czym zastąpić DMC senso - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-11, 11:41   #1
ninive
Przyczajenie

GG do ninive

czym zastąpić DMC senso

Witam, znalazłam ostatnio schemat do takiej oto serwetki: https://picasaweb.google.com/1145957...51251662033154 i chciałabym zrobić taką samą, ale nigdzie nie mogę znaleźć nici DMC (przynajmniej w internecie, bo tam głownie kupuję... mam daleko do jakiejkolwiek cywilizacji). Próbowałam robić kają 50 tex x 3 ale to nie to samo. Macie może jakies propozycje czym można zastąpić nić DMC? Albo czy warto zrobić wypad do miasta (mieszkam w okolicach trójmiasta). Z góry dziekuję za pomoc.
ninive jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 14:46   #2
aga__tka
Zakorzenienie

Dot.: czym zastąpić DMC senso

ten kordonek jest 2x grubszy niż kaja, więc to pewnie dlatego
znalazlam go w takiej hurtowni:
http://www.pasmat.com/dmc_nici17.html
Nie wiem jak on się "robi" ale kaja jest do tego mięciutka, bardziej miękka niż np. aria itp... więc myślę że jeśli ten kordonek jest sztywny, to podwójna nitka niewiele pomoże, ale jak masz już kaję w domku, to możesz zobaczyć, bo mogłoby starczyć może że będzie grubsza - choć nawet podwójna nitka kai będzie cieńsza...?
dmc senso ma 137m w 50g
kaja ma 333m na 50g (30g ma 200m)

znalazlam takie coś: Kordonek Amanda to ma 400m w 150g więc jest najbliższe z tych co widziałam do dmc...
Jeszcze mogłabyś wziąć Aida nr 10 lub Garden i robić podwójną nitką... ale nie wiem jakby to wyszło i która opcja byłaby najbardziej zbliżona do tego DMC...

Jedno jest pewne - jak chcesz zastąpić, to musisz poszukać czegoś zbliżonego grubością w pierwszej kolejności...
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 21:04   #3
ninive
Przyczajenie

GG do ninive

dziękuję bardzo za odpowiedź, napiszę do tej hurtowni, a nuż sprzedadzą mi detalicznie, a jak nie to kupię chyba aidę i zrobię podwójną nitką tak jak proponujesz, bo z kaji zrezygnowałam ze wzgledu na ta miękkość... ta dmc wydaje się być sztywna
znalazłam jeszcze taką bawełnę: Altin Basak Myra 50g-169m i Camilla 50g-125m i zastanawiam się nad tą cieńszą, chociaż ona też raczej będzie miękka, no i nie wiem czy taką włóczkę można ewentualnie krochmalić
Stary 2012-02-11, 22:59   #4
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninive Pokaż wiadomość
dziękuję bardzo za odpowiedź, napiszę do tej hurtowni, a nuż sprzedadzą mi detalicznie, a jak nie to kupię chyba aidę i zrobię podwójną nitką tak jak proponujesz, bo z kaji zrezygnowałam ze wzgledu na ta miękkość... ta dmc wydaje się być sztywna
znalazłam jeszcze taką bawełnę: Altin Basak Myra 50g-169m i Camilla 50g-125m i zastanawiam się nad tą cieńszą, chociaż ona też raczej będzie miękka, no i nie wiem czy taką włóczkę można ewentualnie krochmalić
One są mięciutkie, robiłam z nich ubranka dla synka i się nadają na sweterek szydełkowy (z grubszej robiłam i po praniu jest minimalnie sztywny, ale nie jakoś mocno - może jakbym robiła mniejszym szydełkiem), spodnie na drutach (miekkie nawet po praniu bez plynu - nie tak jak akryl, ale jak na bawelne to miekkie) oraz czapke z tej cienszej - ta jest w ogole mieciutka...
- są jeszcze takie włóczki bawełniane: virginia i gloria - tylko pani w mojej pasmanterii mi mowila ze zamkneli fabryke - ale jeszcze w wielu miejscach mozna je kupic, wiec nie wiem... one sa sztywne raczej...

A camillę, almine Myia i Myra (bo to praktycznie to samo jest co pierwsze dwie tylko inny producent) raczej można krochmalić i powinny wyść sztywniejsze od tego - ale nie probowałam, bo ja raczej chciałam je zmiękczać :p
virginię za to próbowałam i da się z niej robić dzwoneczki na święta nawet... ale ona jest dość sztywna sama w sobie też... - taka bardziej surowa niż te co wymieniłaś...
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 11:29   #5
ninive
Przyczajenie

GG do ninive

Dzwoniłam do tej hurtowni, ale Pan w ogóle nie wiedział o jakie nici mi chodzi i powiedział, że mają tylko gutermanna... trudno, będę kupować różne kordonki i próbować aż do skutku jeszcze raz dzieki za pomoc
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości