|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Warszawa vs Kraków | Kraków vs Warszawa - co myślisz Wizażanko? ;)
Od razu uprzedzam: nie chcę rozpętać burzy.
![]() Kocham Warszawę i kocham Kraków. Chodzi o przeprowadzkę do Krakowa, bo tak bardzo go lubię! ![]() 1) czy rzeczywiście zanieczyszczenie potwietrza w Krk jest tak dużo niższe niż w Wawie w okresie jesień-zima? Sprawdzam artykuły, apkę z zanieczyszczeniami - ale zawsze się tak mówi że w KRAKOWIE TO JEST DOPIERO ZANIECZYSZCZENIE. 2) łatwo znaleźć pracę? Jeżdże tam max co 2 mce do przyjaciółki na 2-3 dni. Myślę czy się tam nie przeprowadzić ale zanieczyszczenie to jedno a słabsza komunikacja to drugie. I tak sobie myślę... Dodatkowe uwagi, może skomentujecie jak macie podobnie / inaczej ![]() 1) IMPREZY: Kraków: atmosfera jest super, ludzie przyjaźni, podchodzą do mnie i biorą do tańca jak nawet czegoś nie umiem i jak mi nie wychodzi to zawsze są uprzejmi i mili.. w Wawie... nadęci w większości, pytają najpeirw jaka szkoła tańca, jak tańczymy mówią że "o to i to powinnaś robić w inny spsób"... - a w Krakowie się bawią, w Wawie są nadęci tak to widzę. 2) PRACA / NADGODZINY: Wawa: ludzie zabiegani, biegną do tramwaju / busu / metra i kawa w jednej ręce, bułka w drugiej bo nie mają czasu zjeść w domu. W pracy: wychodzisz 7.30 z domu, wracasz 18:00... zmęczony, zestresowany, napięty. Centrum : mało kto tam ejst bo ludzie w pracy, robią nadgodziny często za które często im nikt nie płaci.... Kraków: jakoś nikt z moich znajomych nie robi nadgodzin, jak juiż to im płacą ładnie. Po pracy są w knajpkach, na piwku , ze znajomymi, mega wyluzowani, fajni, śmieszni... 3) PRACA oferty: mam mgr z zarządzania projektami i studiowałam w Korei Płd też i pracowałam 1 rok w projektach: Wawa: wysłałam 67 CV w ciągu 2 mcy i dostałam 3 telefony z czego przy stawce 4500 netto przy uop mi odmówili..... Krk: wysłałam 4 CV i dostałam 1 telefon, przy stawce 4500 netto przy UoP przeszłam normalnie dalej.... Rynek w Wawie jest aż tak przesycony?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2017-11-21 o 14:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Warszawa vs Kraków | Kraków vs Warszawa - co myślisz Wizażanko? ;)
Cytat:
Pracę w Krakowie znaleźć jest trudniej niż w Warszawie. Możesz masz kiepskie CV i nie potrafisz się sprzedać? A może masz pecha albo są lepsi od Ciebie i stąd brak reakcji na Twoje aplikacje? Ciężko stwierdzić co jest powodem, ale tak ogólnie to w Warszawie z pracą zazwyczaj jest łatwiej i są wyższe zarobki niż w Krakowie, a koszty na podobnym poziomie. Co do tego pędu, który opisałaś, to ja go nie zauważam i w nim nie uczestniczę. Jak ktoś chce to niech sobie biega z kawą w ręku i się śpieszy, przecież Ty tego nie musisz robić. Mi tam nie przeszkadza, że obcy ludzie wokół mnie biegają ![]() Co do nadgodzin to miasto nie ma tu kompletnie znaczenia, bardziej branża i specyfika pracy czy firmy. Ja nie robię nadgodzin, bo ani nie muszę, ani nie chcę. Mój mąż robi, bo chce i bardzo lubi swoją pracę, więc dla niego zostanie godzinę dłużej to przyjemność. Niewielu z moich znajomych skarży się na nadgodziny czy stres związany z pracą, to raczej kwestia mocno indywidualna, nie mająca żadnego związku z lokalizacją. W Centrum mało ludzi? ![]() Co do imprez to ja w Krakowie spotkałam więcej buców niż w Warszawie. Aczkolwiek pod względem imprez Kraków rzeczywiście ma swój własny, świetny klimat i to jest duża zaleta tego miasta. Tak czy siak, zastanów się jak często chodzisz na imprezy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
visionAM fantastycznie przeczytać co napisałaś, jesteś mega pozytywna i inspirująca - dziękuję!
