ciąża a problemy z cerą - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-19, 15:45   #1
domenica82
Przyczajenie

GG do domenica82
Question

ciąża a problemy z cerą

Jestem w 16 tyg ciąży i prawie od początku dokucza mi uporczywy trądzik. Tak okropnej cery nie miałam nawet jako nastolatka! Bez makijażu nie ma mowy o wyjściu z domu..buu Czy wy też macie taki problem? Może znacie jakieś bezpieczne sposoby zeby skutecznie poprawić wygląd skóry?
domenica82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 15:53   #2
Foka29
Zadomowienie

Dot.: ciąża a problemy z cerą

Mam ten sam problem.
Używam kosmetyków dla nastolatek:
żel i tonik głęboko oczyszczający, 2 x w tygodniu maseczka oczyszczająca Under 20, krem tylko lekki nawilżający, żadnego natłuszczania.
Poprawiło się. Idealnie nie jest, ale już nie straszę po zmyciu makijażu
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 16:07   #3
SELKA*
Zakorzenienie

Miałam taki sam problem- mnóstwo hormonalnych, bolących wyprysków poniżej linii ust. Za radą ginka poszłam do dermatologa, zapisała mi jedną z niewielu maści, które może używać ciężarna- Aknemycin. Po kilku dniach punktowego smarowania pryszcze na zawsze zniknęły
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 16:27   #4
domenica82
Przyczajenie

GG do domenica82

Też zaczełam uzywać kosmetyków dla nastolatek, kremy zastąpiłam lekkimi emulsjami do cery tłustej, niestety to nie przyniosło żadnej poprawy. Co gorsza skóra stała sie lekko przesuszona i łuszcząca, a pryszcze pojawiają sie nadal!
SELKA takie właśnie jest i u mnie, bolące wypryski wokół ust i na brodzie, w dodatku nie znikają w takim tempie jak zwykłe wypryski tylko trwają całymi tygodniami, twardnieją i nie sposób ich wyciśnąc. Ta maść pewnie jest tylko na recepte, pozostaje wybrać sie do dermatologa bo nie chce tak wyglądać przez nastepne poł roku
Stary 2009-03-19, 16:30   #5
SELKA*
Zakorzenienie

Dokładnie ja miałam na brodzie i w okolicach szczęki. Duże, ropne, goiły się powoli a potem następne na ich miejsce. Tak około 10 TC. Lek jest na receptę, dermatolog stwierdziła,że nieleczony ciążowy trądzik może nawet doprowadzić do zarażenia maluszka gronkowcem i innymi świństwami.
Stary 2009-03-20, 09:58   #6
domenica82
Przyczajenie

GG do domenica82

Ojej, przeraziłaś mnie tym gronkowcem Gnam czym prędzej do dermatologa!
Stary 2009-03-20, 09:59   #7
19martusia86
Zadomowienie

Ja natomiast cerę mam super. poprawił mi się koloryt, zawsze byłam blada jak ściana, więc bez tapety i różu ani rusz a teraz zero make-upu co najwyżej tusz do rzęs. Nawet mąż zapytał ostatnio jak już leżałam w łóżku czy makijażu nie idę zmyć Rewelacja po prostu. Cieszę się bo później pewnie mi przejdzie i to wy będziecie mieć buźki jak pupka niemowlęcia a ja będę straszyć
19martusia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-20, 18:19   #8
katarzynka00
Zakorzenienie

I do was dołącze
bolące, duże itp...tak znam to...minęła mi już połowa ciąży i dekolt, policzki, szyja "ozdobiona"
Choc przyznaje ze jednego dnia bardziej innego zdecydowanie mniej.
Wybieram sie rowniez do dermatologa.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 12:53   #9
weruczek
Zadomowienie

moze idzcie na krioterapie i mikrodermobrazje: tylko zapytajcie sie dermatologa wczesniej czy mozecie: to sa takie mechaniczne zabiegi na skore, wiec nie maja wplywu na to, co na wewnatrz... Mam nadzieje, ze sie wam wszystkim polepszy!
weruczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 13:19   #10
maugoszatka
Wtajemniczenie

