Zapomnienie dwóch tabletek anty w starym opakowaniu, - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-24, 16:36   #1
Cube
Przyczajenie

Zapomnienie dwóch tabletek anty w starym opakowaniu,

Witam!

Zarejestrowałem się na kobiecym forum, bo raczej tu znajdę odpowiedz na swoje pytanie a prędzej obawy od kobiet które nie tak jak facet taki jak ja przejmują się cholernie i panikują

Ale do rzeczy, od niedawna zacząłem współżyć ze swoja partnerka, bierze ona od ponad roku tabletki antykoncepcyjne, nie tylko ze względu zabezpieczenia ale ze względu na nie regularny okres. Zdarzyły się stosunki bez prezerwatywy, ale gdy okazało się ze mam drobne problemy z zapaleniem cewki moczowej wiec żeby nie było niespodzianek z jakimś zarażeniem, wróciliśmy do prezerwatyw.

Jednak moje pytanie a raczej moja panika tyczy się czego innego bo pewnego razu partnerka powiedziała mi ze zdarzyło się jej nie wziąć raz 2 tabelek na raz bo zapomniała, wtedy nie współżyliśmy razem jeszcze i jak mówi to było jeszcze wtedy stare opakowanie, które mimo ze zapomniała dwóch tabletek kontynuowała nie nadrabiając tamtych dwóch tabletek tylko wydłużyła o 2 dni branie po skończeniu zrobiła 7 dniowa przerwę i zaczęła nowe opakowanie, gdzie przy tym nowym zaczęliśmy współżyć.

Wiec przechodząc w końcu do rzeczy czy zapomnienie tych 2 tabletek przy starym opakowaniu mogło osłabić skuteczność działania tabletek i możliwa jest ciąża?

Partnerka trochę się na mnie wkurza ze panikuje tym, ona na 100% jest pewna ze na pewno nie jest w ciąży bo zapomniała w momencie kiedy jeszcze nie współżyliśmy i ze od nowego opakowania jest zabezpieczona. I mówi ze to pierwszy raz się zdarzyło odkąd bierze tabletki
Cube jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-24, 16:59   #2
klempaa
Zakorzenienie

Dot.: Zapomnienie dwóch tabletek anty w starym opakowaniu,

Cytat:
Napisane przez Cube Pokaż wiadomość
Witam!

Zarejestrowałem się na kobiecym forum, bo raczej tu znajdę odpowiedz na swoje pytanie a prędzej obawy od kobiet które nie tak jak facet taki jak ja przejmują się cholernie i panikują

Ale do rzeczy, od niedawna zacząłem współżyć ze swoja partnerka, bierze ona od ponad roku tabletki antykoncepcyjne, nie tylko ze względu zabezpieczenia ale ze względu na nie regularny okres. Zdarzyły się stosunki bez prezerwatywy, ale gdy okazało się ze mam drobne problemy z zapaleniem cewki moczowej wiec żeby nie było niespodzianek z jakimś zarażeniem, wróciliśmy do prezerwatyw.

Jednak moje pytanie a raczej moja panika tyczy się czego innego bo pewnego razu partnerka powiedziała mi ze zdarzyło się jej nie wziąć raz 2 tabelek na raz bo zapomniała, wtedy nie współżyliśmy razem jeszcze i jak mówi to było jeszcze wtedy stare opakowanie, które mimo ze zapomniała dwóch tabletek kontynuowała nie nadrabiając tamtych dwóch tabletek tylko wydłużyła o 2 dni branie po skończeniu zrobiła 7 dniowa przerwę i zaczęła nowe opakowanie, gdzie przy tym nowym zaczęliśmy współżyć.

Wiec przechodząc w końcu do rzeczy czy zapomnienie tych 2 tabletek przy starym opakowaniu mogło osłabić skuteczność działania tabletek i możliwa jest ciąża?

Partnerka trochę się na mnie wkurza ze panikuje tym, ona na 100% jest pewna ze na pewno nie jest w ciąży bo zapomniała w momencie kiedy jeszcze nie współżyliśmy i ze od nowego opakowania jest zabezpieczona. I mówi ze to pierwszy raz się zdarzyło odkąd bierze tabletki

Po pierwsze to zrobiła źle "nie nadrabiając" tych 2 tabletek - ma info w ulotcce, należy z niej korzystać - jeśli to był ostatni tydzień to najprawdopodobniej powinna była po prostu te 2 tabletki zapomniane potraktować jako początek przerwy. Choć oczywiscie zależy, jakie tabletki bierze.

Ale skoro zaczęliście współżyć dopiero przy nowym opakowaniu to wg mnie ciąża nie jest możliwa.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-24, 17:11   #3
Cube
Przyczajenie

Na pewno ostatnim zdaniem chociaż trochę mnie uspokoiłaś, chociaż i tak ciągle mam czarne scenariusze.
Stary 2012-07-24, 17:26   #4
Frutti
Zakorzenienie

zacznijmy od tego, że tydzień w którym zapomniała jest tu bardzo istotny
mogło osłabić działanie, ale i tak nie współżyliscie, wiec o co chodzi?
Stary 2012-07-24, 17:44   #5
Cube
Przyczajenie

Ona nie pamięta, ale z jej gadki to była końcówka bo teraz ma połowę nowego opakowania. Pierwsza tabletkę nowego opakowania wzięła 10 lipca, my współżyliśmy 13 lipa. Hmmm o co chodzi o moja panikę ale to normalne i chciałem się upewnić ze błąd z starego opakowani nie wpłynie na nowe opakowanie.
Stary 2012-07-24, 17:54   #6
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Ona nie pamięta, ale z jej gadki to była końcówka bo teraz ma połowę nowego opakowania. Pierwsza tabletkę nowego opakowania wzięła 10 lipca, my współżyliśmy 13 lipa. Hmmm o co chodzi o moja panikę ale to normalne i chciałem się upewnić ze błąd z starego opakowani nie wpłynie na nowe opakowanie.
Jeśli to bylo w 3 tygodniu to Twoja dziewczyna powinna wziąć ulotkę do ręki u czytać nie trzeba wtedy przyjmować zapomnianych tabletek tylko można od razu zrobić przerwę i antykoncepcja będzie zachowana. W innym przypadku powinno się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni, bo jest prawdopodobienstwo ciazy, niewielkie, ale zawsze jest
Stary 2012-07-24, 17:57   #7
viki1988
Zakorzenienie

Wg.mnie również pominięcie tabletek nie będzie wpływać na skuteczność nowego opakowania

Ale niech twoja dziewczyna lepiej przeczyta ulotkę - po pierwsze zapomnianą tabletkę można zażyć w ciągu 12 h, po drugie jak już zupełnie się pominie tabletkę to nie wydłuża się czasu ich brania o te zapomniane

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-24, 18:04   #8
Cube
Przyczajenie

Teraz mam nadzieje ze będzie o tym wiedzieć, pierwszy raz się jej to zdążyło odkąd bierze a ja mam tylko stracha czy nowe opakowanie jest skuteczne na pewno. Z waszych odpowiedzi wynika ze nowe opakowanie zapewnia zabezpieczenie wiec ulżyło mi i raczej już nie mam czym się martwic.
Stary 2012-07-24, 18:25   #9
monius9
Zakorzenienie

jeżeli to był ostatni tydzień to może wpływać na skuteczność nowego opakowania. następnym razem koniecznie ulotka do ręki, bo gdyby nie zrobiła tygodniowej przerwy to wszystko by było cacy. tak to stosunek 3 dni po rozpoczęciu nowego opakowania może być dyskusyjny..
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-24, 18:29   #10
Cube
Przyczajenie

Poprzednie dziewczyny mnie uspokoiły ze ten jeden bład może nie wpłynac na nowe opakowanie.

Ale ty monius9 znów wpędziłaś mnie w panikę. Chociaż ja dowiedziałem się o tym z tydzień temu i partnerka mi mówiła ze to było z 3 tygodnie temu, wiec chyba to nie było w ostatnim tygodniu ale pewności nie mam, a w jej zdaniu pojawiło się "chyba" 3 tygodnie temu.

Wiec od nowa czarne myśli wróciły

Edytowane przez Cube
Czas edycji: 2012-07-24 o 18:30
Stary 2012-07-24, 18:41   #11
Frutti
Zakorzenienie

Autorze, skoro Twoja dziewczyna jest taka "roztrzepana" to weź od niej jedną ulotkę i Ty kontroluj jej branie tabletek bo to nie cukierki i nie ma żartów

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-24, 18:43   #12
yes
Zakorzenienie

mój tż mi pisze smsa o 16 żebym wzięła tabletkę, co dwie głowy to nie jedna- a ja jestem roztrzepana, rozlatana i wolę dmuchać na zimne niż później bawić dziecko, które za przeproszeniem.. zepsułoby mi moje plany życiowe

więc może umówcie się że będziesz jej codziennie wysyłal smsa/przypominał- żeby w przyszłości uniknąć takich niespodzianek?

Czasami gdyby nie sms od tżta to..
Stary 2012-07-24, 18:44   #13
Frutti
Zakorzenienie

jest coś takiego jak budzik w telefonie, można włączyć codzienne powtarzanie i po problemie.
Stary 2012-07-24, 18:45   #14
monius9
Zakorzenienie

teraz to już nie pora na czarne myśli, tylko za parę dni teścik albo poczekać czy krwawienie z odstawienia się pojawi. i na przyszłość koniecznie więcej rozwagi. jak pisała Frutti - nie cukierki
Stary 2012-07-24, 18:46   #15
yes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
jest coś takiego jak budzik w telefonie, można włączyć codzienne powtarzanie i po problemie.
tylko nie zawsze mam czas żeby owy budzik wyłączyć nie chcę drażnić innych pracowników budzikiem. A sms nie będzie 'dzwonił' 5 minut

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-24, 18:48   #16
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yes Pokaż wiadomość
tylko nie zawsze mam czas żeby owy budzik wyłączyć nie chcę drażnić innych pracowników budzikiem. A sms nie będzie 'dzwonił' 5 minut
to można zmienić godzinę brania na inną :P z każdej sytuacji jest wyjście
Stary 2012-07-24, 18:50   #17
yes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
to można zmienić godzinę brania na inną :P z każdej sytuacji jest wyjście
ja wybrałam optymalną godzinę - 16 - rano nie chcę bo czasem wstaję o 6 czasem o 13 wieczorem nie chcę, bo chodzę na imprezy i czasem zdarzało mi się niestety wymiotowac (mimo, że piłam z umiarem, ale po prostu nie mialam dnia.. )

dla mojego chłopaka to nie problem pisać smsa on może mieć w pracy telefon przy tyłku, ja nie bardzo
Stary 2012-07-24, 18:55   #18
Cube
Przyczajenie

Frutti ale to zdarzyło jej się pierwszy raz odkad bierze te tabletki, wcześniej brała zawsze codziennie. Teraz tez bierze codziennie o 21.

Gdyby jej to wcześniej się zdarzyło to co innego to bym jej codziennie pisał, ale bierze od ponad roku i pierwszy raz zapomniała, dziwi mnie czemu tylko nie uzupełniła tego,jak sama mi mówiła ze jak się zdarzy ze zapomni tabletkę to ma 12 h na wzięcie jej.

A teraz się tylko na mnie wkurza ze znów się tym przejmuje. Cały czas mówi ze to nowe opakowanie i mam przestać panikować.

A co do więcej rozwagi to z tego zdaje sobie sprawę, jestem z ludzi ostrożnych i myślących bardziej na przód i panikarz ze mnie. Ja nawet do końca do tabletek nie byłem przekonany, jakoś mnie dziewczyna przekonała zdarzyło się 2 razy bez gumki z zakończeniem w niej tylko szkoda ze po mi dopiero powiedziała ze jej się takie coś zdarzyło jak zapomnienie dwóch tabletek w starym opakowaniu, gdybym wiedział o tym to nigdy w życiu bez gumki bym z nią nie współżył.

Edytowane przez Cube
Czas edycji: 2012-07-24 o 19:00
Stary 2012-07-24, 21:08   #19
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Jeśli to bylo w 3 tygodniu to Twoja dziewczyna powinna wziąć ulotkę do ręki u czytać nie trzeba wtedy przyjmować zapomnianych tabletek tylko można od razu zrobić przerwę i antykoncepcja będzie zachowana. W innym przypadku powinno się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni, bo jest prawdopodobienstwo ciazy, niewielkie, ale zawsze jest

No ale jakim sposobem?

Skoro zapomniała w 3 tygodniu, to ok - powinna zrobić od razu 7 dni przerwy. Ona zrobiła 2 (te zapomniane, nieświadoma przerwa, ale jednak). Potem tak jakby zaczęła nowe opakowanie (dobierając tabletki ze starego). Więc gdzie problem? (oczywiscie jeśli bierze tabletki o jednakowym składzie każda)
Wg mnie nie macie się czym przejmować, naprawdę.
Przerwę można skracać dowolnie, nie wolno wydłużać. Więc gdzie tu osłabienie działania?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-24, 21:20   #20
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

No ale jakim sposobem?

