Rozmaite slodkosci;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-06, 12:11   #1
Martenkaaa
Rozeznanie
 
Avatar Martenkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Polska centralna
Wiadomości: 929
Arrow

Rozmaite slodkosci;)


Podam przepis na CHALWE WANILIOWA Z BAKALIAMI:
jest prosta i pyszna
200g masla
1.5szklanki maki
1 szklanka curku wymieszana z 4 szklankami wody
1zapach waniliowy
bakalie(rodzynki,orzechy itp)
1)Maslo rozpuszczamy ,dodajemy make i podgrzewamy caly czas mieszajac az masa nabierze brazowego koloru
2)Dodajemy cukier wymieszany z woda i podgrzewamy jeszcze chwilke ,zeby cukier sie rozpuscil
3)Dodajemy zapach i bakalie
4)Mase przekladamy do podluznej formy wylozonej folia aluminiowa-pozostawiamy do zastygniecia
__________________
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall!


Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia...



Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych

Wytrwać w dążeniu do celu
Martenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-06, 13:35   #2
Beauty1984
Zakorzenienie
 
Avatar Beauty1984
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 4 014
GG do Beauty1984
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

Aaa chałwa o moja miłość. Naprawdę wychodzi z tego przepisu dobra chałwa?
__________________
Korzystaj z czasu póki czas!
Beauty1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-06, 17:25   #3
Martenkaaa
Rozeznanie
 
Avatar Martenkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Polska centralna
Wiadomości: 929
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

Mialam okazje ja robic az 2 razy ,a moja mama 5..o gustach sie nie dyskutuje,ale dla mnie pychota
__________________
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall!


Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia...



Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych

Wytrwać w dążeniu do celu
Martenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-06, 19:11   #4
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

nie wiedziałam że chałwę można tak prosto zrobić...a smakuje to w ogóle jak chałwa??
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-06, 21:59   #5
Beauty1984
Zakorzenienie
 
Avatar Beauty1984
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 4 014
GG do Beauty1984
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

Też właśnie jestem ciekawa smaku. Narazie nie mam czasu, ale niedługo pewnie wypróbuję przepis. Prawdziwa chałwa jest robiona w zupełnie inny sposób z tego co wiem, ale jeśli to jest pyszne i ją przypomina to jest to coś w sam raz dla takiego fana chałwy jak ja .
__________________
Korzystaj z czasu póki czas!
Beauty1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 08:42   #6
Martenkaaa
Rozeznanie
 
Avatar Martenkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Polska centralna
Wiadomości: 929
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

Dla mnie ta chalwa jest pyszniutka,jak dla mnie nawet lepsza niz ta kupna
__________________
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall!


Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia...



Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych

Wytrwać w dążeniu do celu
Martenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 11:26   #7
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

uuuuu...to trzeba wypróbować
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-09, 12:46   #8
Martenkaaa
Rozeznanie
 
Avatar Martenkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Polska centralna
Wiadomości: 929
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

Podam wam jeszcze moj drugi wyprobowany przepisik na PASCHE
1kg twarogu 3 krotnie mielonego
10dag masla
1/2szklanki smietany kremowki
6zoltek
40dag cukru pudru
cukier waniliowy
30dag bakalii
2lyzki zelatyny
owoce i bakalie do dekoracji
Zoltka ubic z cukrem na puszysta mase,zelatyne rozpuscic w cwierc szklanki wody ,maslo utrzec do bialosci stopniowo dodawac twarog ,ubite zooltka z cukrem,smietnake i cukier waniliowy,na koncu mase wymieszac z koniecznie przestudzona zelatyna, i bakaliami ,przelozyc do tortownicy.Pasche wstawic do lodowki ,zeby przestygla.
Co prawda jest to przysmak na Wielkanoc ,ale nie zaszkodzi jak sie ja zje w dzien powszedni
__________________
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall!


Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia...



Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych

Wytrwać w dążeniu do celu
Martenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-09, 12:49   #9
futas84
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 30
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

Ja dzis robialam chalwe i nie wiem czy dobrze mi wyjdzie. no bo na poczatku byla bardzo gesta masa a jak doda;lam wody z cukrem to miala postac bardzo plynna i tak sie zastanawiam czy ja to wszystko dobrze zrobilam czy tak powinno byc. Zastygnie mi to czy niee??
futas84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-09, 15:16   #10
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

aniu jak zrobisz to napisz jak wyszła!
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-09, 17:07   #11
justa2
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 975
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

Cytat:
Napisane przez futas84
Ja dzis robialam chalwe i nie wiem czy dobrze mi wyjdzie. no bo na poczatku byla bardzo gesta masa a jak doda;lam wody z cukrem to miala postac bardzo plynna i tak sie zastanawiam czy ja to wszystko dobrze zrobilam czy tak powinno byc. Zastygnie mi to czy niee??
Mi też sie tak dziś stało.Stoi w lodówce pare godzin i jest jak gęściejszy budyń, chyba zjem łyżeczką
justa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-09, 19:37   #12
Martenkaaa
Rozeznanie
 
Avatar Martenkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Polska centralna
Wiadomości: 929
Dot.: Rozmaite slodkosci;)

Mozna powiedziec ,ze mi tez ta chalwa tak wyszla,na pewno nie bedzie taka jak ze sklepu,bo tam pewnie zostaly dodane jakies wspomagacze lub cos takiegoAle tydzien temu moglam ja przekroic jakims nozykiem,2 dni temu wyszla mi bardziej lejaca.
__________________
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall!


Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia...



Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych

Wytrwać w dążeniu do celu
Martenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-10, 09:23   #13
Meriamon
Rozeznanie
 
Avatar Meriamon
 
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: Tu i tam Tamtaram :-)
Wiadomości: 876
Cool Dot.: Rozmaite slodkosci;)

No to ja już sie dziele wrażeniami po jej wczorajszym zrobieniu:
Jak robiłam mąke z masłem,to konsystencja ok...delikatnie zbrązowiłam masę...po czym wlałam wode z cukrem i tu już zaczęłam wpadac w panike...przeciez jak to ma zgęstnieć
Ale ok,rozmieszałam mase z wodą i mieszam w nadziei ze cos zgęstnieje...ku mojemu zdziwieniu po jakimś czasie jakby łyżka miała delikatny opór...po czym większy..większy i w końcu tak cały czas mieszając na gazie doprowadziłam substancje do masy...po czym wyłączyłam gaz wrzuciłam rodzynki i migdały dodalam olejek...Włożyłam do formy,a że było gorące musialam przeczekać az sie schłodzi co do lodówki włoże...
No i dzisiejsze wrażenia konsumpcyjne-z chałwą ze sklepu nie ma to nic wspólnego...jest to taka słodka masa...dość zapychająca, w smaku nawet niezłe...ale to była moja 1 i ostatnia taka chałwa w życiu...bo raczej sie nie skusze na ponowne jej zrobienie....chociaz kto wie...na pewno musi byc w niej duzo bakalii bo samej masy nie wyobrazam sobie jesc...
__________________
Boże, obdarz mnie spokojem...
Bym zaakceptował(a) rzeczy, których nie mogę zmienić
Odwagą, bym zmienił(a) rzeczy, które zmienić mogę
I mądrością, bym umiał(a) je rozróżnić...
Meriamon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:50.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.