Mi trądzik niemal całkowicie znikł jak 2 x dziennie używałam garnier 3w1

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 16:21   #11
euphoria87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez domenica82 Pokaż wiadomość
Ojej, przeraziłaś mnie tym gronkowcem Gnam czym prędzej do dermatologa!
grnkowcem???nie przesadzajmy!!!to musialy by byc rany dosyc głebokie. a wypryski raczej sa powierzchowneja rowniez mam problem mam pelno wyprysków na plecach i ramionach!!!na twarzy wogole.przez cala ciaze i do tego nie moge sie ich pozbyc!! nawet na basen nie ide bo sa az tak widoczne.
euphoria87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-22, 21:12   #12
doda22
Raczkowanie

GG do doda22 Send a message via Skype™ to doda22

Czesc dziewczyny. Wy macie wypryski a ja od tej pory jak jestem w ciazy to wychodza mi jeczmienie na oczach i opryszczki hehe wiec tylko jak cos poczuje swedzoncego to jeczmienia tre zlota obraczka a na opryszczke plastry daje i znika.Jezeli chodzi o pryszcze to nawet mi nic niewyskakuje od czasu do czasu cos tam.A niewiem czy slyszalyscie bo ja slyszalam ale niejestem przekonana ze jak bedzie dziewczynka to wlasnie wyskakuja przerozne zeczy bo dziewczynka odbiera urode mamusce a jak jest chlopczyk to skora jest cacy ???? czy ktos slyszal o czym takim ???
doda22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 21:46   #13
weruczek
Zadomowienie

ja naprawde polecam te mikro, mozna ja robic na twarz, plecy, dekolttylko nieststey jest dosc droga i potrzeba kiku zabiegow dziewczynki
Stary 2009-03-22, 21:49   #14
doda22
Raczkowanie

Ale prosze zapytajcie lekarza czy mozna robic Mikrodembrazje w ciazy bo tam wystepuja mocne promienie wchlaniane gleboko w skore !!!! wiec zanim zrobicie zabieg zapytajcie dermatologa !!!
Stary 2009-03-22, 22:10   #15
SELKA*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez euphoria87 Pokaż wiadomość
grnkowcem???nie przesadzajmy!!!to ja rowniez mam problem mam pelno wyprysków na plecach i ramionach!!!
Tak mi przekazał lekarz, do którego mam zaufanie!!! Przytulanie maluszka z ropnymi pryszczami na twarzy na pewno nie jest higieniczne, nie mówiąc już o przekazywanych podczas ciąży chorobach .
Zresztą każdy robi jak uważa. U mnie 3 tygodnie bolesnego trądziku ciążowego dzięki jednej maści nakładanej przez kilka dni zostało pożegnane na zawsze.

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Cytat:
Napisane przez doda22 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny. Wy macie wypryski a ja od tej pory jak jestem w ciazy to wychodza mi jeczmienie na oczach i opryszczki hehe wiec tylko jak cos poczuje swedzoncego to jeczmienia tre zlota obraczka a na opryszczke plastry daje i znika.Jezeli chodzi o pryszcze to nawet mi nic niewyskakuje od czasu do czasu cos tam.A niewiem czy slyszalyscie bo ja slyszalam ale niejestem przekonana ze jak bedzie dziewczynka to wlasnie wyskakuja przerozne zeczy bo dziewczynka odbiera urode mamusce a jak jest chlopczyk to skora jest cacy ???? czy ktos slyszal o czym takim ???
Nieprawda! Ja będę miała chłopca a pryszcze są wynikiem zwiększonej produkcji testosteronu.

Edytowane przez SELKA*
Czas edycji: 2009-03-23 o 11:39 Powód: lit
Stary 2009-03-22, 23:15   #16
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weruczek Pokaż wiadomość
moze idzcie na krioterapie i mikrodermobrazje: tylko zapytajcie sie dermatologa wczesniej czy mozecie: to sa takie mechaniczne zabiegi na skore, wiec nie maja wplywu na to, co na wewnatrz... Mam nadzieje, ze sie wam wszystkim polepszy!
w ciąży niestety odpadają tego typu historię

Cytat:
ja naprawde polecam te mikro, mozna ja robic na twarz, plecy, dekolttylko nieststey jest dosc droga i potrzeba kiku zabiegow dziewczynki
no i żadna szanująca się kosmetyczka nie wykona zabiegu na kobiecie ciężarnej

Cytat:
Napisane przez SELKA* Pokaż wiadomość
Zresztą każdy robi jak uważa. U mnie 3 tygodnie bolesnego trądziku ciążowego dzięki jednej maści nakładanej przez kilka dni zostało pożegnane na zawsze.
właśnie zapisałam sie do dermatologa po maść oby mi pomogła

Stary 2009-03-23, 12:49   #17
silvana30
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez domenica82 Pokaż wiadomość
Jestem w 16 tyg ciąży i prawie od początku dokucza mi uporczywy trądzik. Tak okropnej cery nie miałam nawet jako nastolatka! Bez makijażu nie ma mowy o wyjściu z domu..buu Czy wy też macie taki problem? Może znacie jakieś bezpieczne sposoby zeby skutecznie poprawić wygląd skóry?
Witam!
Ja mialam zawsze problemy z cera, ale byly to w sumie sporadyczne wypryski. W ciazy mam cere fatalna... Po prostu wyskakuja mi takie pryszcze, ze glowa peka... Sa to mozna powiedziec nawet wrzody, oprocz tego mam pajaczki wiec mozna sobie wyobrazic co czuje kiedy spogladam w lustro. Poszlam do dermatologa i pani dermat. powiedziala, ze w ciazy moge wylacznie uzywac koesmetykow do cery tradzikowej ( uzywam kremow firmy Farona z wyciagiem z borowiny), oprocz tego zapisla mi lek robiony do stosowania tylko w tych miejscach gdzie cos wyskoczy.... To taka szara masc na bazie siarki. Dermatolog powiedziala, ze inne leki sa niewskazane w ciazy gdyz sa czesto na alkoholu itp....
Poza tym wspomniala, ze z takimi wypryskami da sie zyc. W ciazy wazniejsze zdrowie dziecka niz ladna cera :-( Ech....
Stary 2009-03-23, 14:46   #18
tery i suzy
Raczkowanie

GG do tery i suzy
Wink Dot.: ciąża a problemy z cerą

Mam ten sam problem co Wy dziewczyny wiec dopisuje sie do waszego grona w tygodniu pojde do dermatologa mam nadzieje ze cos poradzi na to.

NASZ SLUB : AMOR OMNIA VINCIT...
tery i suzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-23, 17:11   #19
weruczek
Zadomowienie

o kurcze, naprawde nie mozna tego robic?Ale tak na 100% wiecie? Bo generalnie mikro bez kwasow to sa tylko wyrzucane te krysztalki koruntu na buzie pod cisnieniem??A ktos to konsultowal z dermatologiem?
Buziaki
Selka, a jakiej masci uzywalas?
Stary 2009-03-23, 17:23   #20
p4w
Zakorzenienie

mi też się pogorszyła cera w ciąży - nie jakoś koszmarnie raczej grudki

ja robię sobie sama mikrodermabrazję (taką kupiona w Sephorze - zestaw żel z mikrogranulkami, właściwy peelingujący krem, krem nawilżający i urządzenie masująco złuszczające na baterie) i maseczki z glinką - nie straszę bez makijazu

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-24, 07:00   #21
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Ale prosze zapytajcie lekarza czy mozna robic Mikrodembrazje w ciazy bo tam wystepuja mocne promienie wchlaniane gleboko w skore !!!! wiec zanim zrobicie zabieg zapytajcie dermatologa !!!
A mikrodermbrazja to nie jest przypadkiem mechaniczne złuszczanie naskórka?
Jakie promieniowanie?
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-24, 22:42   #22
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
A mikrodermbrazja to nie jest przypadkiem mechaniczne złuszczanie naskórka?
Jakie promieniowanie?
ja robię taką mechaniczną, ale może są tez jakieś z promieniowaniem.... nie znam się

