|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Najgorsze są początki. Wiec jak zacząć?
Witam.
Po krótce sie przedstawię. Nazywam sie Marta, mam 18 lat, choruje na anoreksję bulimiczną od ponad dwóch lat. Ponad miesiąc temu wyszlam ze szpitala. Przez pierwsze dwa tygodnie było wszystko ok, jadłam w miarę normalnie. 5-6 posiłków, kanapki, budynie, mięso, ryż, owoce, warzywa. W koncu znow zaczelam ograniczac i doszlo do 300kcal dziennie. Schudłam 6kg. Moje BMI jest cholernie niskie, wygladam okropnie, nie podobam sie sobie. I UWAGA UWAGA!;P Chcę PRZYTYC! I tu pojawia sie pytanie do was dziewczyny. Jak wy zaczynałyście jesc? Z dnia na dzień BACH - i normalne jedzenie? Z głodówki na ponad 1500kcal? Ja na poczatku mialam pomysl zwiększania kcal o 50 co trzeci dzien ale doszlam do wniosku ze zanim dobije do normalnej ilości kcal zdaze schudnąć kolejne 6kg wiec teraz mam taki system: jeden dzien 50kcal, drugi 40kcal, nastepny 50 i znow 40 itd itd. Czy to dobre rozwiazanie? Staram sie zeby nie byly to puste kcal tylko np kurczak, pieczywo pełnoziarniste, twaróg, owoce, warzywa gotowane, soki warzywne. Chce jesc normalnie ale boje reakcji organizmu (dziewczyny w szpitalu po takim skoku z głodówki na normalne, w tym smazone i niezadko tłuste rzeczy miały ogromne bole brzucha, zaparcia, zatwardzenia. Choc np ja przez to ze tak mało jadłam również mialam problem z wyróżnianiem i to bardzo poważny). Powiedzcie jak wy zaczynałyście jesc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Najgorsze są początki. Wiec jak zacząć?
jaka jest różnica między 40 a 50kcal?... aż tak dokładnie wszystko wyliczasz?
zwiększanie dziennie dostarczanej energii o 50kcal jest jakimś pomysłem, a tak naprawdę mogłabyś zwiększać ilość o 100kcal, naprawdę nic by się nie stało... zresztą - wydaje mi się, że aby uniknąć tych efektów ubocznych, o których piszesz, to nie musisz wyliczać kaloryczności, tylko po prostu ze dwa razy dziennie zjeść coś nawet gdy nie czujesz głodu (po pewnie już oduczyłaś organizm reagowania na brak jedzenia) - jakiś owoc, jogurt, serek , małą kanapkę. te bóle brzucha czy zaparcia były spowodowane nie nagłym skokiem kaloryczności, a objętością zjedzonych pokarmów, które wypchały skurczony żołądek i jelita. dlatego koniecznie wybieraj produkty wysokokaloryczne (ale nadal zdrowe!), które dostarczą ci więcej energii przy mniejszej objętości - np. orzechy, tłuste ryby jak łosoś czy tuńczyk, awokado, bakalie... i kategorycznie nie wybieraj produktów typu light! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Tylko ze wlasnie u mnie jest odwrotny problem. Ja mialam zaparcia przez to ze jadłam za mało i zamiast przepchać to wszystko przez jelita ja tylko dokładalam... Skonczylo sie na lewatywach (najgorsze doświadczenie w zyciu)
I tu jak widac pojawia sie absurd, bo ja zdaje sobie sprawe z tego ze powtarzam ten błąd, wiem ze robię źle ale z drugiej strony tak bardzo sie boje ze przytyje nagle 15kg (wspomnienie z wakacji) że sie bronie i próbuje usprawiedliwić słowami typu: przeciez jem wiecej (czyli te 50kcal wiecej na dzien) i zwalam wszystko na organizm, oskarżając moje jelita o złą pracę... Paranoja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
przeanalizuj co dziewczyny jedzą i porównaj, inspiruj się, wzoruj ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Kurcze. Nie wiem teraz co zrobic. Nie chce juz schudnąć bo wygladam okropnie. Wstydze sie wyjsc do ludzi. Ale z drugiej strony nawiedza mnie wizja "otłuszczenia" sie (w wakacje jak przytylam ponad 10kg w 1,5 miesiaca nie moglam na siebie patrzec. Byl to okres kompulsow).
A powiedz mi, zaczęłaś tak jesc w domu czy trafiłas do szpitala? Mam terapie. Wczoraj sie zaczęła. Niestety wczesniej mialam problemy ze znalezieniem terapeuty. Poszlam do jednej pani, następnie ona odwołala wizyte, a pozniej okazalo sie ze zmienia miejsce pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() w domu ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A jak jest u Ciebie teraz? Wyszłas z tego bagna??
I powiedz jak dalas rade znieść taki przeskok z głodówki do normalnego jedzenia? Bo ja takiej zmiany z dnia na dzien bym sie bała. Bałabym sie ze mialabym chęć wymiotować |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jakoś dałam radę przeskoczyć, po prostu zaczęłam jeść 5 zdrowych posiłków dziennie i to w sumie tyle. nie bałam się tego a wręcz bardzo tego chciałam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jestem pod wrażeniem:-D I gratuluje i zazdroszczę;-) Kurde. U mnie jest troche gorzej bo anoreksja przeplata sie z bulimią. Choc JA TEZ CHCE ZEBY JUZ BYLO normalnie. Normalnie jesc, normalnie żyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale wyszłam z tego, w sumie nawet sama nie wiem jak, znalazłam pasje, mam lepszy nastrój i objawy ed same ustąpiły ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dziekuje i dziekuje tez za pomoc. Dalas mi do myślenia i chyba troche podniose poprzeczkę;P zwiekszam o 100kcal a nie 50, nie ma sie co rozdrabniać, mam dość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Witam, ja jeszcze dwa lata temu jadalam po 300 kcal dziennie. Czasem dochodziło do tego, że za zjedzenie wafla ryzowego bilam się po głowie i płakałam. Nieważne. Zaczęłam jeść normalnie bo poznałam mojego faceta i jego grupę znajomych. Wychodzilismy codziennie gdzieś, powoli zaczęłam jeść więcej, później rzeczy z cukrem itd. Gdyby nie oni to nie wiem czy wyladowalabym w grobie czy w psychiatryku. Super, ze chcesz wyzdrowiec, mam nadzieję, że się uda.
