|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Buldog
Witam.
![]() Chciałabym Wam polecić niecodzienne zjawisko na rodzimej scenie muzycznej. Brzechwa, Asnyk, Staff, Gajcy i Osiecka w jednym miejscu. Przepiękne teksty podane w cudownej oprawie muzycznej. Taki właśnie jest Buldog - zespół założony przez Piotrka Wieteskę, menadżera Kultu, który marzył o spełnianiu się w roli muzyka, nie tylko organizatora koncertów. Skład ma na swoim koncie trzy albumy i masę świetnych koncertów. Pierwszą płytę zespół nagrał z Kazikiem Staszewskim, następnie zastąpiła go charyzmatyczna postać Tomka Kłaptocza, zapewne kojarzona przez Was z zespołu Akurat. Słucham zespołu od samego początku, od zawsze wyróżniał ich pełen profesjonalizm, pomysłowość i otwartość na fana. Dowodem tego może być fakt, iż drugi singiel pt. "Elita", zespół wydał własnym sumptem i wraz z dedykacjami, autografami rozesłał do fanów. Miałam okazję być na kilku ich koncertach i muszę przyznać, że jest to nowa jakość na polskiej scenie. Bo który zespół wpada na pomysł, żeby scenę od publiki oddzielić kurtyną papieru, którą trzeba zedrzeć, by zobaczyć zespół? ![]() Który zespół do biletów dołącza latarki, by w ciemnym klubie to publiczność oświetlała scenę? Wreszcie, który zespół wydaje kolekcjonerskie bilety hand-made? ![]() I wszystko byłoby cudownie, gdyby nie to, iż Buldog to wciąż mało znana grupa. ![]() Jak wspominałam wyżej, Buldog sięga po teksty z najwyższych półek. Oto dowody. BULDOG - "Ostry erotyk" (tekst J. Tuwim) - http://www.youtube.com/watch?v=Yxho8-cpT1I BULDOG - "Deszcz jesienny" (tekst L. Staff) http://www.youtube.com/watch?v=6D4JbQK-q_o Wraz z innymi fanami zespołu postanowiliśmy pomóc w promocji - http://www.wykop.pl/ramka/982897/nie...polowi-buldog/ Śmiało, nie przyłączajcie się do nas! ![]()
lubię knedle Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2011-12-24 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Nie przyłączajcie się do nas!
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Do mnie jakoś nie przemawia Buldog w ogóle. Widziałam dwa koncerty- na woodzie i na juwenaliach i jakoś nie mają mocy według mnie. Poza tym bardzo nie podoba mi się aranżacja mojego ukochanego wiersza "Chrystus miasta" Tuwima. Ogólnie ja jestem na nie.
Nie mniej to tylko moje zdanie na ten temat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
koncertowo ok-jest energia
ale jak dla mnie Kłaptocz ma taką manierę wokalną,że próby śpiewania w inny sposób wychodzą średnio-więc dla mnie nie ma rewelacji
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Wiesz, nie wyobrażałam sobie żadnej muzyki. Po prostu ta która leci w tle kompletnie do atmosfery wiersza nie pasuje. I ten dysonans słyszę bez wyobrażania sobie jaka muzyka powinna być tłem.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Z przykrością muszę poprzeć koleżankę powyżej. Moim zdaniem jedyna mocna strona tego zespołu to teksty, bo muzyka do nich nie przystaje i całość wydaje się być bardzo monotonna. Również się nie przyłączę, ale życzę powodzenia.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie słucham ogólnie poezji śpiewanej, rzadko czytam wiersze, ale też nie pasuje mi ta muzyka do tekstów. Niemniej życzę powodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Mam podobne odczucia. Ogromnie lubię ten wiersz i chociaż w formie piosenki jest całkiem ok - ale to nie jest "to" i klikając w link spodziewałam się czegoś o wiele, wiele lepszego :/
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
To ja się wyłamię - przepiękne!
![]() Oczywiście największą zaletą są teksty, szczególnie mój ukochany Deszcz jesienny, ale muzyka jak dla mnie idealnie wpasowuje się w klimat. Wadą jest maniera wokalisty, ale ja i tak się w tych utworach zakochałam ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Buldog
Znam ich jeden utwor: Ostry erotyk i podoba mi sie
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Dot.: Buldog
Muzykę każdy odbierać będzie inaczej, każdy co innego lubi, co innego go rusza i choć nie byłam zdziwiona, że komuś się polecany przeze mnie zespół nie podoba, tak przyznam, że krytyka, która napłynęła tak mocną falą trochę mnie zaskoczyła.
![]() Cieszę się więc, że Buldog spodobał się jednak którejś z Wizażanek. ![]() Moim celem było zapoznanie Was z tym jeszcze średnio rozpoznawalnym zespołem i cel uważam za osiągnięty. Zachęcam do zapoznania się z innymi jego utworami i życzę dużo dobrego w nadchodzącym roku! Pozdrawiam. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.