|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy nowelizacja ustawy poprawi życie zwierząt? | |||
| Tak, będzie lepiej |
|
15 | 34,09% |
| Nie, nic się nie zmieni |
|
29 | 65,91% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
01.01.2012r. Nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt: będzie lepiej? Sonda.
Powinnam raczej założyć ten wątek na wiZOOżu, ale chcę poznać jak najwięcej opinii na ten temat.
Zwierzęta: temat-rzeka. Pewnie słyszałyście o zmianach, jakie zostaną wprowadzone z dniem 1 stycznia 2012 roku? M.in. : * zakaz trzymania psów na uwięzi powyżej 12 godzin * zakaz trzymania psów na łańcuchu krótszym niż 3 m * zakaz handlowania zwierzętami na targowiskach, giełdach itp * zakaz rozmnażania psów i kotów w celach handlowych itd... ,ale również zabrania się nabywania : * zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach; * psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli http://www.zgrodusmoka.pl/index.php?...=40&Itemid=105 http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,3..._ustawie_.html http://www.tvr24.pl/wiadomosc-Nowy_r...rzat-1579.html http://www.wiadomosci24.pl/artykul/k...zi_221172.html http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/...ON99/762748979 Jakie jest Wasze zdanie ? Będzie lepiej czy nic się nie zmieni? Wiadomo, ustawa ustawą, ale jak będzie z jej wykonywaniem? Byłybyście skłonne zareagować widząc np. nielegalny handel zwierzętami?
|
|
#2 |
|
BAN stały
|
Dot.: 01.01.2012r. Nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt: będzie lepiej? Sonda.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 01.01.2012r. Nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt: będzie lepiej? Sonda.
Osobiście uważam, że takie zmiany są potrzebne i wierze, że COŚ się jednak zmieni ale nie wierze, że nagle (nie obrażając nikogo) ludzie mieszkający na wsi, głównie starsze pokolenia zmienią swój stosunek do trzymania psa na łańcuchu i karmienia go chlebem z wodą...
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem w tym, że żaden szanujący się hodowca nie sprzedaje zwierza na giełdzie. Więc zakładam, że zwierzaki są bez rodowodu z niezarejestrowanych hodowli- choćby nie wiem jak super było tym psiakom- to dzieje się krzywda. Rozmnażanie nierodowodowych, niezarejestrowanych zwierząt jest dla nich ogromną krzywdą. Więc nawet jak będą w dobrych warunkach- ja mam zamiar zgłaszać każdą taką sytuację. Bardzo cieszy mnie ta ustawa, choć niestety obawiam się, że niewiele ona zmieni. Ja natomiast będę z niej korzystać w 100% i zgłoszę każdą taką napotkaną sytuację.
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Zmiana ustawy to mały krok (ale zawsze!) ku polepszeniu życia zwierząt. Ważniejsza od ustawy jest próba zmian w świadomości ludzi, bo niestety wciąż dla wielu zwierzę = przedmiot. Trochę się obawiam też, że np. ludzie z wiosek chcący sprzedać na targu szczeniaki/kociaki swoich zwierząt domowych, obawiając się kar, będą uśmiercać zwierzątka, raczej w mało humanitarny sposób. Ale miejmy nadzieję, że bądź co bądź zmiana w ustawie przyczyni się do tego, że nie będziemy musieli więcej czytać o podpalonych szczeniakach, zabitych siekierą czy młotkiem, ciągniętych za samochodem aż do śmierci. Myślę, że dobrym pomysłem wspierającym tę ustawę i jej skuteczność byłaby jakaś kampania społeczna dotycząca traktowania zwierząt.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jedyne czego się obawiam to to, że przepis o trzymaniu psów na łancuchu nie dłużej niż 12 godzin będzie jedynie martwym prawem... |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poprawił mi się humor na calutki dzień gdy się o tym dowiedziałam dzisiaj ![]() Reaguję za każdym razem gdy widzę, że dzieje się krzywda. Samo zwierzę do straży miejskiej nie zadzwoni. Gdy ustawy jeszcze nie było także reagowałam, sumienie nie dałoby mi spokoju gdybym przeszła obok obojętnie. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2011-12-28 o 00:45 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Mam ogromną nadzieję, że coś się zmieni-ale jakkolwiek nie będzie jest to już jakiś krok (nawet jeśli niewielki) ku konkretnym zmianom na lepsze.
Co do nielegalnego handlu zwierzętami na placach/giełdach to naprawdę wspaniały pomysł. Zawsze przyczyni się to do zminimalizowania obrotów pseudohowcom. I myślę, że ludzie będą zgłaszać (ja sama zgłosiłabym bez wahania) chociażby daltego, że jednak świadomość rasowy=rodowodowy w naszym środowisku zwiększa się ciągle a także dlatego, że jednak mentalność Polaków jest taka, że lubimy donosić, zgłaszać, zwłaszcza, gdy ktoś inny może się na tym wzbogacić nielegalnie (a niestety sprzedaż szczeniaków w typie rasy to wciąż czysty zysk bez ponoszenia żadnych kosztów)-nie jest to pozytywna cecha ale w tym konkretnym przypadku może zadziałać na korzyść. Gorzej, że handel na targowiskach to tylko kropla w morzu, bo w naszych czasach najlepiej sprzedaje się przez internet i tak chociażby allegro zasypane jest ogłoszeniami o kundelkach w typie rasy ("rasowy, po rasowych rodzicach z rodowodami"... a szczeniaki jakimś dziwnym trafem rodowodu nie mają... ) Nie wiem na ile skuteczny okaże się punkt o zakazie rozmnażania zwierząt nierasowych, bo boję się, że może stać się tylko martwym przepisem, ale mam nadzieję, że niebawem pojawią się nowelizacje zmuszające do kastracji/sterylizacji nierasowych psów, zakaz handlu zwierzętami nierasowymi zacznie obowiązywać również w internecie. Co do sytuacji na wsiach (psy na łańcuchach) to z jednej strony jest to mocno zakorzenione i praktykowane zwłaszcza przez straszych ludzi a ludzie nie lubią wtrącać się w życie innych nawet jak dzieje się jakaś tragedia-z drugiej strony jak już wspominałam ludzie lubią patrzeć sąsiadowi za płot i szukać na niego przysłowiowego haka, lubią zgłaszać i kablować, aby narobić komuś kłopotów. Tak jest teraz chociażby z nagminnym zgłaszaniem wyciętych samowolnie, nielegalnei drzew bez zezwolenia (grozi za to wysoka kara pieniężna) więc mam szczerą nadzieję, że tak będzie i z psami na łańcuchach. Zobaczymy czy coś faktycznie się zmieni czy będą to tylko martwe przepisy. Ja wierzę i mam nadzieję, że zmierzamy ku lepszemu i nowelizacja coś zmieni. Cenne bardzo jest to, że miłościcy zwierząt mają teraz narzędzie do walki o lepsze życie zwierząt-możliowość zgłaszania czynów zabronionych z prawem a odpowiednie instytucje mają teraz prawny obowiązek, aby się daną sprawą zająć.
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
I zgadzacie się z tym, że jeśli komus suczka się oszczeni to albo trzeba miot uśpić albo do schorniska - nie można im znaleźć właściciela i podarować chociażby (już nie mówię o sprzedaży)? Genialne
![]() Wiecie jakie będą ceny psów z hodowli? I dlaczego psów nierasowych nie możnaby rozmnażać? ![]() Część pomysłów jest dobra a część totalnie nieprzemyślana w kwestii długofalowej. |
|
|
|
|
#10 | |||||
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Krzywda zwierzęcia nie musi być widoczna gołym okiem... Takie jest moje zdanie. ---------- Dopisano o 05:07 ---------- Poprzedni post napisano o 04:59 ---------- Cytat:
W sumie chodzi nie tyle by wprowadzać nowe zmiany, co skutecznie je egzekwować: jeśli kary będą często stosowane, warunki zwierząt będą kontrolowane, pewnie coś by to dało. Ja mam takiego sąsiada , który (nie wiem na ile to ma znaczenie) co najmniej co niedzielę lata z całą rodziną do kościoła, a psa w kojcu trzyma non-stop! Nigdy, NIGDY nie widziałam jego czy kogoś z jego rodziny na spacerze z tym psem, mają dom, ogródek, który nie jest do końca ogrodzony i dlatego pies nie biega luzem Wychodzę na dwór o różnych porach: 22, 4 rano itp i naprawdę nigdy nie widziałam tego psa poza kojcem. Raz tylko, jak -prawdopodobnie- sprzątali mu kojec. Pies siedział na łańcuchu przy drodze (wewnętrznej, nie przy ulicy). A przypominam sobie o tym psie, jak zacznie szczekać... :Niby to nie łańcuch, ale całe życie w kojcu też nie jest godna pozazdroszczenia... ---------- Dopisano o 05:11 ---------- Poprzedni post napisano o 05:07 ---------- Cytat:
Ja też noszę się z zamiarem zgłoszenia ewentualnego handlu zwierzętami na 'mojej' giełdzie. Raz czytałam komentarz w gazecie mojego miasta, jak ktoś handlował szczeniętami na giełdzie, a później pewna osoba znalazła te szczenięta w śmietniku ![]() ---------- Dopisano o 05:13 ---------- Poprzedni post napisano o 05:11 ---------- Cytat:
Ja bym mogła być takim 'szpiegiem' - zgłaszałabym co i jak ![]() ---------- Dopisano o 05:19 ---------- Poprzedni post napisano o 05:13 ---------- Cytat:
A choćby dlatego, że rodzice mieszańców w większości % nie są znane, a później tworzą się mity, że 'owczarek niemiecki' zagryzł dziecko; są to psy agresywne'. A prawda jest taka, że owczarek jest psem "owczarkopodobnym", bo matka owczarek, a ojciec psem rasy 'groźnej'
|
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a psa zawsze można podarować znajomemu/rodzinie ale nie sprzedawać i zarabiać na tym kasy co mam nadzieje spowoduje zamknięcie wszystkich pseudohodowli. Edytowane przez ewka1987 Czas edycji: 2011-12-28 o 09:42 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Z ta swiadomoscia spoleczna to ciezka sprawa. Jak sku*wiel wychowa nastepnego mlodego sku*wiela to kampania nic nie zmieni. Aczkolwiek sporo jest ludzi zwyczajnie nieswiadomych, wiec warto probowac.
Nie podoba mi sie w tym przepisie wynoszenie hodowli na wyzyny, ile razy wlasnie tam mecza zwierzaki gorzej niz "pseudohodowcy" z definicji, tj ludzie posiadajacy zadbane kundelki. Wzielabym sie po prostu za sprawdzanie warunkow, w jakich zwierzeta zyja, a nie podazanie stereotypami. Dzieki nim zalegalizowane "hodowle" maja szanse na dalszy zysk, a milosnicy burkow stana sie kryminalistami. Chore.
|
|
|
#13 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W takim razie nie warto brać psa ze schroniska, bo mieszaniec i nie znamy rodziców, więc jest ryzyko..![]() Cytat:
Cytat:
![]() I zadam pytanie jeszcze raz - wyobrażacie sobie jakie będą ceny psow z legalnych hodowli? Już teaz są wysokie, to po tej zmianie pewnie całkiem poszybują. Niezły interesik będzie
Edytowane przez tiramisu_ Czas edycji: 2011-12-28 o 09:58 |
|||
|
|
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a ja się ciesze, że psy bedą droższe bo tak stać na psiaka wszystkich- dziecko ma zachcianke jedziemy do pseudohodowli, wydajemy 200 zł i jest. A po roku gdy zwierzak się znudzi oddajemy go do schroniska i nam nie żal wydanych pieniedzy. moze jakby pies kosztował 4000 zł to szanowni rodzice zastanowiliby sie 3 razy zanim podjęli taką a nie inną decyzje. co do sterylizacji- tutaj zdecydowanie potrzebna jest kampania społeczna/uswiadamiająca. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do zakazu trzymania psów na uwięzi powyżej 12 godzin i na łańcuchu krótszym niż 3 m...no wszystko fajnie tylko kto to sprawdzi i jak Jak dla mnie to taki przepis dla przepisu i tyle....Już widzę jak sąsiedzi biegną zgłaszać, że pies uwiązany cały dzień Będzie w tej kwestii tak jak do tej pory - ludzie może będą reagować jak psu się bedzie krzywda działa ( bicie, głodzenie itp) - łańcuch jako krzywda pojmowany nie jest... Jeszcze w odniesieniu do którejś z powyższych wypowiedzi....Nie tylko na wsiach i nie tylko u starszych ludzi psy siedzą na łańcuchu całymi dniami - wbrew pozorom takie wioskowe dziadki niejednokrotnie lepiej zadbają o kundelka niż młodzi ludzie W mieście też ludzie mają domki i też psy są na łańcuchu.
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do wysokiej ceny wymuszajacej przemyslenie kupna- zgadzam sie. Choc ja i ludzie mi podobni tj niemajetni a kochajacy zwierzeta musieliby wtedy obejsc sie smakiem. Naprawde wole kundla, a dwa tysie wydac na weta i wyprawke. Poza tym bogaty snob pewnie i tak by kupil i wyrzucil jakby sliczna maskotka urosla lub zaczela stwarzac problemy... Nie ma zlotego srodka, niestety.
|
|
|
|
#17 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o nowotwory, to ciągle niewiele o nich wiemy. Nie wiem, gdzie wyczytałaś, ze u kundli jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu Możesz podać źródło, bo zainteresowało mnie to. Z tego, co mi wiadomo to jest właśnie sporo konkretnych ras, których przedstawiciele często zapadają na choroby nowotworowe (ze względu na powyższe uwarunkowania genetyczne).Cytat:
Zawsze zostaje mi schronisko.To napewno + akcje, kiedy możliwa byłaby sterylizacja/kastracja za darmo. |
|||
|
|
|
|
#18 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
po drugie jeżeli nie stać cię na psa z rodowodem to w takim wypadku zabierasz psa ze schroniska (niczym nie różniącego się od psa z pseudohodowli oprócz tego, że trafil na ch..owych właścicieli i jest za darmo) i jesteś szczęśliwą właścicielką zwierzaka, który będzie cię kochał do konca życia. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami - pies powinien być luksusem. Jeśli ktoś ma wydać 2- 3 tysiące to zastanowi się 10 razy czy ten pies faktycznie jest w domu potrzebny. To oznacza, że decyzja będzie na prawdę przemyślana, a ryzyko porzucenia zwierzaka dużo mniejsze.
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo bym chciała aby to coś zmieniło.
Ale jakoś ciężko mi w to wszystko uwierzyć ![]() Roi się od miejsc, gdzie zwierzaki są sprzedawane Absolutnie nie jestem za tym aby szczeniaki topić jeśli już wpadka się zdarzy,ale można wtedy je rozdać a nie jeszcze zarabiać i mnożyć populacje kundelków które później się znudzą i zostaną wyrzucone. Sama mam psa bez rodowodu, labrador, piękny kupiony u państwa którzy wierzyli w teorie że raz trzeba sukę dopuścić i ją dopiero później wysterylizować. Szczeniaki były w super warunkach. Wtedy nie wiedziałam co to pseudohodowla, jednak dom z którego wzięłam mojego psa na taki nie wygląał, rodzice mojego biszkopta ok, wolni od chorób. Teraz gdy jestem uświadomiona w temacie, wiem,że mojego psa wykastruję i nie dopuszczę aby populacja kundelków się mnożyła, mimo że już dostaliśmy kilka propozycji do krycia
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
przeczytałam regulamin związku kynologicznego i jest tam zapis, że jezeli którykolwiek z wlaścicieli psów reproduktorów chce dostać zaświadczenie o badaniach dna zwierzaka to drugi wlasciciel ma obowiązek je zrobic i pokazac wyniki.
a tak swoją droga dziewczyny, to naprawdę nie widzicie różnicy pomiędzy hodowlami psów rasowych (gdzie nie jest tak wcale łatwo zostać przyjętym do związku kynologicznego) a pseudohodowlami gdzie suki sa zapładniane przy kazdej cieczce w warunkach godnych pożalowania, a wlascieciele nie hoduja psow z miłości tylko z chęci zysku? |
|
|
|
|
#26 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ja chciałbym mieć dostęp do psa takiej rasy jakiej chcę bez płacenia kilku tysięcy. Niech są sprawdzone i rejestrowane hodowle (jestem jak najbardziej za), ale niech też cena będzie przystępna. |
||
|
|
|
|
#27 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do drugiego zdania to muszę cie zmartwić ale od bardzo wielu lat mięsa nie jem bo nie dziele zwierząt na te do kochania i jedzenia, więc z tym zarzutem to nie do mnie. |
|
|
|
|
|
#28 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- ewka, chodzi Ci o to: http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Reg...w_rasowych.pdf Jeśli tak to są to jedynie badania DNA służące do identyfikacji psów (a'la testy na ojcostwo) |
||
|
|
|
|
#29 |
|
Rozeznanie
|
poszukałam bo mnie to zaintrygowało i sprawa wygląda tak, że robi sie badania w celu weryfikacji rodowodów (czyli dla mnie taki test na ojcostwo
) oraz można wykonać (w polsce nie sa obowiązkowe!) testy na badania oczu, badania nad strukturą, ekspresją i transferem genów zwierząt domowych,badanie genomu zwierząt domowych na podstawie markerów genetycznych i polimorfizmu fragmentów restrykcyjnych DNA. |
|
|
|
|
#30 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale mnie nie stać, więc kupię od drugiego właściciela. Na owczarka niemieckiego też mnie nie było stać i dlatego adoptowałam psa z fundacji. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-12-28 o 13:41 |
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:10.

"Psia dusza większa jest od psa i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie"...

:

znajoma ma hodowlę maltańczyków i żeby rozmnożyć suczkę, jechała do Niemiec bo tam był jakiś fajny reproduktor