![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
zaproszenie dziewczyny i płacenie
Zaprosiłem dziewczynę z serwisu randkowego, może coś zamówimy do picia - czy powinienem za nią zapłacić? Jestem zwolennikiem równouprawnienia i jestem ku temu przeciwny, ale może zostanie to źle odebrane jeśli nie zaproponuję, że zapłacę? Mogę Was prosić o opinię dziewczyny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: zaproszenie dziewczyny i płacenie
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No, ale kolegów też często zapraszam i jakoś za nich nie płacę. Płacenie za kogoś to dla mnie już sponsoring.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaraz zwolennikiem równouprawnienia...Po prostu skąpiradło z Ciebie ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja bym zaproponowała płacenie ze względów kulturowych, chłopak zaprasza- chłopak płaci i inne zachowanie moze być źle odebrane. Ja natomiast nigdy nie pozwalałam za siebie płacić na randce, szczególnie pierwszej. Nigdy też nie byłam na randce z serwisu randkowego, ale w tym przypadku tym bardziej nie chciałabym, zeby zapłaciła zupełnie obca osoba. Tak więc może też trafisz na fankę finansowego "równouprawnienia"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Może pomyśleć, że jesteś skąpy, jak żałujesz te 10zł na kawę. Pokaż klasę, zapłać za nią i zostaw napiwek.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Umarłam. Oczekujesz czegoś w zamian, ze widzisz to jako sponsoring? Osobiście obcym na pierwszej randce nie pozwalałam za siebie płacić, właśnie po to, żeby mi jeden z drugim nie powiedział, że coś mu jestem winna za kawę. Nie zgadzałam się, choćby mnie nie wiadomo jak namawiał. Ale jeśli chłopak nie miał na tyle kultury, żeby to zaproponować - to wywierało to na mnie nie najlepsze wrażenie. Dla mnie to kwestia dobrego wychowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
To po co ją zaprosiłeś skoro szkoda ci za nią zapłacić...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Omg, jesteś straszliwym sknerusem...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
nie pozwoliłabym facetowi na pierwszej randce płacić za kawę.
Natomiast gdyby nie wyraził takiej chęci uznałabym go za skąpiradło ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie chcialabym sie z kims takim jak ty spotykac..-wybacz szczerosc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
jeśli to nie jest prowokacja to chyba przesadzacie z tym skąpiradłem. Moze chłopak się dopiero uczy a nie ma dobrych przykładów
![]() ![]() Wydaje mi się ze wszystko jest kwestią spotkania, jeśli wyraźnie dajesz do zrozumienia dziewczynie że ją zapraszasz gdzieś (na randkę, tak jak napisałeś), to ona ma prawo oczekiwać że zapłacisz i dobrze by to wyglądało. Ale jesli po prostu się umawiacie w jakimś miejscu ot tak, to miło by było gdybyś zaoferował pokrycie rachunku natomiast uważam że jeśli dziewczyna ma klasę to zapłaci za siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Taaa.. nie podpieraj się równouprawnieniem, bo to zbyt duży argument. Strzelasz z armaty do komara. ;/
Nie chcesz za nią płacić, to nie płać. Lepiej chyba, żebyście obydwoje od początku wiedzieli z kim macie do czynienia, więc lepiej nie udawaj kogoś, kim nie jesteś. Ja zawsze proponuję, że za siebie zapłacę, ale jest mi miło, gdy facet "chce" zapłacić za mnie. Nawet jeśli to pierwsze spotkanie, to pozwalam za siebie zapłacić, ale tylko jeśli koszt jest niewielki (jedna kawa/szklanka soku itp.) I powinieneś rozróżnić: umówienie się z kimś z kimś a zaproszenie kogoś. Jeśli się z kimś gdzieś umawiasz, to idziecie i płacicie za siebie. Jeśli kogoś zapraszasz, to dajesz mu do zrozumienia, że Ty jesteś gospodarzem imprezy, a on/ona gościem, więc to Ty odpowiadasz za całe spotkanie, ponosisz koszty (te przewidywalne, zwykłe). Jeśli usłyszałabym "zapraszam Cię do kina", to byłoby dla mnie oczywiste, że zapraszający płaci za mój bilet -niezależnie od płci tej osoby. Sama też, gdy mówię komuś "zapraszam", to jest dla mnie naturalne, że to ja zapłacę i jest mi miło, że mogę to zrobić. ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
To pewnie, gdybyś dał dziewczynie kwiatka, a ona pocałowałaby Cię w policzek, to powiedziałbyś, że się sprzedaje.. . ![]() Nie popadaj w skrajności. Edytowane przez jodame Czas edycji: 2011-12-07 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Z góry zaznaczam, że jestem feministką
