|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
sernik w prodiżu
Mam nadzieję, że takiego wątku nie było (ani przez wyszukiwarkę, ani przez google nie znalazłam, ale w tej materii jestem lekko ułomna, więc proszę o wybaczenie). Czy w prodiżu mogę upiec sernik? Taki z rosą https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=2122 ?
Nie mam piekarnika, w prodiżu piekę ciasta ucierane, babki, schab i to wychodzi. Myślicie, że w przypadku sernika lub innego mokrego ciasta jest szansa, że też wyjdzie? Czy ciasto drożdżowe też można tak piec, czy "ucieknie" poza prodiż? W ogóle macie jakieś przepisy, które polecacie do pieczenia w prodiżu?
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: sernik w prodiżu
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za pomoc
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Acha, i mówimy o takim zwykłym polskim prodiżu, prawda? Czy masz jakiś specjalny? Bo mój to taki normalny, miska metalowa z grzejąca się pokrywą.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Z tego: https://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=1042
Najgorsze, że nie wiem, co zrobiłam źle. Masz jakiś sprawdzony przepis na sernik, który pieczesz w prodiżu?
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 jajo 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia zagniatamy z margaryną, jajkami i cukrem. Dosypujemy kakao i ugniatamy do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny. Masa: 1 kg sera białego półtłustego 1 łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru (Warto spróbować masę i ewentualnie ją dosłodzić) 5 jaj 1/3 kostki masła roślinnego Twaróg rozdrabniamy widelcem lub ręką i wrzucamy do misy. Dodajemy jaja, cukier i margarynę i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Na końcu dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy mozemy dodać aromat (ja nie dałam). Masa nie powinna być zbyt płynna, jeśli tak się zdarzy, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ja dodałam niewielką ilość cukru, jednak warto spróbować masę serową i ewentualnie ją dosłodzić. Ważne by jajka ubijać w całości z serem. Nie wolno ubijać żółtek i białek osobno. Białka rozkłócamy z żółtkami i krótko miksujemy z twarogiem, tylko do połączenia się składników, na średniej prędkości miksera. Zbyt długie miksowanie spowoduje niepotrzebne napowietrzanie masy serowej. Taki sernik urośnie w trakcie pieczenia, a stygnąc opadnie i popęka. Wykonanie sernika: Prodiż wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną,wykładamy połową ciasta i podpiekamy przez około 10-15 minut. Następnie wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok. 50-60 min. Ciasto jest jest gotowe, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu. Warto zapamiętać, ze sernik piecze się nawet po wyłączeniu prodiża, kiedy zostawiamy go do przestygnięcia, dlatego nie wolno wydłużać czasu pieczenia. Sernik zostawiamy w prodiżu do całkowitego wystygnięcia.
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję! A jak poznać, że ser się zetnie skoro będzie przykryty ciemnym ciastem?
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moja mama dokładnie nie przykrywa zostawia szparki, ale jesli masz dobra gzrałkę w prodiżu to po 50 minutach bedzie upieczony a po wyłączeniu sie dopiecze
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-01-24 o 19:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
na wakacjach na działce (a więc warunki takie jakie są) też piekłam sernik w prodiżu (baa nawet miałam wtedy ser prawdziwy, w sensie zrobiony przez gospodynię a nie ze sklepu
![]() robiłam też w prodiżu zapiekanki makaranowe (kiełbasa, grzyby, papryka, ogórki, makaron i syr ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Zapiekanki też robię. Najbardziej lubię makaron z jabłkami i cynamonem
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.