|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Ksiazki swietne, lecz niedostepne na naszym rynku :(
Sa ksiazki, ktore nie sa na tyle znane by prze tlumaczy je na polski, lub po prostu nie mozna ich nigdzie dostac.
Ostatnio przekonalam sie, ze takie malo znane ksiazki moga byc wspaniale i trzymajace w napieciu do ostatniej chwili. Bez komercjalizacji, bez sztucznego reklamowania. Ja osobiscie polecam Brood of Bones Merlinga (praktycznie nieznany u nas, niestety). http://www.amazon.com/Brood-of-Bones.../dp/B005QQ3H7G Ksiazka nie jest az tak droga, ale to cudowne przygoda z fantastyką ![]() Jestem ciekawa, czy znacie takie ksiazki, czy mozecie je polecic?
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ksiazki swietne, lecz niedostepne na naszym rynku :(
Hmmm....
Pół biedy jak są to książki mało znane. Gorzej gdy książka jest znana, należy do klasyki a nie ma polskiego tłumaczenia. Tak jest np. z literaturą naukową. Na przykład "Instytucje totalne" Ervinga Goffmana. Praca z 1961 roku a pierwsze wydanie polskie rok 2011....
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
równie przykre jest jak książki, które są uważane za jakiś kanon dla fanów danego rodzaju literatury, a wydania nie będą wznawiane, bo wydawca ma jakąś dziwną fanaberię. dlatego też bojkotuję proszyńskiego. foch z przytupem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
"From MTV to Mecca" - nie przetłumaczona na polski, a szkoda... Większość książek o takiej tematyce pokazuje, że islam to zła religia, muzułmanie to terroryści, nieszczęsne kobiety Zachodu wychodzące za mąż za muzułmanów, a ta książka ukazuje problem z drugiej strony. Prezenterka MTV przechodzi z chrześcijaństwa na islam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja nie wiem czy wpasuję się w temat, ale również mam z tym problem. Z tym, że nie chodzi mi o brak przetłumaczenia, ale o książki, które rzekomo są, ale nigdzie ich nie ma. M. in. dwie książki Etgara Kereta "Gaza blues" oraz
"Pizzeria "Kamikadze"". Teoretycznie są, ale ich nie ma. Kolejna książka to "Polowanie na ludzi" Leytona, można ją kupić tylko w języku angielskim. Została wydana parę lat temu w Polsce, a później nie ponawiali już tego. Jakiś rok temu używana polska na allegro kosztowała w granicach 200 zł (pomimo, że podobno jak wyszła kosztowała ok. 30). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja od dłuższego czasu szukam "The Freedom Writers Diary", najfajniej byłoby dostać gdzieś używaną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Na przykład "Tajemnica Abigail" Magdy Szabo. Sprzedawana od czasu do czasu na allegro, ale po zawrotnej cenie.
![]() |
#9 | |
Lena
|
Cytat:
własnie niedawno ktoś mi ją polecił.. ale niestety u nas tylko w języku niemieckim., którego nie znam ![]() szukam tłumaczenia na angielski, ale u nas nie ma ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja od dłuższego czasu poluję na Mgły Avalonu Marion Zimmer Bradley. Problemem jest zdobycie kolekcjonerskiego wydania z lat 90. - format A4, twarda oprawa, piękne ilustracje, gotyckie nagłówki i inicjały w tekście. I bardzo dobry przekład Magdaleny Pietrzak - Merty. Niestety dostępne jest jedynie raz na rok na Allegro, w dodatku podniszczone i w bandyckich cenach
![]() Książka była przez jakiś czas dostępna na rynku, lecz w brzydkim, klejonym wydaniu i beznadziejnym przekładzie.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Mnie dziwi to, że nie sposób znależć niektórych książek klasyków, które są ważne z punktu widzenia historycznego, czy np dla kształtowania myśli politycznej czy społecznej. Przykład: John Locke "Dwa traktaty o rządzie" - kiazka o ktorej kazdy sie uczyl na historii chociazby, ale jak musialam ja przeczytac na studiach to byla jedynie w czytelni, a nie jak spodziewalabym się - w wypozyczalni. Inny przyklad: Hobbes "Lewiatan" - ksiazka ktora moglabym wypozyczyc ale wplacajac kaucje 90 zl, bo okazala sie byc jedynym egzemplarzem w dzielnicy woli w Warszawie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pierwszy raz slysze o kaucjach w bibliotece ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
W niektorych bibliotekach ( np w Warszawie wlasnie czy w moim miescie) sa kaucje (oczywiscie zwrotne) na ksiazki zazwyczaj bardzo drogie lub trudno dostepne. Sa tez biblioteki w ktorych kaucja to norma za kazda ksiazke - gdy ktos np nie jest zameldowany w danym miescie.
Ja o Lewiatanie mialam na historii w liceum, ale mialam rozszerzony ten przedmiot, wiec moze dlatego. No i obecnie mam na studiach socjologicznych. W kazdym razie ta ksiazka jest wazna w tej dziedzinie do ktorej nalezy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Oj zdziwiłabyś się ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.