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-25, 09:57   #23
nicola2002
Raczkowanie

GG do nicola2002

Hej dziewczyny,
zaglądnełam na Wasz wątek, ponieważ ten temat również mnie dotyczy. Już na początku ciąży pojawiły się bolące wypryski, tylko u mnie nie na brodzie ale po bokach szyi, na kościach szczękowych i poniżej. Były dni kiedy było lepiej i takie kiedy niemal nie mogłam się dotknąć, tak wszystko bolało. Jestem teraz w 31 tygodniu i wszystko wygląda o wiele lepiej (choć wcale nie dobrze), to kwestia hormonów, które powoli się stabilizują i mam nadzieję w końcu się ustabilizują.

No i zarówno przed ciążą jak i teraz w ciąży chodzę regularnie na mikrodermabrazję, która jest jednym z niewelu zabiegów, które można wykonywać u ciężarnych.

Cytat:
A niewiem czy slyszalyscie bo ja slyszalam ale niejestem przekonana ze jak bedzie dziewczynka to wlasnie wyskakuja przerozne zeczy bo dziewczynka odbiera urode mamusce a jak jest chlopczyk to skora jest cacy ???? czy ktos slyszal o czym takim ???
to raczej prawdą nie jest , w pierwszej ciąży bardzo poprawiła mi się cera, dużo ładniejsza niż przed ciążą, nie miałam żadnyh problemów no i urodziła się dziewczyna

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
ja robię taką mechaniczną, ale może są tez jakieś z promieniowaniem.... nie znam się
W mikrodermabrazjii nie ma żadnego promieniowania, to jest mechaniczne, zewnętrzne usuwanie naskórka. Może być diamentowa albo korundowa, mogą być różne efekty, zależy która komu bardziej odpowiada, ale sposób wykonywania i działanie jest to samo.
A w piątek wybieram się jeszcze na czyszczenie właśnie tej mojej szyi, wypryski nowe już się praktycznie nie robią, ale trochę grudek zostało do usunięcia.

Powodzenia w zwalczniu wszelkich łobuzów na twarzy!
nicola2002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-25, 18:29   #24
margolcia1006
Rozeznanie

Cytat:
o kurcze, naprawde nie mozna tego robic?Ale tak na 100% wiecie? Bo generalnie mikro bez kwasow to sa tylko wyrzucane te krysztalki koruntu na buzie pod cisnieniem??A ktos to konsultowal z dermatologiem?
Buziaki
Selka, a jakiej masci uzywalas?
Cytat:
Napisane przez nicola2002 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
zaglądnełam na Wasz wątek, ponieważ ten temat również mnie dotyczy. Już na początku ciąży pojawiły się bolące wypryski, tylko u mnie nie na brodzie ale po bokach szyi, na kościach szczękowych i poniżej. Były dni kiedy było lepiej i takie kiedy niemal nie mogłam się dotknąć, tak wszystko bolało. Jestem teraz w 31 tygodniu i wszystko wygląda o wiele lepiej (choć wcale nie dobrze), to kwestia hormonów, które powoli się stabilizują i mam nadzieję w końcu się ustabilizują.

No i zarówno przed ciążą jak i teraz w ciąży chodzę regularnie na mikrodermabrazję, która jest jednym z niewelu zabiegów, które można wykonywać u ciężarnych.

to raczej prawdą nie jest , w pierwszej ciąży bardzo poprawiła mi się cera, dużo ładniejsza niż przed ciążą, nie miałam żadnyh problemów no i urodziła się dziewczyna

W mikrodermabrazjii nie ma żadnego promieniowania, to jest mechaniczne, zewnętrzne usuwanie naskórka. Może być diamentowa albo korundowa, mogą być różne efekty, zależy która komu bardziej odpowiada, ale sposób wykonywania i działanie jest to samo.
A w piątek wybieram się jeszcze na czyszczenie właśnie tej mojej szyi, wypryski nowe już się praktycznie nie robią, ale trochę grudek zostało do usunięcia.

