![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Stwórzcie perfumy... za pomocą wyobraźni
Gdybyście miały okazje stworzyc swój zapach jak by pachniał?
Proszę o opis i oczywiście pomysł na butelke i ewentualnie (jakies orginalne ) opakowanie. Pamietajcie o podaniu kolorów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zróbcie perfumy....za pomocą wyobrażni
hmm wymarzone skladniki: agrest, arbuz, pomidory, koper, bambus, paproć, wódka, skoszona trawa, mokre kamienie, burzowe powietrze, zapach morza, cienistego lasu...zapach chłodny i rzeski, gleboki...taki jest moj wymarzony
![]() Edytowane przez rzastin Czas edycji: 2005-09-08 o 17:01 Powód: edycja tytułu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jest jedna woń, którą za wszelką cenę chicałabym wkomponować w perfumy - zapach starej, kamiennej piwnicy, do tego bym dodała chyba kadzidlo, piżmo, zapach wyprawionej skóry i odrobinę bergamotki....
Pewnie by ludzie ode mnie uciekali - ale co tam ![]()
When I sin, I sin for sure Edytowane przez rzastin Czas edycji: 2005-09-08 o 17:02 Powód: ed. tytułu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Aha - uwielbiam też słodkawy zapach świeżutkiego surowego wołowego albo jeszcze lepiej cielęcego mięsa (mimo, ze prawie jestem wegetarianką), do tego też bym dodała piżmo, kolendrę, pieprz (biały), szafran - zaczyna mi wycohdzić z tego rosół...... :/ i chyba psy by miały niezła rozrywkę....
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Tytoń, kawa, pieprz, anyż, dobry koniak, drewno cedrowe, żywica i terpentyna
![]() Moje naj- perfumy ![]() ![]() nuty głowy Galbanum (kadzidło), brzoskwinia, jałowiec, cytryna, zielony akord nuty serca igły sosnowe, frezja, tymianek, jaśmin nuty bazy drewno cedrowe, mirra, piżmo, cywet, mech dębowy PZDR ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
![]() Nuta głowy: trawa, kwiat winorośli, kwiat cieciorki Nuta serca: piwonia, groszek polny, cukierkowa koniczyna, piwo, pąki brzozy, lukrecja Nuta bazy: kwiat dziwaczka, maciejka, bób tonka, mokre kamienie. Flakon płaski jak kamień, nieprzezroczysty, ciemna zieleń i ciemny fiolet. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Perfumy suche i ogniste, mocne, ciężkie.
Zapach pustyni wieczorem - lekko słony, ziemisty, ale zaczynający się odrobiną bergamotki. Do tego kadzidło, drzewo sandałowe, pudrowy irys na sam koniec. Nazwałabym je "Sol Invictus". Flakon: okrągły, matowe, kremowe szkło, u dołu ornament o fakturze róż pustyni. Bez korka, tylko nie wiem jak zamontowałabym mechanizm sprayu ![]() Tego bym chciała w tej chwili po całym dniu w lepkich, słodkich objęciach "Casmir" Chopard. O czym zamarzę jutro - nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Cudowny wątek!
![]() Myślę, że "swoich" zapachów musiałabym stworzyć kilka, bo różne miewam humory, różne następują pory roku, dni i okazje, jeden zapach nie jest po prostu władny tego wszystkiego obsłużyć. Ale ich cechą wspólną byłaby na pewno "przestrzenność", "wietrzność". Najbardziej marzy mi się zawsze zapach "nocnej podróży": to jest ten przystanek po północy, w połowie drogi, najchętniej na północ, najchętniej w pobliżu morza, żeby czuć było i słodką, piaskową bryzę lądową i ten słony, lodowaty wiatr z północy. A jednocześnie rosa na trawie, na jakichś krzakach (dzikie róże? jałowiec? wydmowe zielsko?) , trochę może i cywilzacyjnych wyziewów (spaliny, smrodek lamp jarzeniowych)... Zapach wilgotny, wietrzny, chłodny i ciemny, surowy jednocześnie. Zapach tęsknoty za podróżą. Kiedy wychodzę nocą na taras i zwracam się w stronę wilgotnego parku, która jest także stroną tranzytowej trasy prowadzącej w odległe miejsca i jeszcze obok stoi stacja benzynowa, wdycham to wszystko i wspominam, jak leżałam głową w dół na oszałamiających szkockich klifach, gdzie czuć było tylko wrzosy, mgłę i nieokiełznany Atlantyk, rozpościerający się na tysiące kilometrów przede mną - tak chciałabym pachnieć. To wszystko nie mogłoby chyba nazywać się inaczej niż "potwór z Loch Ness" ![]() Butelka byłaby strzelista, choć asymetryczna (taka "kopnięta", przechylona, żeby wydawało się, że prawie ulega grawitacji i prawie się przewraca), z mrożonego, zielonkawego szkła, z grubym dnem, o przekroju wydłużonej elipsy. Żadnych ornamentów, może jeden skromny, wycinany napis. Korek - szklany morski otoczak, kolor obojętny. Edytowane przez pixie7 Czas edycji: 2005-09-09 o 04:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
NASZE perfumowe dzieła:)
Poszukuję perfum doskonałych. Może byśmy się pobawiły w kreatorów. Jak by miały wyglądać Wasze perfumy?
Oczywiście nie da sie podac proporcji i może to by smrody wyszły, bo jak wiadomo to kunszt, ale tak dla zabawy i dla ciekawości. Może jakiś wpływowy NOS to przeczyta i stworzy coś specjalnego ![]() Moje idealne perfumy: Nuta głowy: róża, czarna porzeczka, cynamon Nuta serca: kawa, paczula (nie wiem czy występuje w nucie serca ale u mnie by była!) Nuta bazowa: wanilia , piżmo i drzewo sandałowe raczej ciężki kaliber, nie? he he..zmieniam zdanie...po przeczytaniu poniższych to moje to nie ciężki kaliber tylko zefirek ![]() Nie wiem czy był taki wątek bo nie wiem po czym mam szukać. Jeśli był proszę moderatora o zabicie mnie szybko i bez bólu.
...Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było... Edytowane przez ennkaa Czas edycji: 2006-10-22 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dot.: NASZE perfumowe dzieła:)
Moja idealna kompozycja zapachowa:
Nuta głowy: karmel, migdały i beza. Nuta serca: patchouli, drzewo sandałowe, kadzidełko i benzoes. Nuta bazy: wanilia, cynamon, ambra i piżmo. Orientalna słodycz pozbawiona kwiatowych nutek (za to kocham OI). Zapach apetyczny, zmysłowy, intensywny i cudownie otulający... ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Mikstura czarownicy
![]() Nuta głowy: kwiat czeremchy, groszek bulwiasty, koniczyna inkarnatka, powój polny Nuta serca: rezeda żółta, cieciorka pstra, gruszyczka jednokwiatowa, wawrzynek wilczełyko, marzanka wonna Nuta bazy: korzeniówka pospolita, grążel, niedojrzałe owoce arcydzięgla, kwiat szaleju, żywica drzew.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okrasilabym to jeszcze mandragora,ociupina piolunu i obowiazkowo pizmem ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
W nutę serca wstawiłabym jeszcze kwiat cygańskiego ziela rwanego dwie noce przed pierwszą pełnią księżyca we wrześniu.;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ale kwait cyganskiego ziela rwany przez dziewice w pierwszyn dniu cyklu menstruacyjanego?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ja jeszcze dodam do tej zaiste diabelskiej mikstury: gorzkie liście szałwii i gorczycę. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Bez kadzidła na nic dziewictwo i menstruacja
![]() Dopisywać no paloną żywicę olibanową rasras! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście wczesniej zywica Olibanowa musi byc przeżuta przez 7 nocy w pełni ksiezyca przez Tybetanskiego Mnicha w nowicjacie (koniecznie prawiczego).
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
A rozpustny by być nie mógł, ot tak, dla równowagi?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie nie mogł
![]() A pozatym taki napczęty (testowany) to nie to co nie ruszany oryginalny mnich Tybetański (poprostu ma mniejsza wartość, jak juz tworzymy perfumeryjne cudo to z najlepszych wysokogatunkowych składników).
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Cóż, prawdę mówiąc nie widziałam żadnego mnicha tybetańskiego, ani rozpustnego, ani cnotliwego
![]() ![]() Coś za dużo tej abstynencji seksualnej wpychasz do perfum. Sterylne się zrobią jakieś takie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
No dobra to dla pikanterii zapachu dodamy do niego Tojad żółty
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
No i lubczyku rzecz jasna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Nuta głowy: bez i goździk
Nuta serca : Maciejka konwalia i fiołek parmeński - i niech to wszystko trwa i trwa ...... Nuta bazy : ? nie mam pomysłu - poprzednie mi wystarczą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
pierwsza myśl:
głowa: zielony pieprz, pieprz cytrynowy serce: mirra baza: kadzidło, kadzidło i trochę kadzidła ![]() albo: skóra cytryny, róża, kadzidło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Chciałabym żeby była koniecznie lawenda, koniecznie owoc pigwy-i jakieś nagrzane liście, też i mokre liście, morze, ale też promieniste ,rozwinięte, oszałamiające kwiaty, mroczne gorzkie zioła, przewijać by sie musiała nuta ostrego szypru, jakies drzewa. W tle poproszę trochę wiatru. Cukru niet. Wanilii też dziękuję.
Tak skomplikowany zapach nie układałby się w jedną piramidę, ale jakiegoś jeża ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam bardzo podobny wątek
![]() Nasze Perfumowe Dzieła - http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=152646&h ighlight ![]() Zapach, który bym stworzyła byłby złożony z następujących akordów: Nuta głowy: karmel, słodkie migdały, śliwka i beza. Nuta serca: patchouli, drzewo sandałowe, czekolada i kadzidło. Nuta bazy: wanilia, cynamon, ambra i piżmo. Orientalna słodycz przesycona aromatem cynamonu i wanilii, pozbawiona kwiatowych nutek (za to kocham OI ![]()
Feels like pins and needles in my heart... So long... I can feel it tearing me apart..." ♥ Edytowane przez rachela Czas edycji: 2007-03-16 o 16:11 Powód: połączone, więc link jest już nieaktualny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
W zasadzie istnieją trzy zapachy, które są tak "moje", że chyba więcej do szczęścia mi nie trzeba. Messe de Minuit, Shalimar i Ambre Extreme.
Nie lubię rozbijać zapachu na nuty; mój nos potrafi bardzo dziwacznie interpretować różne składniki. Obawiam się więc, że złożenie pięknych składników mogłoby dać w efekcie coś naprawdę... strasznego. Dlatego nutami operować nie będę. Ale czasem marzę o połączeniu zapachu ziemi, mokrych kwiatów, drewna i kościelnego kadzidła. Nawet niekoniecznie "do noszenia", ale do wwąchiwania się leniwymi wieczorami i nocami...
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
mam dwie wizje, ale tak jak nasza droga Pani Moderator wole nie operowac konkretnymi nutami, bo nie wiem co z tego wyjdzie
![]() Drugi wariant do woń dosyć ciepła, ale bardziej sucha, niczym pustynny wiatr. Doprawiłabym moją miksturę odrobinką, ale dosłownie ociupinka cynamonu i drzewem sandałowym połączonym z kwiatem lotosu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Stwórzcie perfumy... za pomocą wyobraźni
Nuta głowy:bergamotka
Nuta serca:bez, agrest, odrobina jaśminu Nuta bazy:piżmo i drzewo sandałowe Ciemnozielona, nieprzezroczysta buteleczka, "z jadeitu" - nieco marmurkowa, okrągła, z wydłużoną szyjką i fikuśnym, spiczastym koreczkiem. Nazywają się Yennefer ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:16.