|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() wycieczka do włoch
Drogie wizażanki, mam do was dzisiaj wiele pytań. Wybieram się na 6- dniową wycieczkę do Włoch samochodem, ale bardzo się boję. Interesuje mnie ile kosztują lody włoskie i pizza, o czym muszę pamiętać będąc we włoszech, jak ustrzec się przed kradzieżą, gdzie kupić tanie pamiątki, czy wenecja jest drogim miastem, jaka pogoda będzie panować w rzymie za tydzień, co powinnam koniecznie wziąć...
Bardzo was proszę o ogólne informacje dotyczące tego państwa dla początkującej tyrystki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: wycieczka do włoch
Z tego co pamietam lody są po ok 1,30 euro (jedna gałka wielkości 3 polskich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pizza ok. 10 euro lub wiecej we włoszech nie kradna tak na co dzien, nie wiem, skad takie informacje. ustrzec sie mozesz tak samo, jak w PL, nie nos w plecaku portfela, rozsunietej torebki, pieniadze miej w roznych miejscach, nie cala kwote w jednym, w razie kradziezy ukradna tylko czesc kasy odnosnie pamiatek - zalezy gdzie jedziesz ! co to w ogole za pytanie... wenecja nie jest droga, raczej standard. rowniez zalezy, o czym mowisz, bo jesli o noclegu to dosc drogo, ale jedzenie, restauracje, pamiatki, jak wszedzie. Wlochy nie naleza do tanich krajow, to musisz wiedziec. Pogode dziewczyno sprawdz sobie w internecie koniecznie powinnnas sprecyzowac swoje pytania i wymagania, bo inaczej nikt Ci nie pomoze, bo nie bedzie wiedzial, o co Ci chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Przedwczoraj wróciłam z Bolonii, pizza na kawałki po 1.3e. W sumie było tak wiosennie, cała sobotę lało, weź coś ciepłego do ubrania. Wenecja jest dość droga, z tego, co pamiętam, ale byłam tam 10 lat temu. Teraz w sumie w 1.5 dnia w Bolonii wydałam ok 1.000zł-hotel ze śniadaniem, przejazdy po mieście, jedzenie, przejazdy na lotnisko i z etc.
Lasagne w knajpie 6e, piwo 5e ![]() Nikt mnie nie okradł. A pamiątek np w Bolonii w sumie nie było, ale nie jest to zbyt turystyczne miasto.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2010-05-17 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja nie widziałam żeby ktoś kradł . Okraść zresztą mogą Cię wszędzie. Trzeba zachować ostrożność. Szczególnie jak się jedzie metrem po Rzymie bo tam tyle ludzi ,że dla złodziei to idealne miejsce.
Pizza zależy gdzie. Były po 5 ,10 i > euro. Opłacają się takie na kawałki własnie po 1,3e. Włoska pizza jest najlepsza ![]() Lody w granicach 1-1,5 e gałka. Tylko własnie jak pisała poprzednia wizażanka 1 gałka tam = 3 polskim więc się opłaca i to bardzo. Lasagne jadłam w Rzymie ( nie daleko Watykanu) to za malusieńki kawałek zapłaciłam 12 e ![]() Pamiątki w Rzymie są i tanie i drogie. Zależy co i gdzie kupisz. (zresztą wszędzie tak jest) Wenecja nie należy do tanich miast. Jedzenie jak wszedzie we Włoszech. Musisz wiedzieć ze po przemieszczanie się przez Wenecje transportem wodnym też trzeba płacić. O Gondoli to róznie słyszałam ale od 80e-150e. My wybraliśmy zwykłą motorówkę ![]() W Wenecji koniecznie kup maskę , bo jest ich tam pełno. Praktycznie co metr ![]() Miłej podróży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ok, dziękuję wam wszystkim ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Z tego co pamiętam maski są chyba po ok. 7euro. W Wenecji można też kupić torby z napisem VENEZIA, i
---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- i jest też dużo do kupienia wachlarzy po 3 euro |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
zabierz dobry humor, zdrowy rozsądek i trochę pieniędzy. o resztę się nie martw. La vita e belle, zwłaszcza w Słonecznej Italii łatwo w to uwierzyć
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
witaj Kasia
![]() Tymczasem życzę udanej podróży ![]() http://ibiuropodrozy.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
byłam we Wenecji 3 maja i maskę kupiłam za 20 e . Za 5 jest taka straaasznie malutka , za 10 taka na patyk a taka typowa to jak pisałam 2o i więcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Szanelowa Madżesti
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
mam pytanie, czy ktoś był w mieście Lecce we Włoszech i może coś powiedzieć jak tam jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Tzn?
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Witajcie!
Planujemy z chłopakiem samochodową wycieczkę do Włoch. Doszliśmy do wniosku, że choć wydamy nieco więcej, to nie będziemy skrępowani czasem, programem i towarzyszami podróży. Pragnę zapytać Was, czy macie coś takiego za sobą bądź też znacie takiego kogoś. Chcemy zaliczyć Mediolan, Wenecję, Florencję, Asyż, San Giovanni Rotondo, Bolonię, Rzym, Watykan, Neapol, Weronę i obowiązkowo Mirabilandię ![]() Macie jakąś opracowaną trasę? Drogi godne polecenia oraz te, które lepiej omijać? Gdzie tankować, spać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Italia... mmmm...
![]() Polecam Ryanair albo wizzair - często można znaleźć oferty "za pół darmo". I tak np. w listopadzie leciałem z Wrocławia do Mediolanu za 62zł w obie strony a w przyszłym tygodniu lecę do Rzymu za 61zł (także w obie strony)! Troszkę chęci i można świata kawał za śmieszne pieniądze zobaczyć. Jeśli chodzi o Mediolan to radzę z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem zarezerwować sobie podziwianie fresków Da Vinci - "Ostatnia Wieczerza". Ja próbowałem to zrobić 2tygodnie wcześniej i niestety wszystkie bilety były zarezerwowane... Ale dwa dni w Milano bardzo dobrze wspominam. Katedra, Stadion, Opera, Sklepy, cappuccino i Pizza ;d A "Ostatnia Wieczerza" na następny raz, bo powiadają, że zawsze trzeba sobie coś zostawić na następny raz... Jeśli chodzi o Rzym to "Ten, kto spędzi weekend w Rzymie zakocha się w nim bez pamięci. Miłość ta, obudzi się w każdym turyście nie tylko za sprawą mnogości zabytków ale i też klimatu – tego w sensie pogody jak i tego, który rozumiemy jako specyficzną atmosferą tworzoną przez mieszkających tutaj ludzi. Rzym jest naprawdę wspaniałym miejscem właściwie dla każdego" "… Ktokolwiek tu przyjedzie, będzie musiał tu wrócić. I to nie z powodu monety wrzuconej do Fontanny di Trevi, ale z tęsknoty, gdyż Rzym jest miastem magicznym, pełnym cudów…". Nic dodać, nic ująć. Z cenami to strasznie... radzę nie przeliczać na złotówki i patrzeć tylko na nominał i kupować śmiało. Pieniądze rzecz nabyta a wspomnienia na całe życie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
trudno nie zgodzić się z koleżanka wyżej, do tego radze się zaopatrzyć w torebkę listonosze,żeby w niej nosić cenne rzeczy przy sobie, trudniej jest taka torebkę wyrwać...Kasę można pochować po rożnych kieszeniach
![]() ![]() Poza tym koszt lodów czy wody jest rożny, inna cena będzie w ścisłym centrum, inna w markecie jeszcze inna w hotelu ![]()
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedzenie dośc drogie , przejazdy w wenecji . my byliśmy 1 dzień ( mieszkaliśmy w bibione i pojechaliśmy na wycieczkę ) i wydaliśmy ponad 100 euro . więc tanio nie jest Cytat:
Autostrady we włoszech do tanich nie należą . tankowanie tylko na wielkich stacjach , bo mają jakiegoś porąbanego eco diesla i trze ba uważać . Nie wiem jak z benzyną . ogólnie taki wyjazd troszkę kosztuje - paliwo , winiety autostrady noclegi . Włochy mają sporo fajnych kampingów , ale nie wiem czy da się nocowac na jedną noc . raczej na trzy . Ja byłam w bibione 6 razy , jeździliśmy tam bo mamy blisko
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Byliśmy w Lecce kilka lat temu. Jest tam całkiem spora barokowa starówka, nas jakoś nie specjalnie urzekła, ale generalnie jest ok. Poza tym nie przypominam sobie wielu atrakcji. Jeżeli już będziesz w pobliżu to warto wpaść, ale żeby organizować całą wyprawę to nie wiem czy warto.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie patrzylam na miasto Palinuro a raczej jego okolice i chcialam zobaczyc jakie sa ceny w pensjonatach, ale nie udalo mi sie nic sensownego znalezc, bo same hotele mi wyskoczyly i dosc zaporowe ceny bo wychodzi 100zl za noc za osobe w maju..
![]() Kolezanka bedac w lipcu w Chorwacji, dorwala nocleg za 35zl ![]()
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lecce to bardzo ladne miasto,warte odwiedzenia ,jakies 1,5 godzinki od Lecce lezy Bari,ktore tez warto zobaczyc. dave93 - sraty pierdaty ![]() ![]() ![]() ale centrum warto zobaczyc . spedzilam 4 lata w Rzymie ,znam wlochy jak wlasna kieszen,Rzym jest jednym z najkoszmarniejszych miast w tym kraju,to miasto nadaje sie na kilkudniowe zwiedzanie ,ale nie do zycia .... ![]() polecam wyjsc nieco poza centrum ,wtedy wszystkim sie Rzymu odechce ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Do Wenecji można dostać się także od strony wybrzeża - z Punta Sabbioni odpływają małe statki aż do Placu Św. Marka.
Z kamingu w Cavalinio lub Jesolo jechaliśmy autobusem miejskim do Punta Sabbioni, tam stateczkiem, a po Wenecji tramwajami wodnymi Vaporetto. Kupiliśmy bilet na kampingu za 23 euro i był ważny na ile wlezie przejazdów przez 24h Warto kupic bilet na tramwaje wodne - vaporetto. Jeśli mamy tylko jeden dzień za zobaczenie całej Wenecji, można sobie podjechać kawałek tramwajem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
haha do domu im nie właziłam, ale takie odgłosy jak głośno gadają i tłuką po tych talerzach dają fajny klimat w małych wąskich uliczkach
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.