Zabiła konia i koguta dla sztuki!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-09, 16:55   #1
myrcella
BAN stały

Zabiła konia i koguta dla sztuki!!!

Następna polska pseudo-artystka Katarzyna Kozyra zleciła zabicie 2 zwierząt na swoją wystawę: konia i koguta. Nakręciła również film z ich uśmiercania.
http://www.plotek.pl/plotek/56,78649...y_skandal.html
to jest ta baba, następny pasztet bez serca.
,,Praca dyplomowa wyżej wspomnianej Katarzyny Kozyry, "Piramida zwierząt" (1993), zdobyła spory, początkowo głównie negatywny, rozgłos w prasie i telewizji. Od tej pory artystka zyskała miano dyżurnej skandalistki polskich mediów. Zainspirowana motywem z bajki braci Grimm "Trzej muzykanci z Bremy" Kozyra stworzyła obiekt złożony z ustawionych na sobie martwych, wypchanych zwierząt - konia, psa, kota i koguta. Dwa z nich - konia i koguta - wybrała oraz zleciła ich zabicie. Praca składa się z estetycznego obiektu oraz drastycznego filmu wideo rejestrującego zabijanie konia.''-źródło:
http://www.plotek.pl/plotek/56,78649...ozyra_,,2.html
a tak wygląda jej praca, bojkotujmy jej wystawy i jej prace żeby kolejne zwierzęta nie podzieliły marnego losu jako kolejne eksponaty.
myrcella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 18:31   #2
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli
Dot.: Zabiła konia i koguta dla sztuki!!!

Nie rozumiem, dlaczego nie została ukarana Gdyby np. rolnik zabił krowę na mięso jednym ciosem, zapłaciłby astronomiczną karę.
Ale cóż, w Polsce są równi i równiejsi. A takim pseudoartystom wszystko wolno i wszystko uchodzi płazem. Co tam zabijanie zwierząt czy gwałcenie dzieci

Proponuję, żeby ta "kobieta" dla sztuki popełniła samobójstwo, to ją uczyni największą skandalistką wszech czasów, a przecież o to jej chyba chodzi.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 18:33   #3
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Stare. Jakieś 10 lat temu poruszali ten temat w Filipince. Pamiętam, bo to był dla mnie niesamowity szok.

Ale z drugiej strony przecież te zwierzęta i tak są zabijane. Dla sztuki czy dla mięsa - dla nich bez różnicy.

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Gdyby np. rolnik zabił krowę na mięso jednym ciosem, zapłaciłby astronomiczną karę.
Czemu miałby płacić karę? Zabicie krowy jest legalne przecież.

Edytowane przez Beacia87
Czas edycji: 2012-01-09 o 18:37
Beacia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 18:42   #4
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez Beacia87 Pokaż wiadomość
Stare. Jakieś 10 lat temu poruszali ten temat w Filipince. Pamiętam, bo to był dla mnie niesamowity szok. Ale z drugiej strony przecież te zwierzęta i tak są zabijane. Dla sztuki czy dla mięsa - dla nich bez różnicy.
Oczywiście, że jest różnica. Zwierzęta zabijane dla mięsa są po to, żeby zaspokoić podstawową potrzebę człowieka - głód. Nie chcę tu wchodzić w temat wegetarianizmu, bo są różne poglądy, a nie o to chodzi, żeby wywołać kłótnię.
Natomiast zabijanie "dla sztuki" nie ma żadnego sensu.
Poza tym zwierzęta, które zabijane są dla mięsa, są rejestrowane (nie wiem, jak z drobiem, ale bydło ma kolczyki z kodem kreskowym, których wbrew polskim serialom nie da się zamontować drugiej krowie), cała procedura uśmiercenia musi być zgłoszona i legalna. I najczęściej jest tak, że pojedyncze zwierzęta zabija się jednym ciosem, nie męczy się ich.

A jak było w tym przypadku - nie wiadomo, jak te zwierzęta uśmiercono. Wątpię, by to było całkiem zgodne z prawem.

Poza tym w Polsce koni nie jemy, więc nie rozumiem, jak można mówić, że nic się nie stało, że zginął zdrowy koń, bo i tak ludzie jedzą zwierzęta To tak, jakby napisać, że co z tego, że ktoś uśpił zdrowego psa, przecież gdzieś w Azji psy się zjada.
A to z kolei rodzi dalsze pytania, ale może już nie będę się wgłębiać, bo kłótni nie chcę W każdym razie powinniśmy mieć jakiś system wartości, zamiast złe czyny motywować hasłem "bo w miejscu X to robią, więc każdy może"

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Beacia87 Pokaż wiadomość
Czemu miałby płacić karę? Zabicie krowy jest legalne przecież.
Zapomniałam dopisać, że gdyby nie było to zgłoszone. O każdym zwierzęciu trzeba zgłaszać wszystko, wszyściuteńko. A wątpię, żeby tamta
"pani" gdzieś zgłosiła zabicie zwierząt "dla sztuki", bo by została wyśmiana i wysłana na ostry dyżur do psychitryka

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 18:48   #5
myrcella
BAN stały

no i tam powinna trafić, do psychiartyka w kaftanie najlepiej na 100 lat.
myrcella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 18:58   #6
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Oczywiście, że jest różnica. Zwierzęta zabijane dla mięsa są po to, żeby zaspokoić podstawową potrzebę człowieka - głód. Nie chcę tu wchodzić w temat wegetarianizmu, bo są różne poglądy, a nie o to chodzi, żeby wywołać kłótnię.
Natomiast zabijanie "dla sztuki" nie ma żadnego sensu.
Dla mnie zabijanie dla mięsa też nie ma sensu - nie jadam i uważam, że jest w diecie człowieka zbędne. Poza tym napisałam, że dla mnie to był szok, ale że z punktu widzenia zwierzaka to bez różnicy czemu jest zabijane.

Cytat:

Poza tym w Polsce koni nie jemy, więc nie rozumiem, jak można mówić, że nic się nie stało, że zginął zdrowy koń, bo i tak ludzie jedzą zwierzęta
Jemy. W Polsce można kupić koninę i niektórzy twierdzą, że jest wyśmienita.

Cytat:
Poza tym zwierzęta, które zabijane są dla mięsa, są rejestrowane (nie wiem, jak z drobiem, ale bydło ma kolczyki z kodem kreskowym, których wbrew polskim serialom nie da się zamontować drugiej krowie), cała procedura uśmiercenia musi być zgłoszona i legalna. I najczęściej jest tak, że pojedyncze zwierzęta zabija się jednym ciosem, nie męczy się ich.

A jak było w tym przypadku - nie wiadomo, jak te zwierzęta uśmiercono. Wątpię, by to było całkiem zgodne z prawem.
Nie sądzę, aby było to niezgodne z prawem, bo od razu ktoś by się za to wziął - to była kontrowersyjna sprawa. Nie pamiętam dokładnie, ale możliwe, że prokuratura się nią zajmowała.

Nie wiem jak jest dokładnie z krowami, ale na pewno świnie można zabić samemu bez konsekwencji. Czy jest to legalne - nie wiem. Wiem, że praktykowane.

Podsumowując - zgadzam się, że z punktu widzenia człowieka owszem, jest różnica dlaczego zwierzę jest zabijane, ale z punktu widzenia zwierzęcia to bez różnicy - zawsze cierpi tak samo.

Edytowane przez Beacia87
Czas edycji: 2012-01-09 o 19:26
Beacia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 20:49   #7
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

jeżeli to było 10 lat temu to nic tej pani nie groziło (o zgrozo), teraz mamy znowelizowana ustawę http://isap.sejm.gov.pl/Download;jse...1110724&type=3

oto fragment:

"<1. Zabrania się zabijania zwierząt, z wyjątkiem:

1) uboju i uśmiercania zwierząt gospodarskich oraz uśmiercania dzikich
ptaków i ssaków utrzymywanych przez człowieka w celu pozyskania
mięsa i skór,
2) połowu ryb zgodnie z przepisami o rybołówstwie i rybactwie śródlądowym,
3) konieczności bezzwłocznego uśmiercenia,
4) działań niezbędnych do usunięcia poważnego zagrożenia sanitarnego
ludzi lub zwierząt,
5) usuwania osobników bezpośrednio zagrażających ludziom lub innym
zwierzętom, jeżeli nie jest możliwy inny sposób usunięcia zagrożenia,
6) polowań, odstrzałów i ograniczania populacji zwierząt łownych,
7) usypiania ślepych miotów
– prowadzonych zgodnie z art. 33 oraz przepisami odrębnymi.>"
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 06:01   #8
Olivvek
Zadomowienie

A mnie zainspirowała baśń z tysiąca i jednej nocy o mówiącym ptaku, śpiewającym drzewie i skaczącej wodzie. Wypcham ją, pomaluję na czarno i wystawie.
Zgarnę miliony?

Popier***ona psychopatka.
Stary 2012-01-10, 14:43   #9
Ankhi
Rozeznanie

Cytat:
Nie rozumiem, dlaczego nie została ukarana Gdyby np. rolnik zabił krowę na mięso jednym ciosem, zapłaciłby astronomiczną karę.
Ale cóż, w Polsce są równi i równiejsi. A takim pseudoartystom wszystko wolno i wszystko uchodzi płazem. Co tam zabijanie zwierząt czy gwałcenie dzieci

Proponuję, żeby ta "kobieta" dla sztuki popełniła samobójstwo, to ją uczyni największą skandalistką wszech czasów, a przecież o to jej chyba chodzi.
Myślisz, że tylko w Polsce? w każdym kraju, w każdym społeczeństwie są równi i równiejsi. Taki świat.
Stary 2012-01-12, 09:19   #10
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Linków wolę nie oglądać, bo jeszcze trafię na jakieś nieodpowiednie sceny.

A co się stało z tym 'artystą' co psa zagłodził dla sztuki, wie ktos?
Petycja była, a potem coś cicho.

Ciężko mi komentować, bo dla mnie kosmos skrzywdzić zwierzę dla zabawy.
Mięsa nie jem, po prostu nie umiem spojrzeć na to jak na jeden z gatunków jedzenia, dla mnie to jedzenie na równi z drewnem

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 22:29   #11
klaustynka
Zadomowienie

Ja nie rozumiem jak te jej dyrdymały można nazywać sztuką - to po pierwsze.
Po drugie: Ją trzeba leczyć psychiatrycznie.

Jak oglądam te eksponaty, to mi żebra opadają
Narzygam na kartkę i to będzie takie samo dzieło, jak tych artystów

Edytowane przez klaustynka
Czas edycji: 2012-01-12 o 22:36
klaustynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-15, 10:32   #12
Rico22
Zadomowienie

se znaleźli sposób na zaistnienie w sztuce...

g*wno nie sztuka
niech sobie głowe odrąbie napełni dżemorem i przyklei na gorący klej, piękne będzie dzieło
Rico22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości