|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Konkubinat to grzech i cudzołóstwo. Związki partnerskie też?
Chyba na Wizażu ta sprawa nie ujrzała światła dziennego. Niedawno w większych miastach powieszono takie oto plakaty z ramienia KK czy też jego działaczy:
Gdańsk ![]() Kalisz: ![]() Lublin: ![]() Poznań: ![]() Gliwice: ![]() Płock: ![]() Opole: ![]() Olsztyn: ![]() Wrocław: ![]() Zielona Góra: ![]() Szczecin: ![]() Radom: ![]() Częstochowa: ![]() Legnica: ![]() Co sądzicie o takich akcjach? Popieracie, a może uważacie to za absurd? Czy rozwieszanie takich billboardów w państwie ustawowo świeckim powinno być nielegalne? Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-05-15 o 00:34 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Konkubinat to grzech i cudzołóstwo. Związki partnerskie też?
Ośmieszają się.
|
|
#3 |
|
and cigarettes
|
Mnie - jako osobę niewierzącą w grzech czy ogólnie religie (liczba mnoga) - zupełnie to nie rusza.
Możesz sobie kupić miejsce i wywiesić bilbord, że konkubinat jest spoko - również mnie to nie ruszy. |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie głupota, ale znam pare która jest ze sobą już chyba z 8 lat i seksu nie ma, bo to grzech... Wiec dla pewnych osób to ma pewnie sens
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Inicjatywa tego shitu, bo inaczej nie da się tego nazwać, wyszła z Krajowego Ośrodka Duszpasterstwa Rodzin, zamiast pomagać potrzebującym wolą tracić kasę na coś takiego, gratuluję
więcej osób to zniechęci do KK
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda że nikt nie wywiesił bilbordu z ręką z czarnym rękawem macającej dziecko z dopiskiem "Pedofilia to grzech" wtedy pewnie byłby krzyk i taki Oko czy Terlikowski to by do linczu na organizatorach akcji wzywali, piszcząc jak to kościół jest obrażany.
Bo pluć na niechcących ślubu można bo przecież żyją w grzechu, nie płacąc kapłanowi za udzielenie sakramentu. |
|
|
|
|
#7 |
|
Ante Pante
|
Nie wiem po co to wszystko, skoro od razu wiadomo (naprawde nie trudno sie domyslic), ze przyniesie to skutek odwrotny do zamierzonego.
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
W Szczecinie sobie z tym poradzili
|
|
#9 | |
|
Raróg
|
Pfff
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Widziałam ten plakat jakiś czas temu w Trójmieście. Mnie zastanawia to, jak można nazwać konkubinat cudzołóstwem
To czy ktoś ma ślub czy nie, to indywidualna sprawa i KK nie powinien wchodzić do łóżka innym ludziom, którzy sami wybierają jak chcą żyć.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że taka akcja jest całkowicie bez sensu. Osoby bardzo wierzące zapewne już wiedzą, że "konkubinat to grzech" i pewnie nie uprawiają takiego stylu życia. Osoby niewierzące nie mają z tym nic wspólnego - nie wierzą w grzech. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia do kogo skierowana jest ta promocja, może ktoś mi podpowie?
No i każdy może wydawać swoje pieniądze jak chce i wieszać bilbordy ze swoimi hasłami i w sumie dobrze
|
|
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
Typowe napuszczanie jednych na drugich i wytykanie paluchem tych 'co nie z nami', w czym czarna mafia specjalizuje się od zarania swojej gangsterskiej instytucji.
Był już taki temat na intymnym bodajże. |
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Czekam na nowe plakaty, moze byc cos na temat pedofilli albo chciwosci
![]() Foremka: akcja jest skierowana dla tej garstki osob wierzacych by i oni w koncu odwrocili sie od KK Edytowane przez 201607121236 Czas edycji: 2015-05-15 o 08:33 |
|
|
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym jest jeszcze jedna sprawa. W kategoriach kościelnych np. moje małżeństwo nie jest sakramentalne (czyli de facto jest nieważne), ale pod względem prawnym nie jest też konkubinatem (a jest to pojęcie prawne, zdaje się), mam ślub cywilny. Tak więc jest błąd formalny w tym plakacie, powinno być raczej, że związek niesakramentalny to grzech. W kategoriach katolickiej doktryny. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-05-15 o 09:02 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
wańka wstańka
|
Wg mnie akcja jak najbardziej spoko.
Kto ma się tym przejąć i coś wziąć dla siebie, weźmie; a reszta sprawę zignoruje.
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Też myślę, że to przyniesie skutek odwrotny do zamierzonego i w pierwszej minucie się zastanowiłam czy to nie jest jakaś akcja polityczna przed wyborami, mająca zniechęcić do KK i ich kandydata.
Cytat:
Deklarują się jako katolicy + mieszkają razem = dają przykład innym katolikom że tak można. A tutaj kościół zdania nie zmieni do puki będzie stał za rodziną jako podstawową komórką. Wiem że bez ślubu też można być rodziną i to sie zgadza, ale zgadza się też to, że z takiej rodziny łatwiej sie wymiksować. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
W sumie to nie rozumiem oburzenia. Mnie to ni ziębi, ni grzeje - wytykanie mi grzechu kompletnie mnie nie zabolało, sumienia nie ruszyło, bo mam inny światopogląd. Może jakiegoś katolika ruszy i będzie o jednego hipokrytę mniej. Kto wie.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Przerażające jest, że istnieje jeszcze grupa, ktora uważa, że ma taki wpływ na zycie i zachowanie innych, żeby dyktować im kto ma z kim spać, kogo kochać, jak żyć. I to nawet nie posiadając logicznych argumentow, tylko klasyczne 'to grzech' oraz 'wiara to wiara, nie dociekaj, musisz po prostu przyjąć na słowo'
![]() Niezależnie od tego jaka to religia, czy katolicka, czy islam, czy jedi - dziwią mnie jednostki, które myślą, że mają władze [bo zakladam, e nie jest to 100% duchowieństwa]. A jeszcze bardziej mnie przeraża, że są ludzie, którzy się na to godzą. |
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie, nie rozumiem bólu tyłka, włącznie z wyliczaniem dlaczego i za czyje pieniądze (emerytury babć).
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Skąd wiadomo, że to emerytury babć? Ja bardzo chętnie wyliczam za czyje pieniądze wywieszono te plakaciki, bo mogło to zostać ufundowane z budżetu państwa, czyli za pieniądze obywateli, którzy żyją w konkubinatach. Ja nie mam zamiaru płacić za obrażanie różnych grup społecznych, zwłaszcza tej, to której sama należę. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'wiara to wiara, nie dociekaj, musisz po prostu przyjąć na słowo' ![]() Właśnie dociekaj, dlaczego tak jest, tylko komu by się chciało czytać i analizować Pismo Święte. Mało znam takich. Ja fanatyków nie lubię a właśnie większość tych ugrupowań przykościelnych łącznie z pomysłodawcami pomysłu tego plakatu to wg mnie fanatycy. Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2015-05-15 o 09:49 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Hipokryzja jak dla mnie to jest wtedy, kiedy ktoś ma wiarę i kościół głęboko w nosie, a ślub kościelny bierze dlatego, że taki jest 'ładniejszy' albo żeby babcia przestała kwękać i ewentualnie chętniej zapisała swoje mieszkanie w testamencie
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5140814 2]Hipokryzja jak dla mnie to jest wtedy, kiedy ktoś ma wiarę i kościół głęboko w nosie, a ślub kościelny bierze dlatego, że taki jest 'ładniejszy' albo żeby babcia przestała kwękać i ewentualnie chętniej zapisała swoje mieszkanie w testamencie
Też
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdyby tego typu akcje mogły cokolwiek zmieniać, to byśmy również nie mieli doświadczenia z tzw. złym dotykiem, przemocą domową idt. Do kogo to niby ma dotrzeć ? Na pewno nie do tych, którzy mają to w nosie i żyją niezgodnie z zaleceniami kościoła. Kto chce żyć w zgodzie, ten ślub bierze sakramentalny. To proste. Tak więc strata czasu i atłasu. No chyba, że ma zachęcić 'prawdziwie wierzących i praktykujących' do szykan wobec tych grzeszników wytkniętych paluchem owiniętym w węża. Tylko czy to z kolei jest 'po katolicku' ? Retorycznie. ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Tak więc z mojej strony, szacunek dla tych, którzy nie kryją, że z nich katolicy jak z koziej dupy trąbka (pomimo tego, że ktoś ich kiedyś w niemowlęctwie polał wodą po głowie) i nie łażą zawracać dobrodziejowi tyłka i odrywać go od dzieci, a żyją sobie razem nie wadząc nikomu (w swoim przekonaniu, bo okazuje się, że jednak komuś wadzą). AMEN. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-05-15 o 10:31 |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5140718 4]Poza tym jest jeszcze jedna sprawa. W kategoriach kościelnych np. moje małżeństwo nie jest sakramentalne (czyli de facto jest nieważne), ale pod względem prawnym nie jest też konkubinatem (a jest to pojęcie prawne, zdaje się), mam ślub cywilny. Tak więc jest błąd formalny w tym plakacie, powinno być raczej, że związek niesakramentalny to grzech. W kategoriach katolickiej doktryny.[/QUOTE]
To jest nie ważne że masz cywilny, masz przyjść do nich z kopertą "co łaska" poprosić o ślub a szanowny ksiądz musi jeszcze się zgodzić. Tylko o to im chodzi, z roku na rok mniej ludzi bierze ślub, więc mniejszy zysk notują i zaczynają przebierać nóżkami. A takimi akcjami zamiast poprawić sytuację tylko jeszcze bardziej się pogrążają bo ludzie i tak nie pobiegną wziąć tego ślubu kościelnego bo jakiś plakat zauważyli czy dlatego że ksiądz coś powiedział. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Można mieć ślub kościelny i wóczas wg KK nie jest to życie w grzechu. Nie widzę tu też podstaw do tego, by intencje były głónie związane ze spadkiem zysku ze slubów.
|
|
|
|
#28 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Oczywiście. A ja myślę, że owszem są. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym się zgodzę. Są różne sytuacje, jedna osoba wierząca druga nie wierząca albo innej wiary. Wiem że są śluby tzw jednostronne ale pewnie za taki ślub to u niektórych księży by trzeba było "co większa łaska" (Piszę że u niektórych, bo też nie lubię jak się wszystkich księży do jednego wora wrzuca). A nawet jeśli mają podobne poglądy, ale tak jak napisane wyżej nie są za bardzo związani z wiarą i nie chcą brać ślubu kościelnego, bo czują że to nieuczciwe względem ich sumienia to też mają do tego prawo.
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Oburzają się zapewne głównie osoby, które z KK mają tyle wspólnego, że dziecko trzeba ochrzcić i ślub kościelny taki ładny, więc trzeba go wziąć. Dla mnie plakat jest neutralny, równie dobrze mogliby machnąć całą resztę przykazań Uważam, że odbiorcami są głównie członkowie KK, więc nie jestem zdania że ktoś chce nim wpłynąć na moje życie ![]() A jak rozmawiamy już o oburzających billboardach, to widziałam najgłupszy billboard promujący karmienie piersią, jaki można wymyślić. "Każdy ma swoją mamę" - a pod spodem zdjęcie matki karmiącej dziecko, i to jest spoko fragment, ale obok krowy karmiącej cielaka Jak spotkam jeszcze na mieście to zrobię fotkę, bo nie mogę znaleźć w internecie. Naprawdę ostro to autorowi nie wyszło.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:29.

więcej osób to zniechęci do KK

To czy ktoś ma ślub czy nie, to indywidualna sprawa i KK nie powinien wchodzić do łóżka innym ludziom, którzy sami wybierają jak chcą żyć.