![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Modne Dzieci
Co sądzicie o ubieraniu dzieci modnie?
Nie sądzicie, że to co ma na sobie ta dziewczynka ze zdjęcia, to przegięcie? A w sklepach dla dzieci notorycznie widuję ubrania dla dorosłych w wersji mini ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Modne Dzieci
Ale gdzie przegięcie? Ostatnia fotka? Spodnie i tunika, przynajmniej ma nerki zakryte. Fajne, też nosiłam getry do tunik jak byłam mała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Totalny idiotyzm, to zakładanie dziewczynce szpilek
![]() przyklad: Suri Cruise ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Może jestem ślepa, faktycznie, ale takich butów http://s.bravo.pl/download/multimedi...1658402062.jpg nie widzę na zdjęciu. A tak wyglądają szpilki.
Jedną nóżkę ma po prostu lekko uniesioną na pierwszym zdjęciu, a jej lewa wygląda normalnie, nie jakby była na obcasie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale to tyle. Ogólnie ubrania są w porządku, jeśli dziecko nie ma niczego przeciwko takim ciuszkom, to problemu nie ma. Natomiast jestem przeciwna ubieraniu dzieci w buty na obcasie itd. To już przesadza. Dziecko może sobie zrobić krzywdę przez chodzenie w takich butach.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jeśli dziecku podoba się takie ubranie, to nie widzę przeszkód, żeby je nosiło
![]() Problem pojawia się, jeśli ono ma ochotę na zupełnie inny strój (kolory, kroje), a rodzice na siłę forsują swoją wizję. Oczywiście nie chodzi mi o sytuacje typu: dziecko wolałoby sandały, a jest zima ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też nosiłam getry^^ Nie kumasz o co chodzi ![]() Właśnie, że nie. Ona wygląda jak pomniejszona kobieta, a nie jak urocza dziewczynka. Wygląda straaaaasznie elegancko, a gdzie kwiatuszki, kokardki, serduszka..? Nie mówię, że mi się to nie podoba, bo z chęcią bym tak ubrała dziecko na większe wyjście, ale ogólnie nie podoba mi się to, co widzę w sklepach: Ubrania dla dorosłych w wersji mini.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
z historycznego punktu widzenia - żadna nowość (np. taki słynny obraz przedstawiający dziewczynki w białych perukach i sukniach przypominające te dla dorosłych). ba, czasami się zdarza, że te same matka i córka mogą założyć podobną sukienkę w takim samym kolorze. jak ktoś lubi, to czemu nie?
jednakże obcasy dla dzieciaków, to już inna para kaloszy. to już jest robienie krzywdy małym stópkom, które się jeszcze rozwijają |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Także tu jest problem ze zmuszaniem dziecka do noszenia czegoś, co mu się nie podoba, a nie z tym, że ubrania same w sobie są nieodpowiednie. Cytat:
![]() Ale to już kwestia gustu.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Część dzieci chce nosić właśnie ubrania w pastelowych kolorach, w kwiatowe wzory, albo wręcz przeciwnie, wolą neonowe odcienie
![]() Ale są też dzieci, które chętniej założą ubrania takie jak na załączonym zdjęciu. O ile ubrania nie są kopią wyzywających strojów, koszulek z wulgarnymi napisami itd., to nie ma w tym nic złego moim zdaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie te tu wyglądają jak stare malutkie, tylko je na uczelnie posłać.
Ubranie dla dziecka nie musi mieć kokardek, kwiatków czy być różowe, ale nie lubię, kiedy dziecko wygląda całkiem jak miniaturka dziewczyny ze 20 lat starszej. W lecie można zobaczyć małe dziewczynki w mini i z odkrytym pępkiem i tez mi się to nie widzi.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo, że dziecko nie musi być obwieszone kokardami i motylami, jednak ubieranie w szaro-bure ciuchy, stylizowane na dorosłą osobę, to już przesada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Teoretycznie nie widzę w tych ciuszkach nic złego, Jeśli są ciepłe, dobre, wygodne, to czemu nie. W praktyce uważam, że takie zlewanie świata dorosłych ze światem dzieci jest bardzo niezdrowe.
Bardzo bardzo wyolbrzymiam teraz, ale uważam, że często na takich "delikatnych" pomieszaniach świata dzieci ze światem dorosłych rośnie pedofilia. I argument, że pedofil szuka właśnie "dziecięcego dziecka", a nie starej maleńkiej jest bzdurny. (Tu dygresja: często się spotykałam z takim tłumaczeniem, że skoro homoseksualista zostaje homoseksualistą, to po to, żeby w swoim partnerze doszukiwać się cech charakterystycznych dla swojej płci. To nie jest prawda. Wystarczy spojrzeć na panów homoseksualistów, którzy często nie są zbyt męscy. Albo na panie, które często nie są zbyt kobiece). Tak jak mówię, wiem, że to jest bardzo na wyrost co piszę, ale coś w tym jest. Kiedyś była taka reklama tv, zaraz poszukam. Była w niej dziewczynka na oko 12 letnia. Śliczna, długie blond włosy, ubrana w długie spodnie i skromny T-shirt. Ale coś w tej dziewczynce było tak dorośle prowokującego, że naprawdę, gdybym miała wpływ to bym zakazała kręcenia takich reklam.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
E tam, wszystko kiedyś było przesadą a teraz jest normalnością.
Ja np. nie lubię różu wszędy na dziecku, stroje jak stroje tu pokazane mnie też specjalnie nie ruszją, targetem nadal bedzie rodzic takiego dziecka. Czy wyglądają jak małe stare ? może trochę Czy dzieciaki ubrane na różowo wyglądają jak wielkie landryny? też może trochę Poza tym te dzieci to nie małe Japonki? Czyli target nie koniecznie polski, skoro w sklepach widzę mnóstwo landryny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nawiasem mówiąc to raczej małe Chinki ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że dziecko może dostać jedną rzecz dorosłą (sama kiedyś miałam takie plastikowe buty na takim małym obcasie - mini kaczuszczce i czułam się jakbym była dorosła
![]() Jestem przeciwna. Od dziecka. Mam też obawy, że te dziewczynki pozbawione mody typowo dziecięcej, tylko od razu wbite w zestawy nastoletnie i dorosłe - w wieku dojrzałym przekształcą się w dzidzie piernik, próbujące nadrobić utracone dzieciństwo ![]() Butom na obcasie mówię zdecydowane nie. Na wszystko przyjdzie czas.
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sorry, ale legginsy i sweter/tunika + peleryna to dla mnie standardowy zestaw dziecka - wygodnie, nerki zakryte, buty odstają bo nogi jak patyki . To co widzę na zdjęciu to wygodne rzeczy w bezpiecznych kolorach. No ta torebka w ręce trochę przesada- dzieciak taką zgubi w 5 minut albo co gorsza przylutuje nią koledze jak znam życie. Ubrałabym tak dziecko i pozwoliła iść sie bawić choćby i w błoto. Te kurtki są bardzo fajne- krótsze rękawy gwarantują brak mokrych rękawów do łokci ![]() To czego nie lubię w dziecięcych ubrankach to przesadny infantylizm. Jak widzę dziewczyniki w koronkach i kokardkach to im współczuję że muszą cierpieć w gryzacych ciuszkach uszytych jak dla lalek. Swoje dzieci ubieram kolorowiej (znaczy się młodszą, bo starsza akurat przechodzi okres pt - może być każdy kolor byle był czarny) i husty w koło szyi, legginsy, peleryny to standard.
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to zestawy dobre dla nastolatek i wyżej ;] (a w legginsach mi zimno, nawet tych ocieplanych, więc współczuję tym dzieciom ![]() ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2011-10-27 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ale rękaw będzie mokry... przecież ma sweter.
Dla mnie te stylizacje są dojrzałe. Tak samo wyglądają dziewczyny 20-30-letnie. Rozumiem - kolory bezpieczne, fakt, ale na pewno smutne. Wszyscy narzekamy, że polskie ulice są bezpieczne i szare, to czemu dzieci w to ładować? Infantylizm też jest zły, ale zawsze istnieje coś pośrodku. Gdzie dziecko ubrane jest, jak dziecko. Podoba mi się dziewczynka na drugim zdjęciu od prawej ![]() Kolejna sprawa tych nieszczęsnych nerek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Mnie się ubranka na zdjęciach bardzo, ale to bardzo podobają
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam pomniejszone wersje martensików
![]() ![]() Każdy ubiera dziecko jak chce - dziewczynka z lewej strony zdjęcia, według moich standardów, stara maleńka, ostatnia jakaś taka biurowa ![]() ![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jest to o wiele wygodniejsze dla dziecka niż zakładanie rajstop pod spodnie z dzinsu , sztruksu itp. Same sobie załóżcie grube rajstopy pod dżinsy i zobaczcie jak to wygodnie. Zresztą, jak Wy byście ubrały dziecko lepiej zeby miało w pupe ciepło? rajstopy i spódniczka? To co za różnica legginsy i dłuzszy sweter? Przecież to wyglada na ubrania jesienne a nie na ubiór syberyjskie mrozy.
![]() |
![]() |
#25 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na deszcz, błoto i wyjście na dwór są odpowiedniejsze ubrania a nie licha bawełna na tyłek, co z tego, że nerki sa zakryte jeśli są mokre? ![]() Proszę bardzo, tu są ciuszki odpowiednie na deszcz, błoto itd: http://www.regenkleidungshop.de/kind...d11d25383918d2 Może nie tak ęlęganckie ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-10-27 o 11:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Pani Buka
|
mnie się nie podoba stylizowanie dzieci na dorosłych. ale widać to troszkę nawet na polskich ulicach, dziewczyny 11-12 lat ubrane jak dorosłe kobiety. pierwszy przykład z brzegu - marynarki czy tam żakiety. jak ja byłam w tym wieku (czyli naprawdę niedawno!) ten element garderoby kojarzył mi się z elegancką, poważną kobietą (nie wspominając o obciachowych garsonkach starszych pań), a do tego uważałam że ramiona usztywnione poduszkami wyglądają ohydnie
![]() u mniejszych dzieci trzeba też pamiętać o praktyczności i wygodzie takich ubrań no i o tym, że jednak dzieci dosyć szybko rosną ![]()
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
A mnie się nawet podoba
![]() Ale fajne płaszczyki, chustki to jest fajne. Nie lubię jak dziewczynka jest ubrana cała na różowo, już wolę czerwony płaszczyk ![]() Tak dziecko nr 3 fajnie wygląda ![]() Edytowane przez 201611241302 Czas edycji: 2011-10-27 o 11:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Mnie też
![]()
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
A i jeszcze jedno. Dziecko dziecku nierówne jeśli chodzi o styl życia. Ja znam dzieci, które od 8 roku życia, czy nawet wcześniej nie mają absolutnie czasu na zabawę w błocie, po szkole lecą w kilka miejsc na zajęcia dodatkowe - wtedy taki strój nie przeszkadza, a nawet jest bardziej odpowiedni niż dresik.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.