Studia.. ktore wybrac..? SWPS - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-08, 15:29   #1
malutka666
Raczkowanie

Studia.. ktore wybrac..? SWPS

Przez moja nierozgarnietość zaprzepaściłam sobie szanse studiowania mojego wymarzonego kierunku na uczelni państwowej ( za poźna wpłata o 1 dzień), ze juz nic sie nie da z tym zrobic wiem na pewno. Ale myśle ze nie wszystko stracone bo zawsze zostaja uczelnie prywatne.. najbardziej mi odpowiada z tych ktore przejrzalam Szkoła wyższa Psychologi Spłecznej z wydzialami w Sopocie, Warszawie i Wrocławiu (http://www.swps.pl/ ) . Moje pytania więc brzmią:

1. Czy ktos moze sie wypowiedzieć na temat tej szkoły? Moze jest jej studentem, absolwenetem lub zna kogos kto tam sie edukuje? i Jakie jest ogolne zdanie na ten temat...

2. Jaki kierunek lepiej wybrać ( dodam że obydwa interesuja mnie tak samo i mam wielki dylemat ) : Psychologia czy dziennikarstwo i komunikacja społeczna??
Ktory z nich teoretycznie daje lepsze mozliwosci zatrudnienia? Biore pod uwage studiowanie tych 2 w swoim zyciu, jednak naprawde nie wiem ktory lepiej wybrac jako pierwszy... Studiuje ktos z was ktorys z nich lub zamierza sie wybrac?

Hmm.. prosiłabym o dośc wyczerpujące odpowiedzi
malutka666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 16:39   #2
Edytkaaa
Raczkowanie

Dot.: Studia.. ktore wybrac..? SWPS

nie znam tej szkoły, ale wydaję mi się, że w dzisiejszych czasach to po obydwu tych kierunkach będzie ciężko z pracą, tym bardziej, że jest to szkoła prywatna.
Stary 2009-07-08, 17:04   #3
malutka666
Raczkowanie

wiem bo nie dosc ze humanistyczne, to na dodatek bardzo oblegane, ale jednak jakies szanse sa a jak nie widze siebie na innych kierunkach zbyt
Stary 2009-07-08, 19:53   #4
bravvurka
Zadomowienie

To, że szkoła jest prywatna wcale nie przesądza o jej poziomie. Jeśli interesują Cię te kierunki to rozpocznij studia w tej dziedzinie. Największa katorga byłoby dla mnie studiowanie czegoś co w ogóle mnie nie interesuje.
Stary 2009-07-09, 16:28   #5
elencia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez malutka666 Pokaż wiadomość

1. Czy ktos moze sie wypowiedzieć na temat tej szkoły?

2. Jaki kierunek lepiej wybrać ( dodam że obydwa interesuja mnie tak samo i mam wielki dylemat ) : Psychologia czy dziennikarstwo i komunikacja społeczna??
1. Moje przyjaciółki tam studiowały i muszę Ci powiedzieć, że z pracą po tej szkole jest krucho, ale przecież nie praca jest w studiach najważniejsza tylko fajnie spędzony czas i ludzie, z którymi się spotyka.

2. Zdaje się, że jeszcze na dziennikarki jest jakiś popyt. Psychologii i komunikacji społeczniej nie polecam. Albo ma się po tych kierunkach szczęście, albo całe życie pisze się ksiażki
elencia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 16:51   #6
Vampirria
Raczkowanie

Witam, akurat tak się złożyło ze to moj dziewiczy postAle kiedy zobaczylam nazwe swojej szkoly postanowilam zareagowacJestem na 1 roku psychologii zaocznej-jak na razie podoba mi się, wykładowcy sympatyczni, niezle przedmioty- troche nudnawej teorii jak filozofia czy metodologia ale da sie przezycFajne jest to, ze juz na 3 roku sobie wybierasz specjalizacje-masz do wyboru kliniczna,spoleczna, miedzykulturowa i zarzadzania.Na minus jest dosc wysoki koszt studiowania- no ale cos za cos- mam porownanie bo poprzednie studia ktore skonczylam byly na panstwowej uczelni(Uniwerek Wrocławski) i to bylo totalne dno- odwolywane zajecia, olewanie studentow,promotor wogole mi nie pomagal i wynajdywal dziwne tematy;/Nie wiem jak bedzie z praca-przekonamy sie jak je skoncze- jak na razie najbardziej interesuje mnie psychologia reklamy i zarzadzania- co obejmuje tez rekrutacje pracownikow, testy na inteligencje itp
Vampirria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 17:18   #7
malutka666
Raczkowanie

z tego co ja sie orientuje to ogolnie ejst cięzko o prace, wiec nie wiem czy to akurat ta szkola jest tego glownym czynnikiem...

To mowisz ze lepiej Ci sie tam studiuje niz na panstwowej? hmm w sumie nic dziwnego jak sie placi taka guba kase heh... wlasnie cena za psychologie tez mnie troche zniecheca, na dziennikarstwo jest taniej jednak bym musiala dalej dojezdzac, a na psychologia poszlabym do sopotu... no nie wiem naprawde juz a do kiedy wogole mozna sie zglaszac? bo nie znalazlam takiej informacji na stronce.. zeby znow nie przegapic :P

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-09, 22:42   #8
Vampirria
Raczkowanie

Pewnie gdzies do wrzesnia, najlepiej dzwonic do Biura Spraw Studenckich i sie wsio dowiedziecWiesz co nie wiem jak na innych panstwowych ale UWr ma skopana organizacje i dosc niski poziom;/Poza tym zastanow sie dokladnie czy na pewno chcesz studiowac psychologie, bo to dosc ciezki kierunek wberw pozoromI duzo osob sie znichecilo po 1 semestrze, bo myslalo ze to bedzie prosciznaPoza tym trzeba sie przestawic na testy- bo tak wyglada egzam na SWPS- test 40 pytan w 40 minut, nie ma w ogoel ustnych
Stary 2009-07-09, 23:13   #9
malutka666
Raczkowanie

hmmm no podobno nie ma łatwych studiow hehe kazdy ma jakies plusy i minusy , a to dlaczego psychologia moze sprawiac trudnosci , mozesz to dokladniej okreslic? Mi sie wydaje ze to jest bardzo ciekawy kierunek, zawsze sie tym interesowalam i nie wyobrazam sobie np studiowania jakis stosunkow miedzynarodowych itp.... strasznie nudne to mi sie wydaje a najgorsze jest uczenie sie czegos co wogole nie interesuje...
Stary 2009-07-09, 23:17   #10
Vampirria
Raczkowanie

Jest ciekawy ale wymaga troche pracy- np statystyka czy biologiczne podstawy funkcjonowania czlowieka latwe nie sa- wyjasniam gdyz np troche moich znajomych jak sie dowiedzieli co zaczelam to stwierdzili ze to proste, troche biologii, troche funkcjonowania mozgu itpAle jesli Cie to interesuje to probujNo wlasnie mnie tez kierunk iz cyklu stosunki, finanse itp nudzilyAha zapomnialam dodac- juz na 1 roku mamy prace empiryczna czyli 1 wlasny eksperyment badawczy- swietna sprawaPozdrawiam.
Stary 2009-07-09, 23:53   #11
malutka666
Raczkowanie

na czym polega taki eksperyment? i wogole Vampiria studiujesz dziennie czy zaocznie?
Stary 2009-07-10, 08:33   #12
Vampirria
Raczkowanie

Hm no wybierasz sobie dowolny teamt ktory chcesz zbadac- my mialysmy wplyw halasu na koncentracje- i przeprowadzasz w dowolnym miejscu i czasie- u nas byly to 2 klasy gimnazjumSpisuejsz wyniki i piszesz prace wg standardow edytorskich + prezentacja/posterZaocznie
Stary 2009-07-10, 23:42   #13
malutka666
Raczkowanie

no to fajnie

dziekuje wam za wszystkie odpowiedzi, jednak prawde mowiac dalej nie wiem gdzie isc, mam jeszcze troche czasu chociaz coraz mniej mam andzieje ze wpadnie mi do głowy cos sensownego
Stary 2009-08-08, 21:43   #14
princesss_
Raczkowanie

Przed chwilą czytałam twój post malutka666 na innym forum, a tu wchodze na wizaz i de javous tam nie nmiałam konta, ale tu moge sie odezwać.
Ja bym Ci doradzała psychologię sama się wybieram. Myslałam o dziennikarstwie przez rok, czy nawet dwa, ale dużo sie na ten temat naczytałam i nasłuchałam, że najlepiej jako drugi kierunek, że dziennikarzem może być każdy komu się uda, a nie musi być po studiach etc. Wkońcu sobie uzmysłowiłam, że faktycznie nie ma sensu uczyć sie 5 lat w rzeczywistości filologii polskiej i troche warsztatu dziennikarskiego-na czele z etyką, a psychologia stwarza więcej mozliwości i wydaje mi sie ciekawsza. A np. po psychologii mozna zrobic sobie podyplomowo dziennikarstwo.
I też jako studium policealne, rozważłam taka mozliwość kiedyś.
Pozim na SWPSie jest bardzo duży, ale mówię tu o kadrze i samych mozliwościach, bo z tego o czytałam na stronie i opini inych kadra jest na prawdę imponująca (co do studentów w Wawie na 1 roku podobno bywa cięzko, ale poobno jest jakis przesiew). Tylko nie wiem gdzie lepiej trafic - do Wawy czy Wrocławia? Bo Warszawa jest siedzibą główną, ma najwyższą w Pl ocenę PKA (wiec wypadła lepiej od uczelni państwowych), ale ocena była wystawiana przed stworzeniem filii we Wr i podobno teraz tam jest najlepsza kadra (i podobno do Wawy łatwiej sie dostać niz do Wr, bo tam jest większa selekcja, że tak powiem) . Tylko np. we Wr nie ma neurokogniwistyki...
Się rozpisałam, ale mam sporo przemysleń w tej sprawie, a czas też mi mija
malutka666 ja akurat przegapiłam konkurs świadectw i jestem przewkurzona, bo możliwość darmowego studiowania poszła się kochać;/ a spełniałam kryteria wrr.