Chociaż ja do dziś potrafię kilka dni nic nie jeść. Ja nie zwracalam później uwagi na to co jem i ile to miało kalorii, a przecież kiedyś to były jedyne myśli w mojej głowie. Przytylam w pół roku dziesięć kilo, ale wyglądam normalnie bo wtedy miałam 43/170 Sent from my SK17i using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A teraz czym spowodowane sa głodówki? Stres?? Tego wlasnie boje sie najbardziej, ze ten syf zostanie ze mna (albo we mnie) juz do końca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Głodówki są spowodowane właściwie nie wiem czym. Nie chciałabym być taka chuda jaka byłam wtedy, ale kiedy np zjem wielki obiad i mam brzuch jak kobieta w ciąży, to mam ochotę się porzygać i wtedy nie jem. Wtedy znów wracają mi myśli, że może kupię jakieś tabletki, może wypiję jakiś syropek. Ale później przypominam sobie, że zmarnuję sobie w taki sposób życie. Z resztą nie pomaga mi chłopak, który w żartach mówi o moim grubym brzuchu czy coś, wiem, że nie jest gruby, ale czasem gdy patrzę w lustro i nie widzę żeber... Nie wiem, to chyba nigdy z człowieka nie wyjdzie, każda stresująca w życiu sytuacja zmusza nas do kolejnej walki, tak mi się wydaje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Bellamy jestes niemożliwa!!
Cytat:
A terapie obecnie masz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Mysle ze powinnas miec. Nawet i teraz. Skoro mowisz ze zdaża Ci sie ze masz objawy to znaczy ze cos jest nie tak. Moze nie radzisz sobie z emocjami albo ze stresem, a tak na prawde podstawą leczenia jest terapia.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj tak, latanie po sklepach to jest to... Kompletna masakra. A co do tycia, to u mnie nie bedzie tak trudno bo wagę mam na prawde niska (BMI ponizej 16) i jak sie ważyłam wczoraj to waga stała, dzis juz jest wiecej o 100g (waze sie codziennie) A np chleb jem tylko raz dziennie, na kolację, choc od jutra zaczynam jesc kanapki tez na sniadanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
No proszę...widzę, że jest nas więcej..Mam bardzo podobny problem... Też anoreksja bulimiczna, stanowczo za niskie bmi i szukanie sposoby by jakoś zacząć i ruszyć z miejsca. U mnie największym problem jest ilość posiłków...Kalorii nie liczę wcale(co nie znaczy, że jest mi obojętne co zjem;p), na wagę staję bardzo rzadko. Nie wyobrażam sobie zacząć jeść z dnia na dzień 5 posiłków, to jest wręcz abstrakcyjne...Zamierzam zacząć najpierw od 3 małych posiłków, potem je zwiększać i urozmaicać, aż dojdę do 5 i też coraz bogatszych..Mam nadzieję, że dam rade.. Sporym problem są wspomniane przeczyszczacze..szkoda słów :/
Duży respekt dla tych, którym się udało, Bellamy jesteś od teraz moim mistrzem i inspiracją ![]()
"Przyjdź, śmierci, lecz tak skrycie, żebym nie czuł twego nadejścia, ponieważ przyjemność umierania mogłaby mnie przywrócić jeszcze do życia." -Salvador Dali "Spieszmy się sądzić ludzi tak szybko odchodzą Srebrem słów ich darzmy lub zamilczmy złotem" -Martin Lechowicz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam taka straszna ochotę olac to wszystko (to cale planowanie posiłków, wymyslanie co ma 100kcal zeby dodać to do diety) i juz od jutra jesc bez tego wszystkiego, bez planu, tylko to na co mam ochotę... A powstrzymuje mnie jedno. Wcale nie to ze przytyje, bo przytyc chce ale to ze wszystko "pójdzie" mi w brzuch. Mam na jego punkcie obsesje! Nigdy tak na prawde nie chodzilo mi o wagę. Zaczelam sie odchudzać bo chcialam miec IDEALNIE PŁASKI BRZUCHOL... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
mogę do Was dołączyć? choruje 2 lata jestem po klinice ale nic mi nie pomogła;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, ze możesz
![]() Klinika to dopiero poczatek. Ja strasznie żałuję ze nie zaczelam terapii od razu po wyjsciu. Moze gdybym ją miala nie cofnelabym sie praktycznie do samego poczatku, bo choc po wyjsciu ze szpitala jadłam normalne jedzenie, nie light itd. to jednak wszystko strasznie planowalam, tez tak macie? Z reszta teraz tez tak planuję... To straszne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
ja ostatnio jadła bardzo mało ale od roboty próbuję sama walczyć;(
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
I jak te Twoje próby wyglądają?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
mam tak jak martabeta... chce przytyć, ale się boję że wszystko mi pojdzie w brzuch.. i tak mam go wystający (chyba z natury) mam wystajace "jelita" ze tak powiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak jesz? (a raczej ile;P) Ja zwiekszam te kcal ale i tak jestem glodna, a brzuchol mam dzis na wieczór jakby wypchany... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:46.