|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Czy warto?
.....
Edytowane przez 768f1665f0cbc4ed53a5d6be6c5e793e0006482a Czas edycji: 2019-01-09 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy warto?
Systemy operacyjne są całkowicie na przeciwnym biegunie "przystępności".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
...
Edytowane przez c50a1be577f64531281893fc6531c45b90db31cd Czas edycji: 2018-06-08 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Czyli chciałabyś pracować w informatyce, bo tam dobrze płacą, ale żeby to do końca nie była informatyka, bo to nie Twoja działka? Niby się da, ale raczej nie wróżę powalającej pensji z takim podejściem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
.....
Edytowane przez 768f1665f0cbc4ed53a5d6be6c5e793e0006482a Czas edycji: 2019-01-09 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Jeśli chcesz się nauczyć tylko wybranych rzeczy, to może lepsze byłyby jakieś kursy poświęcone tym zagadnieniom? Na całych studiach tych innych zagadnień raczej nie ominiesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
.....
Edytowane przez 768f1665f0cbc4ed53a5d6be6c5e793e0006482a Czas edycji: 2019-01-09 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie wolisz iść w analitykę i pozycjonowanie jeśli analitykę matematyczną albo już ogarniasz albo jesteś w stanie ogarnąć? Bo tu jest więcej typowo humanistycznej pracy jednak.
Grafika? Czy ja wiem? Sporo jest tu matmy, praca dość żmudna, co do kasy- bywa z tym bardzo różnie. A problemy ze zmęczonym wzrokiem i dolegliwościami ze strony kręgosłupa pewne.Jak już coś to może grafika na urządzenia mobilne? No chyba, że chcesz iść w 3D i sektor gier cię interesuje. Ale czy ja wiem czy w Polsce gdzieś się dobrze Maya wyuczysz. Wiem gdzie w Skandynawii dobrze tego uczą, wiem, że można walczyć samemu, ale to jednak dość trudny program jest, z kimś doświadczonym uczy się tego lepiej. No i uczelnie mają pracownie i sprzęt i bazy zdjęć np. do animacji ruchu postaci. SEO i analityki to w sumie najłatwiej się samodzielnie nauczyć. Python i SQL też do tego potrzebny. Projektowanie stron tanieje. Sporo ludzi z Indii jest gotowych robić to taniej niż Europejczyk. Czy ja wiem czy warto się w to pchać jak Ci ma to niezbyt łatwo wchodzić? W analityce też sporo rzeczy graficznych do wizualizacji danych się robi. Niedługo wyjdzie parę nowych fajnych narzędzi integrujących dotychczas istniejące. Jak ktoś rozumie kwestie jak humanista, rozumie ludzi, trendy, społeczną percepcję różnych zjawisk to w analityce można się odnaleźć. Bazy danych? Koleżanka po anglistyce się w tym kierunku samodzielnie przebranżowiła, więc widać można. Ale ona jak dla mnie zawsze miała takie "ścisłe" ciągoty. Tylko na dłuższą metę to nużąca praca. I dość duża odpowiedzialność. Kasa, ok, ale moi kumple narzekają. Uciekają w kierunku programowania na urządzenia mobilne jednak. Bo to może i równie czasochłonne, ale mniej nudne, bardziej kreatywne zajęcie. Trudno mi tak doradzić jak Cię dobrze nie znam, ale jedno na pewno- o robieniu stron to już raczej z moich znajomych z tej branży nikt nie myśli. Raczej właśnie programowanie, urządzenia mobilne, jak grafika to raczej 3d w grach lub na urządzenia mobilne. Do mnie jako do humanisty na pewno przemawia analityka. Widzę więcej w danych niż koledzy, którzy są ścisłowcami. Umiem teoretycznie przewidzieć co im z analiz wyjdzie, a co nie jak to dotyczy mojej działki, wiem jakie dane i do czego najefektywniej wykorzystać, umiem śledzić trendy itd. Wiem jak zrobić sensowny raport na 1 stronę jak sytuacja tego wymaga, wiem jakich słów użyć by dobrze pozycjonować,a jakich lepiej unikać albo jakich nie ma sensu używać. Możliwe, że musisz chociaż liznąć np. na kursie on line albo na praktykach paru różnych rzeczy żeby stwierdzić czy to dla Ciebie czy jednak nie. Ja ewentualnie mogę Ci poradzić gdzie coś znajdziesz do nauki, co jest w cenie, co i gdzie i kiedy będzie naprawdę poszukiwane i w miarę dobrze płatne, a co raczej nie. No i kwestia gdzie chcesz pracować- bo np. w Polsce dobry rynek gier prawie niestety nie istnieje. I tu już lepiej grafika na urządzenia mobilne jak już coś. No chyba, że bardziej coś w kierunku edytorstwa masz ciągoty to np.pracują edytorzy z DTP w reklamie, marketingu, branży tłumaczeniowej, wydawnictwach itp. Z tym że, np. w wydawnictwach często trzeba też znać język niemiecki bo np. większość przełożonych w redakcji to osoby niemieckojęzyczne. A w tłumaczeniach bywa, że chcą dwa w jednym- edytor i tłumacz jakiegoś języka. Reklama i marketing- tu można spoko dać radę tylko z polskim. ---------- Dopisano o 03:08 ---------- Poprzedni post napisano o 03:00 ---------- No i tak na gorąco- jak myślisz "dobra kasa, żeby pracy nie zabrakło" rozważasz bazy danych to może już od razu celować w bezpieczeństwo baz danych? Bo tu fakt, zapotrzebowanie będzie i kasa jeszcze całkiem niezła. A takie zwykłe administrowanie itd.- już raczej złote lata się kończą. Zostaje żmudna i gorzej płatna i bardzo odpowiedzialna praca. A jak masz mieć taką odpowiedzialność to przydałoby się przynajmniej mieć współmierną do niej pensję, prawda? Tym bardziej, że bezpieczeństwo jest twórcze, wymaga człowieka, a administrowanie pewnie AI z czasem przejmie bo to łatwo zrobić.Bo tu dużo rzeczy powtarzalnych, które można zautomatyzować. ---------- Dopisano o 03:16 ---------- Poprzedni post napisano o 03:08 ---------- A co do tego " chciałabym, aby moja praca polegała na znajomości HTML5, CSS3 i JS"- można się bawić zdalnie w bycie freelancerem jako virtual assitant dla ludzi co mają blogi, własne strony itd. ale bardzo stabilnej pracy to na razie nie daje. A jak minie obecny trend na blogi czy będzie w tym praca-trudno powiedzieć. Samo szukanie takich zleceń jest dość czasochłonne, więc można to robić, ale chyba bardziej dorywczo. Ja swojej przyszłości zawodowej raczej bym w 100% nie chciała na tym opierać. Choć dorobić można czy hobbystycznie dodatkowe zlecenia tego typu brać by mieć np komfort pracy zdalnej od czasu do czasu czy oderwanie od rutyny nowym projektem- to jak najbardziej.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2018-06-09 o 02:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.