|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zagrożenia moralne zawodów prawniczych
Witam.
Wiem, że to może nie do końca ten dział, ale inny nie odpowiadał mi do końca, więc postanowiłam napisać to tutaj. Mam do napisania pracę o zagrożeniach etycznych zawodów prawniczych i sposobach jego zapobiegania i zastanawiałam się o czym by tu napisać. Na początku porównałam etykę i moralność czym się różnią i dlaczego etyka jest ważna w zawodach prawniczych jak i innych zawodach typu lekarz. Potem nadszedł czas na to by wymieć zagrożenia, ale tutaj moja kreatywność się wyczerpała pisałam o nepotyzmie, korupcji, konflikcie ról np adwokata i męża, który chcąc rozbawić towarzystwo lub pochwalić się jaki to on jest interesujący zdradza tajemnice swoich klientów i zastanawiałam się o czym bym jeszcze mogła napisać, jakie zagrożenia jeszcze na nich czyhają. Byłabym wdzięczna za sugestie, które dalej sama postaram się rozwinąć. Nie liczę na to, że ktoś to za mnie napisze tylko na drobne sugestie, o których mogłabym dalej pisać. |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Zagrożenia moralne zawodów prawniczych
Nie odrabiamy tu prac domowych.
Idz do bibioletki. Napewno znajdziesz sporo ksiazek na ten temat w dziale Teorii i Filozofii Prawa. Jedyne, w czym Ci moge pomoc to podpowiedziec, ze warto zerknac na prace Wroblewskiego i Langa. |
|
|
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.nra.pl/nra.php?id=249 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;31751088]Nie odrabiamy tu prac domowych.
Idz do bibioletki. Napewno znajdziesz sporo ksiazek na ten temat w dziale Teorii i Filozofii Prawa. Jedyne, w czym Ci moge pomoc to podpowiedziec, ze warto zerknac na prace Wroblewskiego i Langa.[/QUOTE] Nie napisałam żeby ktoś to za mnie zrobił tylko np polecił coś co może mi pomóc napisać, mam kilka artykułów o etyce, ale nie ma tam konkretnego odniesienia do takich zagrożeń jak korupcja czy nepotyzm. Pomyślałam, że może kogos to interesowało i mógłby polecic jakiś artykuł, tak jak ty to zrobiłaś, za co dziękuję na pewno poszperam o tych panach. |
|
|
|
|
#5 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
nie wiem czy o to chodzi ale możesz coś napisać o tym że taki adwokat jeżeli przyjmuje jakąś sprawę to musi bronić oskarżonego mimo że np wie że tak owy jest winny.. jest to na granicy etyki.. bo musi bronić osobę winna próbując przekonać każdego że tak nie jest..
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Napisz o tym, że wielokrotnie etyka rozmija się z prawem. Że prawnik/adwokat jest tylko człowiekiem, i ma wobec siebie jakiś wyznacznik moralności i etyki, a musi dostosować się do prawa. Musi wykorzystywać luki w prawie aby np. kogoś wybronić, mimo, że wie, iż ta osoba wg jego oceny moralności postąpiła źle (może to nie do końca na temat, ale warto o tym wspomnieć). Możesz też napisać o tym, że prawnicy są szantażowani itp.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie, ja chyba skupiłabym się na konflikcie prawa naturalnego ze stanowionym, sięgnęła po przykłady z historii...
Tak z ciekawości: gdzie zadają takie prace?
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:57.

!