![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Przygotowanie Organizmu Do Ciazy
witajcie dziewczyny
![]() jestem 2.5 miesiaca po slubie, w przyszlym roku chcialabym zaczac z mezem starania o fasolke ![]() Przez kilka lat (z przerwami 7) bralam cilest, na poczatku sierpnia odstawilam, bo chce calkowicie oczyscic organizm, przed zamieszkaniem w nim babelka ![]() powiedzice mi, jakie badania zrobic, jakie witaminki lykac, zanim zaczniemy majstrowasc Berbecia? troszke martwie sie tym, ze tak dlugo bralam tabsy, ale jestem mloda, mam 25 lat, wiec mys;e ze nie powinien to byc klopot czekam na wszystkie rady ![]() pozdrawiam mamuski obecne i przyszle ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przygotowanie Organizmu Do Ciazy
hmmm, nikt nie chce doradzic?
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
myslę, że powinnaś pojść do lekarza ginekologa, zbadać się, zrobic cytologię, porozmawiać z nim o tym, napewno powie co masz robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
mozesz juz teraz zaczal lykac kwas foliowy (codziennie jedna tabletke) - do zakupienia w aptekach i drogeriach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
dzieki dziewczyny
![]() wlasnie czytalam ze trzeba lykac kwas foliowy, ale nie wiedzialam ze mozna juz np rok przed zaczeciem staran, ale swoja droga zxawsze moze zdazyc sie "wpadka", wiec pewnie lepiej zeby organizm byl przygotowany ![]() poczutuje wszystkie watki zwiazane z ciaza, jakos sie ostatnio zajawilam strasznie ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Witaj
![]() Planuję rozpocząć starania o dziecko za trzy miesiące. Przede wszystkim radzę Ci wyleczyć wszystkie zęby. W ciąży niestety bardzo często zaczynają się one psuć i lepiej zrobić z tym szybciej porządek. Ponadto jeśli nie chorowałaś na różyczkę to powinnaś się zaszczepić, ponieważ takie choroby w czasie ciąży mogą być bardzo złe w skutkach dla dziecka. Moim zdaniem nie ma sensu, abyś brała kwas foliowy już teraz. Zacznij go brać dopiero ok 3 miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę. Wcześniej nie ma to sensu. Oczywiście w witaminy zawsze warto się zaopatrzyć. Zamiast foliku kup sobie jakiś preparat multiwitaminowy. I tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
jeżeli jest co... to trzeba zrzucic zbędne kilogramy przed ciążą, wzmocnić mięśnie brzucha i dobrze sie odżywiać
![]() My zaczynamy starania za 4 miesiące i ja juz sie przygotowuję fizycznie. powodzonka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ze swojej strony polecam też zaszczepić się wcześniej na WZW. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jasne, jasne... Ale niejedzenie słodyczy, i jedzenie większej ilości warzyw i owoców nie jest raczej drastyczna dieta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
radzilabym Ci zadbac o odpowiednie"odzywienie" i nawilzenie skory calego ciala poprzez odpowiednia diete(mozesz rowniez podgryzac nasionka,orzeszki-pare dziennie),picie duzej ilosci wody mineralnej oraz nawilzenie zewnetrze(balsam,oliwka). im wczesniej tym lepiej.gdyby dzidzia mnie nie zaskoczyla pewnie przylozylabym do tego wieksza waga przed zajsciem a tak juz za pozno i wstretne rozstepiska jak ogniste plomienie na brzuchu mam
![]() zycze powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Witaj, ja od siebie jeszcze dodam, że warto się jeszcze zaszczepić przeciwko żółtaczce, zbadać tarczycę no i jak już łykać folik na 3 miesiące wcześniej to najlepiej w zestawie z metafoliną, która wspomaga jego wchłanianie (np. Feminatal Metafolin 800).
Pozdrawiam i owocnych starań |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
mam pytanko o tę żółtaczkę. Szczepiłam sie kilka lat temu - typ I i II to było chyba z 9 lat temu. Czy powinnam powtórzyć szczepienie? No i co z tym trzecim typem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do trzecigo typu to niestety nie wiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam jeszcze takie pytanie: było już na temat tegoco powinnyśmy robić planując dziecko ale ostatnio zastanawiam się też nad działaniem w drugą stronę czyli czego należy unikać? Czy w momencie gdy planujecie starania unikacie alkoholu, dyżych ilości kawy, chemii? Przecież wiadomo że w czasie ciązy nie powinno się np. farbować włosów, chocić na solarium itp. Ograniczacie więc wszystko co możliwe gdy tylko zaczynacie starania czy dopiero gdy przypuszczacie że możecie być w ciąży?
Może wydać Wam się trochę dziwne to pytanie ale przecież zaczynając starania nie wiem tak naprawdę po jakim czasie to się uda i nie chciałabym ze wszystkiego rezygnować nie wiadomo na jak długo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przez pierwsze 2 miesiace nie zwracalam uwagi na to co jem i ogólnie na nic, w trzecim m-cu coś mnie ruszyło i zaczełam ograniczać kawę, alkohol, wiecej ruchu, odstawiłam kremy z retinolem, włosy farbowałam cały czas. Co miesiąc leciałam kupić test i sprawdzałam czy to już. Po kilku miesiącach stwierdziliśmy z meżem, że musimy na jakiś czas odpuścić montowanie dzidziusia bo to już zaczynalo być chore, sex nie sprawiał nam juz takiej frajdy jak kiedyś. No i w następnym miesiącu - nawet nie wiem kiedy- bo według moich obliczeń nie powinno nic sie zdarzyć - pojawiły sie 2 kreseczki. Teraz jestem w 9 tyg. ![]() Tak więc dziewczynki zacznijcie dbać o siebie wcześniej to będziecie spokojniejsze podczas ciaży a i dzidziuś bedzie miał lepsze warunki rozwoju. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Najwazniejsze badanie Toxoplazmoza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
witajcie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Z tym niefarbowaniem włosów to już przesada. Jak kiedyś zapytałam ginekologa to sie śmiał. Ale warto też zrobić badania na cytomegalię i chlamydię, nie wiem czy ktoś o tym pisał. No i kwas foliowy, trzeba pamiętać o kwasie foliowym, tak jak już pisałam. Mój gin ten Feminatal też poleca, wtedy już kwas foliowy można sobie darowac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() O zęby to ja już się boję, bo ja zawsze dbałam, chodziłam regularnie na kontrole itp. ale ostatnio coś nie nadążam bo tak mi się posypały, aż dentysta się zastanawiał co się mogło stać i od czego to. Praktycznie od stycznia średnio co 3-4 tygodnie jestem na wizycie i mam już rozplanowane do września ![]() Cytat:
Ja też dostałam Feminatal od ginekologa. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
zastanawiam sie wlasnie nad zakuoem witamin, co jest lepsze waszym zdaniem folik czy feminatal? mam jeszcze jedno pytanie, mozna chodzic w ciazy do dentysty?
![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do witamin to za bardzo się nie znam - Feminatal chyba lepszy bo masz tam wzsystke witaminy, tylko trzeba sprawdzić dawkę foliku czy jest akurat to dzienne zapotrzebowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dzieki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Można zrobić badania na tokso, różyczkę i żółtaczkę w czasie okresu? Wiem, że innych badań z krwi typu ob czy morfologia nie powinno się robić, ale na przeciwciała chyba nie ma to znaczenia? Akurat mam urlop i chciałabym zrobić badania ale dostałam okres i nie wiem czy mogę, później jadę na wakacje i po powrocie znowu nie będę miała kiedy zrobić tych badań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Ciekawy dla mnie wątek.
![]() Z chęcią będę go obserwować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
mysle ze spokojnie mozesz zrobic te badania, choc specjalista nie jestem ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Tak nieśmiało chciałabym się przywitać, na forum typowo przedciążowym.
Był to dla mnie zawsze odległy temat, ale czas nagli (27 latek na karku) i zaczynam zasięgać języka. Przewertowałam nasze (wizażowe) fora i co nieco już wiem jak rozpocząć planowanie. Mam do Was pytanie odnośnie lektury fachowej, czy mozecie polecić jakąś konkretną, wyczerpującą temat książkę, która dotyczyłaby także okresu przygotowawczego, przed ciążą? Z góry dziękuję! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
IgM i IgG cytomegalia
IgM i IgG różyczka IgM i IgG toksoplazmoza i dodatkowo jeśli masz problemy z tarczycą (bardzo często kobiety mają problemy z zajściem w ciążę właśnie przez nadczynność lub niedoczynność tarczycy) TSH fT4 Ft3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Molka86!
Jaką książkę polecasz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.