|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jak to zrobić??
Chciałabym uzupełnić ćwiczenia a6w i rozpocząć masaż brzuszka by pozbyć się z niego choć troszkę tłuszczyku i pojędrnić skórę. Szukałam jakiś wskazówek, ale dotyczyły one tylko tego, że trzeba isc na profesjonalny masaż. Niestety nie stać mnie by sobie na to pozwolić dlatego chciałabym wykonywać taki masaż samodzielnie w domu (w końcu brzuch to raczej wygodny obszar ciała do automasażu). Dlatego bardzo bym prosiła o jakieś konkretne wskazówki co do tego jak taki masaż wykonać. Czy wystarczą kółka, a może jakies rozcieranie, albo jeszcze coś innego? Jak do tej pory masuję sie na "czuja", a chciałabym zacząć robić to bardziej professional
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
![]()
Szczerze powiedziawszy to wcześniej niezastanawiałam się jak masuję brzuszek i też robiłam to na czuja
![]() Ale dałaś mi do myślenia... Dotrzymam Ci towarzystwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak to zrobić??
Super Jag23, może jak bedziemy dwie to ktoś nam odpowie
![]() A ja dziś wyczytałam, że podobno dobrze jest brzuch masować robiąc kółka wokół pępka od małych do większych. Tak mniej więcej było napiane. Ale mimo tej "rewelacji" czekam na dalsze ciekawe przykłady.
![]() |
#4 |
BAN stały
|
A tak, to poprawia trawienie (o ile masujesz, oczywiście bardziej po obwodzie brzuszka, w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara... Ale nie licz, że od tego schudniesz, nad brzuszkiem, niestety, musi na początku przynajmniej, popracować fachowiec... :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Na spalenie tłuszczyku i ujędrnienie brzucha najlepsze będą na poczatku ćwiczenia. Brzuszki, spinanie i inne. Do tego przestrzeganie odpowiedniej diety jest bardzo ważne.
Potem można pomyśleć o masażu, który wspomoże powyższe zabiegi. Najlepszy byłby masaż specjalistyczny. Taki wykonywany samodzielnie jest ok,jeśli wykonuje się go okrężnie, zgodnie z ruchem wskazówek zegara,ale trzeba pamiętać,że to nie zastąpi masażu profesjonalnego. Możesz wykonywać różne ruchy- głaskanie, rozcieranie, ugniatanie.Pamiętając o odpowiednim kierunku zawsze! Takie masowanie poprawi trawienie,ukrwienie,co wpłynie na wydalanie odpadów przemiany materii i na poprawę wyglądu poprzez lepsze ukrwienie tkanek, troszkę rozluźni... Natomiast masaż profesjonalny,np. manualny drenaż limfatyczny lub inne techniki wykonywane w nadmiarze tk. tłuszczowej działają bardziej na pobudzenie spalania tłuszczu w tkankach. Takie masaże jednak trudno opisać,a ponadto wykonać samemu. No cóż, życzę powodzenia w odzyskiwaniu prawidłowego wyglądu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Wiem ze chodzi o formę automasażu, a nie o profesjonalny masaż, tu jednak automasaż nie wiele pomoze. Owszem jesli chodzi o stymulacje trawienia problemy z perystaltyka jelit to masaż jest bardzo pomocny.
Wszelkie kółka, spiralne czy okrężne ruchy to podstawy masażu brzucha, ale nie bardzo działaja jeśli chodzi o ujędrnianie skóry tych okolic. Nie wykonuje sie takze tego masażu intensywnie, bo dochodzi mimo woli do zbyt dużej stymulacji narzadów jamy brzusznej i przekrwienia. Masaz ujędrniajacy skóre wykonuje sie w specjalnych pasmach, w ustabilizowanym prowadzonym fałdzie. Ponadto ważne sa linie langera, pasma tkanki łacznej, itd. Osoby które nie stać na masaż moga zrobic chociaż jedną rzecz, pójść na jeden masaż do specjalisty, a potem starać się zastosowac do jego wskazówek. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziekuję za wszystkie wskazówki.
W takim razie muszę pozostać przy moim nieprofesjonalny masażyku ![]() ![]() Pozdrawiam
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:59.