Alergia oskrzelowa u dziecka??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-11, 12:31   #1
Isiulaa
Przyczajenie

Alergia oskrzelowa u dziecka???

Czy wasze dzieciaczki też chorują na alergie oskrzelowa (tak właśnie nazwał ta chorobę nasz lekarz) flegma która zalega w oskrzelach i męczacy kaszel. Jak ją leczycie? Czy często wraca u waszych dzieci?
Isiulaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 12:46   #2
oineso
Raczkowanie

Dot.: Alergia oskrzelowa u dziecka???

Alergia u małych dzieci (takich do 3 r ż) objawia sie najczesciej stanami zapalnymi w oskrzelach czyli to co ma Twoje diecko lub wysypkami skórnymi. Jedymym skutecznym postepowaniem jest dieta eliminacyjna i testy skorne- na co dziecko jest uczulone- eliminujemy to z diety.
oineso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 13:46   #3
Isiulaa
Przyczajenie

Mały na 1,5 roku słyszałam że dopiero po 3 roku można robić testy wiem tyle że ma skaze białkowa jednak już teraz nie zauważyłam wysypek które miał wcześniej czy to też (ta skaza białkowa )mogłaby mieć wpływ na oskrzela?
Stary 2012-01-11, 14:14   #4
joannajj
Wtajemniczenie

moja córka ma podejrzenie astmy oskrzelowej, robimy jej(jak ma kaszel) inhalację z pulmicortu i berodualu, rok temu tylko inhalacje pomogły, żadne inne leki nie dawaly rady, mozna tez robić inhalację z samej soli fizjologicznej i dziecko lepiej oddycha bo sól nawilża, synek miał 6 miesięcy jak alergolog zaleciła tez jemu inhalacje.
na kaszel nocny polecam krople sinecodu nas rewelacyjnie sie sprawdzają,
a testy robi sie od roku zycia bo wczesniej mogą wyjść niewiarygodne wyniki

taki meczący kaszel może równiez być spowodowany suchym powietrzem w domu, wiadomo, okres grzewczy

Edytowane przez joannajj
Czas edycji: 2012-01-11 o 14:15
joannajj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 14:44   #5
Isiulaa
Przyczajenie

Do inhalacji stosowałam na początku atrovent potem dostałam berodual no i do tego pulmicort. Jednak wydawało mi się że atrovent lepiej działa.. A właśnie co do leku na kaszel dostałam dexa pico od lekarza myślałam że ma to coś wspólnego z kampania reklamowa .. Ale jednak kupiłam i nie żałuję akurat na to nie narzekam
Stary 2012-01-11, 14:50   #6
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isiulaa Pokaż wiadomość
Mały na 1,5 roku słyszałam że dopiero po 3 roku można robić testy wiem tyle że ma skaze białkowa jednak już teraz nie zauważyłam wysypek które miał wcześniej czy to też (ta skaza białkowa )mogłaby mieć wpływ na oskrzela?
Tak. U mojej córki skaza białkowa manifestowała się wyłącznie nawracającymi zapaleniami krtanii.
Problemy skórne pojawiły się dopiero na póžniejszym etapie, gdy doszło do pojawienia się alergii na soję. Pediatra kazała zamiast mleka krowiego podawać mleko sojowe. A tego nie wolno robić przy skazie białkowej, mleko krowie należy zastąpić kozim lub hydrolizatem mleka krowiego, ale nie preparatami zastępczymi z soii.
Pediatrzy tego nie mówią bo... nie wiedzą. A około 30 - 40% dzieci ze skazą w szybkim czsie uczula się na soję.
Skaza przy diecie eliminacyjnej przechodzi, alergia na sloję zostaje na całe życie, a soja jest teraz wszędzie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 15:10   #7
Isiulaa
Przyczajenie

No właśnie zauważyłam że nie widać już skutków skazy. Teraz już rozumiem o co chodziło lekarce z testami na alergie a wiecie może ile płaci się za takie testy? I czy potrzebne będzie skierowanie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-11, 16:35   #8
joannajj
Wtajemniczenie

jeśli chodzisz do alergologa przez nfz to za darmo testy, przynajmniej my tak mieliśmy
Stary 2012-01-11, 17:25   #9
Isiulaa
Przyczajenie

Post Dot.: Alergia oskrzelowa u dziecka???

No kiedyś tam lekarz nam zamialczał o aryngologu, chyba jednak będziemy musieli tam zawitać
Stary 2012-01-11, 21:26   #10
oineso
Raczkowanie

Jest taki termin jak "marsz alregiczny" objawia sie najpierw wysypkami, problemami jelitowymi, później objawami ze strony oskrzeli, po 3 roku zycia moze przejść w alergiczny nieżyt nosa nazywany potocznie katarem siennym aż po astme wczesnodziecięcą a później astmę, która może już zostac do końa życia. To wszystko beirze się od alergii na poszczególne białka- mleka soi i wiele innych.
To mnie boli, że na wczesne objawy alergii sie nie reaguje i dzieci leczy sie nieprawidłowo, bo wielu powikłaniom mozna zabobiegać i chorobę skutecznie leczyć.
Co do mleka sojowego- to jest racja- dzieciaczki szybko sie na nie uczulają.
Eh, jeszcze obciazenie rodzinne- ja z TZ bedziemy mieć raczej alergików ;/
oineso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 21:56   #11
Kejti_91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Isiulaa Pokaż wiadomość
No kiedyś tam lekarz nam zamialczał o aryngologu, chyba jednak będziemy musieli tam zawitać
jeszcze nie mam dziecka ale od maleńkiej mam alergie. Uwierz mi im szybciej skorzystacie z profesjonalnej pomocy tym lepiej dla malucha.. zanim u mnie wyszło że to alergia to miałam napady duszności takie, ze ledwo co oddychałam ze strachu płakałam i było jeszcze gorzej. Żeby pójść do alergologa trzeba mieć skierowanie od rodzinnego; najlepiej poszukaj sobie lekarza gdzie jest umowa z nfzetem; jak byłam mała to chodziłam prywatnie do Luxmedu i za testy rodzice zapłacili jakieś 200zł; dwa lata temu powtarzałam testy na nfz za darmo
Kejti_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 05:59   #12
joannajj
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oineso Pokaż wiadomość
Jest taki termin jak "marsz alregiczny" objawia sie najpierw wysypkami, problemami jelitowymi, później objawami ze strony oskrzeli, po 3 roku zycia moze przejść w alergiczny nieżyt nosa nazywany potocznie katarem siennym aż po astme wczesnodziecięcą a później astmę, która może już zostac do końa życia. To wszystko beirze się od alergii na poszczególne białka- mleka soi i wiele innych.
To mnie boli, że na wczesne objawy alergii sie nie reaguje i dzieci leczy sie nieprawidłowo, bo wielu powikłaniom mozna zabobiegać i chorobę skutecznie leczyć.
Co do mleka sojowego- to jest racja- dzieciaczki szybko sie na nie uczulają.
Eh, jeszcze obciazenie rodzinne- ja z TZ bedziemy mieć raczej alergików ;/
a te problemy jelitowe to może być np silna kolka u niemowląt?niestety my te objawy marszu przeszliśmy, tylko alergia na białko mi sie w tym wszystkim u nas nie zgadza bo córka pije mleko i nic sie nie dzieje

zgadzam się, że w dużej mierze przyczyną astmy u dzieci jest zaniedbanie opieki pediatry, szczególnie tych starszej daty, gdyby nie własna sugestia o alergologu to sam by nie dał skierowania
Stary 2012-01-12, 06:54   #13
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joannajj Pokaż wiadomość
a te problemy jelitowe to może być np silna kolka u niemowląt?niestety my te objawy marszu przeszliśmy, tylko alergia na białko mi sie w tym wszystkim u nas nie zgadza bo córka pije mleko i nic sie nie dzieje

zgadzam się, że w dużej mierze przyczyną astmy u dzieci jest zaniedbanie opieki pediatry, szczególnie tych starszej daty, gdyby nie własna sugestia o alergologu to sam by nie dał skierowania
Kolka może ale nie musi być objawem alergii czy nietolerancji na coś.
Z kolką jak z Księżycem, wszyscy widzą że jest, ale nie ma teorii skąd i dlaczego.
Jak moje były małe to akurat panowała teoria, że kolka to wynik niedojrzałości układu pokarmowego u dzieci i trzeba przeczekać a diety są na nic. A teraz to nie wiem jaka teoria akurat obowiązuje.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 07:46   #14
joannajj
Wtajemniczenie

niewiele się zmieniło co do tej kwestii
Stary 2012-01-12, 14:04   #15
Isiulaa
Przyczajenie

Tak sobie myślę o tym marszu.. Fakt było tak na początku wysypka (za która stała skaza białkowa) następnie bywały u malucha biegunki (rotowirus- czy jakoś tak) a teraz ma problemy z oskrzelami . Po chorobie małego obecnie właśnie znów oskrzela się odezwały wybieram się z nim na testy. Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi, naprawdę mi pomogłyscie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-12, 14:40   #16
joannajj
Wtajemniczenie

napisz czy coś wyszło w testach
Stary 2012-01-12, 16:05   #17
Isiulaa
Przyczajenie

Talking Dot.: Alergia oskrzelowa u dziecka???

Ok jak tylko pójdę z młodym na kontrolę to odrazu zabiorę się za wyniki i dam znać co z nich wynikło
Stary 2012-01-12, 16:11   #18
kurka wodna29
Przyczajenie

Piszę to bo chcę Ci pomóc otóż myślę że twoje dziecko ma robaki a mam z tym doświadczenie bo u mojego też było tak że alergie wysypki, karmiłam piersią i raz sypało raz nie ograniczałam się cudowałam zamartwiałam, poza tym mój synek żle spał kręcił się w nocy ledwo chodziłam ze zmęczenia i wiesz co w badaniach kału nic nie wychodziło więc ja dalej spokojna byłam ale po przeleczeniu na robaki dziecko odmienione zaczęło jeść spać skończyła się alergia na mleko itp zero wysypek
niestety teraz na jesieni znów powtórka z rozrywki a i jeszcze moje dziecko 2 razy miało pokrzywkę
leczyłam pyrantelem i ziołami vernicadis
jak masz jakieś p[ytania pisz

LEKARZE TO IGNORANCI ONI NIE ZNAJĄ SIĘ NA TYM ALBO NIE CHCĄ SIĘ ZNAĆ, NIE UMIEJĄ LECZYĆ NA PASOŻYTY MAJĄ PRAKTYCZNIE ZEROWĄ WIEDZĘ, NA TEMAT ZIÓŁ TEŻ ZERO WIEDZY A ZIOŁA SĄ SILNIE PRZECIWPASOŻYTNICZE

dla nich każda wysypka oskrzelowe problemy to ALERGIA tylko że robaki powodują alergię
przeczytaj forum na gazeta.pl -alergie i tam dowiesz się wiele posty sigvaris sa cenne i jeszcze wiele kobiet pisze jak ich dzieci cudownie ozdrowialy po leczeniu na robaki

wiem że jak to przeczytasz pomyślisz nie moje dziecko na pewno nie ma robaków- wiem bo ja tez tej mysli nie dopuszczalam (w domu czysto, często sprzątane) ale uwierz i spróbuj mam nadzieje że to co napisałam ci pomoże i twoje dziecko wyzdrowieje
Pozdrawiam
kurka wodna29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 16:40   #19
joannajj
Wtajemniczenie

o tak, zapomniałam o pasożytach, faktycznie mogą być przyczyną kaszlu, w kale nie zawsze wyjdzie pozytywny wynik, nawet jesli powtórzy się badania, takie to wstrętne gady, niektórzy lekarze nie chcą dać leku jesli wynik negatywny, ale 1,5 roczne dziecko może mieć życie wewnetrzne, niestety

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-12, 17:44   #20
Isiulaa
Przyczajenie

Gdzieś coś o tym czytałam ale nie wiele się doczytałam, zrobię wszystkie badania - testy na alergie oraz dam do zbadania kal i mocz , a dodatkowo i krew wtedy będzie wszystko jasne (oby)

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości