|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
prezentacja maturalna..
Hej. Chciałam Was prosić o pomoc. Otóż wybrałam temat pracy maturalnej:
„Destrukcyjny wpływ wojny na człowieka. Przedstaw problem, odwołując się do wybranych utworów literatury z drugiej połowy XX wieku.” Chciałam już zabrać się za pisanie, jednak nie wiem od czego zacząć. Jakich książek użyć do bibliografii. Poszukuję książek wydanych w latach 1951-2000. Ja na razie z literatury podmiotu wybrałam: „Inny Świat” i „Zdążyć przed Panem Bogiem”. Potrzebuję co najmniej jeszcze dwóch książek i literaturę przedmiotu o, której mam zielone pojęcie. W swojej prezentacji chcę się skupić na II wojnie światowej. Będę bardzo wdzięczna jak doradzicie mi z jakich książek i wierszy mogłabym jeszcze skorzystać. Czytałam wiele książek o tej tematyce wojennej, ale niestety większość została wydana przed rokiem 1951 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: prezentacja maturalna..
Polecam książkę Malowany ptak Jerzego Kosińskiego. Została wydana w drugiej połowie XX w. i opisuje losy kilkuletniego chłopca w czasie wojny. Natomiast, jeśli chodzi o literaturę przedmiotu, to najlepiej będzie iść do biblioteki i tam poszukać jakiś opracowań. Jeśli będziesz miec problem ze znalezieniem czegoś, to poproś o pomoc bibliotekarkę.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mogłabyś spróbować "Wybór Zofii". Zdecydowanie II wojna światowa miała tam destrukcyjny wpływ na bohaterów.
Aczkolwiek wiem, że to nie jest taka oczywista pozycja do tego tematu, może być ryzykowna.
![]() |
![]() |
#4 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Ups, właśnie sprawdziłam że zostały wydane w 1946 ![]() Co do literatury przedmiotu - opracowań w bibliotekach jest mnóstwo, panie bibliotekarki pomogą ![]() Teraz przyszła mi na myśl Wisława Szymborska. Kilka dni temu czytałam kilka jej wierszy, można coś z tego wybrać ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-02-07 o 16:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
hm, w sumie ja bym ten temat interpretowała w trochę inna stronę - jak wojna wpłynęła na żołnierzy, którzy przymusowo byli wcieleni do wojska i musieli zabijac innych ludzi, jak wojna wpłynęła na zwykłych ludzi, cywili, którzy często np. kradli, by mieć co jeść, obojętnieli na cudzą krzywdę. Nie wgłębiałabym się w tym temacie w Holocaust i obozy, ani nawet w II wojne światową, wzięłabym pewnie coś świeższego (np. wojna w Wietnamie).
Ale jestem na świeżo po obejrzeniu filmu "Ofiary wojny", dlatego tak mi sie kołacze, bo film mna wstrząsnał i idealnie pokazuje właśnie destrukcyjny wpływ wojny na zołnierzy.
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dziękuję dziewczyny za wszystkie sugestie i propozycje książek
![]() karolinaaa92 na pewno sięgnę po tą książkę ![]() Narrhien oj.. wolę nie kombinować i skupić się na destrukcyjnym wpływie jaki wywarła na ludzkości II wojnie światowej. Tym bardziej, że muszę odnieść się do książek, a miałbym problem co do wojen w Wietnamie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
W takim razie, ja też zasięgnę Waszej porady
![]() Mój temat jest całkowicie inny: "Na wybranych przykładach omów specyfikę środków wyrazu reklamy." Moje pytanie brzmi, jakie reklamy mi polecacie? ![]() ![]() Chodzi mi o takie reklamy, w których ten język jest bogaty i będzie co opisywać ![]() Z góry dziękuję za podpowiedzi. Edytowane przez Unfaithfull Czas edycji: 2012-02-07 o 22:58 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko nie jestem pewna czy zostały wydane po '51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
na przekór do celu
|
"Pożegnanie z Marią" na pewno zostało wydane wcześniej, część innych też. A o "Innym świecie" autorka przecież pisała i nawet zacytowałaś tą wypowiedź...
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Hej, jeśli chodzi o Malowanego Ptaka to ja w bibliografii przedmiotowej mialam ksiażkę Czarny Ptasior.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Też polecam tę książkę. Sama jej użyłam w swojej prezentacji.
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-02-16 o 15:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
ludzie poszukujący celu i sensu życia. Zaprezentuj ich literackie portrety, analizując wybrane przykłady.
co sądzicie o moim wyborze lektur? Przedwiośnie - Stefan Żeromski - dwudziestolecie międzywojenne ludzie bezdomni Lalka - Bolesław Prus - romantyzm/pozytywizm Cierpienia młodego Wertera - Johann Wolfgang Goethe - romantyzm Granica - Zofia Nałkowska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.