Buldog - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-20, 20:43   #1
olaaa99
Zadomowienie

Buldog

Witam.

Chciałabym Wam polecić niecodzienne zjawisko na rodzimej scenie muzycznej. Brzechwa, Asnyk, Staff, Gajcy i Osiecka w jednym miejscu. Przepiękne teksty podane w cudownej oprawie muzycznej.

Taki właśnie jest Buldog - zespół założony przez Piotrka Wieteskę, menadżera Kultu, który marzył o spełnianiu się w roli muzyka, nie tylko organizatora koncertów.
Skład ma na swoim koncie trzy albumy i masę świetnych koncertów.

Pierwszą płytę zespół nagrał z Kazikiem Staszewskim, następnie zastąpiła go charyzmatyczna postać Tomka Kłaptocza, zapewne kojarzona przez Was z zespołu Akurat.

Słucham zespołu od samego początku, od zawsze wyróżniał ich pełen profesjonalizm, pomysłowość i otwartość na fana. Dowodem tego może być fakt, iż drugi singiel pt. "Elita", zespół wydał własnym sumptem i wraz z dedykacjami, autografami rozesłał do fanów.

Miałam okazję być na kilku ich koncertach i muszę przyznać, że jest to nowa jakość na polskiej scenie.

Bo który zespół wpada na pomysł, żeby scenę od publiki oddzielić kurtyną papieru, którą trzeba zedrzeć, by zobaczyć zespół?
Który zespół do biletów dołącza latarki, by w ciemnym klubie to publiczność oświetlała scenę?
Wreszcie, który zespół wydaje kolekcjonerskie bilety hand-made?

I wszystko byłoby cudownie, gdyby nie to, iż Buldog to wciąż mało znana grupa. Dlatego też chciałam Was z nimi zaznajomić.

Jak wspominałam wyżej, Buldog sięga po teksty z najwyższych półek. Oto dowody.

BULDOG - "Ostry erotyk" (tekst J. Tuwim) -
http://www.youtube.com/watch?v=Yxho8-cpT1I

BULDOG - "Deszcz jesienny" (tekst L. Staff)
http://www.youtube.com/watch?v=6D4JbQK-q_o

Wraz z innymi fanami zespołu postanowiliśmy pomóc w promocji -

http://www.wykop.pl/ramka/982897/nie...polowi-buldog/

Śmiało, nie przyłączajcie się do nas!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (19,2 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (18,3 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (52,0 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pest.jpg (85,6 KB, 1 załadowań)

Edytowane przez emememsik
Czas edycji: 2011-12-24 o 13:15
olaaa99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-20, 21:42   #2
lunatique
Rozeznanie

Dot.: Nie przyłączajcie się do nas!

Cytat:
Napisane przez olaaa99 Pokaż wiadomość
Witam.

Chciałabym Wam polecić niecodzienne zjawisko na rodzimej scenie muzycznej. Brzechwa, Asnyk, Staff, Gajcy i Osiecka w jednym miejscu. Przepiękne teksty podane w cudownej oprawie muzycznej.

Taki właśnie jest Buldog - zespół założony przez Piotrka Wieteskę, menadżera Kultu, który marzył o spełnianiu się w roli muzyka, nie tylko organizatora koncertów.
Skład ma na swoim koncie trzy albumy i masę świetnych koncertów.

Pierwszą płytę zespół nagrał z Kazikiem Staszewskim, następnie zastąpiła go charyzmatyczna postać Tomka Kłaptocza, zapewne kojarzona przez Was z zespołu Akurat.

Słucham zespołu od samego początku, od zawsze wyróżniał ich pełen profesjonalizm, pomysłowość i otwartość na fana. Dowodem tego może być fakt, iż drugi singiel pt. "Elita", zespół wydał własnym sumptem i wraz z dedykacjami, autografami rozesłał do fanów.

Miałam okazję być na kilku ich koncertach i muszę przyznać, że jest to nowa jakość na polskiej scenie.

Bo który zespół wpada na pomysł, żeby scenę od publiki oddzielić kurtyną papieru, którą trzeba zedrzeć, by zobaczyć zespół?
Który zespół do biletów dołącza latarki, by w ciemnym klubie to publiczność oświetlała scenę?
Wreszcie, który zespół wydaje kolekcjonerskie bilety hand-made?

I wszystko byłoby cudownie, gdyby nie to, iż Buldog to wciąż mało znana grupa. Dlatego też chciałam Was z nimi zaznajomić.

Jak wspominałam wyżej, Buldog sięga po teksty z najwyższych półek. Oto dowody.

BULDOG - "Ostry erotyk" (tekst J. Tuwim) -
http://www.youtube.com/watch?v=Yxho8-cpT1I

BULDOG - "Deszcz jesienny" (tekst L. Staff)
http://www.youtube.com/watch?v=6D4JbQK-q_o

Wraz z innymi fanami zespołu postanowiliśmy pomóc w promocji -

http://www.wykop.pl/ramka/982897/nie...polowi-buldog/

Śmiało, nie przyłączajcie się do nas!
Odsłuchałam "Deszcz jesienny" Staffa. Uwielbiam ten wiersz ale niestety muzyka w ogóle nie oddaje jego klimatu. Właściwie zupełnie się z nim rozmija. Zastosuję się do tytułu wątku - nie przyłączam się. Niemniej jednak powodzenia.
Stary 2011-12-21, 07:34   #3
olaaa99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lunatique Pokaż wiadomość
Odsłuchałam "Deszcz jesienny" Staffa. Uwielbiam ten wiersz ale niestety muzyka w ogóle nie oddaje jego klimatu. Właściwie zupełnie się z nim rozmija. Zastosuję się do tytułu wątku - nie przyłączam się. Niemniej jednak powodzenia.
Wielbiąc ten wiersz zapewne od lat, na pewno od zawsze wyobrażałaś sobie jego interpretację muzyczną, Buldog jednak się w nią nie wstrzelił? Szkoda. Mimo to, zachęcam do zapoznania się z jego innymi utworami.

Pozdrawiam.

Stary 2011-12-21, 10:35   #4
Madziaq
Raczkowanie

Do mnie jakoś nie przemawia Buldog w ogóle. Widziałam dwa koncerty- na woodzie i na juwenaliach i jakoś nie mają mocy według mnie. Poza tym bardzo nie podoba mi się aranżacja mojego ukochanego wiersza "Chrystus miasta" Tuwima. Ogólnie ja jestem na nie.

Nie mniej to tylko moje zdanie na ten temat Znam dużo osób, które słuchają i bardzo lubąi Buldoga więc na pewno znajdą się tu również jacyś jego fani
Madziaq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-21, 10:45   #5
miss venflon
Zakorzenienie

koncertowo ok-jest energia
ale jak dla mnie Kłaptocz ma taką manierę wokalną,że próby śpiewania w inny sposób wychodzą średnio-więc dla mnie nie ma rewelacji
Stary 2011-12-21, 11:35   #6
lunatique
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olaaa99 Pokaż wiadomość
Wielbiąc ten wiersz zapewne od lat, na pewno od zawsze wyobrażałaś sobie jego interpretację muzyczną, Buldog jednak się w nią nie wstrzelił? Szkoda. Mimo to, zachęcam do zapoznania się z jego innymi utworami.

Pozdrawiam.
Wiesz, nie wyobrażałam sobie żadnej muzyki. Po prostu ta która leci w tle kompletnie do atmosfery wiersza nie pasuje. I ten dysonans słyszę bez wyobrażania sobie jaka muzyka powinna być tłem.
Stary 2011-12-21, 12:17   #7
Paprotka_
Zakorzenienie

Z przykrością muszę poprzeć koleżankę powyżej. Moim zdaniem jedyna mocna strona tego zespołu to teksty, bo muzyka do nich nie przystaje i całość wydaje się być bardzo monotonna. Również się nie przyłączę, ale życzę powodzenia.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-21, 16:21   #8
Candy_lips
Zakorzenienie

Nie słucham ogólnie poezji śpiewanej, rzadko czytam wiersze, ale też nie pasuje mi ta muzyka do tekstów. Niemniej życzę powodzenia.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-21, 23:38   #9
vouge13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lunatique Pokaż wiadomość
Mam podobne odczucia. Ogromnie lubię ten wiersz i chociaż w formie piosenki jest całkiem ok - ale to nie jest "to" i klikając w link spodziewałam się czegoś o wiele, wiele lepszego :/
Stary 2011-12-22, 21:55   #10
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Cytat:
Napisane przez miss venflon Pokaż wiadomość
ale jak dla mnie Kłaptocz ma taką manierę wokalną,że próby śpiewania w inny sposób wychodzą średnio-więc dla mnie nie ma rewelacji
Zgadzam się! Nie przemawiają do mnie w ogóle, więc "nie przyłączam się" i ja.
magdaef jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-24, 00:24   #11
kreaturkka
Wtajemniczenie

To ja się wyłamię - przepiękne!
Oczywiście największą zaletą są teksty, szczególnie mój ukochany Deszcz jesienny, ale muzyka jak dla mnie idealnie wpasowuje się w klimat. Wadą jest maniera wokalisty, ale ja i tak się w tych utworach zakochałam

in my past life I was a dancer, I danced my life away ...
kreaturkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-25, 09:01   #12
ulinkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Buldog

Znam ich jeden utwor: Ostry erotyk i podoba mi sie
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 17:49   #13
olaaa99
Zadomowienie

Dot.: Buldog

Muzykę każdy odbierać będzie inaczej, każdy co innego lubi, co innego go rusza i choć nie byłam zdziwiona, że komuś się polecany przeze mnie zespół nie podoba, tak przyznam, że krytyka, która napłynęła tak mocną falą trochę mnie zaskoczyła.

Cieszę się więc, że Buldog spodobał się jednak którejś z Wizażanek.
Moim celem było zapoznanie Was z tym jeszcze średnio rozpoznawalnym zespołem i cel uważam za osiągnięty. Zachęcam do zapoznania się z innymi jego utworami i życzę dużo dobrego w nadchodzącym roku!
Pozdrawiam.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości