|
|||||||
| Notka |
|
| Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
woda kwiatowa?
Co to jest woda kwiatowa(duzo tego na allegro,np.: http://allegro.pl/toby-bez-woda-kwia...024029599.html )
Czy to jest woda toaletowa ale z jedna nuta,czy sluzy do czegos innego? nie wiem naprawde ,licze na odp. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: woda kwiatowa?
Z tą marką nie miałam nigdy do czynienia, więc nie wiem czy nazwa "woda kwiatowa" to taki zwrot tylko, czy jest nią naprawdę. Sprzedający wkleił w dziale "perfumy i wody perfumowane", trzeba by dopytać.
Wody kwiatowe wytwarzane są ze skroplonej pary wodnej i wywaru powstającego w procesie destylacji roślin. Mogą być używane jako toniki do twarzy i ciała lub jako aromatyczny spray do pomieszczeń. (źródło: drogeriaspa.pl) Z definicji wynika, że są bezalkoholowe, mogą być jedno- lub wielokwiatowe Nigdy nie miałam z tym do czynienia
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
miałam z tym do czynienia dzięki siostrze i powiem jedno - nie mają one nic wspólnego z nazwą. czyli bez wcale nie pachnie bzem ani jaśmin nie pachnie jaśminem itd. wyjątkowo śmierdzące, syntetyczne, zalatujące grzybem zapachy, które trzymają się jak nie wiem co
szczerze odradzam Ci te 'wody kwiatowe'
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Wody kwiatowe to taki troche nieprecyzyjny termin na hydrolaty, które są produktem ubocznym przy produkcji olejków eterycznych poprzez destylacje parą wodną - ta skroplona para, która "przeleciała" przez cześci roślinne to własnie hydrolat.
Ale nie wiem jak jest w tym przypadku, czy to jakaś nazwa dla perfum czy faktycznie hydrolat, albo coś co udaje hydrolat - musisz zapytać sprzedawcę.
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Wedle mego doświadczenia nazwę należy rozumieć dwojako. W pierwszym znaczeniu ściśle - jako hydrolat właśnie, a w drugim jako licentia poetica producenta. I w tym przypadku chodzi na ogół o produkt podłej jakości, jak najbardziej na bazie alkoholu i o zapachu mającym zniechęcić do spożywania takowego produktu
. Miałam do czynienia z wodami kwiatowymi raz, gdy w podstawówce postanowiłam tymi kosmetykami uraczyć znajomych moich rodziców, którzy spędziali z nami święta. Woda owa była sprzedawana w kiosku nieopodal szkoły, cena miesciła się jak najbardziej w zakresie kieszonkowego, a do tego w każdej buteleczce pływała zatopiona prawdziwa gałązka konwalii . Tak naprawdę chyba miało być czymś w rodzaju wody toaletowej, ale nie za bardzo się nadawało .
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pamietam takie wody z czasów komuny
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
pierwszy raz słyszę takie określenie
![]() ciekawe ile ma wspólnego z kwiatami
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale stosowałam je jako kosmetyk (do przemywania, odświeżania twarzy), a nie jako pachnidło, choć niektóre jakiś tam zapach miały
|
|
|
#9 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz mi świta, że takie babcine, oldskulowe, bazarowe perfumy nazywa sie czasem wodami różanymi czy cos w tym stylu. Pewnie to z Allegro to coś takiego
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:11.

szczerze odradzam Ci te 'wody kwiatowe'
. Tak naprawdę chyba miało być czymś w rodzaju wody toaletowej, ale nie za bardzo się nadawało
.