrsStatham jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 13:14   #4
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

te szachary - mary- to już akt desperacji

chodziło mi też na krytykę - dzięki! - czyli nie kombinować, a zaczęłam to robić

myślę właśnie nad imieniem i nazwiskiem - i tak będę się reklamować na stronach, ulotki + wizytówki - więc jakieś mega widzi mi się, nie jest mile widziane, - nieprofesjonalne

może raczej postawić na proste logo - będę mieć wykonywane + imię i nazwisko

nie mam tylko tytułu fotografa, planuję iść do szkoły foto w przyszłym roku, od 8 lat fotografia jest moją pasją, od roku fotografuję imprezy sportowe - stąd powstał pomysł ma firmę

chcę być profesjonalna, a wymyślanie kiepskich nazw kompletnie mi w tym nie pomoże! - no nie?
myślisz że mogę np. na wizytówce logo, pod spodem imię + nazwisko, i pod tym - fotografia? pomimo iż nie mam takiego tytułu? wtedy też nie mam problemu z www, domeną itd - moje imie&nazwisko jest wolne
logo
i&n
fotografia
??
myślałam tylko, aby mieć jakaś prostą chwytliwą nazwę, ale może w międzyczasie na takową wpadnę? i bez problemu doda się do logo, a domene jakby coś można kupić i przekierować na ta z imieniem i nazwiskiem hm???

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ----------

Cytat:
Napisane przez MrsStatham Pokaż wiadomość
ja bym wzięła PhotoBox
właśnie te co wypisałam powyżej - są zajęte w tym photobox

Edytowane przez Alice in Wonderland
Czas edycji: 2011-12-14 o 13:16
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 13:27   #5
skazana_na_bluesa
.

nie musisz miec tytulu zawodowego fotografa, zeby mowic o sobie fotograf jesli znasz sie na podstawach fotografii, potrfisz robic DOBRE zdjecia (a nie-tak ci sie wydaje) + znasz sie na obrobce w psie to nie potrzebujesz szkol.
na wizytowce dalabym fotograf a nie fotografia. ciekawe logo + imie i nazwisko to moim zdaniem swietny pomysl.

piszesz, ze zajmujesz sie fotografia reporterska. a na ile dobrze stoisz w fotografii modowej/portretowej/slubnej? dzialasz jakos "bardziej" w tym kierunku? bo reporterka reporterka - tutaj najwazniejszy jest moment. zdjecie nie musi byc ekstra technicznie, wazna jest tresc. czasami masz kilka sekund, zeby uchwycic odpowiednia chwile. zeby pracowac jako fotograf (fotoreporter) to mozesz sie zatrudnic do pracy w gazecie. czy ta firma bedzie zarejestrowana w urzedzie?
a co do slubnej fotografii - to nie jest takie hop siup.

Stary 2011-12-14, 14:08   #6
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Tak, będzie rejestrowana w urzędzie, na szczęście PKD jest jedno i nie musiałam się rozdrabniać

też zaczęło do mnie dochodzić - po co kombinować z nazwą? bardziej chodzi mi o subtelność, a nie napaćkanie - np. na wizytówce

dostałam dotację i nie mogę być przez rok na umowie - wystawiam rachunki, ale mam nadzieję, że nie będzie to przeszkoda i w razie czego dogadam się - tak jak piszesz, np. w gazecie - oczywiście będę próbować,

zdjęcia sportowe, wykonywałam już dla ośrodków sportowych w danych miastach, jak i portalów, ale jeśli chodzi, np. o fot modowa, ślubną, to nie robiłam jeszcze - będę w tej kwestii podszkalać warsztat, zdaję sobie sprawę, że to nie jest hop siup, na szczęście wśród znajomych mam chętnych, aby pod tyk kątem wzbogacili moje portfolio, więc będę działać - chcę powoli się wdrożyć, a nadal skupiać na zdjęciach z imprez - nie koniecznie też stricte sportowych.

dzięki za podpowiedź dużo daje informacja kogoś totalnie z zewnątrz

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

ps. jeśli chodzi o zdjęcia ze ślubów, chrzcin, indywidualnych, to już od roku myśleliśmy o tym z chłopakiem, ale każde było zajęte czymś innym, aktualnie przeszło mi to przez myśl, ponieważ koleżanki mają problem ze znalezieniem fotografów, myślę też, że pewne sfery w tym biznesie będę się rozwijać,

W końcu kopnęłam się w tyłek i działam, wiadomo trochę się boję, ale mam wsparcie ,miło tez słyszeć, od znajomych, lub osób trzecich " na reszcie, w końcu to zrobiłaś" prawdę mówiąc, zawsze chciałabym to robić w życiu,

trzymać kciuki!
Stary 2011-12-14, 14:21   #7
skazana_na_bluesa
.

ja bym sie bala fotografowac sluby kolezanek. chyba, ze nie maja pojecia o fotografii i maja bardzo male wymagania. roznie moze byc, zdjecia moga nie wyjsc, np. z kosciola i tragedyja gotowa.
wez tez pod uwage, ze przy fotografii komercyjnej, nie reporterce, musisz miec dostep do studia foto. chyba, ze plenery slubne tylko w miesiacach cieplych..

a moge zapytac, skad dostalas dotacje? ;>

Stary 2011-12-14, 15:04   #8
Senikaaa
Raczkowanie

Większość moich znajomych fotografów zwyczajnie podpisuje się swoim nazwiskiem i myślę że jest to najlepsza opcja.
Senikaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 17:29   #9
_chocolate
Zakorzenienie

Mój sąsiad dorabia jako fotograf. Ma w nazwie Foto, a cała nazwa jest bardzo charakterystyczna i śmieszna, sugerująca branżę erotyczną Kązdy kto do nas przychodzi pierwszy raz zawsze zwraca na to uwagę i coś zagaduje

Na pewno daj coś prostego, np. swoje imię i nazwisko z dopiskiem Photo Services, może też coś z Joy, Moments, Emotions.

Edytowane przez _chocolate
Czas edycji: 2011-12-14 o 17:31
_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 18:05   #10
kiiko
Zakorzenienie

Mi sie bardzo podoba "Migafka" ale faktycznie może lepiej żeby nazwa miała to "foto"... Photo Box jest super, więc może coś w tym stylu, np. foto-pudełko () foto-oko też fajne...
Ale musisz też zadać sobie pytanie o grupe docelową i o kierunek w jakim ewentualnie chciałabyś prowadzić swój "pr" - wolisz robić klasyczne, eleganckie zdjęcia, czy raczej dynamiczne, kolorowe... bo może wtedy odpowiednio albo nazwa poważna, albo bardziej oparta na zabawnych skojarzeniach...
Moja sąsiadka robi zawodowo zdjęcia i jej nazwa firmy to imię, nazwisko i "photography" - i to akurat mi się wydaje neutralne
kiiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-15, 09:56   #11
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Mi się skojarzyło

Photoshopek
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości