|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Polska centralna
Wiadomości: 929
|
Rozmaite slodkosci;)
Podam przepis na CHALWE WANILIOWA Z BAKALIAMI:
jest prosta i pyszna 200g masla 1.5szklanki maki 1 szklanka curku wymieszana z 4 szklankami wody 1zapach waniliowy bakalie(rodzynki,orzechy itp) 1)Maslo rozpuszczamy ,dodajemy make i podgrzewamy caly czas mieszajac az masa nabierze brazowego koloru 2)Dodajemy cukier wymieszany z woda i podgrzewamy jeszcze chwilke ,zeby cukier sie rozpuscil 3)Dodajemy zapach i bakalie 4)Mase przekladamy do podluznej formy wylozonej folia aluminiowa-pozostawiamy do zastygniecia
__________________
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall! Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia... Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych Wytrwać w dążeniu do celu |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
Aaa chałwa o moja miłość. Naprawdę wychodzi z tego przepisu dobra chałwa?
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Polska centralna
Wiadomości: 929
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
Mialam okazje ja robic az 2 razy
,a moja mama 5..o gustach sie nie dyskutuje,ale dla mnie pychota
__________________
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall! Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia... Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych Wytrwać w dążeniu do celu |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
nie wiedziałam że chałwę można tak prosto zrobić...a smakuje to w ogóle jak chałwa??
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
Też właśnie jestem ciekawa smaku. Narazie nie mam czasu, ale niedługo pewnie wypróbuję przepis. Prawdziwa chałwa jest robiona w zupełnie inny sposób z tego co wiem, ale jeśli to jest pyszne i ją przypomina to jest to coś w sam raz dla takiego fana chałwy jak ja
.
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Polska centralna
Wiadomości: 929
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
Dla mnie ta chalwa jest pyszniutka,jak dla mnie nawet lepsza niz ta kupna
__________________
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall! Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia... Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych Wytrwać w dążeniu do celu |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
uuuuu...to trzeba wypróbować
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Polska centralna
Wiadomości: 929
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
Podam wam jeszcze moj drugi wyprobowany przepisik na PASCHE
![]() 1kg twarogu 3 krotnie mielonego 10dag masla 1/2szklanki smietany kremowki 6zoltek 40dag cukru pudru cukier waniliowy 30dag bakalii 2lyzki zelatyny owoce i bakalie do dekoracji Zoltka ubic z cukrem na puszysta mase,zelatyne rozpuscic w cwierc szklanki wody ,maslo utrzec do bialosci stopniowo dodawac twarog ,ubite zooltka z cukrem,smietnake i cukier waniliowy,na koncu mase wymieszac z koniecznie przestudzona zelatyna, i bakaliami ,przelozyc do tortownicy.Pasche wstawic do lodowki ,zeby przestygla. Co prawda jest to przysmak na Wielkanoc ,ale nie zaszkodzi jak sie ja zje w dzien powszedni
__________________
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall! Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia... Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych Wytrwać w dążeniu do celu |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 30
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
Ja dzis robialam chalwe i nie wiem czy dobrze mi wyjdzie. no bo na poczatku byla bardzo gesta masa a jak doda;lam wody z cukrem to miala postac bardzo plynna i tak sie zastanawiam czy ja to wszystko dobrze zrobilam czy tak powinno byc. Zastygnie mi to czy niee??
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
aniu jak zrobisz to napisz jak wyszła!
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
|
|
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 975
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
Cytat:
.Stoi w lodówce pare godzin i jest jak gęściejszy budyń, chyba zjem łyżeczką
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Polska centralna
Wiadomości: 929
|
Dot.: Rozmaite slodkosci;)
Mozna powiedziec ,ze mi tez ta chalwa tak wyszla,na pewno nie bedzie taka jak ze sklepu,bo tam pewnie zostaly dodane jakies wspomagacze lub cos takiego
Ale tydzien temu moglam ja przekroic jakims nozykiem,2 dni temu wyszla mi bardziej lejaca.
__________________
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall! Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia... Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych Wytrwać w dążeniu do celu |
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: Tu i tam Tamtaram :-)
Wiadomości: 876
|
No to ja już sie dziele wrażeniami po jej wczorajszym zrobieniu:
Jak robiłam mąke z masłem,to konsystencja ok...delikatnie zbrązowiłam masę...po czym wlałam wode z cukrem i tu już zaczęłam wpadac w panike...przeciez jak to ma zgęstnieć Ale ok,rozmieszałam mase z wodą i mieszam w nadziei ze cos zgęstnieje...ku mojemu zdziwieniu po jakimś czasie jakby łyżka miała delikatny opór...po czym większy..większy i w końcu tak cały czas mieszając na gazie doprowadziłam substancje do masy...po czym wyłączyłam gaz wrzuciłam rodzynki i migdały dodalam olejek...Włożyłam do formy,a że było gorące musialam przeczekać az sie schłodzi co do lodówki włoże... No i dzisiejsze wrażenia konsumpcyjne-z chałwą ze sklepu nie ma to nic wspólnego...jest to taka słodka masa...dość zapychająca, w smaku nawet niezłe...ale to była moja 1 i ostatnia taka chałwa w życiu...bo raczej sie nie skusze na ponowne jej zrobienie....chociaz kto wie...na pewno musi byc w niej duzo bakalii bo samej masy nie wyobrazam sobie jesc...
__________________
Boże, obdarz mnie spokojem... Bym zaakceptował(a) rzeczy, których nie mogę zmienić Odwagą, bym zmienił(a) rzeczy, które zmienić mogę I mądrością, bym umiał(a) je rozróżnić...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:50.










.Stoi w lodówce pare godzin i jest jak gęściejszy budyń, chyba zjem łyżeczką