Skoro zapomniała w 3 tygodniu, to ok - powinna zrobić od razu 7 dni przerwy. Ona zrobiła 2 (te zapomniane, nieświadoma przerwa, ale jednak). Potem tak jakby zaczęła nowe opakowanie (dobierając tabletki ze starego). Więc gdzie problem? (oczywiscie jeśli bierze tabletki o jednakowym składzie każda)
Wg mnie nie macie się czym przejmować, naprawdę.
Przerwę można skracać dowolnie, nie wolno wydłużać. Więc gdzie tu osłabienie działania?
w tym, że autor pisze, że zrobiła te 2 dni przerwy przez zapomniane tabletki po czym kilka dni później przerwę 7-dniową, czyli mamy 2 przerwy przy jednym opakowaniu.
Stary 2012-07-24, 21:28   #21
Cube
Przyczajenie

W którym tygodniu to wam nie powiem dokładnie ale stawiam tak mniej więcej bo jeżeli od 10 lipca bierze opakowanie a 14 lipca powiedziała ze to jakieś 3 tygodnie temu się zdarzyło.

Ja już nie wiem co mam myśleć ;/
Stary 2012-07-24, 21:40   #22
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
W którym tygodniu to wam nie powiem dokładnie ale stawiam tak mniej więcej bo jeżeli od 10 lipca bierze opakowanie a 14 lipca powiedziała ze to jakieś 3 tygodnie temu się zdarzyło.

Ja już nie wiem co mam myśleć ;/

Po jakim czasie od rozpoczęcia nowego opakowania uprawialiście seks bez dodatkowego zabezpieczenia?

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
w tym, że autor pisze, że zrobiła te 2 dni przerwy przez zapomniane tabletki po czym kilka dni później przerwę 7-dniową, czyli mamy 2 przerwy przy jednym opakowaniu.

A faktycznie, jakoś ten fakt z mojego rozumowania umknął

Stary 2012-07-24, 21:48   #23
Cube
Przyczajenie

Cytat:
[FONT=Century Gothic]
Po jakim czasie od rozpoczęcia nowego opakowania uprawialiście seks bez dodatkowego zabezpieczenia?
10 lipca - lipca nowe opakowanie , 13 - lipca pierwszy raz
Szkoda ze o tym błędzie dowiedziałem się po fakcie ;/ Z własnej natury panikarza nie ryzykowałbym,ale brała od roku regularnie i myślałem ze tak ciągle było wiec po to są tabletki żeby nie używać prezerwatyw

To mam rozumieć ze jest ryzyko ze tabletki z nowego opakowania są nieskuteczne?

Edytowane przez Cube
Czas edycji: 2012-07-24 o 21:50
Stary 2012-07-24, 21:56   #24
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
10 lipca - lipca nowe opakowanie , 13 - lipca pierwszy raz
Szkoda ze o tym błędzie dowiedziałem się po fakcie ;/ Z własnej natury panikarza nie ryzykowałbym,ale brała od roku regularnie i myślałem ze tak ciągle było wiec po to są tabletki żeby nie używać prezerwatyw

To mam rozumieć ze jest ryzyko ze tabletki z nowego opakowania są nieskuteczne?
No w takiej konfiguracji obawiam się że tak może być. Bo to chyba się zrobiło bardziej na takiej zasadzie, jakby tamto zapomnienie było przerwą 2-dniową, a właściwa, 7 dniowa przerwa po prostu pominięciem tabletek. Przynajmniej tak mi się na logikę wydaje...
Niefajnie, że Ci dziewczyna wcześniej nie powiedziała, bardzo niefajnie. W każdym razie już moze zrobic test z krwi.

Edytowane przez klempaa
Czas edycji: 2012-07-24 o 21:57
Stary 2012-07-24, 21:59   #25
Cube
Przyczajenie

Cytat:

Niefajnie, że Ci dziewczyna wcześniej nie powiedziała, bardzo niefajnie. W każdym razie już moze zrobic test z krwi.
Ona jest przekonana ze wszystko jest jak należy i ze 100 razy czytała ulotkę. Test z krwi ?
Stary 2012-07-24, 22:03   #26
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ona jest przekonana ze wszystko jest jak należy i ze 100 razy czytała ulotkę. Test z krwi ?

No ale jak jest jak należy?

Jakie tabletki bierze?

Test z krwi -> beta-hcg. Test ciażowy najprościej rzecz ujmując.
Ten z moczu wiarygodny jeszcze nie będzie.

Stary 2012-07-24, 22:05   #27
Cube
Przyczajenie

Cytat:
Jakie tabletki bierze?
Artizia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-24, 22:13   #28
klempaa
Zakorzenienie

Powiem Ci tak: póki nie wiemy, w którym tygodniu brania tabletek ona te 2 pominęła, to niewiele podpowiemy.
Jeśli w 2 tygodniu opakowania (albo 1) to nie sądze, by miało to wpływ na zabezpieczenie te 10 dni temu.
Jeśli za to w 3 tygodniu- no to tu juz jest problem.

Stary 2012-07-24, 22:28   #29
Cube
Przyczajenie

Tak czytam ulotkę i to co ty piszesz jest w ulotce ale to jest opisywane w razie uprawiania stosunku w tym opakowaniu co sie zapomniało. Pozwolcie ze skopjuje :

Postępowanie w przypadku pominięcia tabletki. W przypadku pominięcia tabletki, jeżeli od pominięcia tabletki upłynęło mniej niż 12 h, skuteczność antykoncepcyjna jest zachowana; pominiętą tabletkę należy jak najszybciej przyjąć, a kolejną - o zwykłej porze. Jeśli od pominięcia tabletki upłynęło więcej niż 12 h skuteczność działania może być zmniejszona, należy wówczas postępować w niżej opisany sposób. W przypadku pominięcia tabletki w 1. tyg. należy przyjąć ją jak najszybciej, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, następne tabletki przyjmować o zwykłej porze. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowo mechaniczną metodę antykoncepcyjną. Jeśli w ciągu 7 dni poprzedzających pominięcie tabletki utrzymywano stosunki płciowe istnieje możliwość zajścia w ciążę. Im więcej tabletek zostało pominiętych i im bliżej 7-dniowej przerwy w stosowaniu preparatu, tym większe jest ryzyko zajścia w ciążę. W przypadku pominięcia tabletki w 2. tyg. należy przyjąć ją jak najszybciej, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, następne tabletki przyjmować o zwykłej porze. Jeżeli w ciągu 7 dni poprzedzających pominięcie tabletki preparat przyjmowano prawidłowo, nie trzeba stosować dodatkowych metod antykoncepcyjnych. Jeżeli natomiast pominięto więcej niż 1 tabletkę należy przez 7 dni stosować dodatkowo barierowe metody antykoncepcyjne. W przypadku pominięcia tabletki w 3. tyg. możliwe są dwa warianty postępowania. Jeżeli w ciągu 7 dni poprzedzających pominięcie tabletki preparat był stosowany prawidłowo można wybrać jedno z poniższych zaleceń bez konieczności stosowania żadnych dodatkowych metod antykoncepcyjnych; w przeciwnym wypadku należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne przez 7 dni. 1. - Pominiętą tabletkę należy przyjąć jak najszybciej, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, następne tabletki przyjmować o zwykłej porze, a przyjmowanie tabletek z następnego opakowania rozpocząć od razu po dokończeniu aktualnego, nie robiąc 7-dniowej przerwy (krwawienie z odstawienia wystąpi po dokończeniu drugiego opakowania, w trakcie przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie lub krwawienie z odstawienia). 2. - Można przerwać przyjmowanie tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową lub krótszą przerwę (wliczając dzień, w których pominięto tabletkę), po której należy rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania.

Z jednej strony czytając to to pominiecie tylko może zaszkodzić podczas stosunku przy tym opakowaniu, a my przy tym opakowaniu nie współżyliśmy dopiero przy nowym.

I własnie teraz dowiedziałem się czegoś ciekawego co mnie aż wnerwiło :

"o ile dobrze pamiętam wziełam dwie zaległe tabletki NA RAZ
plus pare/parenaście godzin później, już właściwą
nie olałam"

Wiec jednak nadrobiła te tabletki nie wydłużyła brania o 2 dni brała prawidłowo 21 dni

29 i 30 czerwca nie wzięła tabletek, 1 lipca z rana wzięła 2 zaległe i wieczorem 1 normalnie a 2 lipca wzięła ostatnia tabletkę z opakowania i 7 dni przerwy

Wiec z ulotki rozumiem ze obawa o ciąże by była gdybym z nią współżył gdy brała stare opakowanie,przy nowym jest wszystko jak należy?

EDIT. 25.07

Chociaż czytając teraz to zrobiła błąd bo jeżeli zapomniała w 3 tygodniu i to pod koniec to mimo ze nadrobiła to nie powinna robić 7 dniowej przerwy która zrobiła, no to teraz jest zagadka ;/ ;/ ;/

Edytowane przez Cube
Czas edycji: 2012-07-25 o 01:31
Stary 2012-07-25, 07:57   #30
ama4
High Quality Since 2007

Idźcie zrobić badanie krwi, tak jak klempa napisała. A na przyszłość czytajcie razem ulotki ze zrozumieniem.
Cytat:
Napisane przez normalnyFacet
Desperacja prowadzi tylko do masochizmu
ama4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości