mam problem... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-18, 13:55   #1
redness
Przyczajenie

mam problem...

Jestem dwudziestolatką. Mam faceta 5 lat starszego od siebie. Problem w tym, że on chciałby za jakiś rok-dwa mieć dziecko... A ja? Nie jestem jeszcze na to gotowa, dopiero co skończyłam szkołę, zdawałam maturę. Nie poszłam na żadne studia bo nie wiedziałam, czego chcę. Poszłam do szkoły policealnej, został mi jeszcze rok praktycznie. Rodzice chcieliby, żebym w tym roku od października szła na studia. Ale z drugiej strony wiem, że to kolejne 3 - 5 lat nauki, chciałabym się rozwijać, aczkolwiek nie wiem, co byłoby dalej z moim związkiem w tej sytuacji. Zwłaszcza, że ja mieszkam we Wrocławiu a on w okolicach Opola. Nie widujemy się codziennie.
Facet jest ode mnie 5 lat starszy, niby nie jest to jakaś wielka różnica wieku, ale czuję, że mamy w życiu inne priorytety. On nigdy nie studiował, skończył edukację na szkole średniej. Chciał, żebyśmy za rok zamieszkali razem.
Mam mętlik w głowie. Nie wiem, czy decydować się na studia. Rodzice nie zareagują pozytywnie kiedy dowiedzą się, że chcę zostać matką i zamieszkać z facetem zamiast się rozwijać. Zresztą wiadomo, jak to w życiu bywa. Dziś jest facet, jutro go nie ma. Obawiam się zostania samotną matką bez perspektyw, wykształcenia, ze zmarnowaną młodością i dzieckiem do odchowania, bez żadnej pomocy.
Z drugiej strony nie chciałabym niszczyć mojego związku. Co do studiów też mam mieszane uczucia, jestem raczej nieśmiała, nie lubię się wychylać. Ale wszyscy namawiają mnie na dalszą edukację.
Mam wrażenie że cokolwiek bym wybrała będzie źle. Co o tym sądzicie? W mojej sytuacji co byście zrobiły?
redness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 14:06   #2
cerveza
Zakorzenienie

Dot.: mam problem...

Cytat:
Napisane przez redness Pokaż wiadomość
Jestem dwudziestolatką. Mam faceta 5 lat starszego od siebie. Problem w tym, że on chciałby za jakiś rok-dwa mieć dziecko... A ja? Nie jestem jeszcze na to gotowa, dopiero co skończyłam szkołę, zdawałam maturę. Nie poszłam na żadne studia bo nie wiedziałam, czego chcę. Poszłam do szkoły policealnej, został mi jeszcze rok praktycznie. Rodzice chcieliby, żebym w tym roku od października szła na studia. Ale z drugiej strony wiem, że to kolejne 3 - 5 lat nauki, chciałabym się rozwijać, aczkolwiek nie wiem, co byłoby dalej z moim związkiem w tej sytuacji. Zwłaszcza, że ja mieszkam we Wrocławiu a on w okolicach Opola. Nie widujemy się codziennie.
Facet jest ode mnie 5 lat starszy, niby nie jest to jakaś wielka różnica wieku, ale czuję, że mamy w życiu inne priorytety. On nigdy nie studiował, skończył edukację na szkole średniej. Chciał, żebyśmy za rok zamieszkali razem.
Mam mętlik w głowie. Nie wiem, czy decydować się na studia. Rodzice nie zareagują pozytywnie kiedy dowiedzą się, że chcę zostać matką i zamieszkać z facetem zamiast się rozwijać. Zresztą wiadomo, jak to w życiu bywa. Dziś jest facet, jutro go nie ma. Obawiam się zostania samotną matką bez perspektyw, wykształcenia, ze zmarnowaną młodością i dzieckiem do odchowania, bez żadnej pomocy.
Z drugiej strony nie chciałabym niszczyć mojego związku. Co do studiów też mam mieszane uczucia, jestem raczej nieśmiała, nie lubię się wychylać. Ale wszyscy namawiają mnie na dalszą edukację.
Mam wrażenie że cokolwiek bym wybrała będzie źle. Co o tym sądzicie? W mojej sytuacji co byście zrobiły?
Nie oglądaj się na zdanie innych. Pomyśl co TY byś chciała robić w życiu. Życie masz jedno i nikt go za Ciebie nie przeżyje
Jeśli nie jesteś gotowa na dziecko, nie decyduj się na nie pod wpływem faceta. Jeśli nie chcesz iść na studia, nie idź, dlatego, że rodzice wywierają na Tobie presję.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 14:07   #3
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 14:17   #4
Unex
bez kija nie podchodz

