sernik w prodiżu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-01-24, 13:21   #1
ama
Wtajemniczenie
 
Avatar ama
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 691

sernik w prodiżu


Mam nadzieję, że takiego wątku nie było (ani przez wyszukiwarkę, ani przez google nie znalazłam, ale w tej materii jestem lekko ułomna, więc proszę o wybaczenie). Czy w prodiżu mogę upiec sernik? Taki z rosą https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2122 ?

Nie mam piekarnika, w prodiżu piekę ciasta ucierane, babki, schab i to wychodzi. Myślicie, że w przypadku sernika lub innego mokrego ciasta jest szansa, że też wyjdzie?

Czy ciasto drożdżowe też można tak piec, czy "ucieknie" poza prodiż?

W ogóle macie jakieś przepisy, które polecacie do pieczenia w prodiżu?
__________________
!Me encanta espanol!
ama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-24, 14:41   #2
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
Dot.: sernik w prodiżu

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że takiego wątku nie było (ani przez wyszukiwarkę, ani przez google nie znalazłam, ale w tej materii jestem lekko ułomna, więc proszę o wybaczenie). Czy w prodiżu mogę upiec sernik? Taki z rosą https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2122 ?

Nie mam piekarnika, w prodiżu piekę ciasta ucierane, babki, schab i to wychodzi. Myślicie, że w przypadku sernika lub innego mokrego ciasta jest szansa, że też wyjdzie?

Czy ciasto drożdżowe też można tak piec, czy "ucieknie" poza prodiż?

W ogóle macie jakieś przepisy, które polecacie do pieczenia w prodiżu?
Ja piekę tylko w prodiżu. Wyjdzie Ci każde ciasto, nie opadnie i narośnie Jeśli chcesz by sernik był z rosą piecz go najlepiej wieczorem i po upieczniu zostaw na całą noc w prodiżu. Rano sernik będzie mokry a na wierzchu będą kropelki wody Radze też przechowywac sernik w prodiżu a prodiż w chłodnym miejscu. Wówczas sernik nie wyszuszy się. I ciasto drożdżowe nie ucienknie ci poza prodiż To niemożliwe
__________________

Książki potrzebują nowego domu


Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-24, 16:15   #3
ama
Wtajemniczenie
 
Avatar ama
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 691
Dot.: sernik w prodiżu

Dziękuję za pomoc Póki co to z placka z owocami wyszedł mi pierwszej klasy zakalec, więc winę zrzuciłam na prodiż. Ale skoro mówisz, że można spokojnie piec i sernik i drożdżówkę to spróbuję na pewno

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Acha, i mówimy o takim zwykłym polskim prodiżu, prawda? Czy masz jakiś specjalny? Bo mój to taki normalny, miska metalowa z grzejąca się pokrywą.
__________________
!Me encanta espanol!
ama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-24, 16:25   #4
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
Dot.: sernik w prodiżu

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Dziękuję za pomoc Póki co to z placka z owocami wyszedł mi pierwszej klasy zakalec, więc winę zrzuciłam na prodiż. Ale skoro mówisz, że można spokojnie piec i sernik i drożdżówkę to spróbuję na pewno

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Acha, i mówimy o takim zwykłym polskim prodiżu, prawda? Czy masz jakiś specjalny? Bo mój to taki normalny, miska metalowa z grzejąca się pokrywą.
Ja mam zwykły. On ma ponad 30 lat Jest sprawdzony i zawsze się udaje. Chociaż moja mama nie umie robić ucieranego bo wychodzi jej zakalec. A Ty z jakiego przepisu robiłaś ten placek ?
__________________

Książki potrzebują nowego domu


Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-24, 17:39   #5
ama
Wtajemniczenie
 
Avatar ama
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 691
Dot.: sernik w prodiżu

Z tego: https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=1042

Najgorsze, że nie wiem, co zrobiłam źle.

Masz jakiś sprawdzony przepis na sernik, który pieczesz w prodiżu?
__________________
!Me encanta espanol!
ama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-24, 18:32   #6
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
Dot.: sernik w prodiżu

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Z tego: https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=1042

Najgorsze, że nie wiem, co zrobiłam źle.

Masz jakiś sprawdzony przepis na sernik, który pieczesz w prodiżu?
Składniki Muszą mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 jajo
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao

Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia zagniatamy z margaryną, jajkami i cukrem. Dosypujemy kakao i ugniatamy do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny.

Masa:
1 kg sera białego półtłustego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szklanka cukru (Warto spróbować masę i ewentualnie ją dosłodzić)
5 jaj
1/3 kostki masła roślinnego

Twaróg rozdrabniamy widelcem lub ręką i wrzucamy do misy. Dodajemy jaja, cukier i margarynę i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Na końcu dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy mozemy dodać aromat (ja nie dałam).
Masa nie powinna być zbyt płynna, jeśli tak się zdarzy, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ja dodałam niewielką ilość cukru, jednak warto spróbować masę serową i ewentualnie ją dosłodzić.

Ważne by jajka ubijać w całości z serem. Nie wolno ubijać żółtek i białek osobno. Białka rozkłócamy z żółtkami i krótko miksujemy z twarogiem, tylko do połączenia się składników, na średniej prędkości miksera. Zbyt długie miksowanie spowoduje niepotrzebne napowietrzanie masy serowej. Taki sernik urośnie w trakcie pieczenia, a stygnąc opadnie i popęka.

Wykonanie sernika:
Prodiż wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną,wykładamy połową ciasta i podpiekamy przez około 10-15 minut. Następnie wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok. 50-60 min. Ciasto jest jest gotowe, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu. Warto zapamiętać, ze sernik piecze się nawet po wyłączeniu prodiża, kiedy zostawiamy go do przestygnięcia, dlatego nie wolno wydłużać czasu pieczenia. Sernik zostawiamy w prodiżu do całkowitego wystygnięcia.
__________________

Książki potrzebują nowego domu


Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-24, 19:27   #7
ama
Wtajemniczenie
 
Avatar ama
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 691
Dot.: sernik w prodiżu

Dziękuję! A jak poznać, że ser się zetnie skoro będzie przykryty ciemnym ciastem?
__________________
!Me encanta espanol!
ama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-24, 19:33   #8
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 88 472
Dot.: sernik w prodiżu

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Dziękuję! A jak poznać, że ser się zetnie skoro będzie przykryty ciemnym ciastem?
Moja mama dokładnie nie przykrywa zostawia szparki, ale jesli masz dobra gzrałkę w prodiżu to po 50 minutach bedzie upieczony a po wyłączeniu sie dopiecze
__________________

Książki potrzebują nowego domu



Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-01-24 o 19:35
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 21:18   #9
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: sernik w prodiżu

na wakacjach na działce (a więc warunki takie jakie są) też piekłam sernik w prodiżu (baa nawet miałam wtedy ser prawdziwy, w sensie zrobiony przez gospodynię a nie ze sklepu ) i wyszło.

robiłam też w prodiżu zapiekanki makaranowe (kiełbasa, grzyby, papryka, ogórki, makaron i syr )
__________________


(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 23:06   #10
ama
Wtajemniczenie
 
Avatar ama
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 691
Dot.: sernik w prodiżu

Zapiekanki też robię. Najbardziej lubię makaron z jabłkami i cynamonem
__________________
!Me encanta espanol!
ama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.