|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Poduszka haftowana krzyżykiem
Witam, jestem nową użytkowniczką, ale śledzę forum od dawna.
Piszę by się trochę doedukować. Uwielbiam wyszywanie krzyżykiem, mam mnóstwo wyszytych kanw drukowanych i kilka z wzorów liczonych podanych przez Was na forum. Postanowiłam jednak spróbować zrobić poduszkę i tutaj mam kilka pytań. Wiem, że muszę mieć jakąś rzadką kanwę, ale jaką? Wyszywa się wełną ale jak się ją kupuje? tak jak mulinę? Skąd wziąć jakieś fajne darmowe wzorki jak np na kokardce? Coś mi się też wydaje że to wiele droższe hobby niż kanw+mulina? Pomoże ktoś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Poduszka haftowana krzyżykiem
Jeszcze nie wyszywałam poduszek, ale myślę, że nie różni to się niczym od obrazków.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem się różni bo kanwa jest o wiele rzadsza i nie wyszywa się tego muliną. Ale liczę na więcej szczegółów od doświadczonych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Możesz na lnie wyszywać. Chociaż wszystkie poduszki jakie widziałam były wyszywane na zwykłej aidzie
![]() rodzaj nici zależy czy chcesz wyszywać haftem krzyżykowym - muliną, czy gobelinowym - wełną
zapraszam na moj blog ![]() Moje kąciki na forum ![]() Moje decoupage Moje haftowanie Zakątek Kreatywnych Kobiet "Turkusowy Hamak" Edytowane przez Emila3000 Czas edycji: 2012-03-05 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Witaj
W Kokardce i w innych sklepach internetowych można kupić kanwę do haftu gobelinowego, np: http://www.kokardka.pl/kanwa-gobelin...ra-p-5388.html Nie orientuję się jak jest z wełną, ale myślę, ze też można znaleźć O wzory pytaj w tym wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post32705263
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za podpowiedź
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja podpowiem nie do końca z własnej praktyki, bo całych poduszek jeszcze nie wyszywałam (tylko jakieś drobne obrazki), ale podpytywałam kiedyś ciocię która wyszywa tylko poduszki.
W różnych pasmanteriach są bardzo rzadkie kanwy, do poduszek dobra będzie kanwa gobelinowa albo jakaś inna rzadka, najlepiej jak będzie miała jakieś 20 - 30 oczek na 10 cm. Do wyszywania poduszek używa się wełny, jest sprzedawana w wielu kolorach. Wełnę do haftu produkuje np. DMC (http://www.dmccreative.co.uk/Product...stry-Wool.aspx), widziałam ją jakiś czas temu w pasmanterii w Szczecinie, myślę że przy odrobinie wysiłku da się ją znaleźć też w innych miastach albo w internecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja szyję tylko poduszki... Szyję je na normalne kanwie, jaką tylko zdołam kupić w sklepie. Kupuję wełnę taką normalną w motkach tylko że tą cienką. Są z włoskiem i są bez. No i jest mniej kolorów wełny, bo muliny są jednego koloru kilka odcieni a z wełny nie ma niestety
![]() Tylko powiedzcie czy chcecie i gdzie je zamieścić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:37.