Wcale się nie dziwię, że męczy Cię to wszystko.
Nie zgadzaj się na dziecko pod jego wpływem..
zresztą dziecko to nie takie "chop siup", to lata pracy, kwestie finansowe etc

skoro sama mówisz, że macie inne priorytety to będzie wam trudno dojść do ładu składu, bo zawsze ktoś będzie musiał poświęcać coś, iść na wszelakie kompromisy - a życie nie polega na tym, żeby rezygnować z wszystkiego.

Poważnie bym się zastanowiła nad tym.
Radzę Ci iść na studia, tzn ja na Twoim miejscu ochoczo bym poszła
jeśli miałabym wybierać pomiędzy studiami a macierzyństwem

Zastanów się nad tym czego ty chcesz.

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 14:32   #5
klempaa
Zakorzenienie

A czego TY chcesz?
Bo wiemy, czego chce Twój facet -> dziecka.
Wiemy, czego chcą Twoi rodzice -> byś poszła na studia.
Wiemy, co radzą znajomi.

Ale odnoszę wrażenie, że Ty sama nie wiesz, jaki masz plan na siebie. I to bardzo źle
Żadna z tych opcji nie jest zła - tylko zależy co dla kogo. A Ty jestes jak jakaś taka bezwolna istota - gdzie Cię popchną, to tam idziesz - a teraz masz problem bo rodzice co innego a chłopak co innego.

Śledź też pies! - blogujemy

Edytowane przez klempaa
Czas edycji: 2012-03-18 o 14:33
klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 14:38   #6
agnieszkaqazplm
Rozeznanie

Bez sensu mieć dziecko tylko dlatego, bo tak chce facet, jesteś młoda, dziecko to decyzja na całe życie i nie możesz jej uzależniać od nikogo. Poza tym odnoszę wrażenie, że myślisz o tym tylko ze względu dlatego, że boisz się, że Twój związek się skończy, jeśli nie podejmiesz decyzji o zostaniu matką, co jest dla mnie już totalnym absurdem. Do takiej decyzji trzeba dojrzeć, przed Tobą tyle dróg, które możesz wybrać, nie pakuj się w coś czego nie jesteś pewna i czego nie czujesz. Proponuję głębokie zastanowienie się nad swoimi priorytetami w życiu na dzień dzisiejszy i szczerą rozmowę z chłopakiem na ten temat. Na dziecko jest czas, jak pisałam jesteś młoda. Zaskakuje mnie, że taką decyzje uzależniasz od tego, co pomyśli facet, rodzice, do cholery jasnej to przede wszystkim Ty powinnaś wiedzieć i czuć, jak powinnaś zrobić. A jeśli masz wątpliwości to oznacza, że za wcześnie dla Ciebie na bycie matką.

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

btw, jak Twój związek skończy się tylko dlatego, że nie zdecydujesz się na dziecko, to Twój facet jest skończonym baranem i nie warto inwestować niczego w kogoś takiego.
agnieszkaqazplm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 14:50   #7
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszkaqazplm Pokaż wiadomość
Bez sensu mieć dziecko tylko dlatego, bo tak chce facet, jesteś młoda, dziecko to decyzja na całe życie i nie możesz jej uzależniać od nikogo. Poza tym odnoszę wrażenie, że myślisz o tym tylko ze względu dlatego, że boisz się, że Twój związek się skończy, jeśli nie podejmiesz decyzji o zostaniu matką, co jest dla mnie już totalnym absurdem. Do takiej decyzji trzeba dojrzeć, przed Tobą tyle dróg, które możesz wybrać, nie pakuj się w coś czego nie jesteś pewna i czego nie czujesz. Proponuję głębokie zastanowienie się nad swoimi priorytetami w życiu na dzień dzisiejszy i szczerą rozmowę z chłopakiem na ten temat. Na dziecko jest czas, jak pisałam jesteś młoda. Zaskakuje mnie, że taką decyzje uzależniasz od tego, co pomyśli facet, rodzice, do cholery jasnej to przede wszystkim Ty powinnaś wiedzieć i czuć, jak powinnaś zrobić. A jeśli masz wątpliwości to oznacza, że za wcześnie dla Ciebie na bycie matką.

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

btw, jak Twój związek skończy się tylko dlatego, że nie zdecydujesz się na dziecko, to Twój facet jest skończonym baranem i nie warto inwestować niczego w kogoś takiego.
A dlaczego od razu baranem?
Ok, jakiekolwiek naciskania byłyby nie na miejscu. Ale w momencie gdy mają inne priorytety to ja nie rozumiem, dlaczego nazywać kogoś baranem dlatego, żę chce mieć dziecko. Gość jest widocznie na innym etapie w życiu i albo sobie z tym poradzą (odkładając decyzję o dziecku w czasie, jesli Autorka w ogóle dzieci chce mieć) albo nie i nie widzę powodu do wieszania na nim psów.
Ja np. zakończyłam jeden ze związków dlatego, zę mój ex od razu zaznaczał, zę chciałby mieć kilkoro dzieci, a ja nie chcę mieć wcale. Nikt na nikogo nie naciskał, po prostu inne priorytety i sytuacja, w której kompromisu być nie mogło.

Stary 2012-03-18, 15:02   #8
agnieszkaqazplm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość
A dlaczego od razu baranem?
Ok, jakiekolwiek naciskania byłyby nie na miejscu. Ale w momencie gdy mają inne priorytety to ja nie rozumiem, dlaczego nazywać kogoś baranem dlatego, żę chce mieć dziecko. Gość jest widocznie na innym etapie w życiu i albo sobie z tym poradzą (odkładając decyzję o dziecku w czasie, jesli Autorka w ogóle dzieci chce mieć) albo nie i nie widzę powodu do wieszania na nim psów.
Ja np. zakończyłam jeden ze związków dlatego, zę mój ex od razu zaznaczał, zę chciałby mieć kilkoro dzieci, a ja nie chcę mieć wcale. Nikt na nikogo nie naciskał, po prostu inne priorytety i sytuacja, w której kompromisu być nie mogło.
Jeśli facet kończy związek TYLKO DLATEGO, bo dziewczyna w danym etapie życia nie myśli o dzieciach ( co jest zresztą normalne, bo jest bardzo młoda) to dla mnie jest baranem . Rozumiem, można mieć różne priorytety w życiu, dlatego myślę, że Autorce potrzebna jest szczera rozmowa z TŻ. Absolutnie nie wieszam na nim psów, co mi tu sugerujesz, staram się uświadomić Autorce, że nie powinna podejmować
takiej decyzji pod żadną presją, ani chłopaka, ani rodziców.
Stary 2012-03-18, 15:03   #9
CytrynowaPannica
Zadomowienie

Nigdy nie rób czegoś, co chcą inni.
Nikt nie powinien układać schematu Twojego życia, bo jeśli coś się spieprzy, to tamci umyją ręce, a poszkodowana będziesz Ty.

Nie jesteś już dzieckiem, zacznij realnie myśleć o swojej przyszłości.

Rodzice na pewno chcą dla Ciebie jak najlepiej, dlatego proponują studia.
A macierzyństwo nie jest zabawą.
Stary 2012-03-18, 15:06   #10
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli facet kończy związek TYLKO DLATEGO, bo dziewczyna w danym etapie życia nie myśli o dzieciach ( co jest zresztą normalne, bo jest bardzo młoda) to dla mnie jest baranem . Rozumiem, można mieć różne priorytety w życiu, dlatego myślę, że Autorce potrzebna jest szczera rozmowa z TŻ. Absolutnie nie wieszam na nim psów, co mi tu sugerujesz, staram się uświadomić Autorce, że nie powinna podejmować
takiej decyzji pod żadną presją, ani chłopaka, ani rodziców.

Nie zmienia to faktu, ze dla niego czekanie kilku lat czy więcej to moze byc po prostu za długo.
I ja w tym nic dziwnego nie widzę.

Stary 2012-03-18, 15:10   #11
agnieszkaqazplm
Rozeznanie

[QUOTE=klempaa;32995097]
Nie zmienia to faktu, ze dla niego czekanie kilku lat czy więcej to moze byc po prostu za długo.
I ja w tym nic dziwnego nie widzę.
[/QUOT.

Rozumiem. Tylko czy warto podejmować taką poważną decyzję jedynie z obawy, że facet nie będzie chciał dłużej czekać i powie do widzenia?

Edytowane przez agnieszkaqazplm
Czas edycji: 2012-03-18 o 15:12

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-18, 15:14   #12
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem. Tylko czy warto podejmować taką poważną decyzję jedynie z obawy, że facet nie będzie chciał dłużej czekać i powie do widzenia?

A niby z którego mojego słowa wywnioskowałaś taką bzdurę?
W pierwszym poście napisałam Autorce, żeby zastanowiła się, czego ONA chce

Stary 2012-03-18, 15:24   #13
agnieszkaqazplm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

A niby z którego mojego słowa wywnioskowałaś taką bzdurę?
W pierwszym poście napisałam Autorce, żeby zastanowiła się, czego ONA chce
To było pytanie rzucone lużno do naszej konwersacji, nie przypisałam ich Tobie . Jeśli facet skończy ten związek tylko dlatego, bo dziewczyna nie chce mieć teraz dzieci, to ja bym pomyślała, że jemu zależy na dzieciach, a nie na mnie. Wiem, można sytuację odwrócić i takie same tezy wysnuć do osoby Autorki, dlatego myślę, że potrzebna jest tu szczera rozmowa i rozwianie wszelkich wątpliwości na ten temat. Może Tżowi Autorki nie zrobi różnicy te kilka lat na doczekanie się potomstwa, a dla Autorki może zrobic kolosalną różnicę, choćby nawet w tym, że po tych kilku latach będzie bardziej świadoma i pewna macierzyństwa.

Edytowane przez agnieszkaqazplm
Czas edycji: 2012-03-18 o 15:26
Stary 2012-03-18, 16:56   #14
findsomething
Zadomowienie

Idź na studia ! Absolutnie warto , poznasz wielu ludzi z różnych stron Polski, nawiążesz nowe przyjaźnie, zasmakujesz życia od strony "robie co chce", odpoczniesz od rodziców, spotkasz ciekawych czasem zwariowanych profesorów, pozwiedzasz akademiki i zaliczysz wiele fajowych imprez studiowanie to nie sama nauka, studiowanie to pewien rozdział życia, każdy zrobi z nim co zechce, ale nie przejść przez ten rozdział to troche grzech!!! ;] szczegolnie ze "nie lubisz sie wychylac" jestes troche niesmiala, taka szkola zycia bardzo by ukszxtaltowala Twoj charakter

Moim zdaniem pakować się teraz w macierzyństwo i tak mocno angażować w związek jest niepoważne - bedziesz miala jeszcze wielu chlopakow, nie sądze by szczytem Twoich możliwosci bylo podporządkowanie sie woli chlopaka ktory skonczyl szkole srednia i w du...e był i g...o widzial... sorry ze tak dosadnie, ale mam wrazenie ze on ma na Ciebie ogromny wplyw i Ty chcesz zrobic to co on chce byle tylko z Tobą był.

jak Cie rzuci bo nie chcesz na razie rodziny, dziecka to olej dziada, jestecie mlodzi i mozecie isc inna drogą!
findsomething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości