|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Projekt badawczy
Witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Projekt badawczy
A co do tej pory zrobiłaś, oprócz zanotowania w głowie, że masz taką pracę? Punktem wyjścia powinna być analiza literatury. Nikt za ciebie nie zrobi tego. Powodzenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Do tej pory próbowałam stworzyć zmienne i hipotezy lecz mój największy probem tkwi w zmiennych zależnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Metodologia badań psychologicznych Brzezińskiego na przykład i jedziesz.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ale nie ogarniam.. Na podstawie jakiś danych masz to napisać? Literatury konkretnej? Czy po prostu wymyslic sobie DOWOLNE hipotezy nie powołując sie na nic?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
To mam być bardziej na podstawie rzeczywistości czyli jak naprawdę ludzie postrzegają otyłych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
No ale z kosmosu się tego nie bierze, ani z tej 'rzeczywistości'. Procedura badawcza jest w większości nauk taka, że wychodzi się od analizy literatury (i mając określoną jakąś wizję, jakieś kierunki, np. autor uważa, że ludzie otyli są nieszczęśliwi, chorzy itd., porównujesz własne wnioski i budujesz hipotezy, proste). Nie wiem, jakim cudem mając zbudowane hipotezy i tym bardziej określone zmienne niezależne, ma się problemy ze wskazaniem zmiennych zależnych (czy Ty w ogóle rozumiesz to pojęcie?). Myślę, że na większości przedmiotów humanistycznych, jeśli wykładowca wymaga takich rzeczy, to raczej tłumaczy, o co chodzi. A jak nie tłumaczy, to przecież po coś jest pierdyliard książek z podstaw metodologii w interesującym zakresie. Myślałam, że na studiach, szczególnie na przedmiotach wymagających własnej inwencji, wymaga się myślenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ale, zdaje się, nie jesteś pionierką tych badań. Przespaceruj się do biblioteki i pochyl nad dorobkiem tych, którzy temat już jako tako rozkminili. Dzięki temu Twoja praca nie będzie wtórna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Eer, chyba znalazłabym czyjeś badanie już zrobione, wzięła jego tezy, zrobiła z tego ankietę i sprawdziła czy miał rację. Nie wiem czy dobrze to rozumiem, bo tak to napisałaś trochę dla mnie niejasno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Może rzeczywiście napisałam trochę niejasno także postaram się teraz bardziej przybliżyć sprawę otóż mam do zrobienia projekt badawczy jak już wcześniej wspomniałam temat brzmi "Ludzie otyli w opinii społecznej" Ma się on składać z 4 kartek: 1 Strona tytułowa 2 Wypisane zmiennych zależnych i niezależnych (wypisane w 2 kolumnach) 3. Hipotezy wypisane na podstawie zmiennych z poprzedniej strony 4 Odzwierciedlenie hipotez w postaci graficznej, ( czyli połączenie zmiennych niezależna z zależną). Mam napisane zmienne niezależne (np. płeć wiek wykształcenie itp.) kłopotliwe są dla mnie zmienne zależne być może, dlatego że nie wiem dokładnie, w jakim kierunku mam się odnieść. Mam pewne pomysły na tą zmienną, lecz nie wiem czy to może być np. brak ruchu, problemy os otyłej, choroby (np. cukrzyca), leki powodujące tycie, przypisywanie pozytywnych/negatywnych cech os. otyłej itp. Tematem jest tutaj opinia stąd moje wątpliwości do powyższych zmiennych. Oczywiście hipotezy i grafika nie będzie dla mnie problemem, jeśli znajdę odpowiednie zmienne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
To znaczy, że badasz opinię publiczną bez badania opinii publicznej?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
tzn opinia publiczna zostanie zbadana wtedy gdy na podstawie tego projektu zrobię kwestionariusz
![]() Edytowane przez agusia927 Czas edycji: 2013-03-10 o 18:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Tych badań już tyle było. Ze im się nie ufa, że gorzej pracują, że to ich wina, że nie powinni jeść w miejscach publicznych, że skoro nie panują nad wagą to i nad życiem i pracą nie panują. Do wyboru do koloru.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Badasz opinie o ludziach otyłych a nie ludzi otyłych, dlatego twoje zmienne są złe. Przede wszystkim dobrze jest poczytać trochę na dany temat, zawsze wpadnie się na coś o czym wcześniej się nie pomyślało. Potem pomyśl sobie co mogło by się składać na tą opinię np. opinie o przyczynach otyłości, opinie o charakterze osoby otyłej (czy np jest sympatyczniejsza, weselsza od szczupłych), opinie o diecie otyłych, opinie o zaufaniu do osób otyłych itd pomysły podsunie ci literatura i wcześniejsze badania no i twoje obserwacje, przemyślenia. Potem do każdej z tych kategorii tworzysz zmienne zależne, czasami po jednej, czasami po kilka. Potem dopiero z tych zmiennych tworzysz pytania do kwestionariusza Zmienne niezależne wybierasz pod tym kątem czy dana zmienna może zróżnicować odpowiedzi czy nie, np czy wybierając zmienną płeć, myślisz że kobiety i mężczyźni będą inaczej odpowiadać. Poczytaj o metodologii badań społecznych, jest mnóstwo książek na ten temat, najprzystępniejsza jak dla mnie to Earl Babbie Metody badań społecznych Przede wszystkim trzeba usiąść i trochę się zastanowić, poczytać a nie czekać na gotowe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Ludzie, przecież zmienne niezależne nie biorą się z kosmosu, tylko Z HIPOTEZ (albo odwrotnie; ale jeśli się ma jedno to jaki jest problem z napisaniem drugiego? nie ogarniam). Piszę to ja jako studentka ekonomii, gdzie z metodologią badań społecznych miałam kontakt przez kilka godzin na socjologii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.