![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
rozbilam termometr!
Hej, mam problem, rano podczas sprzatania rozbilam termometr.. nie wiedzialam co z nim zrobić bo bylam sama w domu.. Termometr nie byl na szczescie lekarski, tylko mierzul temp.w pokoju...niestety zaczelam sprzątać rozbity termometr srodkami domowymi a reszte wyrzucilam do kosza...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Buc
|
Dot.: rozbilam termometr!
Cytat:
no i? ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
jak to no i? ... -.-
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jeśli termometr był rtęciowy to powinnaś znaleźć rtęć w postaci małych kuleczek w pobliżu miejsca, gdzie termometr się stłukł. W takim przypadku należy pozbierać te kuleczki przez jakąś chusteczkę/papier. Pamiętam gdy w szkole mówiono nam, że takie kulki po prostu można wyrzucić, jednak gdzieś ostatnio słyszałam, żeby skontaktować się z Inspektoratem Sanitarnym
![]() ![]() ![]()
Książką można czytelnikowi głowę, owszem przemeblować o tyle, o ile jakieś meble już w niej przed lekturą stały. ROZLICZENIA: klik Edytowane przez dottoressa Czas edycji: 2011-07-02 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
uff... mam nadzieje .. ale czy mozna przoczyc te kuleczki/ bo to bylo tak ze on mi wypadl z reki odbil sie o kant biurka a potem spadl na ziemie.. i z tegp wychodzi ze te kuleczki mogleby byc wszedzie ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nom, rtęciowe kuleczki powinnaś pozbierać. Nic się nie stało.
---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Myślę że byś je zauważyła. Poszukaj jeszcze raz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Aha, od jakiegoś czasu w sprzedaży nie ma termometrów rtęciowych. Jeśli kupiłaś go niedawno - zapewne był to termometr z alkoholem ![]()
Książką można czytelnikowi głowę, owszem przemeblować o tyle, o ile jakieś meble już w niej przed lekturą stały. ROZLICZENIA: klik Edytowane przez dottoressa Czas edycji: 2011-07-02 o 19:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
kupilam go z 5-6 lat temu ;/ wiec nie wiem.. ale mysle ze nie bylo w nim rtęci, bo nie ma tych kuleczek, a przynajmniej ja nie znalazlam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Buc
|
autorka pisze, że posprzątała, więc myśląc logicznie, jak rozbijasz coś ze szkła, to raczej dokładnie sprzątasz, no chyba, że lubisz mieć małe co nieco w stopie, więc idąc dalej tym tokiem myślenia jak zbierasz szkło to i rtęć też wysprzątasz, czyż nie?
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
hmm... ale mozliwe jest myśląc LOGICZNIE ze samo posprzatanie nie rozwiazuje sprawy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Buc
|
Cytat:
a co jeszcze niby powinno się zrobić? strefę skażoną w mieszkaniu założyć? a swoją drogą jak jesz tuńczyka z puszki to tam masz większą szansę sobie dostarczyć rtęci do organizmu niż z rozbitego termometru.
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
gdyby to nie bylo szkodliwe to nie wycofaliby termometrów rtęciowych z produkcji... - po pierwsze.. po drugie od tego są takie fora, żeby się upewnić... a po trzecie.. nie jem ryb z puszki.
Edytowane przez IzabelaB Czas edycji: 2011-07-02 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Autorko, naprawdę nie ma co panikowac. Nie Tobie pierwszej i nie ostatniej tak sie zdarzyło.
Nic Ci nie będzie ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
z lekcji chemii: jeśli rtęciowy to posypać siarką (z zapałek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
dzieki za uspokojenie ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
''i jak one się na te studia dostają''. ;-)
z dedykacją dla Pauli. :P ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Siarka wiąże się z rtęcią, powstaje siarczek rtęci, który jest neutralny i dopiero wówczas można wysypać do śmieci . Jeśli nie ma się siarki, rtęć można jeszcze zebrać metalową szczotką i wrzucić do pojemnika z zimną wodą a następnie zanieść do firmy utylizacyjnej lub do apteki, gdzie zajmą się rtęcią . Po sprzątnięciu rtęci dobrze jest jeszcze posypać miejsce , gdzie się znajdowała rtęć , siarką , odczekać parę minut i ponownie odkurzyć . Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rt%C4%99%C4%87 Z zapałek to raczej nie , bo te domowe , używane na terenie UE , są bezsiarkowe i nasze , czechowickie , również -> strona producenta z informacją o tym http://www.matches.com.pl/pl/strona/bezpieczne-zapalki |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Swoją drogą, kiedyś gdy człowiek rozbił termometr to zbierał papierem kulki i do kibla, za przeproszeniem, a teraz to od razu wątek na wizażu
![]() Czasem mam wrażenie, że co to by za życie było, bez niego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Buc
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27897652]Swoją drogą, kiedyś gdy człowiek rozbił termometr to zbierał papierem kulki i do kibla, za przeproszeniem, a teraz to od razu wątek na wizażu
![]() Czasem mam wrażenie, że co to by za życie było, bez niego ![]() ![]() prawda? ![]()
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mama kiedyś rozbiła termometr rtęciowy, pozbierałyśmy kuleczki, przewietrzylyśmy, umyłyśmy podłogę i tyle. Tyle tylko, ze później nas trochę głowa bolała, ale czy to od tego, to nie wiadomo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Termometry pokojowe nie sa i nie były robione na rtęci .
To był na 100% termometr spirytusowy wiec bez paniki.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2011-07-03 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
heh ja tez nie lubilam w szkole chemii
![]() Na szczescie nie mam w domu termometru i to chyba najlepsze wyjscie z sytuacji. A prognoze pogody sprawdzam w necie i ogladam przez okno czy ludzie sa bardzo opatuleni ![]() Rtec o dziwo widzialam kiedys w tych kropelkach, ale to bylo w pracowni i na pewno bylo bezpieczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
nie wypaliło Ci jeszcze dziury w podłodze?
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27897652]Swoją drogą, kiedyś gdy człowiek rozbił termometr to zbierał papierem kulki i do kibla, za przeproszeniem, a teraz to od razu wątek na wizażu
![]() Czasem mam wrażenie, że co to by za życie było, bez niego ![]() ![]() o tym samym pomyślałam ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Dzikun - uwielbiam Twój avatar. Po prostu, uwielbiam.
![]() ![]() Termometr rtęciowy też zdarzyło mi się zbić... Posprzątałam te paskudne kuleczki i tyle. Szkoda, że nie znałam jeszcze wtedy wizażu. ![]()
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
eeeej znam to ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:38.