![]() napewno inaczej spojrzę na te miasta jak mam opinie kogoś kto i tu i tu żył ![]() A od lutego nie mieszkałam w Warszawie (byłam za granicą), wróciłam miesiąc temu, rzeczywiście muszę iść do centrum zobaczyć jak to wygląda!
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
2. Bywałem w obu miastach i wielkich różnic w stylu życia nie widziałem. 3. Dostawałem lepsze oferty w Warszawie. Przeciętne wynagrodzenie też jest w Warszawie wyższe. Żadne z tych dwóch oczywiście nie oznacza, że Ty dostaniesz lepsze warunki w Warszawie. PS Aż oczy bolą od tych wytłuszczeń, wyróżnień, kolorowanek, wielkich liter ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dobry punkt - bezpieczeństwo. Ja też w Warszawie czuję się bezpieczniej niż w Krakowie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
W Krakowie mieszkam od ok. ośmiu lat, w Warszawie nie mieszkałam nigdy, ale odwiedzam to miasto raz na miesiąc/dwa miesiące, bo mam tam bliską osobę.
Sama zastanawiałam się nad przeprowadzką do Warszawy, ale w końcu wyszło na to, że zostałam u smoka. 1. Imprezy - nie wiem, co masz na myśli, pisząc "imprezy" - kluby czy wydarzenia kulturalne ![]() Wydarzenia kulturalne - jeżeli chodzi np. o teatry, mam wrażenie, że Warszawa ma więcej do zaoferowania. Ostatnio chciałam iść z koleżanką na jakiś spektakl, to był duży wybór. W Krakowie pod tym względem słabiej. Sprawa z kinem wygląda moim zdaniem podobnie - dużo Cinema City, wiadomo, ale w Krakowie można znaleźć fajne kina studyjne (Agrafka, ARS Sztuka, Kika) podobne do Luny czy kina Wisła w Warszawie. 2. Praca - nie szukałam pracy w Warszawie, trudno mi porównać, ale szukała moja przyjaciółka. I jak ja przeglądałam oferty w Krakowie, to pojawiały się nowe na jedną, dwie strony, a przyjaciółka przeglądała tych stron kilkanaście. 3. Praca / nadgodziny - jak napisała visionAM, sądzę również, że zależy od firmy. Przyjaciółka w Warszawie nadgodzin nie ma, ja na razie też nie, ale moi koledzy siedzą czasem po godzinach, chociaż sama firma ma podejście, że nadgodzin się nie robi (obie pracujemy w korpo). Jeżeli miałabym porównać oba miasta: - na komunikację w Krakowie nie narzekam, uważam, że połączenia są dobre, ale niestety - korki! Chociaż gdzie ich nie ma. - Kraków jest dla mnie trochę ciasny. Mam na myśli tutaj ciasne ulice, stosunkowo niewiele pasów na jezdni i ogólne wrażenie. Mnie jest tu trochę ciasno i czasem się w Krakowie duszę (nie mówiąc o smogu ![]() - zazdroszczę Warszawiakom zieleni. Tyle skwerów, parków... Kraków pod tym względem jest moim zdaniem gorszy. Mnie ogólnie Warszawa zawsze bardziej się podobała niż Kraków. I zawsze mnie do niej ciągnęło, ale koniec końców zostałam. Jednak dużo mnie tu trzyma. A pewnie gdybym mieszkała w Warszawie, nie przeprowadziłabym się do Krakowa. Warszawa jest piękna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W Warszawie nigdy sie do konca nie zaaklimatyzowalam i jakos czegos mi tu brakuje, choc nie zyje sie zle. Ogromnym plusem jest rynek pracy - mam wrazenie,ze ofert jest bardzo duzo, wiecej niz w Krakowie i jesli chodzi o moja branze (finanse) sa ciekawsze. Z drugiej strony konkurencja jest wieksza. Komunikacja w obu miastach jest spoko. Ja wole Krakowska bo jako,ze Krk jest bardziej skondensowany to szybciej gdzies dojechac. W W-wie jesli nie mieszka sie w centurm to dojazd bywa bardzo dlugi, za to duzym plusem jest dla mnie to ,ze mtro/tramwaje/autobusy czesto jezdza co kilka minut wiec mozna wychodzic na slepo z domu ( w krk moj autobus na uczelnie jezdzil co 20min wiec jednak troche sie czekalo). Ale denerwuje mnie troche rozlazlosc tego miasta-moze nie jest to tak odczuwalne jak sie mieszka w centrum ale mieszkajac na obrzezach (ursus) dla mnie jednak wszedzie daleko. Nie wypowiem sie na temat parkow i zieleni bo i w jednym i w dugim miescie mieszkalam w fajnych, zielonych okolicach. Pod tym wzgledem oraz smogu wydaja mi sie podobne. W Krakowie uwielbiam rynek-jest super, jest tam wszystko i jest to zawsze jakies takei naturalne miejsce spotkan, wszytsko obok: teamtry,kluby,kawiarnie,p arki.. w Wawie tak nie ma, trzeba wybrac co sie chce a starowka jest jakas taka smutna w porownaniu z Krakowska. Jesli chodzi o nadgodziny to nie sadze,zeby to byla kwestia miasta - ja w Wawie haruje jak wol , ale taka mam beznadziejna prace. Kumpele i kuzynki z Krk nie pracuja za bardzo w nadgodzinach, ale znow-nie ocenialabym po tym calego miasta ![]() Co do samego szukania pracy to pewnie roznie bywa-szukalam troche w wawie i w krk-przyznam,ze na dosc specyficzne stanowiska na jakie ofert jest malo, cv wyslalam moze max 20 i nie odezwal sie nikt ![]() Zarobi sa dobre tu i tu- zalezy od branzy,doswiadczenia i szczescia. Ja chcialabym wrocic do Krakowa. Ale na chwile obecna jednak zostaje w warszawie bo trzyma mnie tu praca a boidupa jestem i na slepo nie chce zmieniac miasta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Będzie bardzo subiektywnie
![]() ![]() ![]() Minusy to okropne korki, mniejszy rynek pracy niż w Warszawie, masy turystów, smog i czasami małomiasteczkowa mentalność tubylców ![]() Części Warszawy, które widziałam, niezbyt mi się podobały (poza Łazienkami, Parkiem Ujazdowskim i Konstancinem-Jeziorną, ale to nie ścisła Warszawa). Nie wiem... ponuro, betonowo, otwarta przestrzeń, ale szaro. I ludzie, których znam w Warszawie, są o wiele bardziej... hm.. nowobogaccy niż znajomi z Krakowa, nawet pracujący na tych samych stanowiskach. Same"cluby" "VIPy" "dizajnery" i co teraz jest najmodniejsze ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Co do pracy - zalezy od branży i tego, jak się prezentujesz na rozmowach. 3. Jestem "taneczna" i napiszę tak - zarówno w Krk, jak i Waw były niestety osoby niemiłe i krytykujące. Niemniej więcej tych pozytywnych, niezależnie od miasta. 4. Zależy od branży. Mój mąż pracuje niby w takiej bez nadgodzin, ale nadgodziny ma. Przed macierzyńskim sama miałam ich sporo. Wbrew pozorom nie miałam czasu na przesiadywanie w knajpkach i restauracjach. 5. Studia w Korei mogą robić wrażenie w Krakowie, bo to egzotyczne.
Bogini kuchennego zniszczenia Edytowane przez cornflower_girl Czas edycji: 2017-11-22 o 13:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzeniona
|
Dla mnie Kraków jest absolutnie wstrętny, poza starówką nie ma tam absolutnie nic ładnego, więc było to chyba jedyne miasto w Polsce, którego nigdy nie rozważałam jako potencjalne miejsce do życia. Przez dłuższy okres bywałam tam jednak bardzo często i na dość długo, zdążyłam więc zobaczyć trochę, jak tam się żyje.
Co do zanieczyszczeń - mnie w Krakowie bolała głowa i gardło, bóle od razu mijały po powrocie do Warszawy. Rynek pracy - wielu moich znajomych przeprowadziło się z Krk do Waw, bo jest tu zwyczajnie dużo więcej ofert i wyższe pensje. Komunikacja - warszawską oceniam jako o wiele lepszą - nawet jeśli mieszka się daleko od centrum, to są dużo lepsze połączenia. W Krakowie fajnie się jeździ po centrum, ale dojechanie dalej to wyzwanie, w wielu miejscach są wyłącznie autobusy i stoi się w korkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mieszkam w Warszawie od wielu lat. W tym momencie nie lubie tego miasta. Żyje się tutaj zbyt szybko, zbyt trudno nawiązać trwałe znajomości. Priorytetem jest praca i człowiek się w niej zatraca zapominając o korzystaniu z przyjemności życia. Spędza się godziny w komunikacji. Ludzie zbyt często zmieniają mieszkania by powstała lokalna społeczność. Zimą jest brzydko, betonowo, tłoczno !! W szkołach dzieci uczą się na kilka zmian bo jest ich taki tłum.
Jest to jednak super miejsce dla singli, dla ludzi którzy nie mają nic na start - łątwo tutaj osiągnąć sukces zawodowy. Z TZ myślimy właśni o wyprowadzce do Krakowa: nie znamy go zbyt dobrze ale to co nas przekonuje to mniejsze miasto, nadzieja na większą integrację z społecznością (pod Krakowem), bliskość gór. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
No chyba nie https://pl.wikipedia.org/wiki/Stare_miasto
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;79060141]No chyba nie https://pl.wikipedia.org/wiki/Stare_miasto[/QUOTE]
Historyczna cześć miasta, Stare Miasto, potocznie starówka. To, że Kraków odrzucił tę nazwę, nie znaczy że ich Rynek nie jest Starym Miastem, potocznie Starówką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
zielony stworek
|
Friese, rozejrzyj się też w Trójmieście za pracą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej zyc tam gdzie masz mieszkanie i faceta. Sama praca i tance, to troche za malo na dluzsza mete.
W Krakowie mieszkalam 30 lat, w Warszawie pracowalam z przerwami jakis rok. Wybralam bramke nr 3 ![]() Z powietrzem niestety prawda - nom stop katar i kaszel. No i woda koszmar. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pod względem zabudowy i terenów zielonych to tutaj moim zdaniem i tak wygrywa kraków. Parki są mniejsze ale moim zdaniem dużo ładniejsze. W Warszawie po zmroku po parku skaryszewskim zwyczajnie bałam się iść. W krakowie nigdy, absolutnie nigdy w nocy nie czułam żadnego zagrożenia. Jeśli chodzi o pracę to pierwszy staż trudno mi było złapać i szukałam go jakieś 5 miesięcy, ale jak już znalazłam to dostałam jednocześnie ofertę od 3 firm i mogłam wybierać. Dwukrotnie zmieniałam pracę i 2 tygodnie wystarczyły żeby ją znaleźć - ale tutaj zaznaczam, że raz to był kolejny staż na umowę zlecenie ale 40h tygodniowo, a drugi raz to UoP. Nienawidzę centrum Warszawy. Pełno ludzi, ja nie wiem co oni robią i dlaczego nie są w pracy, ale przejścia dla pieszych są zapchane, trudno się wyminąć, a w krakowie czegoś takiego nie widziałam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.