![]() |
#1 |
BAN stały
|
wielkie oszustwo na całą Polske :/?
Hej dziewczyny. Jestem na studiach dziennych, V rok, przede mna ostatnia sesja i pisanie magisterki.
Niestety, wybrałam taki kierunek (już pomińmy jaki;p) po którym praktycznie nie ma szans na pracę w zawodzie (zrobiłam 2 długie staże w zawodzie, oczywiście darmowe, które tylko utwierdziły mnie w tym przekonaniu) i w ogóle może być problem z jakąkolwiek dobrą, normalną (czytaj nie na umowie śmieciowej i za konkretna kase..) pracą (koncze kierunek że tak powiem typowo humanistyczny, nie dajacy żadnych umiejetnosci, nie dajacy w sumie nic poza fajnym papierkiem.. życiowy błąd..) Chciałam po magisterce zrobić sobie fajne wakacje miesiąc i potem intensywnie szukać pracy, mam świadomość że nie bedzie to na 99% nic zwiazanego z zawodem i pewnie za nie wiecej niż 2 tysiące ![]() Bardzo chciałam iść na drugi kierunek. Po pierwsze żeby poprawić swoja sytuacje na rynku pracy, ale też nie tylko. Na obecnych studiach bardzo się zawiodłam, w ogóle mnie nie interesuja, nawet jakbym jakims cudem dostała prace w zawodzie, to nie jest to cos, co lubie. Interesuje sie medycyna (nie dostałam sie, probowałam kilka razy:/) i psychologia. Znalazłam "psychologię dla magistrów" na SWPS gdzie mozna zrobic psychologie ogólna ale tez kliniczna (na nia chciałam isc) w 3-3,5 roku. Juz myslalam ze mam konkretny plan i ze od wrzesnia bede pracowała + zaocznie ta psychologia kliniczna dla magistrów ale.. ostatnio rozmawiałam ze znajoma po psychologii i ona mi powiedziala ze to sciema.. ze po 5 latach normalnej psychologii kliniczna jest dopiero 4 letnia specjalizacja a wiec 8 lat nauki. Czyli 8 lat w 3-3,5 roku? to faktycznie wydaje sie az za piekne zeby było prawdziwe ![]() chociaz czytalam od deski do deski wszystkie informacje i regulamin na stronach SWPS i wg tych informacji dla psychologia kliniczna dla magistrów jest juz ze specjalizacja. Ale to chyba za piekne ![]() Cały dzien szukałam opinii na necie, jest mnóstwo (90% pozytywnych a reszta negatywnych dotycza tylko tego, np bałaganiu w dziekanacie czy ze jakies tam ćwiczenia były słabe) ale osób ktore dopiero studiuja a zero opinii osob ktore to skonczyły. Stad moj watek.. Czy jest tu ktos po takich studiach lub kto zna kogos po nich? albo chociaz dobrze orientuje sie w sytuacji? nie chce popełnic kolejnego zyciowego bledu... wiec wole byc 100% zorientowana.. jesli ta psychologia kliniczna okaze sie jedna, wielka sciema (chociaz niby w kilku miastach w Polsce to jest...) to wtedy myslalam nad fizjoterapia zaocznie + rok podyplomówki z dietetyki (jest taka podobno na uniwersytecie medycznym) chociaz juz byłam psychicznie od ponad roku nastawiona na te psychologie ![]() pomozecie ![]() Edytowane przez Hayley__ Czas edycji: 2013-12-27 o 19:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: wielkie oszustwo na całą Polske :/?
Cytat:
Rany boskie, jakie oszustwo, gdzie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wprawdzie nie odpowiem konkretnie na Twoje pytanie, ale czytając Twój post zastanawiałam się, skąd jesteś taka pewna, że ten drugi kierunek rzeczywiście da Ci lepszą pracę? Mam wrażenie, że wiążesz z tym za duże nadzieje zwłaszcza, że pochłonie to sporo Twojego czasu i energii - czy to Ci się w ogóle będzie opłacać?
Zauważ, że nie jesteś zadowolona z kierunku studiów jaki wybrałaś (twierdzisz, że po nim "nie ma praktycznie szans na pracę w zawodzie"), a teraz chcesz iść na psychologię - która jest jednym z najbardziej zatłoczonych kierunków w Polsce. Rozumiem, że Cię to interesuje, ale może lepiej zainwestować najbliższe miesiące w naukę języków i zakładając, że staże, które miałaś w przeszłości coś znaczą (chociażby na papierku), może mimo wszystko masz szansę na satysfakcjonującą (choćby po czasie) pracę, bez wyrzucania kasy i czasu w kolejne kierunki studiów, które w efekcie nic Ci nie dadzą oprócz zabrania energii, którą mogłabyś wykorzystać na skupienie się na pracy i doskonalenie umiejętności praktycznych (np. języków).
Memory is deceptive because it is colored by today's events. Edytowane przez Suvienka Czas edycji: 2013-12-27 o 20:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
BAN stały
|
Cytat:
umiem biegle angielski, ale fakt, chciałam jeszcze jakiegos jezyka sie nauczyc ![]() no własnie moje staże nie znacza zupełnie nic niestety w szukaniu pracy innej niz w zawodzie.. ani na papierku, ani pod katem umiejetnosci.. tyle że wiesz, jak znajde prace np w hipermarkecie czy spożywczaku (wiadomo ze zadna praca nie hanbi) to jednak wolałabym zaocznie miec szkołe, cos co dawaloby mi nie tylko duzo radosci, z tego, ze studiuje cos, co lubie, to jeszcze jakas nadzieje na prace w zawodzie, nawet jakby miala nie przynosić kokosów.. tyle że nie chciałabym zeby te studia okazały sie jakaś ściemą ![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
czyli tak, jestem magistrem psychologii ze specjalizacja psychologia kliniczna, ale nie moge jeszcze pracować jako psycholog np w szpitalach, dobrze rozumiem? a te podyplomowe to jakieś konkretne? bo nie orientuje sie zupełnie jak miałoby to wygladac, zebym mogła z tym mgr.pracowac w zawodzie.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() tak to wygląda w Krakowie na przykład : http://www.babinski.pl/specjalizacja...ogia-kliniczna oczywiście żeby być psychoterapeutą certyfikowanym tez trzeba dodatkowo po psychologii najlepiej skończyć dodatkową szkołę psychoterapii. ![]()
2017 - 134 2016 - 205 2015 - 145 Edytowane przez pixies20 Czas edycji: 2013-12-27 o 20:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A powiedz mi prosze, czy te staze sa w jakikolwiek sposób płatne, czy na zasadzie wolontariatu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() dodam, że sama studiuję psychologię, znam osoby na takiej specjalizacji, znam tez takie, które nie mogą się dostać. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ale właśnie na tym polega różnica, że na SWPS jest specjalność. Oni cały czas piszą o specjalności. To jest taka ścieżka przedmiotów jaką się wybiera. I po tym jest się tylko magistrem psychologii.
Nie specjalizacja. Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2013-12-27 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dziekuje ![]() A majac magistra psychologii moge w jakikolwiek sposób pracować juz w zawodzie, czy musze koniecznie zrobić jakas specjalizacje, zebym mogla zacząć robic w zawodzie cokolwiek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Masz dosc naiwne podejscie do tematu, prace po psychologii i nawet specjalizacji dostac BARDZO trudno. I tak jak mowia dziewczyny - 3,5 roku studiow + 4 lata szkolenia stricte w zawodzie i stazow i dopiero mozesz zaczac cos probowac szukac, a i tak nikt Ci nie obieca, ze znajdziesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Zależy skąd jesteś? Ja skończyłam dobry ścisły kierunek i roznoszę ulotki, jakaś inwentaryzacja się trafi czasem, saksy itp po 5 latach studiów ukończonych z wyróżnieniem. Nie wiem czy tobie będzie tak łatwo znaleźć pracę. Nie wiem jakie u Ciebie zarobki ale u mnie góra 1200 i to z doświadczeniem. Przygotuj się na to że szukanie pracy do łatwych nie należy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie wiem czy kolejne studia pomogą ci znaleźć pracę w zawodzie. Prędzej odłożą jej szukanie w czasie. Chyba sama nie wiesz czego chcesz. Z mojego doświadczenia wynika że studia które zrobiłam tylko przeszkadzają w znalezieniu pracy. Najchętniej wymazałabym je z CV. A tak właściwie to gdzie tu oszustwo? Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2013-12-27 o 21:34 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4431137 7]Nie lepiej od razu szukać pracy?
Zależy skąd jesteś? Ja skończyłam dobry ścisły kierunek i roznoszę ulotki, jakaś inwentaryzacja się trafi czasem, saksy itp po 5 latach studiów ukończonych z wyróżnieniem. Nie wiem czy tobie będzie tak łatwo znaleźć pracę. Nie wiem jakie u Ciebie zarobki ale u mnie góra 1200 i to z doświadczeniem. Przygotuj się na to że szukanie pracy do łatwych nie należy. To dlaczego skończyłaś studia, które Cię nie interesują? Nie lepiej było zrezygnować po pierwszym roku? A jesteś pewna że po tych studiach znajdziesz zatrudnienie? W moim regionie fizjoterapeuci są bezrobotni. Chyba że mają umiarkowany stopień niepełnosprawności. Nie wiem czy kolejne studia pomogą ci znaleźć pracę w zawodzie. Prędzej odłożą jej szukanie w czasie. Chyba sama nie wiesz czego chcesz. Z mojego doświadczenia wynika że studia które zrobiłam tylko przeszkadzają w znalezieniu pracy. Najchętniej wymazałabym je z CV. A tak właściwie to gdzie tu oszustwo?[/QUOTE] Od razu nie moge, bo a nóż znajde i troche głupio, bo mimo ze to ostatni rok, to mam zajecia od pon - pt i praktycznie od rana do wieczora na uczelni ![]() w czerwcu sie bronie i wtedy zaczne szukać.. co do zarobków.. zalezy w jakim zawodzie, wsród moich znajomych sa osoby tyrające za własnie 1200, sa tez osoby zarabiajace po 10 tysiecy, to zalezy od zawodu plus znajomosci niestety.. w moim zawodzie zarobki sa koło 3 tysiecy, ale jest to tak waski zawód ze dostaje sie go głównie po znajomosciach, ktorych nie mam ![]() jak składałam papiery byłam pełna nadziei co do tych studiow, wydawaly mi sie byc zupełnie inne niz sa, rzeczywistosc to zweryfikowała.. chciałam zrezygnowac po 2 roku (zrobilam juz wtedy 1 staz i tylko utwierdzilam sie w przekonaniu ze nic mnie po nich nie czeka..) to rodzice powiedzieli mi ze jak zrezygnuje ze studiow to mam sie wyprowadzic ![]() Mysle ze po psychologii predzej znajde niz po tych co mam, a przynajmniej bede studiowala cos, co bardzo mnie interesuje. wiem czego chce ![]() aha, ja tez najchetniej bym wykresliła moje z cv, zdarzało mi sie, ze jak szukałam pracy tak chociazby dorywczo, to potencjalny pracodawca na rozmowie kwalifikacyjnej jak przegladał moje cv, to wybuchał śmiechem i z niedowierzaniem pytał "jak w ogole mozna to studiowac?" 3x mi sie zdarzyła taka sytuacja ![]() ![]() ![]() p.s. mam takie techniczne pytanie, jak można odpowiadać na post, cytując poszczególne zdania, tak jak Ty odpowiedziałaś na mój ![]() ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- aha, oszustwo, bo mi sie wydawalo że to chodzi o specjalizacje, nie specjalność, zatem, mój błąd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() autorko, a tak z ciekawości jakie studia skończyłaś i co konkretnie chcesz robić po psychologii?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Jeśli chcesz mieć pracę, to odradzałabym studiowanie psychologii, nawet 5-letniej. Nie dlatego, że nie ma po niej pracy, ale dlatego, że studia magisterskie nie przygotowują do wykonywania zawodu. One kształcą akademicką umiejętność analizy treści w dziedzinie psychologii (cytuję za osobą odpowiedzialną za program dydaktyczny psychologii klinicznej na SWPS).
Specjalność, czy specjalizacja na studiach magisterskich oznacza tylko tyle, że w siatce dobrane są zajęcia z danej subdyscypliny. Czyli nie uczysz się psychologii organizacji i pracy, czy psychometrii, a psychologii klinicznej. Ale nie przygotowujesz się do wykonywania zawodu. Od przygotowania do wykonywania zawodu (otrzymania konkretnych narzędzi) są studia podyplomowe - bardzo różne, a szkoły terapeutyczne to nie do końca studia podyplomowe. Jeśli chcesz mieć pracę, to odradzam Ci studiowania psychologii. Po tych 3,5 roku ślizgania się weekendowego po psychologii, jeśli masz olej w głowie, to będziesz widziała, że jeszcze długa droga przed tobą i nie będziesz szukała z miejsca pracy w tym zawodzie. Bo to jest praca ciężka i odpowiedzialna, i trzeba mieć do niej przygotowanie. Studia magisterskie do niej nie przygotowują. Mam nadzieję, że uświadamiają to coraz większym rzeszom absolwentów.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
ale ja nie mówię, że pracy nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() a dokształcac sie ciagle wiadomo ze tak. nie skonczyłam, jestem na ost roku ![]() a po psychologii chciałabym gabinet + po zrobieniu specjalizacji w szpitalu ![]() ---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- jeszcze gorzej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Moim zdaniem wymyslilas sobie kolejny cel ale nie znasz realiow, podoba Ci sie idea i pomysl, wydaje Ci sie, ze to idealne wyjscie, ale to moze byc kolejny slepy zaulek, bo nawet na te praktyki w szpitalu dostac sie bywa cholernie ciezko i to po znajomosci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
co do tematu się nie wypowiem bo się nie znam, dziewczyny już mądrze radzą, a zaciekawił mnie bardzo Twój kierunek
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
można być fizjoterapeutą w szpitalu i tyrać za grosze, a można być fizjoterapeutą sportowców i zarabiać dużo kasy, albo wyjechać za granicę i mieć godną wypłatę. ale to też właśnie zależy od tego ile się poświęci na studiach, na kursach itd. myślę, że akurat po zaocznej fizjoterapii ciężko być dobrym specjalistą i raczej nie wybiera się tego kierunku jako drugi zaoczny, jeśli chce być się dobrym w tym co się robi.
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Autorko,jezeli czujesz ze psychologia to jest to to idz na te studia.Tylko tak jak dziewczyny radza ,upewnij sie ze te studia dadza Ci pozadane przez pracodawcow uprawnienia.Aby zdobyc uprawnienia i miec szanse na prace w zawodzie trzeba studiowac sporo lat i ciagle sie doksztalcac jezeli chodzi o psychologie.Tak jak Pixies zauwazyla praca jest po tym kierunku ale nie dla wszystkich
![]() Powodzenia ![]() Ps.A jezeli chcesz poczytac o realiach tego zawodu to zapraszam do drugiego linka w podpisie ![]() Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2013-12-28 o 00:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym dużo osób, które idą na psychologię myśli o klinicznej, a studia mocno to weryfikują, okazuje się, że nie jest tak jak się spodziewali, więc uważałabym z wypowiedziami, że przynajmniej będziesz robiła coś, co Cię interesuje, bo po tych 3 latach może się okazać, że to zupełnie nie to. Dla mnie tez to tak wygląda, że nie znasz realów i nie za bardzo wiesz na co się piszesz. Na czym polega Twoje zainteresowanie psychologią tak konkretnie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Takie są i w moim regionie realia. Jak masz znajomości masz pracę. Cytat:
Cytat:
Mi się wydawało że mogę wszędzie pracować w moim mieście. W końcu mam wykształcenie wielokierunkowe, certyfikaty itd. . I co? i jedna wielka d. nawet kursy które teraz porobiłam żeby móc chociaż w sklepie pracować nic mi nie dały. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oszustwo to jest Polska. I to co się dzieje na rynku pracy. Cytat:
|
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym - studia humanistyczne i zajęcia na V roku od rana do wieczora? Nie interesują Cię, wstydzisz się ich i na nich siedzisz? ![]() Nie znajdziesz w internecie absolwentów nowootwartego kierunku studiów. To już zupełnie na marginesie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Zastanawia mnie, dlaczego osoby, które wybrały kierunek po którym nie można znaleźć pracy, zamiast zacząć pracować normalnie poza zawodem (bo w zawodzie się nie da), chcą zmarnować następne lata na kierunku, który TEŻ nie daje realnych perspektyw? Serio, nie można wejść na pracuj.pl i zobaczyć, jakie zawody są poszukiwane i jakich umiejętności chcą pracodawcy i przyjąć do wiadomości, że ani kierunki humanistyczne ani jakieś nowoczesne dziwolągi nie dają większych szans na znalezienie pracy? Na rynku np. ciągle brakuje analityków i informatyków, ale jakoś studenci się nie garną na tego typu studia, chociaż zarobki (przynajmniej w Warszawie) już na początku są rzędu średniej krajowej. Za to nic nie dające humanistyczne podyplomówki kwitną, bo ludzie wierzą, że skończone 2 czy 3 bezsensowne kierunki są lepsze niż 1, otóż nie, to tylko pogarsza sytuację. Jeśli już się popełniło błąd i zmarnowało 5 lat, to teraz należałoby się zastanowić nad przyszłością poważnie a nie "marzy mi się gabinet".
Gdyby okazało się, że moje studia nie mają przyszłości, to szczerze mówiąc zostałabym kosmetyczką/wizażystką. Gabinety w Warszawie otwierają się w zasadzie na każdym rogu a ja i tak nigdy nie jestem w stanie umówić się na manicure dzień wcześniej, więc widać, że rynek nadal jest nienasycony. Trzeba się rozglądać, patrzeć, jakich usług brakuje i zacząć normalną pracę a nie dumać nad następnym kierunkiem bez przyszłości.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.