|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Krótkowzroczność a basen
Mam dość dużą krótkowzroczność i noszę okulary, a zamierzam chodzić na kurs pływania. Czy brak okularów będzie mi przeszkadzał w pływaniu? Soczewek nie chcę nosić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Krótkowzroczność a basen
Dlaczego nie chcesz nosić soczewek? Na basen idealnym wyjściem są soczewki jednodniowe (nakładasz przed, wyrzucasz od razu po wyjściu z wody). Sama tak robię i jestem zadowolona. Jak masz dużą krótkowzroczność pływanie bez okularów/soczewek może być problemem, mi się zdarzało np nie widzieć zegara albo co gorsza wpadać na ludzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Soczewki jednodniowe to bardzo dobre rozwiązanie. Sama noszę okulary już około 5-6 lat i nigdy nie mogłam przekonać się do soczewek, ale właśnie wczoraj byłam ze znajomymi w aguaparku i pierwszy raz miałam ubrane soczewki. Muszę powiedzieć, że czułam się bardzo komfortowo
![]() Edytowane przez placuchy Czas edycji: 2012-02-06 o 12:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ale oczywiście trzeba też pamiętać o bardzo szczelnych okularach do pływania, które zminimalizują ryzyko dostania się wody do oczu, bo w skrajnych przypadkach to może wywołać zakażenie. Ale poza tym nie ma się czego bać soczewek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
zamiast soczewek mozna kupic korekcyjne okularki do plywania, z taka wada jaka mamy
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
w dobrych sklepach sportowych mozna takie kupic
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Hej, przyłączam się do pytania, ale ja niestety mam alergie na plastik w soczewkach a na okularki pieniędzy brak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jak duza masz wade? potrafisz funkcjonowac bez okularow? jesli nie, to nic innego Ci nie wymyslimy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pytam z ciekawości. bo nie wiem jak to funkcjonuje. ja sama jestem dalekowidzem. okulary nosze non stop, ale na basenie akurat jestem w stanie przez godzinę czy dłużej (w ramach wizyty w aquaparku) wytrzymać bez okularów i potrącaniu innych osób ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja pływam w okularach, nawet jeśli ktoś mi je pochlapie to i tak widzę lepiej niż bez
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Próbowałaś chociaż nosić soczewki czy z góry założyłaś, że to zło ?
![]() Dla mnie soczewki to najlepszy wynalazek świata, w nich czuję się jakbym miała zdrowe oczy! polecam spróbować, na basen i na co dzień ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ja mam wadę -12, więc dużą.. i zazwyczaj chodzę na basen bez okularów/soczewek,
gubić się - gubię nie widzieć zegara - nie widzę zdarza mi się nie widzieć znajomych gdzie są, i różne tego typu mało zabawne rzeczy, do których raczej krótkowzrokowcy wstydzą się przyznać ![]() a soczewek na basen nie noszę, mam miesięczne, boję się poprostu zgubić, co wiążę się z wydatkiem ![]() jednodniowe? przy mojej wadzie za duży wydatek, żeby sobie ot tak wyjść założyć na basen.
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
naprawdę można w soczewkach pływać na basenie?!
Mam soczewki day&night na miesiąc i właśnie mam problem, bo zdejmować je i zakładać za każdym razem.. W jeziorze w lato się sprawdzają, ale czy przy godzinnym pływaniu parę razy w tygodniu..? Okularki mam szczelne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Jeżeli okulary w żadnym miejscu nie przeciekają to można chociaż zaleca się żeby potem mimo wszystko soczewki wyrzucić.
Ciekawe jaka może być cena tych okularków korekcyjnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Do tego te, ktore widzialam miay oba szkla o tej samej wartosci, wiec nie skorzystasz jak masz dwie rozne wady. Okulary ze sklepu sportowego optyka nie widzialy. Te okulary to cos na zasadzie zwyklych okularow korekcyjnych w aptece czy Biedronce. Lepiej sie trzymac od nich z daleka. Dobre okulary do plywania zrobi Ci tylko optyk. Wiekszosc nie chce sie tego podjac, zwlaszcza, ze ponoc w Polsce brak hurtowni, ktora by potrzebne artykuly do ich zrobienia miala. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2012-02-06 o 16:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
chcialam ci jeszcze zwrocic uwage, zebys pamietala ze przy duzej wadzie wzroku absolutnie nie wolno skakac na glowke, bo moze to skutkowac odklejeniem sie siatkowki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
rówJa chodzę bez okularów, zegara nie widzę (tylko z bardzo bliska) i jakoś żyję. Nie gubię się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja chodzę bez soczewek, zegara nie widzę, a znajomych za mgłą
![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ja zawsze chodziłam bez okularów, ewentualnie pływałam w okularach ( ale co to za frajda, jeśli ja uwielbiam nurkować). ludzi widzialam tylko z bliska. kupilam sobie pare miesięcy temu soczewki, aby móć sobie kupić wymarzone okulary przeciwsłoneczne. chwalcie niebiosa!!!!
![]() wadę mam -5,5 i -6
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;32112106]Te okularki dostepne w sklepach sportowyh to tandeta przeokrutna. Nie dosc, ze sa tylko podstawowe wady (daleko i krotkowzrocznosc). Jak masz do tego astygamtyzm to masz juz pecha.
Do tego te, ktore widzialam miay oba szkla o tej samej wartosci, wiec nie skorzystasz jak masz dwie rozne wady. Okulary ze sklepu sportowego optyka nie widzialy. Te okulary to cos na zasadzie zwyklych okularow korekcyjnych w aptece czy Biedronce. Lepiej sie trzymac od nich z daleka. Dobre okulary do plywania zrobi Ci tylko optyk. Wiekszosc nie chce sie tego podjac, zwlaszcza, ze ponoc w Polsce brak hurtowni, ktora by potrzebne artykuly do ich zrobienia miala.[/QUOTE] heh tak myślałam. a to w sumie nie wiedziałam. myślałam, że będzie jak z przeciwsłonecznymi. np fielman ma w swojej ofercie okulary przeciwsłoneczne korekcyjne.
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;32113430]Ja chodzę bez okularów, zegara nie widzę (tylko z bardzo bliska) i jakoś żyję. Nie gubię się
![]() ja też, mam -1,5 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;32112106]
Okulary ze sklepu sportowego optyka nie widzialy. Te okulary to cos na zasadzie zwyklych okularow korekcyjnych w aptece czy Biedronce. Lepiej sie trzymac od nich z daleka. [/QUOTE] skoryguję - w aptece są okulary z zakładów optycznych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:20.