Proszę o pomoc starsze wizażanki :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-10, 19:05   #1
bassienkaw
Zakorzenienie

Proszę o pomoc starsze wizażanki :)

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Mam małe pytanko... a nawet i kilka... chciałabym zamieścić kilka swoich ciuszków do Ciuchlandii, ale nie mam zielonego pojecia jak to jest z przesyłkami... ile się za nią płaci, do czego pakuje się owe ciuchy, czy do kartoników jakiś, czy do kopert... czy muszę sama coś takiego załatwić, czy moge kupić na poczcie i na miejscu to zapakować... czy muszę coś wypisywać, o co prosić na poczcie, jakieś papierki czy co? Jak to jest z tymi kopertami z bąbelkami... i np gdybym chciała sprzedać jakieś ciuchy, czy podawać ceny od razu z kosztem przesyłki, ile doliczyć w takim razie... i wogole wszystko wszystko co i jak, z gory dziekuje

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-10, 22:38   #2
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222
Dot.: Proszę o pomoc starsze wizażanki :)

Cytat:
Napisane przez bassienkaw
Mam małe pytanko... a nawet i kilka... chciałabym zamieścić kilka swoich ciuszków do Ciuchlandii, ale nie mam zielonego pojecia jak to jest z przesyłkami... ile się za nią płaci, do czego pakuje się owe ciuchy, czy do kartoników jakiś, czy do kopert... czy muszę sama coś takiego załatwić, czy moge kupić na poczcie i na miejscu to zapakować... czy muszę coś wypisywać, o co prosić na poczcie, jakieś papierki czy co? Jak to jest z tymi kopertami z bąbelkami... i np gdybym chciała sprzedać jakieś ciuchy, czy podawać ceny od razu z kosztem przesyłki, ile doliczyć w takim razie... i wogole wszystko wszystko co i jak, z gory dziekuje
ooooooooojjjjj Basia Basia No to ja postaram się Ci pomóc. Z wysyłaniem paczek to jest różnie i to kwestia umowna, powiem jak jest u mnie. Ciuszki w zalezności od wielkości wkładam to kopert bąbelkowych, bo one maja różne wielkości. Zazwyczajkupuje je na poczcie i od razu wkładam, wypisuje i puszczam. Płaci się w zależności od wagi ale tak w granicach 2-5 zł. Możesz puścić polecaonym, wtedy wypisujesz taki kuponik i w razie zaginiecia paczki masz potwierdzenie. Koperty bąbelkowe hmm no opprostu wkładasz wpisujesz adresata nadawce i do okienka wysłać
Ceny to też kwestia umowna, lepiej chyba wymen a w razie niemożliwości sprzedać a co do cen umówić się z zainteresowanym, dziewczyny zazwyczaj wiedzą ile przesyłka kosztuje w zalezonści czy zalezy im na czasie czy nie wacha się od 2-7 zł.
Wsio?? Gdyby były pytania w miarę możliwości służę pomocą
Pozdrawiam!!
kajasia222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-10, 22:44   #3
sabi
Zadomowienie

GG do sabi
Dot.: Proszę o pomoc starsze wizażanki :)

Cytat:
Napisane przez bassienkaw
Witaj Basienko.
Co prawda mam doświadczenie z własnoręczną wysyłką wyłącznie kosmetyków, ale postaram się naświetlić Ci sprawę

1) za przesyłkę płaci się w zależności od jej wagi. Koszt wysłania koperty z bablami zawierającej niezbyt ciężkie kosmetyki to ok. 5-6 zł. Jeśli będziesz wysyłała ubrania, które nie będą się mieściły do koperty (te z bąbelkami są w rozmaitych wymiarach, a nabyć je można w sklepie z materiałami biurowymi albo na poczcie w większych miastach - bąbelki służą do zabezpieczenia zawartości i szczególnie się przydają przy kosmetykach w szklanych lub platikowych opakowaniach), najlepiej wpakować je do kartonika po czymś - zabawce dziecięcej, albo do pudełka po butach (ja dostałam kiedyś paczkę w kartonie od piwa np). Jak już zupełnie nic nie znajdziesz, na poczcie możesz nabyć kartonik, nie wiem w jakiej cenie, ale na pewno niewielkiej. Ważne jest żeby przesyłkę zabezpieczyć, okleić taśmą klejącą, opakować dodatkowo w papier - również na poczcie łatwo nabędziesz papier pakowy (chyba tak się nazywa?), szary albo brązowy, w wielkich rulonach.

2) przesyłkę możesz zapakować sobie sama w domu, albo na poczcie jeśli chcesz W każdym razie nikt nie będzie komisyjnie sprawdzał co tam pakujesz

3) najwazniejsza sprawa - wszystkie przesyłki w kopercie najlepiej wysyłać listem poleconym. Może być dodatkowo priorytet, jeśli nabywcy będzie zależało na szybkiej transakcji - wtedy koszty przesyłki będą odpowiednio troszkę wyższe. Aby nadać list poleconym, musisz wypisać odpowiedni druczek na poczcie (poproś druczek na list polecony i już) - znajdują się tam: imię i nazwisko oraz adres nadawcy i adresata. Pani w okienku przypieczętuje datę wysłania i nada numer przesyłce poleconej. W razie jakichkolwiek kłopotów (przesyłka zaginie, co się czasem zdarza), będziesz mogła dochodzić swoich praw wyłącznie wówczas, gdy będziesz w posiadaniu rzeczonego druczka, i będziesz znała numer przesyłki. Bez druczka - umarł w butach

Co do paczki, to zawsze trzeba wypisać specjalny formularzyk z adresem swoim i odbiorcy - chyba, że się mylę? (nie mam doświadczenia z paczkami, z kopertami tylko). Paczka również dostaje swój numerek, a Ty - potwierdzenie że faktycznie ją wysłałaś.

4) ceny na Targowisku możesz podać z kosztem przesyłki lub bez (orientacyjny koszt przesyłki to jak napisałam ok. 5-6 zł, chyba że będziesz wysyłała coś wyjątkowo ciężkiego, wtedy pewnie więcej), tylko zaznacz od razu w poście -cena z przesyłką czy bez (zazwyczaj potencjalni nabywcy o to pytają).

A, i jeszcze jedno - najkorzystniej i najpewniej poprosić o wpłatę na konto, a przesyłki wysyłać dopiero po otrzymaniu pieniędzy - chyba że masz zaufanie do Wizażanek dobrze Ci znanych

Pozdrawiam.
Ain't so far down
sabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości