|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 10
|
problem ze strasznym domatorem
Jestem czêstym go¶ciem na forum ale dopiero teraz postanowi³am siê zalogowaæ i poprosiæ Was o pomoc.
Zacznê od tego, ¿e mam 20 lat, jestem studentk± pierwszego roku. Od ponad 3 lat mam te¿ t¿-ta. Oboje nie jeste¶my jako¶ szczególnie towarzyscy a raczej nie byli¶my bo w mojej kwesti siê to ostatnio trochê zmieni³o. Przez ca³e liceum nie by³am oprócz studniówki i pó³metka na ¿adnej imprezie, nawet na 18-nastki nie chodzi³am bo mój t¿-et i¶æ nie chcia³ a i mnie jako¶ bardziej nie ci±gnê³o ¿eby i¶æ. Kiedy posz³am na studia, wyprowadzi³am siê z naszej ma³ej mie¶ciny, pozna³am nowych ludzi zmieni³am siê trochê. Polubi³am spotkania ze znajomymi, zrobi³am siê ¶mia³a i zaczê³am chodziæ od czasu do czasu na imprezy o czym mój t¿-et nie wie... Wiem, ¿e w k³amaniu nie ma nic dobrego ale gdyby zna³ prawdê pewnie naszego zwi±zku by ju¿ nie by³o poniewa¿ nie pozwala mi nigdzie samej chodziæ. Od razu mówiê, ¿e na takich imprezach nic z³ego nie robiê, ma³o pijê i lubiê na nie chodziæ bo bardzo lubiê tañczyæ ![]() ![]() Drogie wiza¿anki mo¿e Wy macie pomys³y jak rozruszaæ mojego t¿-ta ¿eby siê nie zachowywa³ jak facet po 40-stce? Chocia¿ w sumie mój tata ma 42 lata a wiêcej w nim ¿ycia ni¿ w moim t¿-ecie ![]() Edytowane przez laurka_92 Czas edycji: 2012-01-14 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 115
|
Dot.: problem ze strasznym domatorem
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() [COLOR="rgb(46, 139, 87)"]On ze mn± by do znajomych nie poszed³.[/COLOR] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 582
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
A gdzie wolno "porz±dnym kobietom" spotykaæ siê ze znajomymi? Czy nie wolno im mieæ znajomych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 579
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 336
|
Nie wyobrazam sobie takiej sytuacji, nie tego, ¿e kto¶ lubi siedzieæ w domu, tylko tego, ¿e nie pozwala drugiej osobie nigdzie wyj¶æ mimo, ¿e ona nie robi tam nic "z³ego".
Je¿eli z nim nie porozmawiasz teraz to prawdopodobnie nic z tego zwiazku nie wyjdzie bo: -zadusisz siê w nim -w koñcu prawda o twoich "k³amstwach" siê wyda
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Rozumiem, ¿e jako-tako jeste¶ w stanie dla ¶wietego spokoju zrezygnowaæ z posiadania znajomych. Pytanie, czy porz±dne kobiety podró¿uj±, chodz± na konrefencje naukowe, udzielaj± siê w ko³ach naukowych, organizacjach charytatywnych, itp... ale co to do Twojego pytania... Ja mam dobr± kole¿ankê domatorkê - ¼le siê czuje na wielkich imprezach i nie lubi chodziæ, ale w ma³ym, znanym i zaufanym gronie siê rozkrêca. Mo¿e spotkania typu dwie pary pomog± na pocz±tek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
My¶la³am, ¿e jego niechêæ do Twoich imprez wynika z chorej zazdro¶ci. Ale niestety wynika z chorego my¶lenia! Nigdy nie uwa¿a³am siê za nie-porz±dn±... a na imprezy chodzi³am w Twoim wieku co tydzieñ (uwielbiam tañczyæ). Z T¯ jestem 3 lata i on te¿ jest domatorem. Podobnie jak Doris nie widzê problemu w samotnym (w sensie bez T¯a) wyj¶ciu na imprezê czy ze znajomymi. U mnie w zwi±zku jest to czêste, bo T¯ nie lubi wychodziæ, a ja wrêcz przeciwnie. Wiêc ja idê ze znajomymi na piwo, a on sobie d³ubie co¶ na kompie. To samo z imprezami - wczoraj chocia¿by posz³am z kole¿ank± na piwo, a potem zachcia³o nam siê tañczyæ... a mój T¯ zosta³ w domu, "bo zimno" ![]() Problem polega na tym, ¿e Twój T¯ ma zaburzone my¶lenie. "Dziewczyna wychodz±ca na imprezê i na piwo ze znajomymi (!!!) - to nieporz±dna dziewczyna". Za¶ciankowe my¶lenie. A to, ¿e "on nigdzie nie wychodzi i mu z tym dobrze" nie jest ¯ADNYM argumentem. On to on, Ty to Ty - ma³a, acz znacz±ca ró¿nica. Ja mojemu T¯ nie zabroniê np. zajadaæ marchewki tylko dlatego, ¿e ja jej nie lubiê ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 118
|
Cytat:
Mo¿esz chodzic na imprezy z kole¿ankami i nic mu o tym nie mówiæ ale.. po co. Tu nie chodzi tylko i wy³±cznie o g³upie balety ale o jego dziwne poglady. Co niby jest niestosownego w wyj¶ciu ze znajomymi na piwo czy potañczyæ :/ Mo¿e on jest chorobliwie zazdrosny. Albo ma wybitnie konserwatywne pogl±dy. Mysle, ¿e to sie bêdzie przejawiaæ w ka¿dym aspekcie ¿ycia. Wyobra¿aasz sobie przysz³o¶æ z tym cz³owiekiem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 078
|
Ja to ciê¿ko widzê:
Ty - lubisz wychodziæ, spotykaæ siê ze znajomymi. Jak dla mnie jest to zupe³nie zrozumia³e. Normalne potrzeby m³odej osoby. Twój T¿ - domator, bez zainteresowañ. Nie by³oby problemu gdybys mog³a wychodzic na imprezy sama, bez niego nie musz±c go ok³amywaæ. Przecie¿ ludzie s± ró¿ni. Nie ma potrzeby nikogo zmuszaæ do imprez czy ci±g³ego siedzenia w domu skoro tego nie lubi. Ale! Masz zamiar do koñca ¿ycia k³amaæ T¿eta? Sama z moim T¿etem mamy inne temperamenty i inne podej¶cie do tych spraw. Co prawda zdarza siê,¿e wychodze z nim na impreze, ale na wiêkszo¶ci jestem sama (ze znajomymi). Nie wyobra¿am sobie,¿eby móg³ mi tego zabroniæ. Udusi³abym siê, a k³amaæ go nie chce.
![]() |
#16 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 550
|
daj sobie spokoj z takim facetem, wyobraz was sobie za 10 lat!
ja tez jestem domatorka i moj facet rowniez, ale nie w tym rzecz czy ktos lubi siedziec w domu czy nie, tylko czy ufa tej drugiej osobie poszlas na studia - super! teraz wyobraz sobie, ze masz fajne wyniki, masz mozliwosc wyjechania na semestr na wymiane studencka do fajnego, ciekawego kraju - i co na to Twój ukochany? hehe - jzu widze jak skacze z radosci i cieszy sie z toba :/ jesli on nie pozwala Ci wychodzic na imprezy, to znaczy ze Cie ogranicza i chce kontrolowac, a to nie wró¿y dobrze. zycze Ci radosci z zycia, jesli cos lubisz - rob to! bo inaczej, jak bedziesz tak siedziala z nim w domu, w pewnym momencie go za to znienawidzisz, zbrzydnie Ci to na maxa dziewczyny myslmy o swoich przyjemnosciach, bo jesli my o nie nie zadbamy to kto?
![]() |
#17 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Cytat:
Pocz±tkowo zrozumia³am, ¿e on nie lubi wychodziæ i nie chce z Tob± chodziæ, a nie ¿e Ci tego wrêcz zabrania. Paranoja. Kim on jest? Twoim ojcem, a Ty masz 15 lat, aby Ci czegokolwiek zabraniaæ? Przemy¶l sobie, czy warto byæ z kim¶, kto mentalnie jest starym grzybem. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2012-01-14 o 14:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 725
|
Gdyby mi mój facet zabroni³ spotykaæ siê ze znajomymi, w ogóle zabrania³ mi czegokolwiek...
![]() A powiedz, on ma ciê za swoj± niewolnicê, ¿e zabrania ci czego¶? Zabraniaæ to mo¿e rodzic dziecku, a nie jedna doros³a osoba drugiej, zw³aszcza je¶li s± partnerami... Zabulgota³am siê. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 406
|
Ciê¿ka sprawa... napewno nie chcialabym odsun±æ sie od znajomych tylko dlatego ¿e mój facet ma takie widzimisie, a sama wiesz ¿e ludzi ³±cz± wspólne wypady chodzby na jedno piwko
![]() Zdziwi³y mnie jego poglady dotycz±ce "porz±dnej dziewczyny"- która jest kompletn± outsiderk±... no comment ![]() Do tego mierzy Ciebie sw± miar± a przecie¿ ludzie sie ró¿ni, a kobiety szczegolnie powinny mieæ swoja "grupe wsparcia" ![]() Facet mo¿e sie baæ ¿e go zdradzisz, albo ze juz nie bedziesz 100% tylko dla niego bo poznasz nowych ludzi i nie bedziesz miala dla niego czasu, mo¿e czuæ sie oszukany bo przeciez 3 lata Cie znal a teraz wyjechalas i zaczelas chodzic na imprezy i miec swoje towarzystwo co do Ciebie nie pasowalo... Autorko, nie czujesz czasami ¿e ¿ycie przep³ywa Ci przez palce? Czy nie zastanawiasz sie co bedzie za 10, 20 lat kiedy Ty nadal bedziesz marzyc o podrózach siedz±c na kanapie ze swoim facetem? Czy op³aca sie nie mieæ znajomych bo T¯ ich nie ma? Czy chcesz byæ porównywana przez ca³e ¿ycie do jego wy¶nionego idea³u, którym poprostu nie jeste¶? Kochasz podró¿owaæ tañczyæ my¶le ¿e facet powinien Cie w tym wspieraæ a on nawet nie daje Ci szans, cud ¿e wogóle wyjecha³a¶ na studia do innego miasta! Mysle ¿e powinna¶ z nim porozmawiaæ, powiedzieæ mu ¿e chcialaby¶ mieæ znajomych, bliskich gdy jeste¶ daleko od niego w nowym miejscu zamieszkania , ¿e Ci przykro jak wszyscy sie umawiaj± a Ty wracasz sama do domu. Nie znam Twojej sytuacji ale czesto jest tak jest ¿e ludzie wyjezdzaja na studia i musza znalezc sobie znajomych "od nowa" a odmawianie zaproszeniom kiedy masz ochote i¶æ nie pomaga w tym. Napewno ch³opak bedzie wyskakiwa³ z tymi wymy¶lonymi "porzadnymi dziewczynami" ale je¶li zobaczy ze jest Ci przykro i cierpisz napewno bedzie stara³ sie sprawic ¿eby¶ by³a szczê¶liwa bo jest Twoim facetem i Cie kocha ![]() Mo¿e zapro¶ go do siebie, zorganizuj jakie¶ niezobowiazujace spotkanie ze swoimi nowymi znajomymi i nim, nawet u siebie w domu,powiedz mu ¿e to dla Ciebie bardzo wa¿ne, ch³opak jak ich pozna mo¿e przestanie sie baæ ![]()
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
jak dla mnie sa tutaj 3 rozwiazania, a ty musisz sie zastanowic, ktore bedzie najlepsze. chociaz ja bym sobie nie dala nalozyc takich ograniczen, bo to glupota. i to z wielu powodow.
1 - mozesz robic tak jak dalej robisz, czyli go oklamywac. chociaz chyba nie musze mowic, ze w zwiazku powinno nie byc klamstwa...? co w przypadku, gdyby facet chcial z toba zamieszkac niedlugo? wtedy tych spotkan bys nie byla w stanie ukryc. 2 - rozmawiasz z nim o tym, co ci lezy na watrobie. wypracowujecie kompromis. chociaz nie wiem czy to sie uda, jak ktos ma takie (sorry) glupie poglady o nieszanowaniu sie, jezeli gdzies wychodzi. 3- rozmowa -> brak kompromisu -> koniec zwiazku.
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 071
|
Ok³amywanie nie jest dobre, bo chyba sama siê ¼le z tym czujesz, TYLE ¿e ty przecie¿ nie robisz nic z³ego. Nie ma czego¶ nagannego w wyj¶ciu ze znajomymi potañczyæ, zabawiæ siê, kompletnie nie ³apiê postawy "bo ja siedzê w domu , to i ty masz"- nie jeste¶ nim, prawda? Na dodatek co do tego ma bycie "porz±dn± dziewczyn±"? Tzn. co? Porz±dna dziewczyna nie opuszcza miejsca zamieszkania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 18 377
|
Cytat:
![]() chocia¿ ja szczerze mówi±c jakos nie widzê przysz³o¶ci dla tego zwi±zku.... od takich ch³opakow jak Twój T¯ autorko to lepiej z daleka... bo to nie na tym polega zwi±zek, by kombinowaæ, jak tu robic to co siê lubi a jednocze¶nie ¿eby partner siê nie dowiedzia³... w normalnym zwi±zku nawet je¶li ludzie maj± odmienne zainteresowania, to nie musz± siê nawzajem tak ograniczac jak u was -> vide np. Doris...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
hmm chce mieæ Ciê tylko i wy³±cznie dla siebie, co graniczy ( wg mnie ) z jak±¶ chorob± psychiczn±
![]() nie jeste¶ jego prywatn± ' niewolnic± Isaur±' ![]() Nie wiem, szukajcie kompromisu, ale moim zdaniem no nie da siê, bo tu nie chodzi o zaufanie/zazdro¶æ etc tak czy owak ROZMAWIAJCIE
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
ma zielone pojêcie
Wiadomo¶ci: 40 401
|
Cytat:
![]() Cytat:
Serio, rozumiem, ¿e facet nie chce by jego dziewczyna pi³a na umór i zatacza³a siê w barach, rozumiem, ¿e nie chce ¿eby jego dziewczyna tañczy³a tañce-macañce na marnej jako¶ci dyskotekach. Ale co z³ego jest w wypiciu piwa w towarzystwie kolegi i kole¿anki? Co z³ego jest w pój¶ciu na domówkê i wypiciu dwóch kieliszków wina? Co z³ego jest w spotykaniu siê ze znajomymi? ![]() Facet nie ma potrzeby spotykania siê ze znajomymi — spoko, jego sprawa. Ale zabranianie Tobie widywania siê z kumplami to przesada. ¦wiadczy najprawdopodobniej o zazdro¶ci faceta i poczuciu, ¿e jak wyjdziesz do ludzi to poznasz kogo¶ lepszego, ciekawszego itd. Cytat:
![]() Ja tam imprezujê jak mam ochotê, czêsto te¿ siê spotkam ze znajomymi na piwie... A porz±dna by³am i jestem ![]() Serio chcesz byæ z kim¶, kto Ci nie pozwala spotkaæ siê ze znajomymi? ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 242
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 37
|
Cytat:
Ca³e ¿ycie w towarzystwie jednej osoby? Powodzenia ;P Czy Twój facet nie jest "troszkê" aspo³eczny i nie próbujê Ciê na t± aspo³eczno¶æ nawróciæ? Trzeba odró¿niæ domatora od cz³owieka aspo³ecznego. Do ludzi trzeba wychodziæ, a on próbujê Ciê zamkn±æ w klatce (w której on ju¿ siê sam zamkn±³?). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Masz 20 lat. W Twoim wieku (sama mam 23)
![]() Znajd¼ kogo¶, kto bêdzie do Ciebie lepiej pasowa³. Albo przynajmniej powalcz o ZAUFANIE w waszym zwi±zku. Ale w±tpiê, ¿eby to siê uda³o, skoro wystarczy wyj¶æ ze znajomymi na piwo, ¿eby zyskaæ u Twojego ch³opaka opiniê nieporz±dnej (puszczalskiej, nazwijmy to wprost).
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 785
|
Prêdzej czy pó¼niej Wasz zwi±zek siê skoñczy, je¶li bêdziesz go ok³amywaæ. Powiedz mu o tym, ¿e lubisz imprezy i nie chcesz, by Ciê ogranicza³. Masz 20 lat, musisz siê wyszaleæ. Staraj siê spokojnie mu wyja¶niæ, ¿e nie zamierzasz z tego prawa zrezygnowaæ. Moim zdaniem ch³opakowi trzeba pomóc. Je¶li z czasem zaakceptuje to, ¿e chodzisz na spotkania i imprezy, mo¿esz zacz±æ próbowaæ gdzie¶ go wyci±gn±æ. Je¶li jednak dalej siê bêdzie upiera³ przy swoim i próbowa³ Ciê ubezw³asnowolniæ, lepiej go zostaw, bo nie warto traciæ nerwów na tak toksyczne osoby.
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.