![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Sprzątanie w święta
Dziewczyny co robicie w święto, kiedy się budzicie i stwierdzacie, że macie niesamowity syf w mieszkaniu?
![]() ![]() Watęk może głupi, ale dla mnie fakt zastanawiający ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: Sprzątanie w święta
Nie bój żaby, tez tak mam
![]() W wigilię sprzątałam, wczoraj też, dzisiaj też i jutro na bank też ![]() nie chodzi o wielkie sprzątanie, ale mopem trzeba było dyskretnie przejechać, bo goście błota nawnosili, no i odkurzacz też musiał być użyty co by okruszki placka wciągnać ![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie widzę nic dziwnego w sprzątaniu w święta, my wczoraj przed przyjazdem gości też odkurzaliśmy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
W mordę jeża to teraz też mam ochotę wyciągnąć odkurzacz, ale facet na pewno mnie wyzwie i wyśmieje :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Sprzątam w święta, sprzątam w niedziele. Dla mnie to dzień jak co dzień. Dużo pracujemy i niedziele / święta to jedyny czas, kiedy możemy sobie na spokojnie wszystko ogarnąć w domu, porobić też porządki w dokumentach, szufladach itp.
P.S. Właśnie niedawno wstawiłam pranie, a obok mnie stoi rozstawiona deska do prasowania i góra prania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Naczelna Wizażanka:)
|
W święta nie robię generalnych porządków, ale już dziś zamiatałam po powrocie z kościoła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
No niestety, przecież jak mam 90% brudnych garów to wstawiam zmywarkę, na przykład. Jakby mi się kilo mąki rozsypało to musiałabym odkurzyć. Święta świętami, ale życie życiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ne sprzątam, chyba że sprzątaniem nazwie się załadowanie zmywarki czy przejechanie miotłą podłogi (odkurzacza nie włączam, podobnie pralki)- jutro zajmę się poświątecznymi porządkami- zresztą idę dziś na proszony obiad, więc i nie ma kto w domu brudzić
![]() Nie sprzątam, bo zwyczajnie chcę mieć także odpoczynek od takich przyziemnych czynności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Jak byłam mała nie mogłam pojąć, czemu w niedzielę nie mogę złapać ścierki i zetrzeć kurzy. Albo skoro dywan jest zaśmiecony, to dlaczego taki ma zostać. Ale ok, jak jest przykazane, że syf ma nam w święta nie przeszkadzać i że ważniejsze jest oglądanie Familiady to niech tak będzie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Generalne porządki to nie, ale w te święta już zdążyłam, dwa razy odkurzyć, w tym raz sam przedpokój, wstawić trzy zmywarki, i zmyć naczynia w zlewie, wynieść kilka razy śmieci, a właśnie pierze mi sie pranie.
Beż przesady z tym niesprzątaniem w świeta, lepiej coś zrobić niż siedzieć w brudzie i się męczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Ja wczoraj odkurzyłam bo brudno było :d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
No jasne że odkurzam jak wstaję i widzę że np pies nawnosił mi tonę piasku :P przecież nie będę się w tym paplać bo są święta...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Macie rację dziewczyny. O ile uważam (ja sama osobiście dla siebie, więc jak wy chcecie to pierzcie. Nie neguję tego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
tez mam nasyfione,pozamiatalam ale podłóg nie che mi sie myc
![]() w tamtym roku odkurzałam , miałam psa , który sie lenił i do tego dziecko , nie miałam wyjścia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ja mam w domu 3 małe psy (kundelki) i nie wyobrażam sobie nie pozamiatać czy nie wytrzeć podłóg mopem zwłaszcza, że wszędzie są panele. Zajmuje to chwilę a mam spokojniejsze nerwy
![]()
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Jak jest nabrudzone to sprzątam: odkurzę, kurz zetrę.
Chyba byłoby mi wstyd jakby ktoś mnie odwiedził a na podłodze piaskownica i dziki zachód ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja "ogarniam mieszkanie", ale nie wyobrażam sobie w wolne dni, niedziele, Święta (głównie ze względu na cienkie ściany w bloku) np. odkurzać albo nastawiać pralkę (bo mogłoby to przeszkadzać moim sąsiadom na przykład). W niedzielę i Święta nie wywieszam prania na balkonie. Jak przychodzą goście (niezależnie od dnia) nie wyobrażam sobie, żeby na sznurku w łazience wisiało pranie.
Poza tym jestem wierząca i często brzmią mi w uszach słowa babci, żeby "dzień święty święcić", stąd nie robię rzeczy takich jak odkurzanie, pranie, trzepanie dywanów itp. Ot, zwykłe zgarnięcie tego, co na bieżąco. A tytuł wątku przeczytałam sprzątanie świata i skojarzyłam sobie, jak za dziecka się chodziło do lasku przy osiedlu i sprzątało, co tam młodzież narozrzucała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Albo u mnie, jak mam jeden pokój i łazienkę? To już w ogóle nawet nie mam go gdzie przetransportować. Myślę, że pranie to nic dziwnego gościom. Ja się tylko pilnuję, żeby majtki dyskretniej wisiały i schły ![]() I właśnie mnie też rodzina wpoiła, że w święta się nie sprząta. I dlatego tego nie robię. Nie piorę kategorycznie. Ale dziś sytuacja z psem i gośćmi wczorajszymi zmusiła mnie do odkurzenia. Ale tak jak mówię, na najmniejszą moc, żeby za bardzo słychać nie było, bo sąsiedzi nie dość, że się dziwią, to jeszcze faktycznie niektórym może być nie w smak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
U mnie sąsiedzi dziś rano odkurzali
![]() Nie widzę w tym nic dziwnego ani niestosownego ![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
.
|
dla mnie to tak samo dziwne jak nie pokazywanie sie wlasnemu facetowi w stanie "niezrobionym". pranie wisi u mnie w lazience, tyle, ze schnaca bielizna nie rzuca sie w oczy.
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
... choć nie Westwood
|
Wiadomo, że jak się nasyfi to trzeba ogarnąć, coś zmieść, przetrzeć kurze... ale z kolei uważam, że jednak święta to święta, chwila spokoju się należy każdemu i ani nie odkurzam, ani nie piorę, żeby sąsiadom nie przeszkadzać. Poza tym trochę szkoda mi wolnego czasu, żeby tracić go na sprzątanie.
No i pranie zrobiłam przed świętami, żeby mnie suszarka w oczu nie kuła ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ja zaraz będę sprzątać, bo koty mi żwirek porozsypywały, a ja ciastem nakruszyłam
![]() i będzie i odkurzacz i ściera ![]() ![]()
![]() |
#28 |
keep calm and contour on
|
jak jest syf to sprzątam. W niedzielę zawsze sprzątam bo wtedy mam czas, planuję że całe pranie, odkurzanie robię w niedzielę. Co za problem
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o mnie to jak najbardziej sprzątam w święta, tak samo w niedzielę, bo poprostu w tygodniu nie mam na to czasu. Wczoraj rodzinka mnie zrugała za wstawienie prania, a ja na to, że to pralka pierze, a nie ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:26.