![]() Zapraszasz - ty płacisz. Analogicznie: ktoś zaprasza ciebie - on płaci. Chyba, że dziewczyna powie, że woli zapłacić za siebie sama, to wtedy bym się nie upierała. Ale ty najlepiej jej "na dzien dobry" powiedz, że ona płaci za siebie, bo nie uznajesz sponsoringu. Niech wie, że trzeba uciekać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie po tym co napisałeś byłbyś skreślony. Jakoś nie chciałabym, żeby randka ze mną była zrównywana ze spotkaniem z kolegami. A tym bardziej nie chciałabym, żeby ktoś używał wobec mnie określenia "sponsoring". O ile jestem zwolenniczką płacenia za siebie (a już na pewno na samym początku znajomości), to uważam że mężczyzna zapraszający gdzieś kobietę powinien przynajmniej być gotowy zapłacić. To od kobiety zależy czy się na to zgodzi czy odmówi. No ale cóż, ja jestem staroświecką półfeministką ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Jeżel;i to pierwsza randka to wg mnie tym bardziej jest w dobrym tonie zapłacić za dziewczynę. 2 zł chyba Ciebie nie zbawią. Nie mówię, żeby tak było zawsze, ale chociażby pierwsze spotkanie. Poza tym zawsze może być tak, że ona np nie będzie miała wystarczającej sumy, więc skoro Ci zależy, to chyba dołożysz albo na odwrót pewnie tak samo.
Dla mnie nie ma problemu, gdy czasem facet za mnie zapłaci, a gdyby on chwilowo nie miał ja zapłaciłabym za niego. Albo po prostu składamy się na coś po połowie, a czasem ktoś daje więcej zalezy jak to jest. I na pewno nie oczekuję sponsoringu, myślę, że to normalne w relacjach. Jak jestem z koleżanką, to też czasem mogę jej coś postawić, tak samo ona mi. Co w tym złego? Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-12-07 o 22:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ok, zapytałem, bo nie wiedziałem, jak zamówi coś niedrogiego to zapłacę, ale jak zamówi coś za >= 20 zł to nie ma opcji żebym zapłacił.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I nigdy więcej nie używaj zwrotu "zapraszam cię/was", jeśli nie jesteś gotów ponieść kosztów imprezy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() Aaa i nie dziwie się, że jesteś samotny ![]() Jezuuu jak ja się cieszę że nie spotkałam takich facetów na swojej drodze ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
A ja się cieszę, że nie spotkałem takiej dziewczyny lecącej na kasę jak Ty. Niektórzy, np. ja studiują w Warszawie, a pochodzą z innego miasta i dla nich LICZY SIĘ KAŻDY GROSZ, ale widać Tobie nigdy pieniędzy nie brakowało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Najlepiej teraz jej napisz, że zapraszasz ją, ale za rachunek powyżej 10 zł płaci sama. Niech od razu wie, że nie ma sensu tracić czasu na takie skąpiradło
![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Co innego wypad ze znajomymi, a co innego randka. Zaprosiłeś ją, zaproponowałeś taką formę spędzenia czasu, więc uważam, że zapłacenie byłoby miłym gestem, bo teraz brzmisz jak skąpiradło. Równouprawnienie nie ma tu nic do rzeczy, widać nie rozumiesz co to pojęcie znaczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() ![]() Racja - pieniędzy mi nie brakuje bo pracuje żeby je mieć ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
samotnychlopak
Miałam i mam wielu kolegów, którzy studiują w innym mieście niż to, z którego pochodzą, liczą każdy grosz - bo kokosów nie mają nawet jeśli starają się w miarę możliwości dorabiać. Ale jakoś żadnemu do głowy nie przyszło, żeby wyjeżdżać mi: płacisz za siebie - podczas, gdy to oni mnie gdzieś zapraszali. Dla nich zaproszenie dziewczyny równało się z tym, że płacą i czasem nawet trudno było mi z nimi dyskutować w tym względzie, chociaż mimo ich zaproszenia starałam się płacić za siebie, wiedząc jak u nich jest z pieniędzmi. A kiedy było tak źle, że nie mogli sobie na to pozwolić to zapraszali mnie na zwykły spacer, a ja ich w ramach podziękowania na kawę. Albo w ramach odwdzięczenia się za poprzedni wypad. Twoje zachowanie jest... no dla mnie grubiańskie. To nie o pieniądze chodzi, ale o kulturę osobistą - dobre wychowanie, a które normalne, inteligentne dziewczyny/kobiety sobie bardzo cenią. Ale jak widać - nie rozumiesz tej różnicy. A szkoda... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.