Powodzenia w zwalczniu wszelkich łobuzów na twarzy!
Można jak najbardziej mikro. Konsultowałam ze swoim lekarzem i kosmetyczką i nie ma żadnych przeciwskazan w ciąży. Tylko żeby zauwazyc jakakolwiek poprawe to trzeba zapisac sie podobno na min 6 zaiegów w odstepach nie dłuższych niz 7-10 dni
margolcia1006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-03, 22:38   #25
Pontellier
Przyczajenie

A ja mam teraz problem z nadmiernie wysuszoną cerą - szczególnie policzki i okolice oczu. Używam kosmetyków do skóry wrażliwej i odwodnionej, ale niewiele to pomaga

Pod koniec dnia czuję, że skóra się lekko łuszczy i 'sypie'

Macie jakieś pomysły, jak sobie z tym radzić?

A tak w ogóle, to jakie zabiegi kosmetyczne ( w gabinecie) można mieć robione w ciąży ???
Pontellier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 16:41   #26
skierka1981
BAN stały

witajcie, mi też w ciąży pogorszyła się cera, tzn twarz ok ale dekold, plecy góra i ramiona - masakra. czerwone wypryski z białymi środkami i zauważyłam, że łatwo się rozsiewają. pani w aptece dała mi próbkę preparatu i po nocy ogasło ładnie wszystko. zdecydowałam się kupić cały - troszkę drogi bo za 15 ml trzeba zapłacić ok 43 zł. powoli, powoli zaczyna znikać, mam nadzieję, że zniknie w ogóle. a maść to firmy LA ROCHE-POSAY a nazwa effaclar a.i. - preparat do stosowania na zapalne zmiany skórne skóry tłustej ze skłonnością do trądziku.

mam nadzieję że komuś też pomoże
skierka1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 20:22   #27
doda22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pontellier Pokaż wiadomość
A ja mam teraz problem z nadmiernie wysuszoną cerą - szczególnie policzki i okolice oczu. Używam kosmetyków do skóry wrażliwej i odwodnionej, ale niewiele to pomaga

A tak w ogóle, to jakie zabiegi kosmetyczne ( w gabinecie) można mieć robione w ciąży ???

Proponuje zwykla Oliwe z Oliwek taka do salatek .powinno pomoc
Stary 2009-04-17, 18:46   #28
ulika
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pontellier Pokaż wiadomość

Na początku ciąży męczyły mnie krosty pojawiające się głównie na szyi i policzkach - bolące strasznie Teraz pojawiają się sporadycznie
Obecnie mam problem z pękającymi naczynkami na twarzy i całym ciele, i tak jak powyżej bardzo suchą, napiętą skórą. Znalazłam świetny żel do mycia twarzy , który u mnie sprawdza się rewelacyjnie HYPOALLERGIC - żel do skóry wrażliwej, delikatnej, ze skłonnością do alergii. Z kremem mam problem - te do cery naczynkowej (wypróbowałam dwa) mnie uczulają i dermatolog stwierdziła, żeby nie próbować, bo z hormonami w ciąży tak już jest i zaleciła physiogel.
ulika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 06:55   #29
katarzynka00
Zakorzenienie

nie wiem czy juz nie wspominalam , ale moja cera osiagnela takie stadium ze wyladowalam u dermatologa.
2 specyfiki na recepte.Jeden na dzien drugi na noc i cera wróciła do normy

Stary 2009-04-21, 13:12   #30
munija
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
nie wiem czy juz nie wspominalam , ale moja cera osiagnela takie stadium ze wyladowalam u dermatologa.
2 specyfiki na recepte.Jeden na dzien drugi na noc i cera wróciła do normy
A możesz napisać nazwy tych specyfików?
Ja tez muszę udac sie do dermatologa... Problem mam z twarzą, plecami i mam takie malutkie krostki-jakby wysypkę- na dekolcie. Mam nadzieje, że to jakoś samo minie.
Trzymam za Was kciuki dziewczynki !!
munija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości