|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Chlamydioza u kota
Witam
![]() kilka miesięcy temu przygarnęłam małego kotka, od początku miał problem w oczami - mianowicie ropiały, sporadycznie kichał, odrazu udałam się z nim do weta - diagnoza koci katar, dostał serię zastrzyków+kropelki do oczu - brak poprawy. Udałam się do kolejnego weta, ten stwierdził, że to nie koci katar, a pozostałość po kocim katarze i że tak może już mu pozostać do końca życia...Znów dostał zastrzyki i kropelki, minimalnie się poprawiło, kichanie ustało, jednak mój kocur ciągle ma problemy z oczkami, raz ropieją mu mniej, raz bardziej jednak problem pozostał...Codziennie przecieram mu oczka, wydzielina ma czasem brunatne zabarwienie, przy większym ropieniu kotek ma napuchnięte spojówki i tak jakby "mięsko" pod powiekami kiedy lekko mu je rozwieram gdy chce wpuścić kropelki. Z tego co, wyczytałam w necie przypuszczam, że to chlamydioza...Nie wiem o dalej począć? Spotkałyście się z tą chorobą?
Ja mam kryzys permanentny. Jestem typem depresyjnym, trudno jest mi się cieszyć z czegokolwiek, widzę świat w ciemnych barwach. Jest fajnie, bo pijemy herbatę, gadamy, jest ładna pogoda, ale mam w sobie czarną dziurę, która cały czas promieniuje. R. Więckiewicz Edytowane przez renia0809 Czas edycji: 2012-01-23 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chlamydioza u kota
chlamydioza (chlamydofiloza dokładniej) to jeden ze 'składników' kociego kataru, powoduje przewlekłe zapalenie spojówek, można ją wyleczyć antybiotykami, ale zanim zacznie się leczenie dobrze byłoby potwierdzić diagnozę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
mój kocur dostawał antybiotyki, ale chyba nietrafione...obawiam się trochę, bo oprócz tego co oczywiste czyli dolegliwości pupila to jeśli to jest ta choroba, to przenosi się ona na ludzi...
Ja mam kryzys permanentny. Jestem typem depresyjnym, trudno jest mi się cieszyć z czegokolwiek, widzę świat w ciemnych barwach. Jest fajnie, bo pijemy herbatę, gadamy, jest ładna pogoda, ale mam w sobie czarną dziurę, która cały czas promieniuje. R. Więckiewicz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
m. in. tutaj to wyczytałam:
http://www.vetopedia.pl/article89-1-Chlamydioza.html
Ja mam kryzys permanentny. Jestem typem depresyjnym, trudno jest mi się cieszyć z czegokolwiek, widzę świat w ciemnych barwach. Jest fajnie, bo pijemy herbatę, gadamy, jest ładna pogoda, ale mam w sobie czarną dziurę, która cały czas promieniuje. R. Więckiewicz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
to są jakieś stare dane, kiedyś uważano, że chlamydiozę kotów wywołuje bakteria, która występuje u papug i przenosi się też na ludzi, ale teraz uważa się, że koty mają własną chlamydię, która się na ludzi nie przenosi
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
dzięki
![]() ![]() ![]()
Ja mam kryzys permanentny. Jestem typem depresyjnym, trudno jest mi się cieszyć z czegokolwiek, widzę świat w ciemnych barwach. Jest fajnie, bo pijemy herbatę, gadamy, jest ładna pogoda, ale mam w sobie czarną dziurę, która cały czas promieniuje. R. Więckiewicz Edytowane przez renia0809 Czas edycji: 2012-01-24 o 15:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:14.