Jak pomóc koleżance? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-08, 07:06   #1
Evangelina___
Raczkowanie

Jak pomóc koleżance?

Witam wszystkich.

Martwię się bardzo o moją koleżankę.

Kilka tygodni temu rozpoczęła intensywne odchudzanie. Aczkolwiek moim zdaniem niemiłosiernie niezdrowe pierwszym posiłkim około godziny 12-13 są 3 kawałki chlebka Sonko (nie wiem jak to się dokładnie nazywa, chodzi o te kółeczka np. z słoneczikiem, aczkolwiek ona ze słonecznikiem nie je - za dużo kalorii). Później je drugi i ostatni raz wieczorem - jakąś zupkę - właściwie to tylko wywar - mięsa, warzyw, ryb nie jada... czasem wpadnie jej do ręki jakiś owoc - jeden plus. Napoje - kawa, kawa, kawa...

Wydaje mi się, że dieta jest okropnie niezdrowa - co też wiele razy mówiłam koleżance. Lecz ona uparcie twierdzi, że wszystko jest dobrze i już się przyzwyczaiła - nie czuje się głodna. Okres, wypróżnianie - niby jest... schudła to fakt, już około 5-7kilogramów spokojnie...

nie wiem czy przesadzam, ale wydaje mi się, że nie.

Jak przemówić koleżance do rozsądku?

http://badzfit.blogspot.com/ blog poświęcony tematyce fitnessu, zdrowemu odżywianiu oraz sposobom na zdrowe i efektywne odchudzanie

Evangelina___ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 07:43   #2
Ervisha
Zakorzenienie

Dot.: Jak pomóc koleżance?

A po ile macie lat? Moze porozmawiać z jej rodziną ?

Książki potrzebują nowego domu

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-03-08 o 10:47
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 09:07   #3
kasica6662
Zadomowienie

Dlaczego je o 13? Dopiero wstaje?
TAkim jedzeniem (a raczej niejedzeniem...) to doprowadzi do problemów z metabolizmem, do anemii, a że kłopotów z okresem i zaparciami nie ma to kwestia czasu... Kawa wypłukuje magnez.
Jest na dobrej drodze, żeby znaleźć się w szpitalu.

Moje dzieła
Preferencje

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=858471 Książkowy wątek
kasica6662 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 11:36   #4
dronkadronka
Raczkowanie

To jakaś katorga, tak sobie spowolni metabolizm i na dzień dobry będzie miała plus 5 kg, poza tym anemii sie można nabawić!
Niestety gubienie wago to długi i powolny proces.
Taki sposób mogłabym zaakceptować jakbym za 3 dni miała mega ważną imprezę i musiała się wcisnąć w kieckę. Ale.... nigdy tak nie robiłam
dronkadronka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 16:44   #5
Bellamy
Zadomowienie

może po prostu wpada w anoreksję? i rady w stylu "nabawisz się anemii" jej raczej nie pomogą.. a wspomniane przez Ciebie "przyzwyczajenie się" koleżanki do głodu.. cóż, typowa wymówka anorektyczek. radziłabym z nią szczerze porozmawiać i zaproponować psychologa.
Stary 2012-03-08, 17:07   #6
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dronkadronka Pokaż wiadomość
To jakaś katorga, tak sobie spowolni metabolizm i na dzień dobry będzie miała plus 5 kg, poza tym anemii sie można nabawić!
Niestety gubienie wago to długi i powolny proces.
Taki sposób mogłabym zaakceptować jakbym za 3 dni miała mega ważną imprezę i musiała się wcisnąć w kieckę. Ale.... nigdy tak nie robiłam
ewentualnie przez 2 dni po mega imprezie gdzie pochłonęłam niezliczone ilości kalorii
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 17:24   #7
Evangelina___
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
A po ile macie lat? Moze porozmawiać z jej rodziną ?
mamy gruuuuuuuuuubo ponad 20 lat.

Wiem, że to co robi jest złe.

Ale moje pytanie brzmi jak jej przemówić do rozsądku? bo niestety póki co nie udało mi się

rodziny nie znam

http://badzfit.blogspot.com/ blog poświęcony tematyce fitnessu, zdrowemu odżywianiu oraz sposobom na zdrowe i efektywne odchudzanie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-08, 21:33   #8
Ilta
Zadomowienie

A próowałaś ją przekonać żeby poszła do dietetyka ? Tak żeby on jej powiedział jak skuteczna jest jej dieta, czy dobra czy niedobra dla zdrowia od strony medycznej i ew. żeby pomógł jej tak zmodyfikować dietę, żeby czerpała z niej dużo przyjemności (np. żeby mogła jeść rzeczy które lubi, nawet słodycze i chudła) ?

Czy po pierwsze w ogóle ma z czego chudnąć ? Otyłość, nadwaga ?

Gwałtowny spadek wagi to głównie poleciała woda. Odstawi kawę, spróbuje zjeść cokolwiek normalnie i zaraz będzie płacz, że tak bardzo przytyła,a to tylko woda wróci.
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 08:28   #9
Evangelina___
Raczkowanie

dziekuje wszystkim za ooooooooooooooooogromna pomoc...

Stary 2012-03-26, 10:53   #10
elzuniusia
Raczkowanie

Dziewczyny Ci już wszystko powiedziały. Ja dodam że mam nadzieję że ona wkrótce zmądrzeje. Ja mam 24lata i po wielu nieudanych dietach wreszcie zmądrzałam i mam nadzieję że nigdy już nie przyjdzie mi do głowy żeby przestać się zdrowo odżywiać.
Tu nie chodzi tylko o figurę przecież ale przede wszystkim o nasze zdrowie, które jest bezcenne. I nie oszukujmy się tak samo jest niezdrowe objadanie się czy jedzenie produktów zawierających różne sztuczne dodatki jak jedzenie zbyt mało posiłków dziennie lub jedzenie ciągle tego samego niskokalorycznego jedzenia które pozbawia organizm niektórych ważnych składników odżywczych, witamin i makro- czy mikroelementów, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
We wszystkim trzeba mieć umiar i nie przesadzać ani z jedzeniem ani z odchudzaniem.

elzuniusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości