|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Wybór szkoły, kierunku studiów - planowanie edukacyjnej przyszłości.
Witam wszystkich.
W tym roku kończę szkołę gimnazjalną, w kwietniu czeka mnie egzamin. Chodzę do szkoły w małym miasteczku, każdy tu praktycznie zna się co najmniej z widzenia. I to jest toksyczne, cholernie. Klasę mam do du*y, nie przeklinając, poziom jest po prostu zerowy, każdy na dwójkach (mimo iż szkoła jest dosyć wysokiego poziomu) i normalnie nie ma warunków do nauki, no ale nie o tym temat. Oceny mam dobre - koło 4,5, mam zamiar wyciągnąć na czerwony pasek. No i właśnie czeka mnie wybór liceum - pytanie w sumie pierwsze - liceum czy technikum? Raczej nie mam żadnego technikum na oku, jedynie dwa licea - nr 1 i nr 3 w Bydgoszczy. Szkoły jako tako dobre, ale kompletnie nie wiem jaki wybrać profil. Jestem bardzo dobra z polskiego (mam celujący) i ogólnie dobrze się w nim czuje, pisze artykuły i reportaże do gazety lokalnej, wygrywam konkursy literackie. No ale to jest bardzo niski pułap, raczej poszukuje się teraz wyuczonych w kierunkach ścisłych. Z chemii też dobrze mi idzie (mam bdb), z geografii i matmy to samo. No ale nie wiem, czy nie popełnię błędu.. Z angielskim radze sobie dobrze, na poziomie zaawansowanym i niemiecki to samo. Chciałbym być dziennikarką, robię wywiady publiczne które nagrywam, pisze dla siebie i każdy chętnie czyta moje prace. Ale bardzo sie boje, że nie znajde pracy w dziedzinie języka polskiego - powiedzmy sobie otwarcie, że to trudne i teraz modne jest co innego. Ale jednocześnie chce robić to co lubię, a i dobrze zarabiać. I dodatkowo - ciekawe uczelnie, kierunki studiów? Najlepiej dziennikarstwo, turystyki itd, albo wasze ciekawe propozycje. Oferty głównie Bydgoszcz, Gdańsk, Warszawa, Kraków. Z góry wielkie dzięki.
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wybór szkoły, kierunku studiów - planowanie edukacyjnej przyszłości.
wybór profilu w liceum jeszcze nie przesądza o tym, na jakie studia masz iść, także spokojnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
To, że masz dobre oceny, wcale nie znaczy, że w liceum/technikum będzie tak samo. Oceny nie zawsze świadczą o tym jaką ma się wiedzę - bez urazy.
ogólnie... technikum w dzisiejszych czasach wydaje się lepszym rozwiązaniem. ![]() ![]() masz jeszcze trochę czasu, warto wszystko dokładnie przeanalizować i jeśli nie odpowiada Ci żaden inny profil - idź na humana, skoro to właśnie lubisz. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
na przekór do celu
|
[1=69d5782cb96c44b77f6e0ec 22c8f79bc60c635f6_65a5448 a32992;32614517]wybór profilu w liceum jeszcze nie przesądza o tym, na jakie studia masz iść, także spokojnie
![]() ze mną było prawie tak samo ![]() i zgadzam się co do pogrubionego, też zmieniłam diametralnie profil kształcenia na studiach ![]() ![]() Cytat:
![]() i po technikum można iść na studia, ale jeśli masz iść tam tylko po to żeby nie iść do liceum to nie ma sensu ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() choć widzę że ty robisz postępy w tej dziedzinie ![]() ![]() nie wiem jakie kierunki by ci polecić pokrewne z dziennikarstwem i turystyką ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-02-28 o 20:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja żałuję, że poszłam do LO, bo będąc na studniach i szukając pracy nie miałam tak naprawdę nic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
na przekór do celu
|
niby tak, po LO nie ma się nic, ale znowu... moi znajomi po technikum i tak idą na studia zaoczne, bo odpowiedniej pracy za którą można samodzielnie wyżyć znaleźć po technikum nie mogą.
także jeśli wybiera się technikum tylko z powodu takiego że: "będę sobie dorabiać w zawodzie" to nie do końca może się to udać. pracę można znaleźć, ale nie pokrywa się z zawodem - kuzynka po ekonomiku pracowała w przedszkolu, kuzyn po gastronomii robi meble. co innego jak ktoś ma bardziej określone plany i wie że będzie w to inwestował - to jak najbardziej technikum polecam ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-02-28 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.