Piękno w sercu, widoczne jest i na zewnątrz <3

walczę z włosami po 10 latach mroku http://pokazywarka.pl/ize7x2/
princesss_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 20:51   #15
malutka666
Raczkowanie

heh ale mały jest ten internet xD właśnie słyszalam to samo o dziennikarstwie co Ty princess dlatego mam tez watpliwosci co do tego kierunku.. jednak juz sie dostalam na ina panstwowa uczelnie wlasnie na diks zobaczymy jak to bedzie ;D i mysle o zrozbieniu pozniej psychologi 3letniej dla magistrow w SWPS ( w trybie intensywnym) jako hmm bardziej określonej specjalizacji tam jest dobry motyw z dopasowaniem zajęć do poprzedniego kierunku aby byl z tego jak najwiekszy pożytek w sumie wyjdzie 6 lat ,a sama psychologia ma 5 w normalnym trybie wiec upiecze 2 pieczenie na 1 ogniu o ile bed emiec taki zapał za te 3 lata heh bo cięzko mi to teraz określic

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-13, 06:59   #16
princesss_
Raczkowanie

Wiesz to jest chyba "psychologia dla magistrów", czyli razem wychodzi 8 lat. Musiałabyś zrobić licencjat z dziennikarstwa i kom. społ, później magisterkę i dopiero wtedy można chyba iść na 3letnią psychologię. Tak przynajmniej wynika z moich informacji..
A gdzie się dostałaś na państwowe jeśli mogę spytać?

Piękno w sercu, widoczne jest i na zewnątrz <3

walczę z włosami po 10 latach mroku http://pokazywarka.pl/ize7x2/
princesss_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 10:06   #17
anetka_m
Zadomowienie

Weźcie tez pod uwagę, że z niektórych kierunków typu: dziennikarstwo, reklama, marketing itp. można iść na 1roczne studia podyplomowe. W przypadku psychologii niestety nie działa to w te stronę, czyli pozostaje 5 letnia psychologia i potem dokształcić się na podyplomówce.
Stary 2009-09-16, 14:02   #18
lapie_gwiazdy
Raczkowanie

O której są dzisiaj wyniki? Zaczynam się denerwować. ;/
Stary 2009-09-19, 18:47   #19
bluebluesky
Zakorzenienie

Część Dziewczęta!

Ja studiowałam na SWPS-ie kulturę i było na prawdę inreresujaco. To prawda, jest drogo, ale na pewno nie jest to kasa wyrzucona w bloto.

Koleżanki, które podjęły się psychologii, też były bardzo zadowolone.

Powodzenia!
bluebluesky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-20, 21:21   #20
nati15501
Przyczajenie

Hej, zastanawiam się nad studiami w SWPS w Warszawie. Myślałam o kierunku łączonym iberystyka + anglistyka. Chciałam się dowiedzieć czy warto wybrać tą szkołę ? Czy warto płacić tyle kasy czy nie za ten kierunek? i jeszcze czy ciężko jest się tam dostać? Proszę o odpowiedź.
nati15501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 15:54   #21
Demolka23
Raczkowanie

Znam kilka osób studiujących w SWPS we Wrocławiu, na kierunku psychologia społeczna chyba. Chwalą sobie tą szkołę
A ja z kolei rozglądam się za podyplomówką właśnie tam. Interesuje mnie konkretnie kierunek-zarządzanie potencjałem pracowników. Gdyby ktoś miał z Was jakieś info, czy warto, nawet pobieżne, byłabym wdzięczna
Demolka23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 17:50   #22
Annaoj
Raczkowanie

Cześc, a wiecie może gdzie jeszcze można studiować psychologię ale bezpłatnie w okolicach Opola lub Wrocławia? Moja siostra wybiera się za rok i zaczynamy się rozgladac ( badanie rynku
Stary 2012-04-20, 15:05   #23
leleczka
Wtajemniczenie

wie ktoś może czy ciężko się dostać do swps w wawie? wystarczy zdać podstawową maturę? czy trzeba coś jeszcze dodatkowo?

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości