proszę o pomoc (zdjęcia) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-08, 12:12   #1
sallie
Rozeznanie

proszę o pomoc (zdjęcia)

·Olejowanie
Czy olejowanie każdemu służy? A może ja to źle wykonuję? Używałam oleju kokosowego firmy Cosmoveda. Roztapiałam go i wcierałam wieczorem we włosy (bez skalpu), rano myłam włosy. Czy powinnam go wklepywać także w skalp? Pytam, ponieważ nie uzyskałam efektów na jakie liczyłam.. moje włosy po olejowaniu dalej się puszyły i były przyklapnięte.. Chyba, że jest to naturalny efekt i na poprawę stanu włosa trzeba czekać dłużej? Dodam, że ukończyłam całe opakowanie oleju (choć musze przyznać, że miałam duuże przerwy) ..A może gdybym miała zdrowe końcówki olej by zadziałał? Tyle pytań, ponieważ już sama nie wiem czy olejowa czy nie.. czy coś robie źle.. odstawić olejowanie czy olejowa dalej z zostanie mi wynagrodzone za jakiś czas? :P

·Podcięcie końcówek
Czy podcięcie 5 cm coś da? Czy to nie pomoże bo włosy są w ogólnym złym stanie?

·Pielęgnacja
Czy mycie szamponem ziołowym + odzywka z sylikonami to dobry pomysł? + cotygodniowe olejowanie (jeśli bym je kontynuowała). Coś jeszcze mogę dodać ? Jaki szampon ziołowy jest najlepszy? Żeby dodatkowo nie wysuszał włosa..

* końcówki
co może pomóc końcówkom? wcierać jakiś sprawdzony balsam? jaki?

I jeszcze objętość, wiem, że inne podcięcie ,wystopniowanie dodałoby im objętości ja jednak chce pozostać przy prostych..

Być może te moje pytanie wydadzą Wam się dziwne, ale uwierzcie, że już nie mam sił walczyć z włosami.. Są one okropnie oklapnięcie i niesamowicie się puszą. Przyczyniła się pewnie do tego prostownica, jednak już od jakiegoś miesiąca jej nie używam.. choć przyznam, że czasem musze sobie wyprostować te końcówki, żeby wyglądały na ‘lejące się’ a nie odstawały w każdą stronę..

Przepraszam za jakoś zdjęcia, robione komórką. Wiem,że tragiczne i pewnie nic nie widać, ale bardzo proszę o pomoc I w miarę możliwości prosiłabym o bezpośrednią pomoc a nie odsyłanie do wątku z olejami, gdyż pare części po milion stron jest trudno ogarnać starałam się to zrobić, ale chyba nie wyszło mi to najlepiej i gdzieś robię błąd, także proszę o pomoc we wskazaniu mi go
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wloo.jpg (57,0 KB, 261 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wloo1.jpg (64,0 KB, 236 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wloo2.jpg (77,7 KB, 260 załadowań)
sallie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:17   #2
Frappgold
Rozeznanie

Dot.: proszę o pomoc (zdjęcia)

Nie przesadzasz? Puszą się trochę ale ładne są.
Frappgold jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:27   #3
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sallie Pokaż wiadomość
·Olejowanie
Czy olejowanie każdemu służy? A może ja to źle wykonuję? Używałam oleju kokosowego firmy Cosmoveda. Roztapiałam go i wcierałam wieczorem we włosy (bez skalpu), rano myłam włosy. Czy powinnam go wklepywać także w skalp? Pytam, ponieważ nie uzyskałam efektów na jakie liczyłam.. moje włosy po olejowaniu dalej się puszyły i były przyklapnięte.. Chyba, że jest to naturalny efekt i na poprawę stanu włosa trzeba czekać dłużej? Dodam, że ukończyłam całe opakowanie oleju (choć musze przyznać, że miałam duuże przerwy) ..A może gdybym miała zdrowe końcówki olej by zadziałał? Tyle pytań, ponieważ już sama nie wiem czy olejowa czy nie.. czy coś robie źle.. odstawić olejowanie czy olejowa dalej z zostanie mi wynagrodzone za jakiś czas? :P

·Podcięcie końcówek
Czy podcięcie 5 cm coś da? Czy to nie pomoże bo włosy są w ogólnym złym stanie?

·Pielęgnacja
Czy mycie szamponem ziołowym + odzywka z sylikonami to dobry pomysł? + cotygodniowe olejowanie (jeśli bym je kontynuowała). Coś jeszcze mogę dodać ? Jaki szampon ziołowy jest najlepszy? Żeby dodatkowo nie wysuszał włosa..

* końcówki
co może pomóc końcówkom? wcierać jakiś sprawdzony balsam? jaki?

I jeszcze objętość, wiem, że inne podcięcie ,wystopniowanie dodałoby im objętości ja jednak chce pozostać przy prostych..

Być może te moje pytanie wydadzą Wam się dziwne, ale uwierzcie, że już nie mam sił walczyć z włosami.. Są one okropnie oklapnięcie i niesamowicie się puszą. Przyczyniła się pewnie do tego prostownica, jednak już od jakiegoś miesiąca jej nie używam.. choć przyznam, że czasem musze sobie wyprostować te końcówki, żeby wyglądały na ‘lejące się’ a nie odstawały w każdą stronę..

Przepraszam za jakoś zdjęcia, robione komórką. Wiem,że tragiczne i pewnie nic nie widać, ale bardzo proszę o pomoc I w miarę możliwości prosiłabym o bezpośrednią pomoc a nie odsyłanie do wątku z olejami, gdyż pare części po milion stron jest trudno ogarnać starałam się to zrobić, ale chyba nie wyszło mi to najlepiej i gdzieś robię błąd, także proszę o pomoc we wskazaniu mi go
ile godzin olejujesz ? Czy po tej czynności i zmyciu szamponem nakładasz jeszcze odżywkę na 5 minut ?

jasne że 5cm już pomoże, pozbędziesz się przesuszonych końcówek i będziesz mogła zacząć pielęgnację zamiast ratowania

szampony ziołowe przesuszają a odżywki silikonowe zaklejają

olejek arganowy, jedwab chi

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 12:34   #4
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Tu masz wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=591929&page=6
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=591330&page=17
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=579214&page=61
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 13:00   #5
gwiazdeczka89
Rozeznanie

Włosy są bardzo zniszczone moim zdaniem,
Nie rezygnuj z olei! Spróbuj innych - mi np. pomaga oliwa z oliwek.
Używaj masek, myj włosy łagodnym szamponem np.babydream niebiekim lub odżywką np. gloria.
nie susz, nie prostuj.
Zrezygnuj z silikonów.
Poczytaj forum.
Wydaje mi się że jesteś falowana

Edytowane przez gwiazdeczka89
Czas edycji: 2012-02-08 o 13:02
gwiazdeczka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 14:03   #6
sallie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
ile godzin olejujesz ? Czy po tej czynności i zmyciu szamponem nakładasz jeszcze odżywkę na 5 minut ?

jasne że 5cm już pomoże, pozbędziesz się przesuszonych końcówek i będziesz mogła zacząć pielęgnację zamiast ratowania

szampony ziołowe przesuszają a odżywki silikonowe zaklejają

olejek arganowy, jedwab chi

olej nakładam na całą noc, po umyciu szamponem zazwyczaj już nic nie nakładam, bo mam wrażenie, że i tak olej je trochę obciążył i daje im 'odpocząć' a olej zazwyczaj robie wtedy, kiedy wiem, że na drugi dzień zostaje w domu i moge się spokojnie bawić w spłukiwanie, co do łatwych nie należy..
a dobrze robię, że nakładam go tylko na włos, bez skalpu?
i czy oliwę z oliwek stosować tak jak olej?

a gdzie moge dostać ten jedwab chi? w jakieś sieciówce? i stosuje się go już na włosy suche?
obecnie używam jedwabiu Joanny i musze przyznać, że jestem nawet zadowolona..

tylko mam problem z doborem szamponu i odzywki bo ciągle nie wiem na co postawić.. ale dziękuję za wszystkie opinie! i proszę o więcej
sallie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 14:18   #7
kuleczkka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sallie Pokaż wiadomość
olej nakładam na całą noc, po umyciu szamponem zazwyczaj już nic nie nakładam, bo mam wrażenie, że i tak olej je trochę obciążył i daje im 'odpocząć' a olej zazwyczaj robie wtedy, kiedy wiem, że na drugi dzień zostaje w domu i moge się spokojnie bawić w spłukiwanie, co do łatwych nie należy..
a dobrze robię, że nakładam go tylko na włos, bez skalpu?
i czy oliwę z oliwek stosować tak jak olej?

a gdzie moge dostać ten jedwab chi? w jakieś sieciówce? i stosuje się go już na włosy suche?
obecnie używam jedwabiu Joanny i musze przyznać, że jestem nawet zadowolona..

tylko mam problem z doborem szamponu i odzywki bo ciągle nie wiem na co postawić.. ale dziękuję za wszystkie opinie! i proszę o więcej
źle robisz
schemat:
olej na brunne włosy - potem zmywasz samponem albo odżywką i dajesz odżywkę do spłukiwania, ew. też odżywkę b/s. No i na końcówki jedwab albo odrobinę oleju albo jedno i drugie.

Kokos niektórym puszy włosy
kuleczkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 14:59   #8
NNaTT
Rozeznanie

Mi olej kokosowy też nie służy (mam włosy puszące się tak jak Ty). Dużo lepiej mi pomaga olej sezamowy (olejuję na kilka godzin, przykrywam takim termo czepkiem, ręcznikiem i po kilku godz zmywam). trochę ciężko go zmyć, myję włosy ze dwa razy.

Fajna też jest odżywka Biowax do suchych i zniszczonych włosów.
Koniecznie używaj jedwabiu. Wygładza.
To jest fajne:
http://allegro.pl/marion-natura-silk...086962090.html (można kupić w drogeriach Aster)

Też miała bardzo zniszczone, puszące się włosy i po kilku miesiącach walki- jest dużo lepiej.
NNaTT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 19:16   #9
AnikZgr
Wtajemniczenie

Ja bym zrobiła inaczej oczyść najpierw włosy (umyj szamponem ziołowym) nałóż olej na wilgotne bądź suche, po zmyciu odżywka na kilka minut. Olej na włosy obklejone silikonami to walka z wiatrakami moim zdaniem

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Aha, i to zmywanie oleju radziłabym wykonać jakimś delikatnym szamponem ( moja propozycja - szampon jajeczny Joanny z Apteczki Babuni)

Jeśli to nie pomoże na puszenie to zainteresowałabym się zakręconym forum

Buty
AnikZgr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 20:13   #10
201802141209
Konto usunięte

Treść usunięta
201802141209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości