cukrzyca ciążowa?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-26, 18:04   #1
migotkaaaa
Przyczajenie

cukrzyca ciążowa??

Witam. Jestem w 8 tygodniu ciąży. Mój lekarz podejrzewa u mnie cukrzyce ciążową. Mój wynik glukozy na czczo to 112mg/dl. Skierował mnie na test obciążenia glukozą. Jednak czytając trochę na internecie znalazłam, że niepokojący wynik, ta górna granica zaczyna się od 140. Czy mam się martwić? I już zacząć przestrzegać diety? Proszę o odpowiedź.
Podobno u kobiet w ciąży cukier we krwi nie powinien przekraczać 100mg/dl.

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Bardzo proszę o odpowiedź.
migotkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-27, 21:12   #2
strus2001
Raczkowanie

GG do strus2001
Dot.: cukrzyca ciążowa??

Cytat:
Napisane przez migotkaaaa Pokaż wiadomość
Witam. Jestem w 8 tygodniu ciąży. Mój lekarz podejrzewa u mnie cukrzyce ciążową. Mój wynik glukozy na czczo to 112mg/dl. Skierował mnie na test obciążenia glukozą. Jednak czytając trochę na internecie znalazłam, że niepokojący wynik, ta górna granica zaczyna się od 140. Czy mam się martwić? I już zacząć przestrzegać diety? Proszę o odpowiedź.
Podobno u kobiet w ciąży cukier we krwi nie powinien przekraczać 100mg/dl.

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Bardzo proszę o odpowiedź.
Nie jestem ekspertem w temacie cukrzycy ciazowej, jakkolwiek moja przyjaciolka ja przechodzila w pierwszej ciazy. Nie miala zbyt wesolo, do tego doszla holestaza, jednakze po porodzie wszystko minelo i juz w drugiej ciazy sie nie powtorzylo. Musisz przestrzegac diety, chodzic na kontrole i nie dac sie zwariowac. Bedzie dobrze!
Pewnie wiecej info zdobedziesz na forum "mama z klasa".
Stary 2011-12-27, 21:17   #3
ranka
Kici kici miau miau

140 to wynik po godzinie w tescie obciazenia glukoza 50g . na czczo ma byc ponizej 90 mg/dl

jesli w tescie obciazenia glukoza wyjdzie ci poziom powyzej normy to zazwyczaj kieruje sie ciezarna do szpitala na diagnostyke i wizyte u diabetologa.
a poza tym zazwyczaj wykonuje sue jeszcze obiazenie 75 g glukozy

Instagram mój

Edytowane przez ranka
Czas edycji: 2011-12-27 o 21:19
ranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-30, 22:56   #4
balam88
Raczkowanie

nie zmieniaj diety!!! jeżeli chcesz mieć wiarygodny wynik nie powinnaś zmieniać sposobu odżywiania ( w końcu jeżeli masz cukrzycę ciążową to lepiej ją wykryć na początku ciąży)
obciążenie glukozą lepiej od razu zrobić testem diagnostycznym z 75 g glukozy a nie z 50 (test przesiewowy), szkoda twojego czasu jeżeli wyjdzie nie tak i trzeba będzie powtarzać, pamiętaj że podczas trwania testu nie możesz wyjść na czas tych 2 godz i biegać po mieście czy robić zakupy, musisz siedzieć i poczekać
wynik stwierdzający cukrzyce na czczo (czyli w takim badaniu jakie zrobiłaś) nie powinien przekraczać 100 mg/dl - wtedy można całkowicie wykluczyć cukrzycę, u ciebie jednak wynosił 112 mg/dl i wtedy lekarz musi cie skierować (co zrobił) na OGTT czyli test obciążenia glukozą, jeżeli w tym teście wynik będzie poniżej 140 mg/dl to można wykluczyć cukrzyce jeżeli nie to prawdopodobnie masz cukrzyce ciążową i wtedy zostaniesz skierowana do poradni diabetologicznej
to tyle, trzymam kciuki za dobry wynik
balam88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-08, 15:38   #5
Malinka_gosiaczek
BAN stały

dziś będąc pod gabinetem natknęłam się na wiele kobiet w zaawansowanej ciąży które mają właśnie cukrzycę, od lekarza usłyszałam, że ostatnio jest to dość popularne i niestety niebezpieczne jakie skutki nie wiem ale tu jest link do artykułu na wizazu natomiast można wykryć ją po 24 tyg. ciąży robiąc badanie "test tolerancji glukozy".
Malinka_gosiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości