Zgoda na udostępnienie zdjęć-potrzebna pomoc prawna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-16, 10:40   #1
a ga ta
Zakorzenienie

Zgoda na udostępnienie zdjęć-potrzebna pomoc prawna

Przepraszam, jeśli zamieszczam post w złym dziale i w takim wypadku proszę o jego przeniesienie.
Sprawa wygląda następująco. Jestem osobą poruszającą się na wózku inwalidzkim, przechodzę dość intensywną rehabilitację(ze względów technicznych prowadzoną u mnie w domu)-mam dwóch terapeutów.
Jeden z nich poprosił mnie żebyśmy zrobili sobie zdjęcia w trakcie terapii i on sobie je zamieści w zakładce „moi pacjenci”…
Problem polega na tym, że On współpracuje z moim byłym rehabilitantem, który bardziej gadał niż pracował, a promować się lubi.
Czy w takim, wypadku mam prawo do umowy, w której zgodzę się na publikację zdjęć(z moim nazwiskiem oraz opisem mojej choroby oraz przebiegu terapii), pod warunkiem, że nie będzie tam jako terapeuta dopisany ten były(stronę mają zrobioną tak, że mają informacje o sobie nawzajem) oraz zaznaczeniem, że zdjęcia mają zostać usunięte z serwera w terminie np. 7 dni, w przypadku przerwania terapii?
Druga kwestia- ten chłopak prowadzi tylko 50% zajęć, czy powinien to uwzględnić w opisie(drugą połowę mam z kimś z innego gabinetu)?
Jak powinna wyglądać taka umowa?
Kilka lat temu miałam podobną sytuację z koleżanką, która bez mojej wiedzy, zgrała zdjęcia z NK i umieściła je na swojej stronie(Fundacja, z którą nie miałam nic wspólnego) dlatego teraz wolę być ostrożna

Mój Blog
Facebook
Instagram

Postaw mi kawę
a ga ta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-16, 13:11   #2
coco_kiciusia
Zadomowienie

Dot.: Zgoda na udostępnienie zdjęć-potrzebna pomoc prawna

Cytat:
Napisane przez a ga ta Pokaż wiadomość
Czy w takim, wypadku mam prawo do umowy, w której zgodzę się na publikację zdjęć(z moim nazwiskiem oraz opisem mojej choroby oraz przebiegu terapii), pod warunkiem, że nie będzie tam jako terapeuta dopisany ten były(stronę mają zrobioną tak, że mają informacje o sobie nawzajem) oraz zaznaczeniem, że zdjęcia mają zostać usunięte z serwera w terminie np. 7 dni, w przypadku przerwania terapii?
Jak najbardziej może być taka umowa, pod warunkiem że druga strona się na to zgodzi. Mamy zasadę swobody umów.
Cytat:
Druga kwestia- ten chłopak prowadzi tylko 50% zajęć, czy powinien to uwzględnić w opisie(drugą połowę mam z kimś z innego gabinetu)?
Wszystko zależy od Was. Możesz poprosić o umieszczenie takiego zastrzeżenia, ale czy jest Ci to do czegoś potrzebne?
Cytat:
Jak powinna wyglądać taka umowa?
Wydaje mi się, że to będzie umowa licencyjna, przykład: http://www.umowy-prawne.info/umowa-licencyjna-i
Cytat:
Kilka lat temu miałam podobną sytuację z koleżanką, która bez mojej wiedzy, zgrała zdjęcia z NK i umieściła je na swojej stronie(Fundacja, z którą nie miałam nic wspólnego) dlatego teraz wolę być ostrożna
I słusznie, choć to raczej ta dziewczyna powinna być ostrożna, bo może jej przyjść zapłacić niemałą sumkę za naruszenie czyichś dóbr osobistych. W sądach już są takie sprawy (dotyczące NK).
Stary 2012-02-16, 13:27   #3
a ga ta
Zakorzenienie

Dot.: Zgoda na udostępnienie zdjęć-potrzebna pomoc prawna

Cytat:
Napisane przez coco_kiciusia Pokaż wiadomość
Jak najbardziej może być taka umowa, pod warunkiem że druga strona się na to zgodzi. Mamy zasadę swobody umów.

Wszystko zależy od Was. Możesz poprosić o umieszczenie takiego zastrzeżenia, ale czy jest Ci to do czegoś potrzebne?

Wydaje mi się, że to będzie umowa licencyjna, przykład: http://www.umowy-prawne.info/umowa-licencyjna-i
Dzięki za odp

Chodziło mi raczej o uczciwość wobec drugiego terapeuty.

Mój Blog
Facebook
Instagram

Postaw mi kawę
a ga ta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości